lördag 9 oktober 2010

Isak 9 år

På onsdag fyller Isak 9 år, men redan i dag har han haft kalas för mormor, morfar, moster Nina, Erik och kusinerna Sanna och Lukas. Vi började med fika på eftermiddagen där allt så klart var äggfritt. På fikabordet fanns kaffe, te, bål, chokladbollar, kanelbullar, kolakakor, cookies, kladdkakemuffins, äppelpaj med corn flakes, bananåkokospaj, grädde och vaniljsås.

Sedan stannade alla gäster kvar över middagen också. Eftersom det var Isaks kalas bjöd vi så klart på en av hans favoriter, Tacos med alla de vanliga tillbehören. Vi hade kvar en hel del av den krämiga kräftsoppan så vi bjöd även på den tillsammans med kräftstjärtar och nybakat hälla-ut-bröd.
Grattis Isak

torsdag 7 oktober 2010

Krämig kräftsoppa

Idag efter lunch var det min tur att vara hemma med Ida som är sjuk. Min första tanke var att åka hem och sova lite middag med sjuklingen men istället satte jag igång och var jätteeffektiv. Jag vek tvätt, satte igång en ny tvättmaskin, bakade Emys limpor och kolakakor, förberedde cookies och två soppor till middag, morotsoppa och en krämig kräftsoppa och jag fyllde och satte igång diskmaskinen.
Krämig kräftsoppa
400 gr morötter
Ca 10 cm purjolök
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
2 dl crème fraiche
1 ask kräftost (400 gr)
0,5 dl vitt vin
Hackad dill (brukar ta ganska mycket)
Svartpeppar och ev. lite salt
Kräftstjärtar eller räkor

Riv morötterna mycket fint. Hacka purjolöken. Fräs i en kastrull med lite smör.
Tillsätt buljongtärningarna och vattnet. Låt koka ca 5 minuter.
Om du vill ha en slätare soppa kan du använda en stavmixer och mixa sönder morötter och purjolök.
Tillsätt vin, crème fraiche, ost och dill.
Koka upp. Smaka av med svartpeppar, salt och ev mer dill och vin.
Servera tillsammans med kräftstjärtar eller räkor.

Den här soppan var verkligen krämig och god. Den har nog blivit min nya favoritsoppa. Barnen var inte lika förtjusta i den och Isak fick inte ens smaka den eftersom det är så mycket mjölkprodukter i den.

måndag 4 oktober 2010

Matsedel v.40 okt 2010

I dag är det kanelbullens dag. Tyvärr har jag inte hunnit baka några kanelbullar, det hade varit gott att smaska på några nybakade bullar till kvällsteet. Isaks födelsedag närmar sig och till helgen ska han ha sitt första kalas, så i veckan måste jag hinna baka lite. Kolakakor har han önskat sig och äppelpaj ska jag också göra för det brukar vi alltid ha istället för tårta på hans kalas. Sen har jag inte bestämt vad jag mer ska baka för nå roligt. Någonting med choklad lär det bli för inget fikabord är komplett om det inte finns choklad, eller hur?

Matsedel v.40 okt 2010
Må: Lasagne på Per Morbergs vis
Ti: Djungelkyckling
On: Korv
To: Kräftsoppa
Fr: Grillad kyckling
Lö: Isaks kalas - Tacos
Sö: Fransk festkyckling

söndag 3 oktober 2010

Havregrynsgröt på mjölk, fusk-risgrynsgröt

Det har inte blivit så många inlägg den här veckan men det har varit fullt upp och i helgen har det varit hysteriskt mycket att göra. Så jag har inte hunnit laga någon rolig mat eller bakat nå smarrigt, tyvärr. Jag hoppas hinna baka nå matbröd till veckan för nu var det länge sedan. Igår städade jag hela övervåningen och tvättade en massa maskiner, när det var dags för middag varken orkade eller ville jag ställa mig i köket och stöka ner så då tog vi en promenad till McDonalds istället. Idag har jag fortsatt tvätta en hel massa maskiner, putsat fönster och skjutsat och hämtat Isak till Leos lekland på kalas. Så i dag blev det bara varma mackor till middag.

Till lunch provade jag att koka havregrynsgröt med mjölk, så kallad fusk-risgrynsgröt, som barnen sedan åt med kanel och socker.

Havregrynsgröt på mjölk, fusk-risgrynsgröt
1 del havregryn
1 del vatten
1 del mjölk
lite salt

Blanda lika delar av havregryn, mjölk och vatten. Salta lite.
Koka upp och låt koka i 5-7 min.
Servera med kanel, socker och mjölk.

Ida tyckte det var gott men hon tycker om all gröt. Olivia som inte alls tycker om vanlig havregrynsgröt tyckte inte om den här varianten heller. Isak åt men jag fick inget omdöme från honom.

torsdag 30 september 2010

Bakad potatis i mikron

Nu börjar en stressig vecka att lida mot sitt slut och det känns skönt. Det har varit mycket på jobbet så jag har fått mycket plus-tid på flexen och på kvällarna har det också varit mycket så i helgen ska jag försöka vila. Tänk om man skulle kunna få lite sovmorgon också.

Till middag idag åt vi bakad potatis med olika tillbehör. Det är extra gott att göra bakad potatis av sin egenodlade potatis och det var precis vad vi gjorde i dag. Att baka potatis i ugn tar uppemot en timme men i mikron tar det betydligt kortare tid.
Den här stora och lite konstiga potatisen åt vi inte
Bakad potatis i mikron
Tvätta 4 potatisar ordentligt. Stick flera hål i skalet så att det inte exploderar i mikron.
Lägg potatisarna på ett fat under lock.
Tillaga på full effekt i ca 10 min.
Vänd potatisarna.
Kör i 10 min till på full effekt och fortfarande under lock.
Använd provsticka för att kontrollera om potatisarna är klara. Om de inte är det så kör du några minuter till.
Tiden varierar beroende på mikrons effekt och storleken på potatisen. Tänk också på att antalet potatisar påverkar tiden. Ska du bara baka en potatis så går det fortare än 10+10 minuter.

Till bakad potatis är det gott med olika röror, t.ex:
skagenröra
kesoröra med skinka, purjo och paprika
kyckling+mangoraja-dressing
kantarellröra

tisdag 28 september 2010

Matsedel v.39 sept/okt 2010

Nu är det tisdagkväll och jag är jättetrött, ska försöka komma i säng i tid. Ofta på tisdagar är jag extremt kvällstrött. Varken igår eller idag har jag lagat någon mat, men imorgon är det nog min tur att stå för matlagningen. Idag åt vi palt hos mormor och morfar. Jag har faktiskt aldrig försökt mig på att göra palt. Jag måste skärpa mig.

Må: Kassler à la Leif
Ti: Morfars palt
On: Omelett och rester
To: Bakad potatis och olika röror
Fr: Marinerad rostbiff och annat småplock
Lö: McDonalds
Sö: Varma mackor

måndag 27 september 2010

Taco-köttgryta

I går förberedde vi trädgården för vintern. Vi plockade upp potatisen, tog in tomaterna, ställde undan alla möbler och leksaker och städade till i största allmänhet. I natt var första frostnatten så det kändes nästan som att vädret hade väntat på att vi skulle hinna klart ute.

I lördags innan Isaks hockeyträning åt vi en köttgryta med taco-smak. Spiskummin är alltid en uppskattad krydda hemma hos oss eftersom maten då påminner om tacos.

Taco-köttgryta
500 g grytbitar eller hel bit
1 st vitlöksklyfta, pressad
1,5 tsk salt
1,5 tsk chilipeppar
1,5 tsk oregano
1,5 tsk spiskummin
2 msk olja
3 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 dl matlagningsgrädde
1,5 msk maizena eller vetemjöl
10 st nachos, krossade
Tillbehör
potatisklyftor, ungsstekta
majskorn
tomat
sallad
guacamole

Skär köttet i småbitar. Blanda det med vitlök, salt och kryddor.
Bryn köttet i olja. Häll i vattnet. Låt grytan sjuda ca 60 min.
Rör ner soja. Tillsätt grädde blandat med mjöl och låt grytan sjuda 3-5 min. Smaka ev av med mer salt och/eller kryddor.
Krossa nachosen och strö dem över grytan vid serveringen. Servera med tillbehören.

Jag tyckte den var lite väl mild i smaken. Jag hade förväntat mig en starkare gryta, men grädden tar väl bort lite av hettan. Alla åt och verkade tycka om det, men så är det oftast med köttgrytor hos oss. Om du använder "finare" t.ex lövbiff eller rostbiff så behöver du så klart inte koka grytan i 60 min.