söndag 1 augusti 2010

Dumleganache

I fredags kom vi hem från vår semestervecka i Stockholm och i morgon börjar jag jobba så det har varit fullt upp hela helgen. Vi hade en mysig och rolig semester och Olivia vill t.o.m. flytta till Stockholm. Vi hann med de viktigaste barnturistgrejerna, dvs Skansen, Junibacken, Cosmonova och Gröna Lund. Eftersom barnen inte var nöjda efter första dagen på Grönan så åkte vi dit en dag till så att de skulle kunna åka sig less på karuseller. Jag hann med lite shopping så jag känner mig också nöjd.

På mitt kalas serverade jag dumleganache med hallon i små glas. Tidigare har jag använt dumleganache på kladdkakemuffins och som tårtfyllning på vår bröllopstårta. Eftersom den är så god kan man äta den bara som den är också.
På bilden ser man även mina fina Mateus-fat som jag fick i present.
Dumleganache
3 dl grädde
200 g dumle

Värm grädden. Ta kastrullen från plattan precis innan det börjar koka.
Smält ner dumlekolor i den varma grädden.
Låt dumlegrädden stå över natten i kylskåp.
Vispa dumlegrädden till önskad konsistens.
Spritsa i glas. Dekorera med hallon.

Det är viktigt att dumlegrädden får stå kallt över natten innan den vispas. Eftersom jag hade en efterrättsbuffé använde jag små glas så man skulle orka smaka flera saker. Men är den tänkt som ensam efterrätt kan man välja höga fina glas eller liknande.

torsdag 29 juli 2010

Snabb smulpaj

Oftast till smulpaj ska man smula ihop degen med rumsvarmt smör. Jag smälter smöret och blandar ihop med de torra ingredienserna så går det mycket snabbare och smidigare. Jag tycker inte det blir någon smakskillnad och allt man sparar tid på är bra, eller hur?

Nu senast smälte jag även smöret till degen i ananaspajen och helt plötsligt var en enkel och god paj ännu enklare att göra. Det blir inte mycket disk heller för jag tillsätter de torra ingredienserna till kastrullen som jag har smält smöret i.

tisdag 27 juli 2010

Coleslaw med gräddfil

Jag tycker oftast om Coleslaw när någon annan har gjort den, men mina egna tycker jag sällan om. Nu senast hade min kusin gjort en riktig god variant. Jag frågade om receptet och försökte mig på att göra en god Coleslaw. Jag lyckades nästan. Jag tror en av hemligheterna är att man inte ska ta för mycket röra till vitkålen, utan precis så att det håller ihop.

Coleslaw med gräddfil
vitkål
3 delar gräddfil
1 del majonäs
örtsalt
peppar

Skär strimlor av vitkålen. Pressa den i morteln för att mjuka upp den.
Blanda ihop gräddfil och majonäs. Rör ihop med vitkålen. Smaka av med salt och peppar.

söndag 25 juli 2010

Italiensk bönsallad

Recepten från mitt kalas fortsätter, men snart har jag ätit upp allt och publicerat alla recept så då kan jag komma med lite nyheter.

Jag och Ida tycker om bönor men på grund av hennes nötallergi vågar jag inte ge henne så mycket bönor nå mer. Hon fick smaka lite grann av den här bönsalladen och tyckte det var gott.
Italiensk bönsallad
1 stor burk cannellinibönor
1 liten burk kidneybönor
1 liten burk stora vita bönor
1 st rödlök, liten
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
0,75 tsk salt
0,25 tsk svartpeppar, nymald
0,5 st vitlöksklyfta, pressad
1 dl bladpersilja, hackad

Skölj bönorna i kallt vatten. Skala och finhacka rödlöken. Rör ner den i bönorna.
Blanda vinäger, olja, salt, peppar, vitlök och persilja.
Häll marinaden över bönorna. Täck över och låt stå svalt till nästa dag. Garnera ev med hackad rödlök och persilja.

Ta de bönor ni tycker om, jag använde den här kombinationen nu, nästa gång kanske jag tar andra bönor.

fredag 23 juli 2010

Kycklingspett

Nu längtar vi alla till vår Stockholmsvecka. Vi hoppas slippa regn för vi har tänkt vara ute en hel del, t.ex på Grönan. Sen lär vi väl göra de vanliga turistgrejerna som Junibacken och Cosmonova, shopping tänker jag också hinna med.

Kycklingspett
kycklingfilé
soja
thaichilisås

Skär kycklingfiléerna i långa bitar, ca 4-6 per filé.
Blanda ihop ungefär lika delar soja och thaichilisås i en påse. Sätt ner kycklingbitarna. Låt marinera ca 1 timme.
Stek kycklingen i stekpanna på ganska hög värme en kort stund för att få färg.
Trä kycklingen på träspett som legat i blöt i några timmar.
Stek klart i ugnen 175 grader i 10 min.

Dessa kycklingspett var otroligt populära, framför allt hos barnen, på min födelsedag. De var enkla att göra och går att förbereda. Jag gjorde klart dem och frös ner dem sen tog jag upp spetten på kalasdagen och värmde dem i ugnen några minuter. De går även att servera kalla.

torsdag 22 juli 2010

Fryst rabarbermoussetårta

Idag har Leif syster åkt hem till Jämtland och vi ska sätta igång och packa inför vår Stockholmssemester. Leif syster och två av hennes barn kom och överraskade mig inför min födelsedag. Vi har haft trevliga dagar och kusinerna har haft jätteroligt. En av efterrätterna på min födelsedag var en fryst rabarbermoussetårta med mandelmassabotten. Eftersom den skulle frysas var det perfekt att göra den några dagar i förväg och förvara den i frysen. Mandelmassabotten brukar mamma ofta använda som tårtbotten och bara spritsa grädde uppepå och garnera med bär. Det är en av mina favorittårtor.

Tårtan längst till vänster är den frysta rabarbermoussetårtan
Fryst rabarbermoussetårta
Botten:
400 g mandelmassa
4 ägg
1/2 dl konc fläderblomssaft eller - dricka
Rabarbermousse:
400 g rabarber
3/4 dl strösocker
2 gelatinblad
3 ägg
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 dl gräddfil
Garnering:
1/2 kruka färsk mynta

Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa och ägg poröst. Rör ner saften.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 200º i 20-25 min tills smeten stelnat och fått lite färg.
Låt kakan svalna och ta den ur formen. Diska formen och lägg tillbaka den kalla kakan.
Skala ev rabarbern. Dela och skär den i skivor. Lägg rabarber och socker i en kastrull.
Låt sjuda ca 5 min. Häll rabarbern i en skål och låt den kallna.
Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5 min.
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst.
Vispa grädden och blanda med gräddfil.
Ta upp gelatinet ur vattnet och låt det smälta på svag värme i en kastrull.
Häll bort lite vätska från rabarbern. Rör ner det smälta gelatinet.
Blanda sedan ner samtliga ingredienser till krämen. Fördela krämen över mandelkakan.
Täck med folie och låt den stå i frysen minst 6 timmar.
Ta av foliet och låt stå framme i rumstemperatur ca 1 tim före servering. Garnera med myntakvistar.

Det var en god tårta och så bekvämt att göra den klar flera dagar i förväg och bara ta fram när det var dags att äta den. Moussen var så klart lite syrlig som det blir med rabarber men jag tycker det är gott. Det var ganska många moment när man skulle göra tårtan men alla moment var enkla så det var inget krångel.

onsdag 21 juli 2010

Kryddiga smördegspinnar

I dag har vi fortsatt äta rester från födelsedagen. Till middag grillade vi kyckling på ölburk och åt till den italienska pastasalladen.

När jag fyllde år serverade jag dessa kryddiga smördegspinnar till välkomstbålen.
Kryddiga smördegspinnar 30-40 st
2 msk torkat kryddgrönt
1-2 dl riven smakrik ost
2 st plattor djupfryst smördeg (ej utkavlad)

Strö ut hälften av kryddorna på ett bakplåtspapper på en yta som är lika stor som smördegsplattorna.
Strö över hälften av osten.
Täck med smördegsplattorna och strö över resten av osten och kryddorna.
Låt smördegsplattorna tina.
Kavla ut varje smördegsplatta ca 9x25 cm. Sporra ut avlånga kex ca 9 cm långa och 1 cm breda.
Lägg kexen på bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 6 min. i 225 grader. Förvara kexen torrt.

Det här var ett populärt tilltugg, många frågade hur jag hade gjort dem så det måste väl vara ett gott betyg. Eller vad tror ni? Jag använde ungefär lika mycket av vardera timjan, oregano och basilika, dessutom använde jag riktigt mycket Västerbottensost.