torsdag 8 juli 2010

Italienskt bjudbröd - köttfärsfyllt

Vilken härlig dag vi hade igår när vi firade Idas 3-årsdag. På morgonen var det mulet och regnigt så jag fick panikstäda hela övervåningen för jag hade inte räknat med att kalaset skulle vara inomhus. När jag var klar med det vid lunchtid så spricker det upp och blir soligt och skönt ute, så då fick jag skynda mig ut för att städa till där och torka bort allt vatten från alla bord och stolar. Känns jätteskönt att jag fick städat trots att det kändes lite stressigt när jag höll på. Vi satt ute hela eftermiddagen och kvällen tills solen försvann från altanen. Till middag åt barnen spagetti och köttfärssås och de vuxna åt Italienskt bjudbröd - ett lantbröd fyllt med en smakrik köttfärsröra.
Italienskt bjudbröd - köttfärsfyllt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 soltorkade tomater
500 köttfärs
smör att steka i
1 burk krossade tomater
2 msk torkad basilika alt. en kruka färsk
1-2 tsk salt
peppar
en nypa socker
1 dl blandade oliver utan kärnor
125 g mozzarella
150 g riven ost (gärna med mycket smak)
1 lantbröd el liknande (runt eller avlångt)

Hacka gul lök, vitlök och tomaterna.
Stek färsen med löken och tillsätt sedan krossade tomater, soltorkade tomater. Låt sjuda 10 min.
Smaka av med basilika, salt, peppar och socker.
Ställ åt sidan och låt svalna något.
Skär av ett lock på brödet och gröp ur det till det återstår en kant på ca 1-2 cm runtom.
Skär mozzarellan i bitar. Blanda ner riven ost, mozzarella och oliver i köttfärsblandningen och fyll brödet med detta.
Lägg på locket och slå in brödet i aluminiumfolie. Grädda i 175 C ca 30 min tills det är genomvarmt.
Servera med en god blandad sallad.
Lantbrödet är fyllt med köttfärsröra

Paket färdigt för ugnen

Väldigt smakrik och god köttfärsröra, men nästa gång tar jag något mer oliver eftersom jag älskar det. Jag behöll oliverna hela så kan de som inte tycker om oliver ta bort dem. Jag hade inne brödet mer än 30 min i ugnen, mest för att allt skulle bli klart samtidigt och det var inga problem.

måndag 5 juli 2010

Vaniljbollar

Nu har vi skjutsat i väg Olivia till musikkollot i Piteå. Under den här veckan ska hon sjunga, sjunga och sjunga. De ska träna med en sångpedagog och de ska lära sig spela in i studio, där emellan ska de hinna med lite bad och bus också. På fredag är det stor show vid hämtning då de ska framföra sina låtar på scen inför publik dessutom får de med sig en skiva hem som de själv har spelat in. Jag tror det blir en kanonvecka för min sångtokiga tjej.

När vi kom hem från Piteå satte jag igång bakning till Idas 3-årskalas på onsdag. Jag bakade bland annat chokladbollar och vaniljbollar.
Vaniljbollar
150 g smör eller margarin
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
4,5 dl havregryn
Garnering
kokos

Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt havregryn. Rör ihop till slät smet.
Rulla till bollar i valfri storlek.
Rulla i kokos.
Ställ i kylskåp för att stelna.

Rolig variant till chokladbollar. Jag tyckte det blev lite för mycket socker så jag tillsatte lite mer smör och havregryn. Det blev mycket kokossmak, men det var gott till vanilj. Om man vill kan man rulla i något annat, strössel t.ex. eller helt strunta i garnering.

Chokladbollarna till vår lilltjejs kalas rullade jag i rosa pärlströssel och rosa o lila hjärtan

söndag 4 juli 2010

Mateus

Det har inte blivit mycket matlagning sedan vi kom hem från Jämtland. Det har varit fullt upp med att packa upp, tvätta och packa en ny väska. Imorgon åker Olivia på en veckas musikkollo så det gällde att se till att hennes favoritkläder var rena och kunde hänga med på nästa resa också. Imorgon hoppas jag hinna baka lite på eftermiddagen för på onsdag har vi 3-årskalas.


I väntan på nya recept gör jag lite reklam för Mateus. Har ni sett deras fina grejer i härliga färger? Jag älskar deras saker och deras färger. Det här fatet med spetskant skulle vara fint att använda till en tårta eller till en sallad. Eller hur? Fast jag tror jag skulle välja en annan färg.
Bild från www.bloggfamiljen.se/?blog=matplatsen

Titta vilka fina fat och skålar. Tänk att servera jordgubbar i den vita ostronskålen.

Gå in på mateus.se och se hela deras sortiment av skålar och fat i alla härliga färger.

Grill-tävling

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Nu när grillsäsongen har börjat på riktigt tycker jag det är dags för ännu en tävling.

Hur ofta grillar ni? Vi grillar var och varannan dag. Vi grillar allt möjligt hamburgare, korv, kyckling, kött, lax, grönsaker, ost, pizzaosv. Leif grillar och jag fixar tillbehören. Jag älskar olika sallader, röror, salsor osv som passar så bra till grillat.

Vad är ert bästa grilltillbehör? För att vara med i tävlingen vill jag att du skriver en kommentar om ditt bästa grilltillbehör, gärna recept också.

1:a pris är två soppskålar

2:a och 3:e pris är en t-shirt eller top

Tävlingen pågår till söndag 11 juli. På måndag (12/7) presenteras vinnarna.

Sponsor: Kelda

lördag 3 juli 2010

Tabbouleh

Nu har vi kommit hem från Jämtland. Hemresan tog många långa timmar eftersom vi hade släpvagn med oss. Så vi var en trött och less familj som kom hem till Luleå. Idag har vi städat bilar, packat upp och tvättat kläder.

När vi hade grillkväll i Jämtland bjöd jag på Tabbouleh, en bulgursallad som var väldigt god och somrig.
Tabbouleh
2 dl bulgur
2 tomater
4 dl persilja, slätbladig
1 kruka mynta
Dressing
4 msk olivolja
2 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Koka bulgur enligt förpackningens anvisning. Låt svalna.
Skär kryddorna fint. Tärna tomaterna.
Blanda ihop bulgur, tomat, perilja och mynta.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
Häll dressingen över bulgurblandningen.
Smaka av med salt och peppar.

Det här var en väldigt sommarfräsch sallad som passar perfekt till grillat.

torsdag 1 juli 2010

Sommargrillkväll

Ni har kanske märkt att jag är på semester eftersom det är dålig uppdatering på bloggen. Vi är i Jämtland hos svärföräldrarna och då blir det inte mycket matlagning från min sida. I måndags bjöd vi dock Leifs föräldrar och hans syster med familj på middag.

Vi grillade kyckling som vi hade marinerat i thaichilisås och till det åt vi tabbouleh (bulgursallad), risoni, laponiabröd, sallad, melonsallad och yoghurt med thaichilisås. Till efterrätt åt vi min nya favorit mjölkchokladkladdkaka, ägg- och mjölkfria kladdkakemuffins, jordgubbar och grädde.

Idag ska vi åka till en chokladfabrik och hoppas på att få smaka en och annan pralin...chokladtokig som jag är.

onsdag 23 juni 2010

Kokosmuffins mjölk- och äggfria

Oj vad stressigt det har varit sen jag kom hem från jobbet. Jag har packat inför morgondagens Jämtlandsresa, hängt tvätt, planterat om tomatplantor, handlat färdkost och betalat räkningar. Nu ska jag vila i soffan ett tag innan jag ska gå och lägga mig. Imorgon är det sista arbetsda'n innan semestern.

En av Isaks favoritkakor är den mjölk- och äggfria kokoskakan. När han för ett tag sedan var sugen på muffins använde jag kokoskakereceptet men hällde upp smeten i småbrödsformar istället för i en springform. Jag ville göra små kakor därför använde jag småbrödsformar, men jag förmodar att det blir lika bra med muffinsformar.
Kokosmuffins mjölk- och äggfria
3 dl socker
1 1/2 dl kokos
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarin, häll i vattnet.
Blanda allt till en smet.
Häll i muffinsformar.
Grädda i 200 grader i 10-15 min.

De här kommer jag baka fler av i sommar. De blev goda och enkla att göra eftersom man bara blandar ihop alla ingredienser, ingen elvisp behövs. Behöver ni inte baka mjölkfritt går det lika bra att använda smör.