söndag 4 juli 2010

Grill-tävling

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Nu när grillsäsongen har börjat på riktigt tycker jag det är dags för ännu en tävling.

Hur ofta grillar ni? Vi grillar var och varannan dag. Vi grillar allt möjligt hamburgare, korv, kyckling, kött, lax, grönsaker, ost, pizzaosv. Leif grillar och jag fixar tillbehören. Jag älskar olika sallader, röror, salsor osv som passar så bra till grillat.

Vad är ert bästa grilltillbehör? För att vara med i tävlingen vill jag att du skriver en kommentar om ditt bästa grilltillbehör, gärna recept också.

1:a pris är två soppskålar

2:a och 3:e pris är en t-shirt eller top

Tävlingen pågår till söndag 11 juli. På måndag (12/7) presenteras vinnarna.

Sponsor: Kelda

lördag 3 juli 2010

Tabbouleh

Nu har vi kommit hem från Jämtland. Hemresan tog många långa timmar eftersom vi hade släpvagn med oss. Så vi var en trött och less familj som kom hem till Luleå. Idag har vi städat bilar, packat upp och tvättat kläder.

När vi hade grillkväll i Jämtland bjöd jag på Tabbouleh, en bulgursallad som var väldigt god och somrig.
Tabbouleh
2 dl bulgur
2 tomater
4 dl persilja, slätbladig
1 kruka mynta
Dressing
4 msk olivolja
2 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Koka bulgur enligt förpackningens anvisning. Låt svalna.
Skär kryddorna fint. Tärna tomaterna.
Blanda ihop bulgur, tomat, perilja och mynta.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
Häll dressingen över bulgurblandningen.
Smaka av med salt och peppar.

Det här var en väldigt sommarfräsch sallad som passar perfekt till grillat.

torsdag 1 juli 2010

Sommargrillkväll

Ni har kanske märkt att jag är på semester eftersom det är dålig uppdatering på bloggen. Vi är i Jämtland hos svärföräldrarna och då blir det inte mycket matlagning från min sida. I måndags bjöd vi dock Leifs föräldrar och hans syster med familj på middag.

Vi grillade kyckling som vi hade marinerat i thaichilisås och till det åt vi tabbouleh (bulgursallad), risoni, laponiabröd, sallad, melonsallad och yoghurt med thaichilisås. Till efterrätt åt vi min nya favorit mjölkchokladkladdkaka, ägg- och mjölkfria kladdkakemuffins, jordgubbar och grädde.

Idag ska vi åka till en chokladfabrik och hoppas på att få smaka en och annan pralin...chokladtokig som jag är.

onsdag 23 juni 2010

Kokosmuffins mjölk- och äggfria

Oj vad stressigt det har varit sen jag kom hem från jobbet. Jag har packat inför morgondagens Jämtlandsresa, hängt tvätt, planterat om tomatplantor, handlat färdkost och betalat räkningar. Nu ska jag vila i soffan ett tag innan jag ska gå och lägga mig. Imorgon är det sista arbetsda'n innan semestern.

En av Isaks favoritkakor är den mjölk- och äggfria kokoskakan. När han för ett tag sedan var sugen på muffins använde jag kokoskakereceptet men hällde upp smeten i småbrödsformar istället för i en springform. Jag ville göra små kakor därför använde jag småbrödsformar, men jag förmodar att det blir lika bra med muffinsformar.
Kokosmuffins mjölk- och äggfria
3 dl socker
1 1/2 dl kokos
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarin, häll i vattnet.
Blanda allt till en smet.
Häll i muffinsformar.
Grädda i 200 grader i 10-15 min.

De här kommer jag baka fler av i sommar. De blev goda och enkla att göra eftersom man bara blandar ihop alla ingredienser, ingen elvisp behövs. Behöver ni inte baka mjölkfritt går det lika bra att använda smör.

tisdag 22 juni 2010

Hallongrottor med marsanpulver

Leif, Olivia och Isak är på fotboll och Ida sover, så det är ovanligt tyst och lugnt hemma. Jag njuter. Jag ska snart lägga mig i soffan med en bra bok, ska bara vänta på att hallongrottorna blir klara i ugnen. När vi kommer hem från Jämtland är det inte många dagar tills Ida fyller 3 år så det gäller att ha lite kakor i frysen så att jag inte behöver baka allt då.

Hallongrottor med marsanpulver
200 g smör
80 g florsocker
40 g kallkrämspulver (marsansås typ)
1 g hjorthornssalt
200 g vetemjöl
hallonsylt till fyllning
florsocker till glasyr

Blanda smör, florsocker, kallkrämspulver, hjorthornssalt och vetemjöl i en bunke eller i en matberedare.
Skär degen i bitar. Rulla bitarna runda och lägg dem i småbrödsformar. Platta till dem lite och gör en fördjupning med fingret.
Klicka god hallonsylt i varje grop.
Ställ formarna på en plåt och sätt in dem i ugnen. Baka i 180 grader i cirka 10-15 minuter.
Lös upp florsockret med lite vatten (den ska vara tjock). Lägg en klick glasyr ovanpå hallonsylten.

måndag 21 juni 2010

Pesto- och purjolökspaj toppad med färskostkräm

Efter en helg full med regn skiner solen nu igen när sista arbetsveckan innan semestern har startat. Direkt efter jobbet på torsdag åker vi till Jämtland för att fira midsommar. Så nu är det mycket tvättning och pack-planering som gäller på kvällarna.
Pestopaj toppad med färskostkräm
Pajdeg
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella
Fyllning
1 purjolök
3 ägg
2 dl grädde
0,5-1 dl pesto
1-2 dl Västerbottensost
Färskostkräm
100 g philadelphiaost
50g fetaost
0,5 dl crème fraiche

Arbeta samman alla ingredienser till en deg. Platta ut degen något och svep in den i plastfolie. Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Förgrädda i 200 grader i 10 minuter.
Finstrimla purjolöken, stek den mjuk och krydda med salt och peppar.
Lägg purjolöken i pajskalet. Strö på osten.
Blanda ägg, grädde och pesto. (Häll bort överflödig olja från peston)
Häll blandningen i pajskalet.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter.
Låt kallna.
Blanda ihop ostarna och crème fraiche. Smaka av med svartpeppar.
Dutta en klick ostkräm på varje pajbit eller om du gör en rund paj kan du t.ex. "dutta" runt kanten. Blir det över ostkräm kan du servera den i en skål bredvid.

Jag provade den här degen med kesella idag. Här finns andra alternativ. Vill du göra det väldigt enkelt använder du färdig smördeg. Jag gjorde 1,5 sats i en liten långpanna för att kunna göra fyrkantiga snittar. God paj som fick det där lilla extra med färskostkrämen. Vill man kan man blanda i t.ex. soltorkade tomater och/eller oliver i pajen. Till garnering kan man även använda lufttorkad skinka.

söndag 20 juni 2010

Ägg- och mjölkfria kladdkakemuffins

Såg ni kronprinsessans bröllop i går? Själv såg jag nästan allt men man kan ju inte sitta klistrad i soffan en hel dag. När vi ändå var inne hela dagen passade jag på att städa och byta vardagsrumsgardiner medans jag hade TV:n påslagen så att jag inte skulle missa något. Bröllopsgästerna blev bjudna på Kalixlöjrom och det åt även jag till middag tillsammans med en god räk- och laxtårta.

När jag bakade mini-kladdkakemuffins tyckte Isak det såg så gott ut. Men de innehåller för mycket ägg för honom så jag provade att göra muffins av mitt suveräna recept på mjölk- och äggfri kladdkaka och de blev jättebra.
Ägg- och mjölkfria kladdkakemuffins
200 g mjölkfritt margarin
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk kaffe, (kan uteslutas)
3 dl vetemjöl
2 dl soja- eller havremjölk

Smält margarinet. Vispa ner socker och kakao.
Tillsätt vaniljsocker, kaffe och vetemjöl och rör till en jämn smet.
Rör ner soja- eller havremjölk.
Häll smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 225° ca 10 min.

De här muffisarna blev jättebra. De var goda och enkla att göra med lite disk eftersom allt rörs ner i kastrullen. Jag använde mazarinformar för att de är lite stabilare men jag tror det går bra med vanliga bullformar för den här smeten rinner inte ut lika mycket som vanlig muffinssmet.