söndag 7 mars 2010

Aprikos- och ingefärsgryta

Vad det har snöat när vi har varit borta! Vi har en stor snökulle på gården som barnen har varit ute och åkt madrass och bob i och haft jättekul.

Aprikos- och ingefärsgryta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk margarin
500 g grytbitar av nöt
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl rött matlagningsvin
3 lagerblad
1 dl aprikosmarmelad
1 dl mellangrädde
3-4 tunna skivor av inlagd ingefära

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i hälften av margarinet i en stekpanna. Lägg över löken i en stekgryta.
Stek köttet, hälften åt gången, i stekpannan så att det får färg. Salta och peppra. Lägg över köttet i stekgrytan.
Vispa ur pannan med lite av vattnet. Tillsätt vatten, buljongtärning, matlagningsvin och lagerblad till grytan.
Låt grytan koka under lock i 1 timme.
Rör ner aprikosmarmelad och mellangrädde.
Låt grytan koka tills köttet är mört, i ytterligare ca 30 minuter.
Hacka ingefäran fint och tillsätt den till grytan.
Om du tycker grytan är tunn kan den redas med 2 msk maizena.

Jag älskar alla former av ingefära så den här grytan tyckte jag mycket om. Som vanligt när det är köttgryta äter även alla barnen mycket.

Skogsbärsrutor med mandelmassa

Nu har vi kommit hem efter en veckas sportlov i Jämtland. Barnen har åkt slalom, skridskor och längd så de har verkligen haft sportlov. Själv har jag städat ur vårt fritidshus som nu är sålt. Eftersom jag hade kvar en del mandelmassa från semmelätandet passade jag på att baka en bärkaka i långpanna idag.

Skogsbärsrutor med mandelmassa
4 ägg
3 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
400 g mandelmassa
250 g björnbär och blåbär
125 g smör el margarin

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver.
Riv mandelmassan.
Rör ner alltsammans i äggsmeten. Blanda försiktigt till en slät smet.
Bred ut smeten i en liten långpanna, ca 25x35 cm.
Lägg på bären. Hyvla tunna skivor av kallt matfett och lägg ovanpå.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 40-45 min.
Låt svalna och skär sedan i rutor.

Mmm, vilken god kaka med mycket mandelsmak. Det kunde gärna ha varit lite mer bär på kakan, så nästa gång ökar jag på mängden lite. Jag hade lite frysrens och använde blåbär, björnbär och jordgubbar.

måndag 22 februari 2010

Orange kycklinggryta

Snart är det sportlov och vi ska till Jämtland för att tömma, städa ur och sälja vårt fritidshus. Vi hoppas på lite varmare väder så att barnen kan åka mycket slalom.

Orange kycklinggryta
kycklingfiléer
champinjoner
purjolök
2 morötter
1,5 msk kyckling- eller grönsaksfond
1,5 msk tomatpuré
2 dl vatten
1-2 dl grädde
cocktailtomater
salt o peppar

Skär kyckling i småbitar. Skiva champinjoner och purjolök. Riv morötter grovt.
Fräs kycklingbitarna i oljan i en stekgryta. Salta och peppra. Då dessa fått lite färg tillsätts alla grönsaker utom cocktailtomaterna.
Fräs några minuter och tillsätt sedan fond, tomatpuré, vatten och grädde.
Låt koka ca 10 minuter.
Tillsätt cocktailtomaterna och låt dem bli lite varma.
Servera med ris och grönsallad.

Jag använde 2 vanliga tomater istället för cocktailtomater som jag inte hade hemma. Självklart gick det bra. Det blev en jättegod gryta som alla barn åt med god aptit.

Vinnarna är...

Nu har barnen hjälpt mig att dra vinnarna i min Kelda-tävling.
.
1:a pris Presentcheck på 100 kr
Birgitta
.
2:a pris Badlakan
Andreas
.
3:e pris Badlakan
Erik
.
Priserna kommer snart med posten.

söndag 21 februari 2010

Semmelrutor

Trots att det är 20 minusgrader och blåst har barnen varit ute en sväng och åkt skidor. Även Ida fick prova på skidåkning för första gången. Idag passade jag även på att baka semmelrutor, som är ett bra sätt att göra semlor till många.

Semmelrutor 24-28 bitar
75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
3/4 dl socker
1 tsk kardemumma, stött eller mald
1 krm salt
ca 7 ½ dl vetemjöl (450 g)
Fyllning:
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
5 dl grädde
Garnering:
Florsocker

Arbeta ihop degen på samma sätt som till klassiska semlor och låt jäsa.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 35 cm och knappt 2 cm tjock. Lägg den på bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Grädda mitt i ugnen 200 grader 15-20 min tills brödet blivit gyllenbrunt.
Låt kallna.
Skär av ett tunt lock på hela jättesemlan. Gröp ut det mesta av innanmätet och riv sönder det grovt.
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda med det urgröpta innanmätet i en bunke.
Rör ner mjölken och arbeta ihop till en tjock massa.
Bred fyllningen i den urgröpta jättesemlan.
Vispa grädden och bred den över fyllningen. Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna.
Skär semlan i rutor, pudra över med florsocker och servera.

Chokladsemlor

Äntligen har jag kunnat baka chokladsemlor som jag länge har varit sugen att prova. Pga sjuka magar har jag inte velat baka så mycket. Förra söndagen var vi dock så sugna på semlor så jag bakade en liten sats med vanliga semlor. Men idag var det dags för det stora semmelbaket. Förutom chokladsemlor bakade jag semmelrutor.

Chokladsemlor
Semmelbulle:
75 g smör
2.5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6,5 dl (390 g) vetemjöl eller vetemjöl special
0.75 dl strösocker
eventuellt ägg tillpensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl mjölk eller starkt avsvalnat kaffe
Chokladgrädde:
3.5 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
kakao till pudring

Bullarna:
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt strösocker och blanda även vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken.
Arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.
Fyllningen:
Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint.
Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen.
Rör ner mjölken eller kaffet och blanda till en ganska tjock massa.
Fyll blandningen åter i bullarna.
Chokladgrädden:
Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao.

En kul variant på semlor. Jag tyckte framför allt att den mörka chokladen tillsammans med mandelmassan var riktigt god. Det blev en ganska söt semla, florsockret i grädden minskar jag till nästa gång. Det kändes väldigt konstigt att rulla bullar av en brun deg som mer såg ut som chokladsmet till t.ex. kladdkaka, än en bulldeg.

torsdag 18 februari 2010

Skinktoast

Åh vad jag är sugen på att laga nån god mat eller baka nå roligt...och semlor är jag sugen att baka...och äta. Barnen haft magsjuka i omgångar sedan i lördags och då är det inte så kul eller vidare smart att göra nå stora utsvävningar i köket. Men när alla är friska då ska det bakas och ätas semlor. I söndags på Alla hjärtans dag gjorde jag hjärtformade skinktoasts till förrätt i alla fall.

Skinktoast
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl philadelphiaost
4 skivor skinka
salt o peppar
4 skivor formfranska

Klipp eller skär skinkan i småbitar.
Blanda ihop crème fraiche, philadelphiaost och skinka.
Krydda med salt och peppar eller annan favoritkrydda.
Smöra brödet och rosta dem i 225 grader några minuter. Ta ev. ut hjärtan med pepparkaksformar före du smörar.
Klicka ut skinkröran på brödet.
Garnera och servera.