Snart fyller Ida år och strax efter är det min tur, så nu är det hög tid att börja baka till våra kalas. Igår gjorde jag dubbel sats schackrutor och idag har jag bakat non stop cookies.
Schackrutor
4 1/2 dl mjöl
1/2 dl socker
200 g margarin eller smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Blanda ihop alla ingredienserna, utom vaniljsocker och kakao, i en matberedare.
Om degen verkar kladdig, låt den vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.
Dela degen i 2 delar.
Blanda den ena delen med vaniljsocker, den andra med kakao.
Dela den mörka och den ljusa degen i 2 delar. Rulla ut de fyra bitarna till ca 1 1/2 cm tjocka längder.
Lägg en ljus längd bredvid en mörk, en mörk längd ovanpå den ljusa och en ljus ovanpå den mörka. Tryck till dem lite.
Svep in rullarna i folie och lägg dem kallt att hårdna, ca 1 timme.
Skär dem i 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 175-200 grader 7-10 min.
torsdag 2 juli 2009
Schackrutor
onsdag 1 juli 2009
Limeyoghurt
Idag är det varmt! Det är 30 grader och vindstilla. Ida ligger och sover och jag är inne för att svalka mig lite, sen ska vi ner till mormor och morfar där vi ska bada och äta jordgubbstårta. Igår till den limemarinerade kycklingen gjorde jag även en limedressing. Älskar man lime så gör man!
Limeyoghurt
2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 lime, skal och saft
1-2 tsk socker
ev. svartpeppar
Blanda samman yoghurt och lime.
Smaka av med socker tills det blir en bra balans mellan sött och surt.
Avsluta ev. med svartpeppar.
En jättegod dressing för den som tycker om lime, passar förmodligen bra även till fisk. Jag slarvläste receptet så jag hade i lite flingsalt också, men det gjorde inget. Har man bråttom kan man pressa i lite mer lime och strunta i skalet.
Limeyoghurt
2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 lime, skal och saft
1-2 tsk socker
ev. svartpeppar
Blanda samman yoghurt och lime.
Smaka av med socker tills det blir en bra balans mellan sött och surt.
Avsluta ev. med svartpeppar.
En jättegod dressing för den som tycker om lime, passar förmodligen bra även till fisk. Jag slarvläste receptet så jag hade i lite flingsalt också, men det gjorde inget. Har man bråttom kan man pressa i lite mer lime och strunta i skalet.
tisdag 30 juni 2009
Lime- och örtmarinerad kyckling
Idag har vi haft ännu en mysig middag på altanen i solens sken. Vi bjöd Anders, Andrea, mamma och pappa på lime- och örtmarinerad kyckling som vi grillade på vår nya gasolgrill. Till det åt vi auberginegratäng, bulgur smaksatt med röd pesto, pastafjärilar, sallad, limeyogurt och (som vanligt) thaichilisås-dressing.
Lime- och örtmarinerad kyckling
1 kg kycklingfilé
1 tsk salt
Marinad
2 msk olivolja
1 st lime, (1 tsk rivet limeskal + 2 msk pressad saft)
0,5 msk salvia, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta, finhackade
1,5 krm svartpeppar, grovmald
1. Dela kycklingfiléerna på längden i 4 delar och lägg dem i dubbla plastpåsar.
2. Blanda marinaden och häll över kycklingen i påsen. Knyt ihop och skaka så att det blandas.
3. Marinera 2–3 tim eller till nästa dag.
4. Sätt ugnen på 225°. Häll upp filéerna i långpanna med marinaden, salta.
5. Stek mitt i ugnen 10–15 min, vänd filéerna efter halva tiden.
6. Lägg upp, garnera med färsk salvia och rosmarin och servera kycklingbitarna ljumma eller kalla.
Jag älskar lime, så det här tyckte jag verkligen om. Isak åt tre portioner, det händer inte ofta. Vi grillade kycklingfiléerna på utegrill istället för i ugn, men till vintern kan man ju använda ugnen istället.
Lime- och örtmarinerad kyckling
1 kg kycklingfilé
1 tsk salt
Marinad
2 msk olivolja
1 st lime, (1 tsk rivet limeskal + 2 msk pressad saft)
0,5 msk salvia, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta, finhackade
1,5 krm svartpeppar, grovmald
1. Dela kycklingfiléerna på längden i 4 delar och lägg dem i dubbla plastpåsar.
2. Blanda marinaden och häll över kycklingen i påsen. Knyt ihop och skaka så att det blandas.
3. Marinera 2–3 tim eller till nästa dag.
4. Sätt ugnen på 225°. Häll upp filéerna i långpanna med marinaden, salta.
5. Stek mitt i ugnen 10–15 min, vänd filéerna efter halva tiden.
6. Lägg upp, garnera med färsk salvia och rosmarin och servera kycklingbitarna ljumma eller kalla.
Jag älskar lime, så det här tyckte jag verkligen om. Isak åt tre portioner, det händer inte ofta. Vi grillade kycklingfiléerna på utegrill istället för i ugn, men till vintern kan man ju använda ugnen istället.
måndag 29 juni 2009
Kladdig rabarberpaj
Idag är första vardagen på min semester och jag har haft fullt upp hela dan. Det är så mycket man vill hinna när man är ledig och jag är ju bara ledig en vecka. Jag har inte orkat med nå matlagning eller bakning idag, jag har ägnat mig åt min andra hobby - shopping. Kapp-Ahl ska stänga en av sina butiker så de hade 50% på allt, sånt kan man ju inte missa. Med tre växande barn gjorde jag en hel del fynd, men det tog tid! Jag stod i kö ca en timme - suck. Till efterrätt på nationaldagen åt vi rabarberpaj och jag kom på nu att jag har glömt att skriva in det enkla receptet.
Kladdig rabarberpaj
Deg
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smör
Fyllning
300 g rabarber
3/4 dl socker
1 tsk kanel
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
Blanda mjöl, bakpulver och socker.
Smält smöret och rör ihop till en smulig deg.
Tryck ut den i en pajform, 24 cm i diameter.
Skär rabarbern i bitar. Blanda den med socker, kanel och mjöl.
Lägg fyllningen i formen och häll på grädden.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter.
Tips! Ta tunt skivade äpplen istället för rabarber.
Den var rejält kladdig men med god smak när den fortfarande var varm. När den hade fått svalna blev det bättre konsistens på pajen. Jag använde mjölkfri vispbar grädde och det gick rätt bra, men eftersom den har lite konstig konsistens var det svårt att få ut grädden överallt.
Kladdig rabarberpaj
Deg
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smör
Fyllning
300 g rabarber
3/4 dl socker
1 tsk kanel
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
Blanda mjöl, bakpulver och socker.
Smält smöret och rör ihop till en smulig deg.
Tryck ut den i en pajform, 24 cm i diameter.
Skär rabarbern i bitar. Blanda den med socker, kanel och mjöl.
Lägg fyllningen i formen och häll på grädden.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter.
Tips! Ta tunt skivade äpplen istället för rabarber.
Den var rejält kladdig men med god smak när den fortfarande var varm. När den hade fått svalna blev det bättre konsistens på pajen. Jag använde mjölkfri vispbar grädde och det gick rätt bra, men eftersom den har lite konstig konsistens var det svårt att få ut grädden överallt.
lördag 27 juni 2009
Jordgubbsbullar
Ännu en varm dag. Mitt på da'n regnade det en stund och det gick åska en bit bort, i övrigt har solen lyst. Barnen har badat även idag och Leif har fortsatt jobba i källaren.
Jordgubbsbullar
bulldeg
fyllning:
200 g mandelmassa
60 g margarin
ca 1 liter jordgubbar
Gör en bulldeg av ditt favoritrecept.
Under tiden degen jäser: Riv mandelmassa och arbeta samman den med margarin. Dela ev. jordgubbarna.
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en stor fyrkantig kaka. Ta med mått ut runda kakor, ca 9 cm i diameter.
Fördela mandelmassaröran och en jordgubbe mitt på varje kaka.
Nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg dem med skarven nedåt på bakpappersklädda plåtar.
Jäs under bakduk ca 20 minuter.
Pensla ev. bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 6-8 minuter.
Låt kallna på galler under duk.
Vid servering kan man ev. garnera med florsockerglasyr (florsocker med jordgubbssmak som man rört ut med vatten) och en jordgubbe.
Jag sporrade ut fyrkantiga bitar av degen istället och jag penslade så klart inte med ägg. Detta är riktiga sommarbullar.
Jordgubbsbullar
bulldeg
fyllning:
200 g mandelmassa
60 g margarin
ca 1 liter jordgubbar
Gör en bulldeg av ditt favoritrecept.
Under tiden degen jäser: Riv mandelmassa och arbeta samman den med margarin. Dela ev. jordgubbarna.
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en stor fyrkantig kaka. Ta med mått ut runda kakor, ca 9 cm i diameter.
Fördela mandelmassaröran och en jordgubbe mitt på varje kaka.
Nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg dem med skarven nedåt på bakpappersklädda plåtar.
Jäs under bakduk ca 20 minuter.
Pensla ev. bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 6-8 minuter.
Låt kallna på galler under duk.
Vid servering kan man ev. garnera med florsockerglasyr (florsocker med jordgubbssmak som man rört ut med vatten) och en jordgubbe.
Jag sporrade ut fyrkantiga bitar av degen istället och jag penslade så klart inte med ägg. Detta är riktiga sommarbullar.
fredag 26 juni 2009
Tzatziki
Sommarvärmen fortsätter och det är så skönt. Idag var sista arbetsdagen innan min semester och barnens sommarlov, Leif jobbar en vecka till. Efter jobbet for jag direkt till mina föräldrar där barnen redan var och badade för fullt i älven. När de hade badat klart gick vi upp och förberedde maten - grillspett, sallad, pommes frites och tzatziki. Vi hade en mysig kväll ute på deras altan.
Tzatziki
5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad
ev. 1 skvätt citronsaft
ev. 2 tsk olivolja
Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
Blanda yoghurt, vitlök och ev. olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och några droppar citron.
Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.
Servera tzatzikin som förrätt med ett gott bröd och oliver. Eller som dipsås eller dressing.
Tzatziki
5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad
ev. 1 skvätt citronsaft
ev. 2 tsk olivolja
Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
Blanda yoghurt, vitlök och ev. olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och några droppar citron.
Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.
Servera tzatzikin som förrätt med ett gott bröd och oliver. Eller som dipsås eller dressing.
torsdag 25 juni 2009
Jordgubbsmuffins med exotisk smak
Ibland är man knäpp. Idag när det varit 25 grader ute och strålande sol har jag varit i köket och bakat för fullt. Igår fick jag tag i billiga jordgubbar och hann inte ta hand om dem då, så då var jag tvungen att baka med dem idag annars hade de nog blivit dåliga. Och det vill man ju inte. Dessutom hade jag bananer som var i stort sett svarta i skalet och eftersom banankaka är bland det godaste som finns var jag tvungen att baka en sån. Dessutom gjorde jag en fryst marängtårta, jordgubbsbullar, kanelbullar och jordgubbsmuffins.
Jordgubbsmuffins med exotisk smak
100 g smör
2 dl jordgubbar
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk koncentrerad exotisk juice
Smält smöret och låt det svalna.
Hacka jordgubbarna i små bitar.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt smör, jordgubbar och juice.
Fördela smeten i muffinsformar, fyll dem till 3/4.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min.
Låt svalna.
Vill man göra dem lite festligare kan man garnera med vispad spritsad grädde och skivade jordgubbar. Så gjorde jag en gång när jag fyllde år och inte orkade göra någon tårta.
Jordgubbsmuffins med exotisk smak
100 g smör
2 dl jordgubbar
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk koncentrerad exotisk juice
Smält smöret och låt det svalna.
Hacka jordgubbarna i små bitar.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt smör, jordgubbar och juice.
Fördela smeten i muffinsformar, fyll dem till 3/4.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min.
Låt svalna.
Vill man göra dem lite festligare kan man garnera med vispad spritsad grädde och skivade jordgubbar. Så gjorde jag en gång när jag fyllde år och inte orkade göra någon tårta.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)