Vädret fortsätter att vara jättefint, men trots det så var jag inne större delen av dagen igår. Det var alldeles för länge sedan vi städade, så igår kände jag att jag inte kan vänta en enda dag till. Så jag storstädade och tvättade undan en del från tvättkorgen som är överfull, istället för att gå ut i det fina vädret. Men det är så skönt när huset är rent och fint. Idag däremot ska jag försöka ta mig ut när tvättmaskinen går. Det är inte många helger som vi inte äter kyckling, igår var det dags igen. Jag gjorde en enkel panering som jag smaksatte på två olika sätt.
Kyckling med två smaker
4 kycklingfiléer
2 msk tandoorikrydda + 3 msk vetemjöl
2 msk gul thaicurry + 3 msk vetemjöl
rapsolja till stekning
Mät upp kryddor och mjöl i två plastpåsar.
Strimla kycklingen och fördela det i påsarna.
Ruska om och tippa ut. Paneringen är klar.
Hetta upp en stekpanna och olja.
Stek eller fritera kycklingbitarna. Börja med de gula eftersom den röda tandoorikryddan färgar oljan.
Stek bara så att kycklingen får fin färg och yta. Efterstek sedan i 6-8 minuter i 200 graders ugn.
Till kycklingen åt vi ris, bulgur, broccoli, blandade salladssorter med körsbärstomater och fetaost och thaichilidressing. Vi hade inte så mycket kycklingfilé hemma så jag ugnsstekte några kycklingben också, så det åt Isak. Vi övriga åt kycklingbitar och tyckte att det var jättegott. Ida åt en stor portion trots att jag tyckte att kycklingen var lite småstark, men det verkade hon inte bry sig om.
söndag 22 mars 2009
lördag 21 mars 2009
Löjromsbomb
I present fick Nina att jag och mamma ordnade hennes kalas. På eftermiddagen åt vi två sorters tårtor och till middag hade vi buffé med massa god plockmat. Vi hade bl.a. crostini med mjukost eller tapenade, grönsakspaj, sallad, parmaskinka, rödvinsmarinerad rostbiff, sommarsallad, potatissallad och olika korvar. Jag hade desssutom gjort en löjromsbomb.
Löjromsbomb
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 st liten rödlök, hackad
1 krm salt
Garnering
1 kg räkor med skal
100 g löjrom
0,5 dl gräslök, grovt skuren
1 krm grovmald svartpeppar
1. Täck insidan av en liten skål med plastfolie.
2. Rör osten mjuk och blanda med crème fraiche, hackad rödlök och salt.
3. Häll blandningen i skålen och täck med plastfolie. Ställ i kyl minst 2 timmar.
4. Vänd skålen upp och ned på ett serveringsfat. Dra bort plastfolien.
5. Skala räkorna. Garnera med löjrom och lägg de skalade räkorna runt om. Strö till sist över gräslöken och krydda med svartpeppar.
6. Servera med rostat bröd eller knäckis.
Det här var riktigt smaskigt. Nästa gång tar jag nog mer philadelphiaost, dels för att det är gott och sedan får jag för mig att det stelnar lättare med mer ost. Efter 6 timmar hade det inte stelnat så jättemycket. Eftersom vi har så mycket löjrom i frysen slösade jag riktigt ordenligt, jag hade kanske 200 g. Det hade gått lika bra med mindre.
Löjromsbomb
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 st liten rödlök, hackad
1 krm salt
Garnering
1 kg räkor med skal
100 g löjrom
0,5 dl gräslök, grovt skuren
1 krm grovmald svartpeppar
1. Täck insidan av en liten skål med plastfolie.
2. Rör osten mjuk och blanda med crème fraiche, hackad rödlök och salt.
3. Häll blandningen i skålen och täck med plastfolie. Ställ i kyl minst 2 timmar.
4. Vänd skålen upp och ned på ett serveringsfat. Dra bort plastfolien.
5. Skala räkorna. Garnera med löjrom och lägg de skalade räkorna runt om. Strö till sist över gräslöken och krydda med svartpeppar.
6. Servera med rostat bröd eller knäckis.
Det här var riktigt smaskigt. Nästa gång tar jag nog mer philadelphiaost, dels för att det är gott och sedan får jag för mig att det stelnar lättare med mer ost. Efter 6 timmar hade det inte stelnat så jättemycket. Eftersom vi har så mycket löjrom i frysen slösade jag riktigt ordenligt, jag hade kanske 200 g. Det hade gått lika bra med mindre.
Mjölkchokladkladdkaka
Till syrrans kalas gjorde jag en mjölkchokladkladdkaka som vi smaskade på istället för tårta.
Mjölkchokladkladdkaka
100 g mjölkchoklad
100 g smör
2 st ägg
1,5 dl råsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Fyllning
100 g mjölkchoklad
Garnering
50 g mörk choklad
1. Smält chokladen med smöret.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Rör i mjölet blandat med bakpulver och salt till äggsmeten.
4. Rör ner chokladblandningen.
5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm. Häll smeten i formen.
6. Grovhacka mjölkchokladen och strö den över smeten i formen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 15 min. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåpet minst 2 timmar, gärna över natten.
8. Bryt den mörka chokladen i mindre bitar och lägg dem i en liten plastpåse. Smält chokladen i mikrovågsugnen eller i en kastrull med varmt vatten. Klipp ett litet hål i påsen och ringla chokladen över kakan. Servera kakan med glass.
För mig som älskar mörk choklad, ju högre kakaohalt desto bättre, var den här kaka lite väl söt. Men alla övriga verkade tycka om den. Dagen efter när den hade stått framme och blivit lite mjukare och smakerna kom fram bättre tyckte jag den var godare.
Mjölkchokladkladdkaka
100 g mjölkchoklad
100 g smör
2 st ägg
1,5 dl råsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Fyllning
100 g mjölkchoklad
Garnering
50 g mörk choklad
1. Smält chokladen med smöret.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Rör i mjölet blandat med bakpulver och salt till äggsmeten.
4. Rör ner chokladblandningen.
5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm. Häll smeten i formen.
6. Grovhacka mjölkchokladen och strö den över smeten i formen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 15 min. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåpet minst 2 timmar, gärna över natten.
8. Bryt den mörka chokladen i mindre bitar och lägg dem i en liten plastpåse. Smält chokladen i mikrovågsugnen eller i en kastrull med varmt vatten. Klipp ett litet hål i påsen och ringla chokladen över kakan. Servera kakan med glass.
För mig som älskar mörk choklad, ju högre kakaohalt desto bättre, var den här kaka lite väl söt. Men alla övriga verkade tycka om den. Dagen efter när den hade stått framme och blivit lite mjukare och smakerna kom fram bättre tyckte jag den var godare.
torsdag 19 mars 2009
Kassler- och squashlasagne
Nu kan man få tag i squash billigt så då ska man passa på att använda den i matlagning.
Kassler- och squashlasagne
800 g finstrimlad kassler
2 squash
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk + 1 tsk salt
1 + 1 krm nymald svartpeppar
4 msk vetemjöl
8 dl mellanmjölk
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
1 finhackad röd spansk peppar (eller 0,5 tsk sambal oelek)
20 torkade lasagneplattor
1 dl riven lagrad ost (17 %)
1 kruka grovhackad basilika
1. Riv squashen grovt. Skär bort fettet på kasslern och finstrimla tunt.
2. Fräs squash och kassler i olja i en stor gryta, pressa över vitlök. Obs! Såsen ska också få plats. Salta och peppra.
3. Blanda ner vetemjöl och tillsätt mjölken. Rör om och låt såsen sjuda några minuter. (Såsen funkar finfint som pastasås också.)
4. Blanda krossade tomater med salt, peppar och chili.
5. Varva kasslersås och tomatkross med lasagneplattor i fyra lager i en ugnssäker form. Börja med kasslersås och avsluta med tomatsås.
6. Strö sist över basilika och riven ost.
7. Grädda i 225º ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Oj, vad gott det här var. Sjuklingarna Isak och Ida åt inte så mycket men vi övriga åt för mycket. Tyvärr hade jag ingen färsk basilika hemma så det fick vi klara oss utan. Jag blandade dock 1-2 tsk torkad basilika i tomatröran. Istället för mellanmjölk använde jag havregrädde, havremjölk och lite mellanmjölk. Eftersom Isak ska börja prova lite mjölk passar jag på när mjölken först ska koka på plattan och sedan vara i ugnen ett tag.
Kassler- och squashlasagne
800 g finstrimlad kassler
2 squash
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk + 1 tsk salt
1 + 1 krm nymald svartpeppar
4 msk vetemjöl
8 dl mellanmjölk
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
1 finhackad röd spansk peppar (eller 0,5 tsk sambal oelek)
20 torkade lasagneplattor
1 dl riven lagrad ost (17 %)
1 kruka grovhackad basilika
1. Riv squashen grovt. Skär bort fettet på kasslern och finstrimla tunt.
2. Fräs squash och kassler i olja i en stor gryta, pressa över vitlök. Obs! Såsen ska också få plats. Salta och peppra.
3. Blanda ner vetemjöl och tillsätt mjölken. Rör om och låt såsen sjuda några minuter. (Såsen funkar finfint som pastasås också.)
4. Blanda krossade tomater med salt, peppar och chili.
5. Varva kasslersås och tomatkross med lasagneplattor i fyra lager i en ugnssäker form. Börja med kasslersås och avsluta med tomatsås.
6. Strö sist över basilika och riven ost.
7. Grädda i 225º ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Oj, vad gott det här var. Sjuklingarna Isak och Ida åt inte så mycket men vi övriga åt för mycket. Tyvärr hade jag ingen färsk basilika hemma så det fick vi klara oss utan. Jag blandade dock 1-2 tsk torkad basilika i tomatröran. Istället för mellanmjölk använde jag havregrädde, havremjölk och lite mellanmjölk. Eftersom Isak ska börja prova lite mjölk passar jag på när mjölken först ska koka på plattan och sedan vara i ugnen ett tag.
Äggfri drömtårta
Stackars Isak har jätteont i örat, ev är det öroninflammation. Vilken tur att jag har bakat rulltårta med hallonsylt och drömtårta med smörkrämsfyllning till honom. Så har han nå gott att äta och kan försöka glömma det onda örat. Både drömtårtan och rulltårtan blev goda och bra.
Drömtårta
Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g (mjölkfritt)margarin
2 dl mjölk eller solhavre
Smörkräm
100 g (mjölkfritt) margarin
1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten
2 tsk vanillinsocker
Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt kakan kallna.
Smörkrämen
Rör matfettet till fyllningen smidigt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör krämen poröst.
Bred fyllningen över den kalla kakan och rulla ihop.
Förvara kakan kallt tills den ska skäras.
Jag använde så klart mjölkfritt margarin och havremjölk. Jag värmer mjöken och margarinet för jag har hört att kakor utan ägg blir bättre om vätskan är riktigt varm. Olivia som är van att äta drömtårta gjord med ägg tycker att den här äggfria varianten är minst lika god. Äggallergikerna Ida och Isak tyckte att det var riktigt smaskigt. Isak brukar ju inte vara så mycket för sötsaker, men det här gillade han.
Drömtårta
Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g (mjölkfritt)margarin
2 dl mjölk eller solhavre
Smörkräm
100 g (mjölkfritt) margarin
1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten
2 tsk vanillinsocker
Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt kakan kallna.
Smörkrämen
Rör matfettet till fyllningen smidigt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör krämen poröst.
Bred fyllningen över den kalla kakan och rulla ihop.
Förvara kakan kallt tills den ska skäras.
Jag använde så klart mjölkfritt margarin och havremjölk. Jag värmer mjöken och margarinet för jag har hört att kakor utan ägg blir bättre om vätskan är riktigt varm. Olivia som är van att äta drömtårta gjord med ägg tycker att den här äggfria varianten är minst lika god. Äggallergikerna Ida och Isak tyckte att det var riktigt smaskigt. Isak brukar ju inte vara så mycket för sötsaker, men det här gillade han.
Äggfri rulltårta
Imorgon ska vi ha kalas för Nina och jag ska baka en mjölkchokladkladdkaka till dess. Den innehåller ägg så till Isak har jag gjort rulltårta med hallonsylt och drömtårta med smörkrämfyllning.
Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
50 g smält smör
2 dl mjölk
sylt
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.
Smält margarinet. Häll i mjölken och värm blandingen.
Häll den varma smör- och mjölkblandningen över de torra ingredienserna och rör om.
Häll ut det på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 250 grader i ca 5 min.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt kakan kallna.
Bred på ett lager sylt. Rulla ihop på längden.
Förvara kallt tills den ska skäras upp.
Jag använde så klart mjölkfritt margarin och havremjölk. Jag värmer mjöken och margarinet för jag har hört att kakor utan ägg blir bättre om vätskan är riktigt varm. Kakan sprack lite när jag rullade ihop den, men det brukar rulltårta med ägg också göra för mig ibland. Den blev faktiskt riktigt bra, över förväntan.
Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
50 g smält smör
2 dl mjölk
sylt
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.
Smält margarinet. Häll i mjölken och värm blandingen.
Häll den varma smör- och mjölkblandningen över de torra ingredienserna och rör om.
Häll ut det på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 250 grader i ca 5 min.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt kakan kallna.
Bred på ett lager sylt. Rulla ihop på längden.
Förvara kallt tills den ska skäras upp.
Jag använde så klart mjölkfritt margarin och havremjölk. Jag värmer mjöken och margarinet för jag har hört att kakor utan ägg blir bättre om vätskan är riktigt varm. Kakan sprack lite när jag rullade ihop den, men det brukar rulltårta med ägg också göra för mig ibland. Den blev faktiskt riktigt bra, över förväntan.
Etiketter:
fikabröd,
frukt o bär,
mjuka kakor,
äggfritt bak
onsdag 18 mars 2009
Non stop cookies
Ganska nyss fick jag reda på att Non stop, de färgglada chokladlinserna, inte innehåller mjölk. Jättekul, tyckte jag som då kan använda det i bakning. Dessa kakor är lite som bondkakor utan mandel, men med kokos och non stop.
Ändring 2010-04-14
Non stop innehåller numera mjölkpulver, så tyvärr för alla mjölkallergiker är de inte mjölkfria.
Non stop cookies
1 dl färgat chokladgodis t ex smarties eller non stop
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 dl riven kokos
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
150 g smör eller margarin
Hacka eller krossa godiset lätt i en mortel eller med matberedarens pulsknapp. Ta upp på ett fat så länge.
Hacka samman mjöl, socker, kokos, sirap, bikarbonat och matfettet, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare till en deg.
Blanda i det krossade godiset.
Forma degen till en rulle, ca 6 cm i diameter, som lindas in i plastfolie. Lägg rullen i kylskåpet ca 1 tim.
Skär rullen i ca 1/2 cm tjocka skivor som läggs på en bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°, ca 8 min.
Ändring 2010-04-14
Non stop innehåller numera mjölkpulver, så tyvärr för alla mjölkallergiker är de inte mjölkfria.
Non stop cookies
1 dl färgat chokladgodis t ex smarties eller non stop
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 dl riven kokos
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
150 g smör eller margarin
Hacka eller krossa godiset lätt i en mortel eller med matberedarens pulsknapp. Ta upp på ett fat så länge.
Hacka samman mjöl, socker, kokos, sirap, bikarbonat och matfettet, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare till en deg.
Blanda i det krossade godiset.
Forma degen till en rulle, ca 6 cm i diameter, som lindas in i plastfolie. Lägg rullen i kylskåpet ca 1 tim.
Skär rullen i ca 1/2 cm tjocka skivor som läggs på en bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°, ca 8 min.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)