tisdag 10 mars 2009

Mustig och söt köttgryta

Idag gjorde jag en köttgryta, till den åt vi potatismos, broccoli, tomat, gurka, sharonfrukt. Köttgrytan var riktigt god men det blev mycket disk - stekpannan, olika kastruller till såsen, grytan, potatisen och broccolin, potatispress, durkslag osv. Mustig och söt köttgryta
ca 6 hg benfritt kött av bog eller ytterlår
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyftor
1 st morot
50 g rotselleri
0,5 st röd spansk pepparfrukt
1 msk smör
1 msk neutral olja
0,5 st kanelstång
1 st litet lagerblad
0,5 dl strösocker
0,5 dl balsamvinäger
2,5 dl vatten
2,5 msk koncentrerad kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse

1. Ansa och skär köttet i 4x4 cm stora bitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök, skala och tärna morot och selleri. Kärna ur och finhacka pepparfrukten.
3. Hetta upp hälften av vardera smör och olja i en gryta. Salta, peppra och bryn köttet i omgångar och ta upp efter hand.
4. Tillsätt resten av smör och olja och fräs grönsaker och kryddor ett par minuter.
5. Tillsätt köttet och rör om. Ställ åt sidan.
6. Smält sockret i en stor kastrull på medelstark värme tills det är ljusbrunt. Passa noga. Dra kastrullen åt sidan och häll i balsamvinäger, vatten och fond.
7. Koka upp under omrörning tills sockret smält i botten.
8. Häll såsen över köttet. Lägg på lock och låt sjuda ca 1 timme tills köttet känns mört.
9. Rör ut majsstärkelsen i vattnet (lika delar vatten som majsstärkelse) och rör ner i den sjudande grytan. Koka upp under omrörning.

måndag 9 mars 2009

Tacofisk

Tillbaka till vardagen, barnen på skolan och Leif på jobbet. Idag försökte jag få barnen, framför allt Isak, att tycka om fisk. Jag gjorde tacofisk och potatis, de fick dessutom äta tacochips till. De tyckte den var "sådär", men det tar jag som beröm.

Tacofisk
400 g fiskfilé, t ex sej eller torsk
1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl tacosås, medium eller hot
2 dl riven ost
15-20 tortillachips

Tina fisken om den är fryst. Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna.
Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Blanda grädde, tacosås och ost. Häll över fisken. Krossa chipsen och strö över.
Stek fisken i mitten av ugnen i 225°ca 25 min.
Servera med kokt potatis eller ris.

Jag krossade 10 chips och la på dem direkt. Sedan krossade jag 10 till och la på dem när det var 10 min kvar, så att de inte skulle hinna bli lika mjuka. Nästa gång tar jag nog dubbel mängd tacosås eller en starkare variant.

söndag 8 mars 2009

Fillimpa

Nu är vi hemma igen efter vårt sportlovsfirande. Barnen har verkligen haft SPORTlov, de har åkt slalom nästan varje dag.

Till middag idag stekte vi kycklingfiléer som sedan kokade klart i lite thaichilisås, soja och vatten. Till det gjorde jag en god bulgursallad. Tidigare i dag bakade jag fillimpor som innehåller bikarbonat och bakpulver istället för jäst. Har varit sugen på dem ett tag men det är först nu jag har lyckats baka dem. Jag bakade dem i en liten långpanna och skar dem sedan till limpor. Vill man kan man använda avlånga sockerkaksformar istället.
Fillimpa
1 l filmjölk
3 dl sirap
2 msk brödkryddor
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 l Rågsikt

Blanda alla ingredienser, mjölet sist.
Smöra och mjöla en liten långpannan.
Lägg i degen/smeten, platta ut så gott det går.
Grädda i 100 grader 45 minuter. Höj till 150 grader och fortsätt grädda i 60 minuter.

lördag 7 mars 2009

Sportlov

I veckan firar vi sportlov i Jämtland och det provas inga nya recept tyvärr.

Olivia tyckte att baguetterna vi åt när hon var borta en gång såg så goda ut, så det åt vi till lunch en dag. Lax med pesto har vi också ätit.

Vår familjefavorit kotlettrulle bjöd vi på till middag för någon dag sedan. Och även här uppskattades den. Till efterrätt gjorde jag en äppelsmulpaj.

Leif bjöd på sin favorit, laxcannelloni och till det gjorde jag en ruccola-& tomatsallad. Eftersom en av barnens kusiner är allergisk mot fisk gjorde jag en skinksås och pasta till honom och till Isak eftersom laxcannellonin innehåller ägg.

onsdag 25 februari 2009

Kycklinggryta med zucchini

Idag har Isak varit till frisören för första gången i sitt liv, han har längtat. Tidigare har vi alltid snaggat honom med trimmern men eftersom han vill spara ut till långt var vi tvungen att fixa till det lite nu. Till middag gjorde jag en kycklinggryta med zucchini, rödlök och tomat, dvs lite kylskåprensning inför sportlovsresan till Jämtland. Jag åt bulgur till kycklingen, de övriga åt pasta.
Kycklinggryta med zucchini
3 kycklingfiléer
1 rödlök
0,5 zucchini
hönsbuljong
matlagningsgrädde
soja
salt
peppar
torkad basilika
2 tomater

Skär kycklingen i bitar, stek dem och krydda med salt och peppar.
Skär zucchinin i halvmånar, stek dem och krydda med salt och peppar.
Skiva rödlöken och stek den mjuk utan att den tar färg.
Tillsätt buljong, grädde och soja. Låt det småputtra ett tag.
Skär tomaterna i bitar och tillsätt dem och basilikan.
Smaka av och krydda mer om det behövs.
.
Alla tyckte om det här. Isak vill först inte smaka kycklingen, men när han väl hade smakat slutade han nästan aldrig att äta

tisdag 24 februari 2009

Gratinerad skink- och zucchinibaguette

Idag skulle jag bara laga middag till mig och Leif, så då fyllde jag baguetter med en skink- och zucchiniröra och sedan gratinerade vi dem i ugnen. Jag använde mig av "halvfärdiga" baguetter som man själv ska grädda klart i ugnen. Kom ihåg att det är fettisdag idag och man ska äta semlor.

Gratinerad skink- och zucchinibaguette
1 bit rökt skinka, ca 150 g
1 zucchini, ca 300 g
1 dl crème fraiche tomat & basilika
4 halvbaguetter
3 dl riven ost
Skär skinka och zucchini i tärningar och fräs i smör i en stekpanna. Rör ner crème fraiche.
Skär ett djupt snitt i bröden. Lägg i fyllningen och strö över ost.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min i 250 grader.
Servera med sallad.
.
Det här var jättegott, mycket roligare och godare än vanliga varma mackor. Det är första, men inte sista, gången jag använder crème fraiche tomat & basilika. Den var enormt god. Den kommer jag prova använda utan tillagning, som en kall sås till kött eller kyckling.

söndag 22 februari 2009

Solskensbullar

Idag gjorde vi en av familjens favoriter - tacopizza. Eftersom Isak inte tål den får han äta tacos istället och är jättenöjd för det. Förut gjorde jag en allergi-vänlig tacopizza åt honom, men det var ingen höjdare tyckte han. Därför får han äta tacos nu för tiden när jag gör taco-pizza, mindre jobb för mig och godare mat för honom.

Efter maten bakade jag en ny sorts bullar, solskensbullar. Man gör runda bullar som man fyller med litet vaniljkräm, sedan rullar man dem i socker så de ser ut som en glittrande sol. Jag gjorde vaniljkräm m.h.a. vanilj/marsankrämspulver som är mjölk- och äggfritt. Gör man egen blir det nog mycket godare, men det här dög gott och väl.

Solskensbullar
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
9 dl vetemjöl
2 dl vaniljkräm
smält smör
strösocker

Rör ihop vaniljkrämen.
Smält smöret och blanda med mjölken tills fingervarmt.
Smula jästen, häll i degvätskan och rör tills jästen är löst.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjöl.
Arbeta degen i hushållsassistenten ca 5 minuter.
Låt jäsa 30 min. Rulla till släta bullar och jäs 15 minuter.
Peta en grop i bullen där du snabbt klickar ner en matsked vaniljkräm.
Jäs 10 minuter.
Grädda 5-10 min i 250 grader.
När bullarna svalnat pensla dem med smält smör och rulla dem i socker.