onsdag 5 oktober 2016

Enkel kantarelltoast

Äntligen en bättre dag. 
Jag kom ikapp hyfsat på jobbet, så målet att vara i kapp till lunch i morgon kommer nog att lyckas. Se'n kom jag hem till ett nystädat hus - Bästa känslan! och eftersom jag hade förberett middagen så hade jag en god middag på bordet i bra tid. Nu hoppas jag att det fortsätter lika bra resten av veckan.

I söndags när vi kom hem från Stockholm åt vi riktigt gott kvällsfika - kantarelltoast med en massa kantareller.


Enkel kantarelltoast

kantareller
smör
salt, peppar
rostbröd

Stek kantarellerna i en torr stekpanna, du kan ha stekpannan riktigt full för kantarellerna krymper. Stora kantareller kan du dela något.
Stek på medelvärme tills all vätska har kokat bort.
Tillsätt en klick smör, salta och peppra.
Rosta en macka och smöra den eller smörstek den i en stekpanna.
Lägg på ett stort lass med smörstekta kantareller.
Ät o njut!

Det finns många recept på kantarelltoast med fler ingredienser, t.ex. lök och grädde. Men när man har bråttom och inte har så mycket i kylskåpet är det här ett fullgott alternativ. Ja det fungerar även när man har gott om tid och fullt kylskåp.

Tycker ni om kantareller? Jag älskar det, framför allt till toast och i sås till älgkött.

tisdag 4 oktober 2016

Fetaostlax på spenatbädd

Igår var det dags för lax till middag igen och jag kombinerade två gamla lax-favoriter - fetaostlax och lax på spenatbädd.


Fetaostlax på spenatbädd

500 g laxfilé
200 g bladspenat
150 gram fetaost
2 dl crème fraiche
vitpeppar
salt

Smöra en ugnsform, salta och peppra lite i botten på den.
Salta och peppra laxen.
Lägg spenaten i botten av formen och placera laxbiten ovanpå.
Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Rör ner crème fraiche.
Bred fetaosttoppingen på laxen.
Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.

Det här var supergott. Lax och spenat är en perfekt kombination och det passar alldeles utmärkt till den lite salta fetaosttoppingen. Ni måste prova!


Det är mycket nu! 
Men just nu har jag några minuter i soffan och passar på att njuta för fullt så länge vilan pågår. Det är inte lätt att vara borta två dagar från jobbet - känns som att man får igen det dubbelt upp när man väl är tillbaka igen. Inte riktigt den återhämtning jag behövde och hade hoppats på. Det har varit en hemsk dag på jobbet och det lär inte bli mycket bättre i morgon är jag rädd för. Men vid torsdaglunch hoppas jag att jag är i kapp igen.

S som i Saras favorit

God morgon på er, nu sitter jag nyduschad med min kopp morgon-te och njuter av lugnet i nån minut till. Snart sätter morgonruschen igång, med nyvakna barn som ska försöka äta frukost, borsta tänderna och klä på sig fast de helst av allt bara vill krypa ner i sängen igen.

S som i Saras favorit

I dag är det alltså kanelbullens dag och jag har inte bakat kanelbullar - det känns konstigt! Men jag fick ju min jätte-kanelbulle i lördags så jag får tänka tillbaka på den istället. Efter en helg i Stockholm där jag åt lite allt möjligt måste jag komma tillbaka till gamla (lchf)vanor igen.

Efter jobbet i dag är det städning som gäller, eller rättare sagt så ska vi röja så att det går att städa. Inga saker ska ligga framme utan det ska vara rena ytor och golv för imorgon är det äntligen dags för de nya städerskorna att städa hos oss för första gången. Oj, så jag hoppas att det ska gå bra, jag vill så gärna få detta att fungera för det skulle underlätta mitt liv nå enormt just nu.

måndag 3 oktober 2016

Stora och enkla kanelbullar

En dag hemma i soffan var precis vad jag och Ida behövde. Nu mår vi båda mycket bättre, ingen feber och knappt nå halsont, så jag räknar med att det blir jobb och skola för oss båda i morgon. Håll tummarna att det blir så.

Visst vet ni vad det är för dag i morgon? Världens bästa dag efter min födelsedag och jul

Det är ju kanelbullens dag och kanelbullar är det bästa jag vet. I helgen när vi var i Stockholm åt jag en kanelbulle till lunch på lördag. Knäppt, jag vet men såå gott. Det gäller att välja sina kolhydrater med omsorg.

Vi åt på Saturnus som är kända för sina enorma kanelbullar och de var stora, men jag hade aldrig en tanke på att dela :)

Svårt att se men jag hoppas ni förstår hur enormt stor den var. Helt underbart!
En kanelbulle och en kopp te. Kan nog inte tänka mig en bättre lunch!
Kanelbullar tar ju lite tid att baka, då de både ska jäsa, bakas ut och gräddas i flera omgångar. Vill man göra det enkelt för sig bakar man den supergoda och saftiga kanelbullesockerkakan. Har ni inte provat så tycker jag att ni ska prova nu. Ni kommer inte bli besvikna.

Ni kan göra den i en rund sockerkaksform enligt det här receptet. Men eftersom den är så otroligt god och går utmärkt att frysa är det lika bra att baka den i en långpanna enligt det här receptet annars är risken stor att kakan tar slut alldeles för fort.

Kanelbullekaka - saftig och supergod.

Nytt Grill-försök

God morgon!

Nu är jag hemma igen efter en härlig helg i Stockholm som var full av god mat, dryck, skratt, shopping och promenerande. Tyvärr började denna nya vecka med en vab-dag då Ida kände sig lite krasslig, men med tanke på att jag verkar ha fått tillbaka min förkylning så är kanske en dag hemma precis vad jag också behöver.

I fredags fick restaurang Grill ett nytt försök att laga god mat till mig och den här gången fick jag goda grillade grönsaker till köttet. Perfekt! Vi fick kanonservice hela kvällen av en jättetrevlig och duktig tjej men när maten serverades var det en annan som kom med maten. Vi fick oss dock ett gott skratt då de glömde komma med grönsakerna som vi hade beställt och som faktiskt var själva anledningen till att vi åt där. För visst kommer ni ihåg mitt förra besök? Här kan ni läsa om det. Men när jag påpekade att jag saknade grönsakerna så kom de på en gång :)

Besöket på Grill började och slutade på bästa sätt, för drinken och efterrätten var kvällens riktiga höjdpunkter som jag längtar tillbaka till.

Jag började med en kanongod syrlig och fräsch drink med ingefära. Den dricker jag gärna igen.
Åt flankstek även denna gång, en god köttbit till bra pris.
Tada! Här är de omtalade grillade grönsakerna - en bra blandning av goda grönsaker som var perfekt grillade.
Det borde vara ett givet alternativ på menyn.
Kvällen avslutades med en supergod Crème Brûlée. Inte det minsta lchf, men otroligt god och precis vad jag behövde under min feel-good-helg.

Nu ska jag pyssla om Ida med lite frukost i soffan och en bra film på tv och se'n kryper jag nog ner under filten i soffan jag också. Perfekt med en soffa-o-filt-dag då det faktiskt var minusgrader i morse och det verkar som att hösten har kommit på allvar. Inte så konstigt då det faktiskt är oktober nu.

lördag 1 oktober 2016

Dags för en ny Smakbox

Snart är det oktober och dags för en ny Smakbox!
Har ni börjat prenumerera på denna proppfulla box full med godsaker? Om inte har ni nu chansen att använda min rabattkod MATRO som ger er 15% rabatt på er första Smakbox. 
Klicka här för att läsa mer och börja prenumera och kom ihåg att använda rabattkoden.

Så här skriver Smakbox om sin nya box:
Så här års är man sugen på att packa väskan och ge sig ut på kulinariska äventyr - därav tema MATRESA! Vi startar i Sverige med några spännande, svenska produkter. Därefter njuter vi av europeiska och asiatiska smaker. Vi avslutar med att tjuvstarta julen (ja, otroligt men sant, snart är det jul igen...!). Vi hoppas och tror att du kommer att gilla Smakbox MATRESA!


Wow! Jag är så himla glad för jag får ännu en gång chansen att ge en av mina följare en helt egen Smakbox. Tävlingen pågår till t.o.m torsdag 6 oktober.
Ta nu chansen! 

Som vanligt är det på Instagram som tävlingen pågår. Gå in på Instagram och sök upp mig, dvs @matro_sara där finns alla instruktioner.

fredag 30 september 2016

Gurksnittar med gravlax och pepparrotskräm

Fredag, men ingen vanlig fredag! 
Vi tar en långhelg i Stockholm med shopping, god mat och avkoppling. Jag hoppas på en riktig feel-good-helg efter en otrolig stressig början på hösten som toppats av en förkylning nu i veckan. 

För er som är hemma och planerar något gott till fredagsdrinken måste jag tipsa om dessa fräscha snittar. Jag älskar både att göra och äta snittar/drinktilltugg och självklart kan man göra godsaker även om man undviker kolhydrater. Till exempel gurkskivor är perfekt att använda som bas till olika röror.


Gurksnittar med gravlax och pepparrotskräm

100 g cream cheese
1,5-2 msk pepparrotsvisp
1,5 msk vispgrädde
gurka
100 g gravad lax i skivor
1 tsk rosépeppar
färska örter eller citronskal

Vispa ihop cream cheese, pepparrotsvisp och grädde med elvisp i en bunke.
Skär gurkan i lite bredare skivor.
Ta ut lite av det vattniga i mitten (kärnorna) så att det blir en grop.
Klicka ostkrämen i gropen.
Toppa med laxskivor.
Garnera ev. med rosépeppar och örter/citronskal.

Jättegott och fräscht tilltugg. Allt blir så mycket fräschare när man undviker kolhydrater och har ett grönsakstillbehör istället. Kommer ni prova dem till fredagsdrinken ikväll, eller? Själv kommer jag äta på restaurang Grill.

Gröp ur en grop i de breda gurkskivorna
Klicka på ostkräm och gravlaxskivor.

torsdag 29 september 2016

Njuta

I går låg jag nerbäddad med en förkylning och i morgon åker jag till Stockholm. Dålig tajming. Men jag känner mig lite bättre i dag, i alla fall så här på morgonen, så jag hoppas det är på rätt väg. Det bästa hade kanske att vara hemma o vila även i dag men det funkar inte riktigt utan jag måste till jobbet. Jag får gå o lägga mig tidigt ikväll istället (ha, ha det tror jag knappt själv på eftersom jag inte ens har börjat packa).

Jag tänker shoppa hela helgen så jag behöver en massa ork och energi till att gå mycket och bära många påsar. Men blir jag för trött får jag väl sätta mig o fika eller äta och det är ju rätt ok det också.


För 3,5 år sedan var jag och Olivia o såg Justin Bieber i Globen i Stockholm, när konserten var klar sa hon "Nästa gång ska jag nog åka med en kompis". Och så blev det! För Justin Bieber är i Sverige nu igen och Olivia ska dit med en kompis. Jag var nog lite för tråkig eftersom jag inte stod upp och sjöng o dansade med till låtarna utan satt ner o smådiggade lite bara. Här kan ni läsa om förra Bieber-konserten. Vill du också se honom på fredag kan du klicka här.

onsdag 28 september 2016

Olivias blomkålsrisotto

En av Olivias paradrätter tidigare var en risotto med bl.a. lök och bacon. Eftersom vi inte äter ris numera men hon ändå vill göra sin goda risotto så använder hon så klart det goda och kolhydratfattiga blomkålsriset. Och det blir lika gott, ja det blir nästan godare för det blir så mycket fräschare med blomkålsris än vanligt ris.


Olivias blomkålsrisotto

1 litet blomkålshuvud
1 gul lök, hackad
2 msk olja
1 pkt bacon
1 paprika
curry 
salt o peppar

Börja med blomkålsriset:
Koka upp vatten i en kastrull. Salta ordentligt.
Skölj blomkålshuvudet i kallt rinnande vatten. Skär av blasten/bladen. 
Riv blomkålshuvudet, både buketterna och stammen, på den grova sidan på rivjärnet. 
Häll ner blomkålsriset i det kokande vattnet. 
Låt det ligga i det kokande vattnet i nån minut. Provsmaka för rätt konsistens.
Häll av i ett durkslag och låt riset ånga av ordentligt.

Stek bacon och skär/klipp i bitar.
Stek den hackade löken och tillsätt paprikabitar på slutet.
Blanda ihop bacon, lök och paprika med blomkålsriset. 
Krydda med mycket curry och lite salt o peppar.

Det viktigaste med den här maträtten är nog att ånga av blomkålsriset ordentligt för annars blir det en vattnig och småtråkig rätt. Se'n kan man tillsätta lite vad man vill, jag tycker det är gott med mer grönsaker så som zucchini och broccoli t.ex.

tisdag 27 september 2016

Nu är det dags!

Äntligen är dagen här som jag har väntat på så länge. Jag ska äntligen få klippa och framför allt färga håret igen. Så himla välbehövligt. Tiden är verkligen en bristvara och ofta blir frisörbesök bortprioriterat av mig. Men så mycket mer jag njuter när jag väl tar tag i det och att jag se'n går till mysigaste salongen i sta'n gör att jag njuter ännu mer.

Så här fin blev jag senast jag färgade håret

Salong Icon heter mysigaste salongen och den ligger högst upp i ett trähus med snedtak, ljuskronor och mysiga små och stora rum. Det är total avkoppling för kropp o själ att sitta i den vackra lokalen och bli ompysslad.

Det är nu tre år sedan Catrin öppnade salong Icon och fick leva sin dröm och för att fira det har de bra priser på de flesta av sina behandlingar t.o.m 22 oktober. Här kan du läsa mer om det. Passa på alla som bor i närheten av Luleå.

Högst upp under taket håller Icon till

måndag 26 september 2016

Ugnsstekt broccoli

Det vanligaste tillbehöret nu för tiden hemma hos oss är nog ugnsstekt broccoli. Det är gott och kolhydratfattigt men framför allt är det så himla smidigt att tillaga och det sköter sig själv i ugnen. Jag har alltid en massa broccoli i frysen, se'n  tar jag upp lite som jag tinar lätt i micron, slänger det sen i en ugnsform, häller på lite olja och kryddar innan jag ställer in det i ugnen. Och medan broccolin blir klar i ugnen kan jag laga den övriga maten, göra sallad och duka.


Ugnsstekt broccoli

broccoli, fryst eller färsk
olivolja
salt
peppar

Om du använder färsk broccoli delar du den i mindre bitar.
Använder du frysta broccolibuketter tinar du dem, t.ex. i micron och kramar ur vattnet.
Lägg broccolibuketterna i en ugnsform.
Häll över lite olivolja. Salta och ev. peppra.
Tillaga ca 20 minuter i 200 grader.

Broccoli passar perfekt till maträtter med goda såser och man behöver inte sakna ris, pasta eller potatis för att få upp den goda såsen. Tycker ni om broccoli? Det verkar som att antingen älskar man det eller så hatar man det.


Potatis, potatis, potatis

Vilket hån!

Vi har aldrig fått så många, så stora och så fina potatisar som i år. I år då vi äter lågkolhydratkost och undviker potatis. Jag och Leif kunde inget annat än skratta när vi tog upp potatisen och vi fyllde en stor hink med fina potatisar.

Potatis är inte en av de sakerna jag har saknat under den här tiden med lchf. Men nu blev jag sugen på bakpotatis, pressad potatis, potatispuckar, fyllda bakpotatisar, potatistimbaler, potatismos och allt möjligt med potatis. Vad är er potatis-favorit?

söndag 25 september 2016

Klassiker

Äntligen har jag sjunkit ner i soffan med en kopp te och tror att jag har gjort allt inför i morgon. Matlåda fixad, gympapåse packad, kläder framtagna, middag planerad och känner mig allmänt redo för en ny vecka. En vecka som innebär fyra intensiva arbetsdagar och se'n en 3-dagars-weekend i Stockholm. Lovely!

Middagen i dag blev en gammal klassiker, som vi aldrig verkar ledsna på - lövbiff och ostsås och osten vi använde var ädelost eftersom den innehåller färre kolhydrater än de smaksatta dessertostarna. Till det åt vi ugnsstekt broccoli och sallad. Kanongott!

Pestobiffar med mozzarella

Nu har jag äntligen satt mig vid datorn och kan ge er receptet på gårdagens hastmiddag som blev en succé. Ont om tid och inget förberett då är det perfekt att ta upp ett platt paket köttfärs från frysen som tinar fort i kallvatten.


Pestobiffar med mozzarella

1 kg köttfärs
4 msk röd pesto
1 msk sambal oelek
1 msk basilika
 0,75 dl vatten
1 ask små mozzarellabollar
salt o peppar

Blanda ihop köttfärs, pesto, sambal, basilika och vatten.
Smaka av med lite salt och peppar.
Forma till biffar runt en mozzarellaboll.
Stek några minuter på varje sida.

Jag var sugen på de italienska smakerna mozzarella, röd pesto och basilika, men för att även få lite hetta använde vi sambal också som vi alltid gör i våra succéburgare. Till biffarna åt vi en sallad och en enkel brunsås. 

Leif stekte biffarna i stekpanna och se'n fick de stå i 150 graders ugnsvärme och bli klara medan jag gjorde sås, sallad och dukade.


Brunsås

2,5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1,5 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar


Vispa ihop allt i en kastrull och koka upp.
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.

Enklaste sättet att göra en brunsås! Man slipper krångla med redning, utan kokar bara ihop allt på en gång, låter koka ett tag och sen är det klart.

Firade lördagskvällslugnet med ett glas rödvin till de goda biffarna.

Tidig söndagmorgon

God morgon!

Det tråkigaste med att somna tidigt på kvällen är att man vaknar tidigt på morgonen. Jag som älskar att sova länge på helgerna njuter inte av att vakna före sju. Ja, ja man får göra det bästa av denna lugna tysta tidiga morgon, så nu tar jag min bok och kryper ner under filten i soffan.


Ha en bra söndag så hörs vi lite senare med ett recept!

lördag 24 september 2016

t.r.ö.t.t

Det är mycket nu!
Vi försöker göra trädgården klar för vintern, vi gör en del småfix inne, vi tvättar och gör andra hushållssysslor men framför allt försöker vi få logistiken för kommande veckor att fungera. Inte det lättaste eftersom det verkar som att Leif ska fortsätta jobba på annan ort.

När jag väl summerar allt jag har gjort i veckan och allt jag har planerat inför kommande vecka är det inte så konstigt att jag är trött, riktigt trött.


Jag hoppas jag känner mig lite piggare i morgon och då ska ni få receptet på dagens underbart goda middag - pestobiffar, sås och sallad.

God natt!

torsdag 22 september 2016

Krämig lchf-kladdkaka

Till Olivias födelsedag provade jag ett nytt recept på lchf-kladdkaka. Det som skiljer från den andra varianten var att det var grädde och lite kakao i den här. Jag tyckte att den här blev krämigare men det kan ju bero på att jag hade den kortare tid i ugnen, en annan form eller annat som också kan påverka resultatet.


Krämig lchf-kladdkaka

100 g smör
100 g mörk choklad 85%
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 tsk kakao

Smält smöret i en kastrull.
Bryt ned chokladen och rör ned i det varma smöret, tills det smält.
Vispa ägg och grädde till skum.
Rör ned kakao och vänd ihop chokladsmöret med ägg-grädden.
Smörj en springform 15-20 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
Grädda i 200 grader i 7-10 minuter. Kakan får gärna vara kladdig i mitten.
Låt svalna och servera med grädde och bär.

Min form var nästan 20 cm, nästa gång ska jag prova en lite mindre form för att få lite mer höjd på kakan. Eller så gör jag dubbel sats och använder den här formen. Jag älskar mörk choklad så jag hade en 85-procentig variant, tycker du det blir för bittert och mörkt så kan du välja en 70-procentig istället.

onsdag 21 september 2016

Sponsrad video: Fiskelyckas

Det är lätt att lyckas med fisk! 
Många tror att det är krångligt att laga fisk. Men det är det absolut inte. Det vanligaste misstaget är att man antingen steker fisken för länge eller kokar den för länge så att den blir torr och tråkig. Temperaturen på en färdiglagad torsk ska vara ca 52° och köttet ska vara vitt, för lax ska temperaturen vara ca 48° och köttet blekrosa.

På Findus hittar du enkla tips och smakrika recept, av Tina Nordström, för att även du ska fiskelyckas. Eftersom fisk är en bra källa till protein, selen, jod, vitamin D och vitamin B12 vill man fiskelyckas ofta. Hur ofta äter ni fisk hemma hos er? Vi äter alldeles för sällan!

Sponsrat inlägg

Krämig chili-kyckling

Kycklinggrytor blir oftast supergoda och det är enkelt att förbereda genom att steka kycklingen nån dag i förväg. Så det var ett ganska självklart val att bjuda på det i går när Olivia fyllde år och gästerna skulle komma mindre än en timme efter att jag kom hem från jobbet. Tack vare att jag hade stekt kycklingen i förväg blev det ingen stress utan jag kunde duka och fixa sallad innan jag började med själva grytan.


Krämig chili-kyckling

1 kg kycklingfiléer
1 paprika
1 bit purjolök
3 tsk sambal oelek
1 dl thaichilisås
2 dl crème fraiche 
2 dl grädde
salt, peppar

Skär kycklingen och paprikan i mindre bitar och strimla purjolöken.
Bryn kycklingen, salta och peppra. Lägg i en gryta.
Bryn purjolök och paprika. Tillsätt i grytan
Rör ner crème fraiche, grädde, thaichilisås och sambal oelek i grytan. 
Låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt.

Det här är en kanongod gryta med perfekt styrka och krämig konsistens. Jag åt sallad och ugnsstekt broccoli till grytan, men serverade även klyftpotatis för de som ville ha det. En toppen-middag!

tisdag 20 september 2016

Olivia 17 år

I dag fyller min omtänksamma, hjälpsamma, empatiska, kloka och superduktiga dotter 17 år. 

Jag kommer ihåg dagen för 17 år sedan i detalj som om det vore i går, både den otroliga smärtan, i framför allt ryggen, och den enorma glädjen och allt där emellan.

Hon önskade sig nybakat fröbröd till frukost i dag så självklart steg jag upp lite extra tidigt för att hinna baka. Tur att det är lättbakat. Se'n väcktes hon med skönsång och paket innan hon kunde stiga upp till ett kalasdukat frukostbord.

Som vanligt bjöd vi mormor o morfar på födelsedagsmiddag, resten av släkten får vänta med att fira Olivia tills vi har vår traditionsenliga höstfest i början av oktober.


Födelsedagsmiddagen bestod av

krämig chilikyckling
ugnsstekt broccoli
sallad
klyftpotatis

lchf-kladdkaka
blåbär
grädde

måndag 19 september 2016

Zucchinispagetti

Till dagens middag provade jag att göra zucchinispagetti till min köttfärssås. Gott o roligt! Utseendemässigt ser det ju klockrent ut som vanlig spagetti, eller hur? Smakmässigt är det inte lika likt, men zucchini är supergott och passar perfekt till köttfärs så det blev ändå kanongott.

Köttfärssås och spagetti, ja zucchinispagetti alltså.

Hade jag skalat zucchinin och tagit bort allt grönt hade det sett exakt likadant ut som vanlig spagetti, eller hur?

Jag, eller rättare sagt Leif, använde en grönsakstwister för att få till denna spagetti. En himla rolig manick som jag ska visa er mer av i ett annat inlägg för nu måste jag förbereda inför morgondagen då vi har ett födelsedagsbarn som ska firas.

Innan kokning.

WOW MOM

Ibland behöver man lite uppskattning och då blir man glad när man ser såna här texter. Jag såg tavlor med denna text på Formex-mässan och tyckte att de var så fina och fiffiga. Tror jag måste köpa en!


Vet ni vad jag funderar på?
Jag funderar på om vi ska anlita städhjälp igen. Ni som har följt mig ett tag vet att jag har försökt ett antal gånger men alltid blivit besviken. De har glömt torka alla ytor, de har glömt skura, de har inte kommit på utsatt dag och tid osv. Det måste ju finnas nån bra städfirma i Luleå! Jag tar gärna emot tips.

Jag har en hektisk tid framför mig med mycket på jobbet, flera födelsedagar och fester, halloween och sist men inte minst jul och nyår. Skulle vara underbart att kunna fokusera på det jag vill, dvs fixa fester, laga mat, baka och umgås med nära och kära.

söndag 18 september 2016

Redan slut

Trots att jag har vaknat tidigt hela helgen och fått många vakna timmar så känns helgen alldeles för kort. Eller så är det just för att jag har vaknat tidigt som gör att jag inte är redo för en ny arbetsvecka. Jag skulle behöva lite mer helg och lite sovmorgon :) Men så fort som veckorna går så är det snart helg igen, eller hur?


Det blir en intensiv vecka med veckans viktigaste dag på tisdag redan. För då fyller kloka, snälla och omtänksamma Olivia 17 år och det ska firas så klart. Det är nog bäst att jag går och sover nu så att jag får många timmars sömn i natt och kan börja den nya veckan riktigt utvilad. Bästa sättet att börja en ny vecka på!

Smakbox-rabatt

Jag har ju pratat mig varm om Smakbox ett antal gånger, nu senast när jag bakade Fröbrödet med mix från Risenta som fanns i senaste Smakboxen med temat Nya vanor. Ett fröbröd som jag nog aldrig hade provat om jag inte hade fått det hemskickat till mig. Vilken tur att jag inte gick miste om det!

Malmö Chokladfabriks helt nötfria choklad upptäckte jag också via Smakbox. Jag älskar att få hem en Smakbox, dels för att jag älskar paket o överraskningar men även för att jag aldrig blir besviken på produkterna i boxen.

Det finns fortfarande kvar några Smakboxar från senaste utskicket, den med temat Nya vanor och om du använder koden MATRO så får du 50 kr rabatt (Du betalar då 139 kr inkl frakt). Vilket kanontillfälle att prova, eller hur? Men koden gäller bara en vecka till och så länge boxarna finns kvar i lager, så fundera inte för länge. Klicka här så kommer du direkt till prenumerationssidan, glöm inte att aktivera rabattkoden MATRO.


Vad är Smakbox?


Smakbox är till för dig som är matintresserad, söker inspiration och vill upptäcka nya produkter!

Varannan månad får du ca 15 nya smaker och produkter från små och stora varumärken. Vissa kan du äta direkt, som en fin mörk choklad eller en dryck med ny smak. Andra ingår i din matlagning eller bakning, som en spännande krydda, pasta eller en ny olivolja. Recept och inspiration medföljer! 

Du betalar 189 kr per box och värdet uppgår till 350 - 450 kr. Frakt ingår i priset. Det är ingen bindningstid och det är enkelt att starta, pausa eller avsluta din prenumeration.

Smakbox skickas via PostNord över hela Sverige och hämtas hos ditt närmaste utlämningsställe. Hemma i köket packar du upp, överraskas och upplever nya smaker och produkter. 

Smakboxen är välfylld och tung

Mintkrokantmuffins

Även i dag har jag vaknat tidigt och njuter av mitt morgon-te i ett tyst hus och med en härlig höstmorgon utanför fönstret. Ska se till att Isak tar sig i väg till sina domaruppdrag se'n går jag nog o lägger mig o förhoppningvis slumrar ett tag till. Det har blivit lite för tidiga morgnar ett tag nu. Är det fullmånen som spökar? Tror ni att månen kan påverka oss människor?

I torsdags blev jag så baksugen och eftersom det var min korridorvecka på jobbet så passade det bra att avsluta den veckan med att bjuda på fika. Men det märks att det var länge sedan jag bakade, jag kände mig så osäker och jag hade dessutom muffinsplåten för länge i ugn så de blev lite torra.


Mintkrokantmuffins

2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
50 g smör
0,5 dl mjölk
100 g mintkrokantchoklad

Smält smöret och häll i mjölken.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör i de torra ingredienserna växelvis med vätskan i äggblandningen.
Smält chokladen.
Fördela smeten i 12 muffinsformar och klicka sedan i en sked smält choklad.
Rör runt chokladen med hjälp av en kniv.
Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter.
De får gärna vara lite kladdiga i mitten.

Jag som älskar choklad tror att det hade blivit godare med chokladmuffins till den goda mintkrokanten. Och då skulle jag använda det här kanonreceptet på chokladmuffins, de blir otroligt saftiga och goda.

Jag gjorde 15 muffins istället för 12 och det blev perfekt storlek. Jag hade även lite mer än 100 g mintkrokant, för som ni vet eftersom jag tjatar om det - jag älskar choklad.

Klicka en sked smält choklad i varje form.
På väg in i ugnen. Fast först snurra runt chokladen lite...
Dags att fika!

lördag 17 september 2016

Olivias tjejmiddag

I går hade Olivia tjejmiddag eftersom hon snart fyller år och hon bjöd på lite smått o gott av sina egna favoriter. Vi förberedde lite förra helgen men resten fixade Olivia igår efter skolan. När tjejerna hade åkt hem och jag hade lagt mig då städade Olivia bort allt så i morse kom jag upp till ett välstädat kök. Underbart och så omtänksamt!


Olivias tjejmiddag

thaichilistekt kyckling
klyftpotatis
tomat- och rödlöksallad
sallad

bär
grädde


Nu är det bara resten av firandet kvar. På tisdag fyller hon år och då måste vi så klart äta något riktigt smarrigt (men vad?) och i början av oktober ska vi ha en höstfest för att fira båda våra höstbarn. Menyn till höstfesten tror jag faktiskt vi börjar vara klar med, bara lite småjusteringar som återstår.