torsdag 4 februari 2016

Potatisgratäng från Outinen

Så ofta det går ser jag till att köpa närproducerat, jag läste nyss en sak som jag tyckte var väldigt intressant/skrämmande. Outinens potatis är den enda fabriken i Sverige som tillverkar färsk potatisgratäng, dvs all färsk gratäng som inte tillverkas hos dem tillverkas utomlands. Kan det verkligen stämma?! Lite skrämmande i så fall.

Jag har inte riktig koll på var Outinens Potatis säljer sina produkter. Kan ni i södra Sverige köpa Outinens potatisgratäng? Hoppas det!


Deras potatisgratänger innehåller äkta grädde och ost, inga tillsatser och e-medel. De tillverkas i Norrbotten av potatis som odlats norr om 63-breddgraden, och fått växa under midnattssol. Oj, vad jag längtar till sommar, sol och ljusa nätter när jag läser den beskrivningen.

I helgen provade vi den här krämiga varianten med Västerbottensost, som fick godkänt av hela familjen. Isak, som tidigare inte tyckte om potatisgratäng, berömde den hela tiden för att den var så krämig och god. De har även en gratäng gjord på mandelpotatis. Har ni provat den?


Krämig, kryddad och god gratäng som jag piffar till med lite extra Västerbottensost på toppen innan den värms i ugnen. Så enkelt och en perfekt genväg till att få en snabbfixad god middag. Måste erkänna att jag ofta köper potatisgratäng istället för att gör egen.

Ser inte så speciell ut, men efter ca 20 minuter i ugnen är den ljuvlig.

I samarbete med Outinens potatis, men åsikterna är mina egna.

onsdag 3 februari 2016

Vitkålspasta

I dag hände något som händer väldigt sällan. 
Isak lagade middag till hela familjen! Han gjorde en riktigt god köttfärssås från grunden, det finns hopp om honom :) Han använde det här receptet på en enkel men supergod köttfärssås. Så himla skönt att komma hem och maten är färdig.

Vill man inte äta så mycket kolhydrater kan man göra spagetti av vitkål istället. Har ni inte provat så måste ni göra det, för vitkål och köttfärs passar perfekt ihop.


Vitkålspasta
Strimla vitkålen
Koka upp vatten. Salta.
Lägg i vitkålsstrimlorna och låt koka ca 3 minuter.
Häll bort vattnet och servera.

Koktiden varierar beroende på hur tunna strimlor du gjort och vilket tuggmotstånd du vill ha. Jag tycker det blir godast med lite tuggmotstånd kvar. Provsmaka en vitkålspasta innan du häller bort vattnet, så du får den som du vill ha den.

Strimlad vitkål redo att kokas.

tisdag 2 februari 2016

Inbakad choklad

Gissa vad som gömmer sig i denna flätade bulle (smördeg)?


Choklad! 
Så enkelt, så gott och så smart. 

Gissa om man imponerar på gästerna genom att göra efterrätten direkt på plats när det är dags att äta den. Eller om man snabbt fixar go'fika när man får oväntat fikabesök.

De enda ingredienserna som behövs är en chokladkaka på 200 g och en färdig smördeg på rulle som man hittar i kyldisken. Om man sen vill göra den lite vackrare så behöver man ägg och pärlsocker till att garnera med.


Inbakad choklad
1 rulle kyld smördeg
200 g chokladkaka
Garnering
ägg
pärlsocker

Rulla ut smördegen.
Lägg på chokladkakan.
Skär degen från kakans långsida och ut, i cm-tjocka remsor.
Vik in remsorna över chokladen i ett flätmönster.
Skär bort smördegen som blir över.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader i 15 minuter.
Servera genast med glass eller grädde.


Oj så gott det här var och det var nästan för enkelt, så det kommer vara svårt att motstå göra när chokladsuget sätter in. Frasig smördeg och perfekt smält choklad, ja ni hör ju hur gott det här var.

Ni måste prova!

Skär degen i cm-breda remsor från chokladen och ut, vik över i ett flätmönster.
Fin fläta med gömd choklad
Pensla med lite ägg och strö över pärlsocker.
Mums. Färdig att äta!

måndag 1 februari 2016

Sjukt

Usch vad det är tråkigt att vara sjuk. Jag blir så rastlös och less att bara ligga, men jag orkar inget annat. Och inget smakar gott inte ens te, så jag kan inte ens trösta mig med det.

I går diskuterade jag och Olivia vilken sjukdom som är värst (av de vanliga som går över på några dagar). Just nu tycker jag att feber är värst med muskelvärk och frossa som det innebär, men det beror nog på att det är just det jag har nu. När jag har magsjuka är det värst, när jag har huvudvärk är det värst, när jag har hosta och inte får sova är det värst osv. Vad tycker ni?

Den här bilden och texten som jag hittade på nätet var så bra så jag måste ju visa er...och dessutom gjorde den mig lite gladare :)

Västerbottensostpaj med skinka - glutenfri

Tittar in från sjukstugan för jag kom på att jag har ju glömt ge er det här glutenfria receptet på en god paj med skinka och Västerbottensost. Fyllningen kan man variera efter egen tycke o smak men jag tycker definitivt att ni ska prova pajdegen för den var över förväntan...och fyllningen är inte så dum den heller. 


Västerbottensostpaj med skinka - glutenfri
4,5 dl Glutenfri Mjölmix
150 g margarin
4 msk kallt vatten
0,5 tsk salt
Fyllning
riven Västerbottensost
skinka
Äggstanning
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
salt o peppar

Hacka samman margarin, mix och salt till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop degen.
Tryck ut den i en lätt smord pajform. Nagga.
Låt den stå i kylskåpet medan ugnen värms till 225 grader.
Förgrädda i 225° ca 15 minuter.
Strö skinkbitar i botten på pajen.
Strö Västerbottensost ovanpå.
Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajen.
Grädda i ca 25 min eller tills äggstanningen stannat.

Betyget jag fick var "Den smakar som vanlig paj" så ni som är rädd att glutenfritt ska smaka konstigt eller ha någon bi-smak måste prova det här receptet. Jag hade Sempers finmix hemma och använde den men det går bra med andra glutenfria mixer också.

Alla tycker väl om Västerbottensostpaj och tillsätter man lite skinka så blir den ytterligare lite matigare.

Naggad och klar att förgräddas
Mmmm färdig att äta

Nu ska jag bädda ner mig igen och lyssna på min ljudbok, men det är lite jobbigt för jag slumrar till lite då och då och missar då ganska viktiga avsnitt så jag får börja om hela tiden. Men jag känner mig lite piggare nu så jag kanske orkar hålla mig vaken något längre.

Sötpotatispommes

Har ni provat sötpotatis? Det smakar sött men innehåller mycket färre kolhydrater än vanlig potatis. Den blir även mjukare/mosigare än vanlig potatis när man tillagar dem i ugn. Ett tips att få dem lite krispigare är att använda maizena.


Sötpotatispommes
2 stora sötpotatisar
1 msk Maizena majsstärkelse
salt, peppar eller andra kryddor efter smak
2 msk olja

Skär sötpotatisen i stavar. Lägg i plastpåse. 
För att få krispiga klyftor så pudra ner 1 msk maiena majsstärkelse och blanda ordentligt.
Häll i kryddorna och sist oljan, blanda ordentligt. 
Lägg på plåt och grilla i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills sötpotatisen är klar

Det här är ett riktigt gott och färgglatt tillbehör. De ser ut som morötter och smakar mer morötter än potatis när de är tillagade, tack vare sin fina orangea färg.

****************

Jag hade tänkt höra av mig till er igårkväll men jag däckade i soffan med feber, muskelvärk och otrolig trötthet. Jag känner mig något bättre i dag men jobb är inte att tänka på och Leif var tvungen att stanna hemma från Svappavaara, vill inte ha honom 30 mil bort när jag känner mig så här.

Nu ska jag försöka få i mig lite frukost, energi behövs för att bli frisk, sen ska jag krypa ner i soffan för sömn behövs också för att bli frisk.

söndag 31 januari 2016

Matsedel v.5 februari 2016

Söndagmorgon brukar betyda en ny veckomatsedel och det gör det även i dag när det är dags för februaris första matsedel. Helt otroligt att det i dag är januaris sista dag och att det i morgon är februari. Jag hoppas att det inte innebär vabruari :)

Ha en härlig söndag!


Matsedel v.5 februari 2016
Köttfri måndag
Konstigare eller krångligare än så här behöver inte vegetarisk mat vara.

Tisdag
Annorlunda men otroligt god kryddning på köttfärsbiffen.

Onsdag
Italienska goda smaker passar perfekt även till lax.

Torsdag
Köttgrytor passar perfekt när det är kallt ute.

Mysfredag
Min favoritkebab!

Veckans godsak
Choklad kan man aldrig få för mycket av!

lördag 30 januari 2016

Fläskfilégryta med kronärtskocka

Övriga familjen sover och jag smög upp för att skriva till er medan jag kommer ihåg receptet från igår. Snart ska jag fixa frukost och funderar på om jag ska fixa nybakade kokosfrallor att lyxa till lördagsmorgonen med. Den förra omgången jag bakade har redan tagit slut. Ett gott betyg!

Fläskfilégrytor gör jag ofta för de är så himla enkla att tillaga o variera och de blir alltid goda. Perfekt fredagsmiddag eftersom det blir så gott med så liten ansträngning.


Fläskfilégryta med kronärtskocka
1 kilo fläskfilé
salt, svartpeppar
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
100 g soltorkade tomter
0,5-1 msk soja
125 g färskost
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
1-2 dl vin, vatten eller mjölk
1 burk kronärtskockshjärtan 

Putsa fläskfilén och skär i skivor. Bryn, salta o peppra och lägg över i en gryta.
Skär champinjoner i mindre bitar. Stek, krydda med salt o peppar, och lägg över i grytan.
Klyfta rödlöken, stek och lägg över i grytan. Pressa över vitlök.
Skär tomaterna i mindre bitar och tillsätt i grytan med sojan.
Tillsätt ost, crème fraîche och grädde och låt småputtra.
Späd med en skvätt vin, mjölk eller vatten till en bra konsistens.
Låt allt puttra en stund och rör ner kronärtskockorna innan servering.

Vi åt klyftpotatis, sötpotatispommes och sallad till grytan och eftersom det var fredag tog vi ett glas rödvin till maten också. Kom ihåg att inte koka grytan nå mer när du har tillsatt kronärtskockorna för då är risken att de kokar sönder.

Smaka av hur mycket soja ni vill ha, pga Idas allergi är vi alltid lite försiktiga med soja.

fredag 29 januari 2016

Bästa början

Denna fredag började på bästa sätt - med en promenad på min älskade isväg. 
Klockan sju promenerade jag i väg hemifrån och det var så tyst, lugn och skönt på väg till jobbet där bara månen och stjärnorna lyste upp min väg. På luncherna och på helgerna är det riktigt mycket folk längs hela isvägen men i morse var jag alldeles ensam och tankade så mycket energi så jag klarar mig i flera da'r. Hur kan en promenadväg betyda så mycket för mig?! :)

Luleå by night (morning)

Dagen fortsatte lika bra då vår nya kollega bjöd på gulliga, urgoda och vackra mini-cupcakes till förmiddagsfikat. Jag hade dessutom sån tur att det var min favoritkombination - choklad och mint. Gissa om de smakade bra!

Så vackra och så goda

Efter jobbet promenerade jag samma väg hem, fast då var det lite mer folk på isvägen, och det var lika vackert och härligt att gå då. Love it!

Väl hemma satte jag igång med kvällens middag - en fläskfilégryta med mycket gott som vi åt till sötpotatis-pommes, klyftpotatis och sallad. Sen kraschade hela familjen i tv-soffan.


Kvällen kommer nu avslutas på bästa sätt - med en kopp te!

torsdag 28 januari 2016

Krångla inte till det

Lax är så gott i sig så man behöver inte krångla till det. De frysta portionsfiléerna förenklar hantering och tillagning ytterligare. Jag lägger laxen i kylskåpet på kvällen så är den tinad och redo att tillagas när jag kommer hem från jobbet.

Med lite planering är det inga problem att äta nyttigt och gott varje dag!

I dag gjorde jag en riktigt enkel, men ändå så otroligt god, laxmiddag. Krångligare än så här är det inte att ordna en riktigt god middag


Enkla goda ugnslaxen
Lägg laxfiléerna i en ugnsform, krydda med salt, citronpeppar och dill, 
häll grädde runt om,
ställ in formen i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter.

Medan laxen stod i ugnen gjorde jag broccolimos (mixa kokt broccoli med lite grädde och kryddor) och fixade en sallad.


Ida kom ner till mig i natt och hade svårt att somna om så då höll hon även mig vaken och det börjar jag känna nu, så nu längtar jag till sängen. Men först ska jag fixa klart det sista inför helgen, för torsdagar är den stora plockdagen, dvs alla golv, bänkar och bord ska vara tömda på grejer. För jag vill börja helgen på bästa sätt - ett städat hus. 

Torsdagkväll innebär också att planera en god fredagsmiddag. Behöver något tas upp ur frysen? Behöver något handlas? Ni vet -Planering, som jag älskar och som är nödvändigt för att få den lugna och mysiga starten på helgen, som jag älskar. Det lutar åt att det blir fläskfilégryta med potatis- och sötpotatisklyftor tillsammans med ett glas rött imorgon. 

Vad har ni för fredagmiddagsplaner?

Kesofrallor - Glutenfria o Lchf

Jag försöker dra ner på kolhydrater på veckorna och eftersom jag är en mack-människa försöker jag hitta ett bra substitut till mina älskade mackor. I gårkväll provade jag ett recept som en kompis tipsade om, hon använder även mandelmjöl men jag vill ju undvika mandel så jag använde bara kokosmjöl.


Kesofrallor
1,5 dl keso
3 ägg
5 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 msk olja
lite salt

Mixa keso o ägg med en stavmixer till en slät smet.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner i äggsmeten tillsammans med oljan.
Rör tills du har en slät smet.
Rulla till ca 6 frallor, platta till dem något.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

De här frallorna var riktigt goda, men jag har ändå börjat fundera hur jag kan vidareutveckla dem med lite frön eller kryddor t.ex. Bröd med bakpulver går ju så himla fort att göra så jag slängde snabbt ihop smeten/degen medan Ida gjorde läxan. Jag blev överraskad hur enkelt det var att rulla till frallor, trodde att det skulle vara kladdigare och mer svårformat.

Jag älskar att rosta det mesta så självklart var jag tvungen att provrosta en halv kesofralla också. Och det blev riktigt gott med en lite krispigare yta.

Det blev en härlig deg...
...som gick enkelt att rulla till frallor.
Härlig form, färg och smak.

onsdag 27 januari 2016

Nybakad kvällsmacka

Efter en dag som har gått i ett har jag nu bäddat ner mig i soffan och ser Sveriges Mästerkock på tv. Perfekt avslut på dagen! Dessutom blev det en nybakad kvällsmacka till kvällsteet. Jag gjorde glutenfria kesofrallor med få kolhydrater, som blev så himla goda och som jag avnjöt med ost och paprika. De här frallorna var riktigt goda men jag har redan börjat spåna på hur jag ska vidareutveckla dem.

Gott kvällsfika!
Kesofrallor

Visst ser dem goda ut? Det ser ut som "vanliga" frallor med vetemjöl, men det är inte minsta lilla vetemjöl i degen. Recept och fler bilder kommer i morgon!

Grönsaksfyllda champinjoner

Jag tycker det är så himla kul att utgå från en eller flera speciella råvaror och sen komponera ihop en maträtt eller en hel meny av det. Det är så himla kul att låta inspirationen flöda och ofta blir det bra, men ibland misslyckas man men med lite justeringar brukar det blir bra till slut ändå. När vi lagade mat i Brändön i höstas med jobbet, som ni kan läsa mer om här, var det precis så - vi fick korgar fulla med råvaror och sen skulle vi göra en förrätt, en varmrätt och en efterrätt. Åh så kul vi hade!

Att utgå från ett vin och sen laga en maträtt som passar till vinet älskar jag också, allför ofta lagar man middag och sen tar man fram ett vin som man hoppas passar till maten :)

I söndags när jag såg dessa stora champinjoner på Kvantum bestämde jag mig på en gång för att köpa några stycken som jag skulle fylla med någon smarrig röra och äta som tillbehör. Oftast handlar jag strikt efter handlingslistan, så att det ska gå snabbt. Mina handlingsturer brukar inte innefatta så mycket inspiration och improvisation, det är avklarat hemma innan handlingslistan skrivs. Men i söndags när jag såg champinjonerna började inspirationen flöda och jag var tvungen att gå en extra sväng för att plocka ner lite mer som behövdes.


Grönsaksfyllda champinjoner
6-8 stora champinjoner, eller ännu fler små
0,5-1 zucchini
1 stor morot
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
2 dl crème fraiche
0,5 tsk chilipeppar
salt, svartpeppar
riven ost

Rengör svampen och ta bort foten som du skär i småbitar och använder till fyllningen.
Skär zucchinin i småbitar.
Skala och grovriv moroten.
Stek svampfotsbitarna, zucchinibitarna och de rivna morötterna.
Rör ner tomatpuré och chilisås.
Tillsätt crème fraîche och koka upp.
Krydda med salt, svartpeppar och chilipeppar.
Fyll röran i champinjonhattarna.
Ställ på en plåt och strö riven ost överst.
Tillaga i 200 grader i ca 15 minuter, beroende på storlek.

Det här var ett supergott och mättande tillbehör som blev så bra som jag hoppades på. De var så stora så egentligen kan man äta dem som huvudrätt tillsammans med en sallad och inte som tillbehör som jag först tänkte.

I somras grillade vi ofta champinjoner men då hade jag bara fyllt dem med smaksatt färskost, den här varianten med grönsaker är mycket mer mättande.

Smarrigt!
På väg in i ugn!
Färdiga att äta!

tisdag 26 januari 2016

Från kallt till blött

Alltså vad håller vädret på med?

Efter att ha varit iskallt, med nästa 30 minusgrader i över en vecka så var det nollgradigt snöslask idag. Varför kan det inte var normalt vinterväder? 
Idas kläder var dyngsura efter en dag på skola o fritids. Tack o lov för torkskåp! 
Själv blev jag också blöt av all blötsnö efter min kort-korta lunchpromenad in till affärerna, där jag roade mig med lite rea-shopping. Åh vad jag älskar att fynda på rea.

Dagens middag planerade jag i söndags på Kvantum när jag såg att de hade riktigt stora champinjoner, redan där och då bestämde jag mig för att köpa dem och sen fylla med nå gott innan tillagning i ugnen. Det är så kul när man ser råvaror som man inte alls hade planerat att köpa men man kan inte motstå dem och hjärnan sätter igång att komponera ihop recept redan på affären.

De grönsaksfyllda champinjonerna åt vi tillsammans med kyckling och en sallad med fetaost. 
Gott, enkelt och nyttigt!

Dagens goda middagstallrik
Morötter, zucchini o svamp i en härligt blandning.

måndag 25 januari 2016

Chiliostfyllda rullader i sås

Gårdagens goda middag lagades även denna söndag av Leif...med lite assistans av mig. Skönt att slippa göra allt för en gångs skull. Eftersom han är borta på veckorna är det ju jag som har huvudansvaret för planering, inköp och tillagning av alla vardagsmiddagar. Så det känns extra skönt att vi hjälps åt på helgerna. Och mysigt, för bland det bästa jag vet är när vi utan stress lagar mat tillsammans, dricker lite gott, pratar lite om veckan som gått och bara tar det lugnt i vårt mysiga kök.

På söndagar äter vi ofta kött och det är Leif bättre på att tillaga än vad jag är, så det är kanske huvudanledningen till att han har lagat de senaste söndagsmiddagarna :)


Chiliostfyllda rullader i sås
1 kg lövbiff
200 g dessertost (t.ex. crème bonjour) med chilismak
1 pkt bacon
soltorkade tomater
salt, peppar
sås
2 dl crème fraiche (jag använde 1 dl vitlök och 1 dl naturell)
2,5 dl grädde
2 msk kalvfond
0,5 tsk chilipeppar
salt, peppar

Knaperstek bacon, klipp i bitar.
Skär tomaterna i mindre bitar.
Blanda ihop ost, bacon och tomater.
Bred blandningen på köttskivorna.
Rulla ihop, fäst med tandpetare.
Salta o peppra, stek rulladerna i smör.
Flytta över i en ugnsfast form och ta bort tandpetarna.
Koka ihop alla ingredienser till såsen.
Häll såsen över rulladerna.
Tillaga i 200 grader ca 15 minuter.

Vi använde en älgytterlår-bit som vi skar i ganska tunna skivor till lövbiff, blev perfekt till dessa rullader. Rulladerna förberedde vi genom att steka klart och lägga i ugnsformen redan på eftermiddan. Sen fick de stå och vänta i kylskåpet tills det var dags att börja med middagen på allvar.

Tack vare osten med chilismak och chilikryddade såsen blev det en ganska stark maträtt men det gillar vi allihop. Om ni inte är lika förtjusta som vi i stark mat kan ni strunta i att krydda såsen med chilipeppar dessutom kan man ta hälften naturell ost så minskas chilismaken ordentligt.

Jag åt gul- och polkabetor till rulladerna, medan övriga familjen åt ugnsrostad delikatesspotatis.
Den goda chilioströran innan den rullas in med köttet.

söndag 24 januari 2016

En till söndag

Söndagen försvann lika snabbt som lördagen så jag känner mig inte alls redo för en ny vecka.


Vi hann i alla fall fixa en riktigt god söndagsmiddag mitt i allt fixande och före Idas basketträning. Vi gjorde en god lite småstark oströra som vi rullade in i lövbiff, sen stekte vi rulladerna, la dem i en ugnsform, kokade ihop en sås som hälldes över rulladerna och sen fick allt bli klart i ugnen. Till det åt vi ugnsrostade delikatesspotatisar, morötter, rödlök, gulbetor och polkabetor.

Ett glas gott rött vin hade inte suttit helt fel, men vi drack vatten eftersom söndagskvällar innebär skjutning till basketträning.


Nu ska jag stänga av datorn för att gå ner o lägga mig och läsa några sidor ur min spännande bok. Ett bra avslut på en bra, men kort, helg.

God natt!

Matsedel v.4 januari 2016

Lördagen försvann i ett nafs och nu är det redan söndag och dags att planera kommande veckas middagar. Hur ser era söndagsmorgnar ut? Jag börjar med lite frukost sen tar jag datorn och letar matinspiration samtidigt som Nyhetsmorgon står på i bakgrunden, sen skriver jag handlingslista innan vi åker till Kvantum och handlar så vi, förhoppningsvis, klarar oss till helgen. Jag vill inte slösa tid med att åka på affären var o varannan dag så jag försöker storhandla 1-2 gånger i veckan.

För er som också söker matinspiration kommer min hjälp till er här!


Matsedel v.4 januari 2016
Köttfri måndag
God men riktigt annorlunda pajdeg

Tisdag
Potatis och köttfärs passar otroligt bra ihop. Visst vet ni det?

Onsdag
Thailändska goda smaker till veckans fisk.

Torsdag
Kycklingen sköter sig själv i ugnen och man slipper stekos.

Mysfredag
Typisk fredagsmat enligt mig.

Veckans godsak
En av mina favoritkakor och ett perfekt sätt att använda upp bruna bananer.

lördag 23 januari 2016

Quesadilla

I går hade vi tacofredag, förmodligen var det fler barnfamiljer som hade det, eller hur? Om ni, liksom vi, fick över mjuka tortillas så är quesadillas en perfekt lördagslunch som både vuxna och barn brukar tycka om.


Quesadilla
mjuka tortillas 2 st/quesadilla
skinka
riven ost
olivolja

Lägg ut hälften av tortillabröden. 
Fördela skinkan på dem. Strö över rikligt med ost. 
Lägg på tortillabröd som lock. 
Stek/rosta i stekpanna med lite olja i någon minut på varje sida.
Skär upp i halvor eller i tårtbitar. Servera genast.

Det här är Olivias favorit och tidigare gjorde vi det rätt ofta, men nu var det ett bra tag sedan vi gjorde quesadillas. En snabb och enkel lunch serverad med en sallad. Innehållet kan man ju så klart variera men vi gör oftast den här varianten med skinka och ost. Sätter man in för mycket fyllning eller för stora bitar så är det svårare att vända dem utan att fyllningen ramlar ut.


Jag har precis tagit en paus från mitt städande och packande. Medmänniskor i Luleå som förmedlar kläder och andra saker till behövande i Luleå har efterlyst saker som jag vet att vi kan avvara t.ex. pojkkläder, husgeråd, varma jackor, lampor och porslin. Så nu håller jag på att packa och sortera så att de enkelt kan hitta bland sakerna.

Jag ska bland annat göra en "baklåda" med visp, bunke, slickepott, bakform, måttsats och lite annat som man kan behöva när man bakar. Hoppas det finns någon bakintresserad som får nytta av den lådan.

Känns bra att kunna hjälpa till men lite sorgligt att det är såna skillnader bland människor, vissa lever i överflöd medan andra inte ens har det viktigaste.

fredag 22 januari 2016

Crostini med brie och pesto

Huset är städat, middagen uppäten, disken bortplockad och nu myser vi i soffan med te och en film.  Eller rättare sagt jag dricker te och Ida ser film. Istället för filmen väljer jag datorn och surfar matinspiration tills i morgon, är sugen på nån god kötträtt med gott vin. Har ni några tips?! Sen tror jag att jag ska göra sötpotatis-pommes också, har varit sugen på det sen jag var på Tapas de Papá före jul.

Har ni smakat Matros Pink Heaven än? Till den passar dessa godbitar perfekt, som jag också hade fixat i ordning till lördagens drinkkväll.


Crostini med brie och pesto
Crostini
Brieost
Röd pesto

Lägg crostinis på ett fint fat.
Skär brieosten i mindre bitar.
Stryk lite pesto på vare ostbit och lägg på crostinin.

Det här var riktigt gott. Först var jag rädd att det skulle vara för enkelt och tråkigt. Men även det enkla kan vara perfekt! Det är det här tilltugget bevis för. Dessutom var det lättfixat så jag fixade snabbt i ordning några stycken precis när gästerna kom.

Jag använder alltid Icas röda pesto som är nötfri (I love it!) och underbart god.

Matros Pink Heaven

Den här veckan har varit lång, seg och otroligt kall men nu är det äntligen fredag. Så efterlängtad! Som vanligt tänker jag försöka sluta lite tidigare och sen åka hem o njuta för fullt över att det är en helg utan planer, vill jag så kan jag stanna under täcket hela helgen. Men det lär jag inte vilja, det är jag alldeles för rastlös för.

Kommer nog fira in helgen med en fredagsdrink och vad passar väl bättre än min nykomponerade drink som jag premiärdrack i lördags på min drink- och tjejkväll.


Matros Pink Heaven
3 cl Bacardi
2 cl pressad citron
2 cl koncentrerad tranbärs- och hallondryck (Kiviks lättdryck)
1 dl sprite (eller liknande)
frysta hallon
is

Blanda bacardi, citron och tranbärs- och hallondrycken med is i en shaker.
Sila ner drycken i ett glas.
Toppa med sprite och frysta hallon och ev. en isbit.

Efter mycket funderande lyckades jag till slut få till en riktigt bra drink som jag blev så himla nöjd med. Jag hade nästan gett upp hoppet. Men den här godingen hade en perfekt blandning av sött och surt och smakade mer hallon än jag hade vågat hoppas på.

Den alkoholfria varianten, utan Bacardi, fick också tummen upp.

Åsa tog sån läcker bild på drinken framför ljuset.