lördag 6 juni 2015

Sverige-pannacotta

6 juni och Sveriges nationaldag!

Har ni inte förberett någon Sverigebakelse så får ni här ett snabbfixat alternativ för att fira nationaldagen på ett gott sätt. En gul o blå pannacotta. Kanske inte helt rätt färger, men med lite fantasi så är det gult och blått istället för blekgult och lila.


Blåbärspannacotta
5 dl grädde
1 dl gelésocker
1,5 dl blåbär

Mixa blåbären ordentligt med stavmixer.
Koka upp grädde och socker.
Låt koka i 30 sek.
Rör ner blåbärsmoset och blanda ordentligt.
Häll i portionsglas.
Låt stå kallt i ca en timme, så att den stelnat något innan du gör mangopannacottan.


Mangopannacotta
5 dl grädde 
150 g mango (går bra med fryst)
0,75-1 dl gelésocker multi

Mixa mangon till en puré.
Koka upp mangopurén, grädde och gelésocker under omrörning.
Koka i ca 30 sekunder.
Häll i glasen på blåbärspannacottan som stelnat.
Låt stå kallt några timmar innan servering för att stelna.


Här har två av mina favoritsmaker på pannacotta samsats i ett o samma glas. Pannacotta med gelesocker måste vara enklaste efterrätten att fixa. Jag har helt slutat att använda gelatinblad när jag gör pannacotta, det är inte bara enklare utan då kan även vegetarianer äta. Och visst vet ni att det går alldeles utmärkt att göra pannacotta på havregrädde?

Ha en bra nationaldag!

fredag 5 juni 2015

Lax med fetaosttopping med soltorkade tomater

En stressig fredag med pressat program börjar nu lida mot sitt slut. Det har varit tider att passa mest hela da'n men det har varit många roliga saker så det har inte känts alltför betungande, förutom bilresan t.o.r till Boden för ett en-timmes-möte. Men nu är det soffan och en massa koppar te som gäller resten av kvällen och ladda för imorgon då vi ska på två kalas/fester :)

I onsdags åt vi fisk igen och som oftast är det lax som gäller när det är fiskmiddag. Och som oftast tillagas den i ugn.


Lax med fetaosttopping med soltorkade tomater
500 g laxfilé
5-10 st soltorkade tomater
150 gram fetaost
2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 st vitlöksklyfta, pressad
svartpeppar
salt

Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Rör ner yoghurten.
Skär tomaterna i bitar och tillsätt dessa. 
Tillsätt pressad vitlök och svartpeppar.
Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra.
Bred toppingen ovanpå. 
Gratinera i 200 grader 20 minuter.

En god lax med många godsaker. Jag var lite sugen att tillsätta lite halverade svarta oliver också men då hade jag nog inte fått så bra betyg av övriga familjen :) Jag åt mitt favorittillbehör just nu - stekta grönsaker till fisken, men jag tror att pressad potatis skulle ha varit ett perfekt tillbehör.

torsdag 4 juni 2015

Älgskavgryta

Känner ni fredagskänslan komma krypande? 
Det gör jag. Härligt att man kan börja njuta av fredagskänslan redan på torsdag. 

Idag blev det en god snabbmiddag eftersom vi hade kvar färdigstekt kött från i tisdags då vi åt kebabtallrik. Det köttet värmde jag upp i en god sås med få ingredienser.


Älgskavgryta
ca 600 g älgkött av tex innanlår, ytterlår el fransyska
1 st gul lök
3-4 msk tomatpure 
3 dl grädde
1 dl vatten
Salt o svartpeppar

Köttet skall vara halvtinat så att du kan skära/karva det i mycket tunna skivor, om skivorna blir för stora klipp el skär dom i lämplig storlek.
Stek kött och hackad lök, tillsätt tomatpure, grädde och vatten. Krydda
Låt puttra under lock några minuter.
Servera till ris eller pressad potatis.

När man läser receptet och det är så få ingredienser är det svårt att tro att det ändå kan bli så gott. Men det blev det. Det är som en korvstroganoff men med skav istället för korv. Men det smakar helt olika för det är ju ingen korvsmak.


I morgon är det en mycket-som-ska-göras-dag. Det är mycket som måste hinnas med emellanåt t.ex. optiker, läkare, klippning osv och när man pendlar är det just sånt som är svårt att hitta tid till. Man kan ju inte åka iväg en halvtimme från jobbet då. Jag hade planerat att jobba hemma några timmar tidigt på morgonen och sen göra en massa "måsten" eftersom jag hade planerat att slippa en timme i bil. Men nu blev det ändrade planer i sista stund och jag måste sitta en timme i bil för att gå på ett en-timmes-möte. Effektivt? Nej! Men jag får vara nöjd att jag ändå hinner göra lite av det jag hade tidsbokat.

Rabarberpaj med mandelmassatäcke

Vilket varannan-dags-väder det är. Gårdagens regn o rusk är nu utbytt mot sol igen och jag passar på att njuta för fullt. Älskar soliga morgnar som gör det så mycket enklare att stiga upp. Och nu är det nedräkning inför helgen och till helgen kan man unna sig lite efterrätt, eller hur? Och nu när våra trädgårdar är fulla med rabarber så tycker jag att man ska göra rabarberpaj.

Till morsdagslunchen i söndags bjöd jag på en rabarberpaj med mycket smak av mandelmassa och kokos - två favoritsmaker.


Rabarberpaj med mandelmassatäcke
400 g rabarber
0,75 dl socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kanel
mandelmassatäcke
150 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
0,75 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kokosflingor

Skölj och ev skala rabarbern. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ugnsfast form.
Strö över socker, potatismjöl och kanel.
Vispa ihop mandelmassa och margarin till en jämn smet, med elvisp.
Vispa i även mjöl och vaniljsocker.
Klicka ut smeten ovanpå rabarbern och bred ut den. 
Strö över kokos.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Låt gärna svalna ca 15 minuter innan du serverar med grädde, vaniljvisp, vaniljsås eller glass.

Det här är en riktigt god paj, som jag längtar efter att äta igen. Men du får inte bjuda så många på den för det blir inte så mycket av en sats och dessutom är den så god så alla vill ta om.

Tänk att för några (många) år sedan tyckte jag varken om mandelmassa eller kokos.

onsdag 3 juni 2015

Kebabtallrik

Jag planerar Olivias skolavslutningsfest för fullt, det är bara lite drygt en vecka kvar nu. Det är bara ett litet problem - värmen verkar inte vilja vara med oss. I mina tankar är det sommar, sol, varmt och härligt altanhäng som gäller den dagen. I mina planer dukar jag upp allt ute och måste skydda mat och dryck från solen. Det är nog bäst att jag börjar tänka ut en plan B.

Igår tipsade jag om en barnfavorit, tacopizza, här kommer en annan - kebabtallrik.


Kebabtallrik
kebabkött
kebabsås
pommes strips
sallad
gurka
tomat
rödlök


Kebabkött
köttbit (jag hade älgrulle)
kebabkrydda
salt
peppar

Frys ner en köttbit.
Ta upp den ur frysen och låt tina något men inte helt.
Skär/karva småbitar från köttbiten.
Stek i smör och krydda.
Servera med tillbehör.


Kebabsås
0,75 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
0,5 dl chilisås
1 krm paprikapulver
salt och svartpeppar
1 msk finhackad persilja
1 tsk dragon
1 tsk kebabkrydda
1 krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft

Blanda alla ingredienser i en skål.
Låt stå i kylskåp ca en timme före servering.
Servera till kebab eller som dip.

Alla barnen och vi vuxna åt mycket och ingen gnällde. Det brukar alltid vara nån som inte tycker om maten och smågnäller, men inte när det serveras kebabtallrik. Vill man förenkla det ytterligare kan man köpa färdigt kebabkött som bara behöver stekas. Man slipper skärmomentet som inte är svårt men lite tidsödande.

Allergi?

Samma problem varje år!
Näsan kliar, ögonen rinner och man nyser. Är det allergi eller förkylning? Fast spelar det egentligen någon roll vad det är? Ja, det skulle väl vara för medicineringen i så fall. Men man är ju lika sjuk, trött och hängig oavsett om det är allergi eller förkylning.

Trots att regnet öser ner mest varje dag verkar det vara ordentligt med pollen i luften just nu - eller så är vi dunderförkylda.

Jag är inte bara allergisk mot pollen.

Känns som det kommer bli en lång och seg onsdag. Jag kunde inte somna igårkväll (för mycket att tänka på) och det känns alltför väl just nu. Jag som behöver många timmars sömn för att fungera normalt. Att det är mörkt, grått och regnigt gör det ju inte bättre heller. Men om jag orkar hålla mig vaken hela da'n lär jag inte ha problem att somna ikväll i alla fall. Inget ont som inte har nå gott med sig….

tisdag 2 juni 2015

Tacopizza

Middagen plockas bort, disken diskas och jag tar en kopp te i lugn o ro framför tv:n. Lovely! Dagens middag var hemmagjord kebabtallrik, en riktigt barnfavorit. En annan barnfavorit är tacos och om man vill äta något annat än "vanliga" tacos är denna tacopizza ett perfekt alternativ.

Tacopizza har varit en favorit i vår familj så länge som jag kan minnas, även innan barnen fanns. Ett tag åt vi den så ofta så jag blev lite less den men nu var det riktigt längesen och då var den extra god igen.


Taco-pizza
Pizzadeg (pan pizza)
50 g jäst
4 dl vatten, ljummet
2 msk olja
1 tsk salt
1 l vetemjöl
Smula jästen i bunken. Häll över vattnet och rör till jästen löst sig.
Tillsätt övriga ingredienser.
Knåda till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken i 30 minuter.
Platta sedan ut degen i en smord långpanna.

Fyllning
1 kg köttfärs
2 påsar taco-krydda
vatten
Stek köttfärsen och krydda enligt krydd-mixens anvisningar. 
Sprid ut köttfärsen på pizzadegen.

Sprid ut över köttfärsen:
1-2 gröna paprikor i skivor
4-6 tomater i skivor
feferoni

Cf-topping
5 dl crème fraiche
1 dl majonäs
4 dl riven ost
2 krm svartpeppar
Blanda ihop och bred ut över pizzan.

Grädda i 250 grader i 15-25 minuter.


Det blir ordentligt med mat eftersom det är en tjock pizzabotten och mycket köttfärs o grönsaker, så det räcker till riktigt många. Olivia har ofta bjudit på detta när hon har haft sina kalas. Blir det över något så går det bra att frysa ner så att man sen har goda matlådor till lunch.

Till pizzan brukar jag servera grönsaker i småskålar på samma sätt som man gör till tacos, så får var o en blanda ihop sin egna sallad.

Renovera miljövänligt

Nu för tiden handlar många ekologisk mat och vi är mer medvetna. Ida som är 7 år frågade mig för nån dag sedan varför vi inte har ekologisk mjölk. Jag erkänner, jag köper inte alltid ekologiskt. Men jag vet att det finns många ekologiska matvaror och känner mig hyfsat kunnig i området. Och jag blir glad av att ha en sån "duktig" dotter.
Vad jag inte är lika kunnig på är miljövänliga alternativ vid husbyggen och renoveringar. Vi har ju renoverat en hel del och vi har fortfarande mycket kvar att göra i huset. Jag har precis läst om Cremabs isolering som bland annat bidrar till att minska växthuseffekten. Har ni hört talas om dem? Här kan ni läsa mer. Kul och framför allt viktigt med företag som tänker på miljön.

Jag hoppas att byggföretag som bygger stora bostadsområden har bättre koll än vad jag har på detta så att de tänker på miljön och använder rätt produkter och leverantörer.

I samarbete med Cremab

Tecken

God morgon!

Hittade en sån rolig bild på internet som jag vill dela med mig av till er. Det är svårt att inte le en aning när man läser den, eller hur?


Nu är det dags att kicka igång dagen på allvar. Jag återkommer lite senare med något recept. Ni har en hel del recept från helgen att vänta. Men först ska det jobbas lite innan ni hör av mig igen.

Ha en bra tisdag!

måndag 1 juni 2015

Morsdagslunch

Festhelgen, som började med en grillkväll på lördag, fortsatte med en mysig morsdagslunch på sönda'n. Jag och syrran hjälptes åt med maten som vi sen bjöd vår mamma (och pappa) på hemma hos oss.

Jag gjorde en god tacopizza med tjockare botten (pan pizza), tacoköttfärs, tomat, feferoni och en god crème fraiche- och majonäs-topping.


Min syster hade gjort en smarrig vegetarisk och glutenfri sparrispaj. Dessutom hade hon gjort en god sallad som jag, tyvärr, glömde fotografera. Men jag kan intyga att den var både vacker och god.


Till efterrätt hade jag gjort en rabarberpaj med mandelmassatäcke. Det är så härligt nu i rabarbertider att äta rabarberpaj så fort tillfälle ges.

Mangoraja

Vill ni ha ett litet måndagsmiddagstips? Har ni stressigt och har ni inte hunnit planera någon middag? Köp en grillad kyckling och blanda ihop den här mangorajan så har ni en perfekt middag tillsammans med en sallad.


Mangoraja
1 dl majonäs
1,5 dl crème fraîche
4 msk mango chutney
0,5 msk curry
1 tsk sambal oelek

Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ in i kylen för att dra minst en timme innan servering.

Den här mangoraja är såå god och det är svårt att äta köpesvarianten när man väl har smakat den här. Att den dessutom är så enkel att göra gör det ju ännu bättre.

Juni

Ny arbetsdag, ny vecka och ny månad!
Tänk att det är juni nu, den första sommarmånaden. Men den ständiga frågan - Var är värmen?

Texten på bilden är så självklar, men ändå så svårt att göra för vissa. Man kan inte tillräckligt påminna eller påminnas om hur viktigt det är att glädjas även när det går bra för andra…inte bara för sig själv. Och det bästa av allt - då får man ju glädjas mycket oftare.

Ha en bra 1 juni och hoppas ni omges av snälla människor som kan glädjas med er. Kika in lite senare då ska jag ge er receptet på något av alla godsaker jag ätit i helgen eller jag kanske avslöjar vad vi åt till morsdagslunch :)

söndag 31 maj 2015

Grillkväll med kyckling

Oj är det redan söndagkväll?! 
Jag hinner ju inte med att dela mig med av allt gott vi har ätit i helgen med gäster både i går och i dag. Jag börjar med gårdagskvällens grillmiddag då Leif gjorde sin favorit - grillad kyckling på ölburk, som vi åt med goda tillbehör.


Grillkväll med kyckling
grillade majskolvar
grillade ostfyllda champinjoner
chicken nuggets
pommes frites
ratatouille
babyspenat-tomat-rödlök
gurkskivor o tomatklyftor
honungsmelon
mangoraja
turkisk yoghurt o thaichilisås
baguetter
brieost


I dag firade jag och syrran vår mamma med en morsdagslunch men mer om den kommer i morgon. Nu ska jag förbereda mig inför kommande arbetsvecka som innehåller lite smått o gott, bl.a. en avtackningslunch, fortsättningen på vår fråge-turné, projektavstämning, massage och en kort dag.

lördag 30 maj 2015

Thaichililax

Lördag, ledig och sol!
Så härligt att vakna upp till en ledig dag utan huvudvärk och med solen som skiner utanför fönstret. Jag ska städa bort frukosten och sen ska jag gå ut och skura alla utemöbler för nu hoppas vi att även värmen snart kommer så att vi kan börja tillbringa mer o mer tid utomhus.

Nu när Isak är i Stockholm passar vi på att äta fisk. Visst är vi snälla med honom? Fast det är nog lika mycket för vår skull för att slippa hans gnäll.


Thaichililax
4 laxfiléer
Salt o peppar
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
0,5 dl thaichilisås
2 msk finklippt gräslök
2 msk finklippt persilja
2 dl riven ost

Lägg laxen i en smord ugnsform. Salta & peppra. 
Blanda grädde, crème fraiche, thaichilisås och vitlök i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar och ev mer sweet chili. 
Rör ner gräslök och persilja. 
Häll såsen över fisken. 
Strö över osten. 
Tillaga i 200 grader ca 15-20 min tills fisken är klar och osten har fått lite färg.
Servera med ris eller pressad potatis och en god sallad. 

Det blev blandade betyg och utlåtande för det här. Leif kunde inte sluta äta för att han tyckte det var så himla gott. Ida tyckte inte alls om såsen, men jag lyckades skrapa bort all sås från en fiskbit och då åt hon fisk och potatis i alla fall.

Vi åt pressad potatis till fisken och det var riktigt gott, men jag kan tänka mig att det blir gott med ris också.

Fisk, sås och riven ost på väg in i ugnen.
Så smidigt att tillaga lax i ugnen.
Pressad potatis var riktigt gott till det här.

fredag 29 maj 2015

Stress-dröm

Åh vad jag har varit duktig! 
Får man säga så? Jag slog på Let's Dance på TVn i källaren och gick ner o städade, bäddade rent och rensade bland gamla barnkläder. Så skönt att äntligen har gjort allt det. Ytterligare en sak att pricka av på min långa att-göra-lista. Bästa känslan!

I går när jag slumrade på soffan några minuter drömde jag att vi landade på Mallorca och att jag då kom på att jag hade glömt att ta med all packning. Tror ni drömmen kan bero på att jag har alldeles för mycket som måste göras hemma o på jobbet och att jag ständigt känner mig stressad? En riktig "stress-dröm". Men snart blir det bättre, mycket bättre. Längtar!
Hittade en sån bra bild på internet som jag lånade.

Räkröra med hetta

I tisdags kom Olivia hem efter att ha varit borta i en hel vecka. I dag är det dags att vinka av Isak som ska till Stockholm över helgen med fritidsgården, de ska bl.a. göra ett besök på Fryshuset men framför allt ska de tillbringa en dag på Gröna Lund. Herre gu' så stora barn jag börjar få som far o ränner utan mig.

När Olivia i tisdagskväll kom hem från Polen och jag hade gjort i ordning gott kvällsfika så fanns det självklart en räkröra på bordet. Olivia, och vi andra, älskar skaldjur i alla dess former. Den här varianten  med sambal och chilisås var riktigt god….och stark. Ett fredagsmystips!


Räkröra med hetta
500 g räkor, oskalade
0,5 dl majonäs
1 dl crème fraiche
1-2 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1krm svartpepper
ev. chilipeppar

Skala räkorna.
Rör ihop alla övriga ingredienser.
Rör ner räkorna.
Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.
Servera t.ex. till smörstekt bröd, krustader, baguetter, kokta ägg eller sallad.

God räkröra med extra sting tack vare sambal och som passade perfekt att servera till baguetter. Det var även gott med tomatsmaken man kunde ana, tack vare chilisåsen.


Nu ska jag se till att Isak gör sig i ordning, sen ska jag skjutsa honom innan jag styr bilen mot jobbet. Jobb några timmar sen är det H-E-L-G. Vad har ni för helgplaner? Här ska det städas, röjas och planeras inför kommande fester och sovgäster. Tänk, bara två veckor kvar till sommarlovet - både mitt och barnens.

onsdag 27 maj 2015

Vit sangria

Onsdag och vi är drygt halvvägs igenom arbetsveckan, tack o lov. Igår hade jag en stressig dag med lunch först efter klockan tre och det är alldeles för sent för mig. Mitt humör klarar inte det! Men jag hoppas att det är slut på denna arbetssituation snart.

Många kallar onsdag för lill-lördag, men jag är inte en av dem. Men för er som ser det som lill-lördag och är sugen på en drink har jag ett tips till er här. Det här kommer nog bli sommarens drink! Visst kommer ni ihåg fjolårets sommardrink? Här hittar ni den.


Vit sangria 1 glas
1 dl vitt vin
1,5 dl Loka Crush citron
1-2 skivor apelsin
1 skiva citron
isbitar

Se till att allt är riktigt kallt.
Lägg citron, apelsin och en massa isbitar i ett glas.
Häll på vin och Loka.

Så här gjorde jag ett glas till mig själv. Har du gäster så blandar du allt i en fin tillbringare eller karaff istället. Se till att allt är riktigt kallt så blir det perfekt en varm sommardag.

Det här vinet använde jag.

Pasqua Sanzeno Chardonnay är ungdomlig och fruktig men på samma gång en ganska frisk karaktär med toner av tropiska frukter, päron, vanilj samt fat. Passar väldigt bra till medelkraftiga fiskrätter, grillade skaldjur och grönsaker. Vinet har även en imponerande låg sockerhalt på endast 5g/liter. Boxen har en puderrosa, sommrig design.

Välkomst-kvällsfika

Igår kom Olivia äntligen hem från sin studieresa till Polen med besök i bl.a. Auschwitz. En hel vecka har hon varit borta och varit med om så mycket, men nu känns det skönt att ha henne hemma. Det var en trött tjej som landade i Luleå i gårkväll men lite fika orkade vi med. Hon hade så mycket att berätta om alla hemska historier från andra världskriget men även om roliga saker dessa 25 ungdomar från fem skolor har varit med om.

Jag hade tänkt överraska Olivia med baguetter och andra godsaker. Men på eftermidda'n får jag ett sms med ett önskemål "Kan du inte köpa hem baguetter och annat gott som vi kan fika när jag kommer hem". Så gick det med den överraskningen :)


Välkomst-kvällsfika
baguetter
finn crisp
skagenröra med hetta
pepparsalami
chilisalami
rökt karré
rökt skinka
ost
brieost
cheddar babybel
marmelad
gurka
paprika
vattenmelon

tisdag 26 maj 2015

Morots- och vitkålspasta

Middagen igår var spagetti och köttfärssås, men jag bytte ut spagettin mot vitkåls- och morotspasta som blir minst lika gott. Helt otroligt att jag som är en pasta-tok just skrev att vitkål och morötter är lika gott som pasta. Men det är det…i alla fall till köttfärssås. Vitkål har jag använt tidigare istället för pasta men idag blandade jag även i lite morötter som gjorde det både godare och snyggare.


Morots- och vitkålspasta
1 bit vitkål
2 morötter
olivolja
örtsalt

Skär vitkålen tunt (som till pizzasallad).
Skala och grovriv morötterna.
Stek vitkålen i olivolja på medelvärme tills den mjuknar något men inte får färg.
Tillsätt morötterna och stek ytterligare några minuter.
Krydda med örtsalt.

Tänk på att man vill ha kvar lite tuggmotstånd i vitkålen och morötterna så stek dem inte för länge. Det här är ett supergott…och nyttigt…tillbehör till mycket. Tack vare färgen och formen är det lätt att tänka på pasta och den ersätter pasta alldeles utmärkt. Grilla en smakrik korv och servera till eller kanske en bit lax. Eller som jag - till köttfärssås.


För viktväktare är vitkål och morötter 0 propoints, perfekt tillbehör alltså som man kan äta mycket av. För LCHF är vitkål också bra, men då ska man strunta i morötterna som innehåller lite kolhydrater.

Nu ska jag snart börja åka till jobbet och sen hoppas jag att den här dagen går riktigt fort för ikväll kommer Olivia hem. Jippie! Efter en veckas studieresa i Polen med bl.a. ett besök i Auschwitz har min stora älskade dotter nu påbörjat hemresan, men det blir många timmar på resande fot innan hon landar i Luleå ikväll. Det lär vara en trött dotter som kommer hem som har jobbat nio dagar på raken med tidiga morgnar och sena kvällar. Dessutom har hon blivit förkyld….eller är det pollenallergi? Alltid samma dilemma på våren.

måndag 25 maj 2015

Baktankar

Go'kväll, jag har precis kommit hem från en kvällspromenad längs vattnet i strålande sol…men ingen värme. Usch så kallt det var. När man är inne ser det så varmt och skönt ut ute, men skenet bedrar. Men jag är glad över det lilla så jag är glad över solen i alla fall. Fast nog börjar jag fundera lite när värmen ska komma, 10-dygnsprognosen utlovar tyvärr inte heller någon värme. Men den som väntar på nå gott...

Vad ska jag baka?

På tal om gott - på torsdag ska jag stå i Fotbolls-kiosken och till dess ska jag baka något. Men som vanligt har jag lite beslutsångest. Det lutar åt att jag bakar en långpannekaka för det är ju så himla smidigt. Men vilken är den godaste långpannekakan? Här hittar ni alla varianter jag har bakat - än så länge.

Risonisallad - barnfavorit

Nämen vi vaknade till sol även idag. Underbart! 
Det känns som det kommer bli en bra måndag det här.

I går åt vi enkel god sommarmat som vi kommer äta ofta i sommar om jag känner mig själv rätt. Grillad thaichilimarinerad kyckling och risonisallad med smak av pesto. Mums!


Risonisallad - barnfavorit
risoni
ca 2 msk röd pesto (Icas är nötfri)
1 bit gurka
2 tomater
1-2 morötter

Koka risonin enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet från risonin och tillsätt peston. Rör om.
Skala och riv morötterna. Skär gurka och tomat i ganska små bitar.
Tillsätt alla grönsaker till risonin.

Mina barn älskar risoni, denna lilla pasta som ser ut som ris. Den passar alldeles utmärkt att göra sallad av. Jag la ruccola i botten på min tallrik och sen lite risonisallad därpå. Eftersom jag är ganska ensam i familjen om att tycka om ruccola ville jag inte tillsätta den i risonisalladen. Nu när det var barnvänliga grönsaker åt barnen riktigt mycket av den.

Jag älskar pesto så jag använder mycket så att det blir en rejäl smak av den goda peston. Börja med lite, smaka av och tillsätt sen ev. mer. Icas röda pesto är min favorit-pesto eftersom den är helt nötfri, men den är även riktigt god. Ni måste smaka den!


Det är så gott med risonisallad till grillad kyckling och som vanlig marinerar vi kycklingen i thaichilisås och lite olja o soja. Godaste och enklaste marinaden till kyckling.

söndag 24 maj 2015

Söndagen i korthet

Oj vad den här helgen har gott fort, nu är det bara några timmar kvar av den. Det har varit fullt upp hela tiden och tiden jag har tillbringat i soffan har varit minimal. Fast i går kväll var vi bänkade i soffan och såg Måns vinna Eurovision Song Contest. Vilken vändning och så spännande det blev! Jag och Isak satt o skrek vid varje lands poäng-utdelning :)

I dag, efter några års väntan, har jag äntligen fått två äppelträd i jorden så nu vill jag att alla håller tummarna att vi lyckas hålla dem vid liv. Varken jag eller Leif har speciellt gröna fingrar. Men nu vill vi ha äpplen redan i år. Isak som inte kan äta äpplen köpta på affärerna (pga allergi) kunde utan problem äta Lule-äpplen ifjol. Han åt flera olika sorter och hur många som helst utan att det kliade minsta lilla. Så nu hoppas vi att han även tål de två olika sorterna vi har köpt.


Innan middagen tog jag en vit sangria för att fira att solen äntligen lyste och att det åter igen finns hopp om sol och värme. Så somrigt och fräscht med en vindrink med apelsin och citron. Fler såna lär det bli i sommar.

Till middag grillade vi kyckling (undra hur många gånger per sommar som vi äter det?) som vi åt till risonisallad och vitlöksbröd.


Oj, jag höll ju på att glömma skriva det viktigaste - Isaks fotbollslag vann seriepremiären med 5-0. Kul med en bra början på säsongen! Nu ser jag fram emot en rolig fotbollssommar med många härliga vinster :)

lördag 23 maj 2015

Tunadagen 2015

Min oro över Tunadagen och allt regnande lindrades när jag fick besked om att de flyttade in alla aktiviteter till Tunaskolan. Så skönt för regnet har öst ner hela dan, vid lunch snöade det till och med. När kommer sommarvärmen?

Vi åkte dit så fort de öppnade för att hinna prova alla aktiviteter för det var fullt med saker att göra. Isak ansvarade för fiskdammen och Ida hann fiska två gånger :) Sen gick vi en tipsrunda och håller nu tummarna att vi vann minst ett av de fina priserna. Hoppborgen blåste de upp i aulan och det var en större variant som även rymde en rutchkana.

Luleå hockey och LF Basket var också där och Ida hade ju talang för basket :), olika uppträdanden var det också bla av Kalle Gracias och kön till ansiktsmålningen var lång men Ida stod över eftersom hon skulle på dansuppvisning.


Men de roligaste och mest spännande var nog att få prova Segways.


Ida hade jättekul men efter ett par timmar med olika aktiviteter, några glas saft, några muggar pop corn och en hamburgare var hon nöjd och vi åkte hem och laddade för dansuppvisningen.

Mars Crispies

I kväll gäller det för Måns Zelmerlöw i årets ESC. Har ni satt champagnen på kylning och plockat fram paljetterna? Inte?! Nej, inte jag heller :) Eller champagnen är på kylning men paljetterna struntar jag i. Men det är lördag och en lite festligare lördag så då passar det med hemmagjort godis.


Mars Crispies
4 Mars chokladbitar (à 51 g)
90 g smör
50 g (ca 4 dl) rice krispies

Smält ihop smör och Mars på svag värme till en jämn smet. 
Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies. 
Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.

Segt, sött, supergott och snabbfixat! Blir omdömet för dessa godsaker. Så enkelt att fixa en liten godiskaka.


Jag är lite småsur så här på morgonkvisten för regnet öser ner ute och det verkar fortgå hela dagen. Isak och hans kompisar på fritidsgården har i samarbete med hyresgästföreningen jobbat och slitet för att arrangera Tunadagen i dag med en massa aktivitieter såsom hoppborg, ponnyridning, segway-provning, tipsrunda med fina priser, fiskdamm, artistuppträdanden och en massa annat.

Det hade verkligen kunnat bli en kanondag men i detta väder lär nog många strunta i evenemanget och stanna hemma i värmen istället. Surt, som sagt var.

fredag 22 maj 2015

Vad är en timme värd?

Vad är en timme värd?
Det är dagens fråga :) När jag jobbar så vet jag vad en timme är värd för då är det bara att ta min månadslön och räkna om den till timlön. Men vad är en timme ledighet värd? Är en ledig timme värd mer, eller? Är en vaken timme värd mer än en timme då jag sover? Det är sånt jag funderar på i dag...

Bild lånad från internet

Denna soliga fredag är jag ledig med Ida som har dansuppvisning och det är underbart med en ledig dag. Så i dag känns det som att en ledig timme är värd mer än en jobb-timme. Jag njuter av att äta frukost i lugn o ro, läsa tidningen till lunch, ta en god kopp te i soffan, planera kommande fester, ta en promenad vid vattnet i strålande sol och inte ha några tider att passa. I dag njuter jag av allt det.

Pride-chips

God morgon! I dag vaknade jag liiite för tidigt eftersom jag är ledig, men vad gör det när solen lyser så härligt. Nu hinner jag njuta av den lite extra länge.

Har ni sett nya chipsen från Estrella? Ett samarbete med 7-eleven inför Stockholm Pride, för att visa att man delar och stödjer Prides värdegrunder och arbete; att aktivt stärka hbtq-personers rättigheter och att ta avstånd från all form av diskriminering.



Riktigt snygg påse och enligt övriga familjen var chipsen lika goda som påsen var snygg. Chipsen kommer att säljas hos 7-Eleven mellan 11 maj till 30 augusti och kosta ca 27 kr för en 175g påse.

De flesta städer har väl en egen pridefestival numera, i Luleå är vi stolta över Luleå Pride som i år arrangeras under skolavslutningshelgen, dvs 12-14 juni. Det är en populär gratisfestival med artister, föreläsningar och så klart ett uppskattat Pridetåg.