fredag 10 februari 2012

Bullbak

Pappa har överfört till dvd alla våra filmer från det Olivia och Isak var små och det är så kul att se. Jag har inte tittat på dem på flera år. Olivia i 4-års åldern ser precis ut som Ida gör nu. Helt otroligt vad lika de är.

Degen rörs ihop för hand
eftersom vi bara bakade halv sats.

Idag passar vi på att baka lite bullar eftersom det är sista da'n hemma för mig och Ida för nu är vattkopporna verkligen på väg bort så på måndag kan hon gå till dagis igen. Vi provade att baka Rimbobullar som bakas ut på en gång och sen kalljäser i två timmar. Smidigt att göra bort allt bakande på en gång och sen är det bara gräddning kvar. Ida är så duktig när det ska bakas med ett väldigt tålamod (bara hon får smaka lite deg emellanåt).

Ida viker ihop bullarna med fyllningen i.

torsdag 9 februari 2012

Vitkålssallad med apelsin

Nu tar jag en lite paus i städandet. Jag var duktig och beslutade mig för att röja i tvättstugan, som även har agerat förråd ett alldeles för långt tag, istället för att baka. Kunde ändå inte bestämma mig för vad jag ville baka. Ida sitter mest och spelar på antingen Olivias eller Isaks iPad, hon tycker det är så skönt att få ha dem i fred utan att de kommer och kräver tillbaka dem. Men snart ska vi hämta Isak på skolan så då lär hon inte få låna hans nå mer. Vanligtvis promenerar de hem från skolan men på torsdagar spelar Isak trumpet och då brukar vi vara snälla och hämta honom så att han inte behöver släpa den tunga trumpeten hela vägen hem.

Just nu är blodapelsinerna riktigt goda och billiga så då gäller det att passa på att äta dem så mycket som möjligt. Bra att få i sig c-vitamin också. Igår till middag gjorde jag en vitkålssallad med blodapelsin i.
Vitkålssallad med apelsin
1 bit vitkål
1 del vitvinsvinäger
3 delar olja
salt
peppar
örtkryddor 
blodapelsin

Strimla vitkålen.
Blanda ihop olja och vinäger, krydda med salt, peppar och örtkryddor.
Häll dressingen över vitkålen.
Skala och skär apelsinen i bitar.
Blanda och servera.

Jag använde ungefär en fjärdels vitkålshuvud och nästan 2 apelsiner (lite försvann under tillagningen) och till dressingen använde jag kaffemått (som oftast är oanvända och rena i vårt hus). Jag har börjat använda vitkål mer och mer, dels är det gott, dels är det billigt och dels håller det sig så länge i kylskåpet. Ett vanligt salladshuvud har ofta blivit brunt och tråkigt efter nån dag.

ChokladKexchoklad eller KexchokladChoklad

Nu verkar kylan vara på väg bort - äntligen - i morse var det minus 18 och det ska visst bli varmare under dagen. Undra vad jag och Ida ska hitta på idag? Ska jag vara duktig och ta tag i städandet av förrådet eller ska jag ha kul och baka?

Har ni sett Cloettas nyhet? De lanserar en choklad med spröda bitar av kexchoklad, en chokladigare kexchoklad alltså. Men vad ska den heta - ChokladKexchoklad eller KexchokladChoklad? Men vi behöver inte vara oroliga att det goda originalet Kexhoklad försvinner. Vilken tur!

onsdag 8 februari 2012

Köttgryta i Crock pot

Ännu en dag hemma med Ida som har vattkoppor. Vi har väldigt mysigt hemma på dagarna men nog var det rätt skönt ändå när jag idag var i väg på ett möte och fick träffa o prata med vuxna människor. Dessutom promenerade jag hem eftersom det "bara" var minus 24. Lite småkallt men ändå skönt med frisk luft och motion. Nu verkar värsta klådan ha gett sig på Ida så nu väntar vi på att kopporna ska försvinna också. Vi räknar med att det blir dagis på måndag.

Dagens middag skötte sig själv i crock-poten, jag gjorde en variant på en köttgryta jag gjort tidigare. Det var ett tag sedan jag använde min crock-pot, men det var lika enkelt som det brukar. Varför använder jag den inte oftare?
Köttgryta i Crock pot
500 gr grytbitar av älg
2 msk viltfond
2 dl rödvin
1 dl svartvinbärssaft
2,5 dl vatten
1 tsk timjan
100 g rökt lammkorv, ölkorv eller bacon
minimorötter
2 dl grädde
salt, peppar

Bryn köttet, krydda med salt och peppar.
Lägg köttet i grytan tillsammans med vin, saft, fond, vatten, timjan, korv och morötter.
Tillaga på låg temperatur i 7 timmar.
Tillsätt grädde i slutet av tillagninge. Låt det bli varmt.
Smaka av med salt, peppar.

Vi hade så mycket kokt potatis i kylskåpet så jag gjorde potatismos som jag serverade till köttgrytan. Vi hade även rökt lammkorv som behövde ätas upp som jag använde men det går lika bra med ölkorv eller brynt bacon om man vill ha lite rökt smak.

Mina barn får kanske en lite konstig verklighetsuppfattning som tror att det är viktigt att ta kort på god mat. I dag till lunch kom Ida springande och sa "Mamma, jag måste få kameran och ta kort för maten var sååå god".
Resterna av Idas lunch.
Fotograf: Ida Edman, 4 år

Lchf - snacks och mellanmål

Nu när jag försöker dra ner på kolhydrater gäller det att komma på lite gott och mättande att äta som mellanmål. Eftersom jag är så dålig på att äta frukost när jag precis har vaknat är jag alltid hungrig vid 9-10-tiden på jobbet. Förut hade jag oftast med mig nån macka som jag åt då, men det fungerar ju inte nu längre. Jag kör alltså inte någon lchf- eller GI-diet, utan försöker bara dra ner på kolhydrater framför allt socker under veckorna.

Här är några alternativ som jag brukar äta. Jag tar gärna emot tips på fler mellanmål/snacks utan kolhydrater.

Lchf-bröd med valfritt pålägg, min favorit just nu är philadelphiaost (istället för smör, mycket godare), skinka eller salami och paprika.


Absolut enklaste är nog den här: Skär en ganska bred skiva brieost som du lindar en skinkskiva runt. Fyll ev. med ruccola eller paprika också. Om du inte har brieost hemma kan du bre ett ganska tjockt lager philadelphia- eller dessertost på skinkskivan istället.


Ett kokt ägg är inte så tokigt mellanmål, enkelt att frakta dessutom om det är fädigkokt. Avokado är gott och mättande, bra att ta till om man är riktigt hungrig, så till mitt förmiddagsfika är det för mycket.


Fil med den kanelsmakande lchf-müslin är också gott och mättande men inget jag föredrar till mitt förmiddagste. För mig passar det bäst till lunch, på eftermiddagen eller på kvällen.


På fredagsmysets ostbricka har jag så klart lchf-hårdbröd, kex fulla med goda frön. Till det en massa goda ostar.


När man vill unna sig en efterrätt så är en chokladmousse inte helt fel.

tisdag 7 februari 2012

Vad bra att vi har kallt!

Kylan verkar inte ge med sig speciellt mycket, idag har det varit några grader varmare men det är ändå kring 27 minusgrader. Brrr. Men istället för att bara gå runt och klaga så gjorde jag kylan till något positivt idag. Jag passade nämligen på att frosta av vår ena frysbox. Så nu ska jag få ordning och reda i den igen. Jag älskar när jag har bra ordning i frysen och på en gång kan hitta maten jag vill ha. Den har varit rejält full ett bra tag och ordningen har bara blivit sämre och sämre och det har varit hopplöst att veta vad vi har där.

Påsar med mat får vara ute och vädra sig.
Ser ni att solen skiner också?

På eftermidda'n fick vi besök. Så kul! Ida som har vattkoppsprickar men som inte är så sjuk i övrigt tyckte det var jättekul att äntligen få en lekkompis Och jag tyckte det var skönt att slippa leka doktor som är Idas favoritlek just nu.

Nu är frysboxen urstädad och kall igen så nu ska allt kött lastas in igen - i en perfekt ordning.

Balsambakade kycklingklubbor

I dag ska jag och Ida, som har vattkoppor, bara vara hemma och mysa. Igår var jag tvungen att åka ut med bilen i några småärenden och det var inte kul. Usch vilket oväder det var, -25 och snön vräkte ner så det var dimmigt och snörök, man såg nästan ingenting. Tur att jag inte behövde köra några längre sträckor. När vi väl kom hem igår så började jag sätta upp mina nya gardiner i vardagsrummet och det ser ut att bli jättebra. Jag hann dock inte klart innan det var dags att sätta igång med middagen, men jag ska snart ta tag i det igen. Men först en dusch och en kopp te.

Balsambakade kycklingklubbor
1 kg kycklingklubbor, ben el likn
1 msk olivolja
1 msk soja
2 msk balsamvinäger
1 tsk torkad basilika
salt o peppar

Blanda ihop marinaden, lägg i kycklingen. Låt marinera minst 30 minuter.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och ugnsbaka i ca 20 min 175 grader. Kolla ordentligt att kycklingen är färdig innan du tar ut den.

Vi åt kycklingklubborna till briegratinerade grönsaker och det var en god kombination. Jag tyckte det var en god smak på kycklingklubborna men Olivia ville att de skulle vara starkare så hon åt thaichilisås till.

måndag 6 februari 2012

Vanilj- och saffranspäron med vaniljsås

Nu fortsätter Vaniljimportens bloggtävling. De 8 finalisterna ska nu komponera ihop ett recept med vaniljstång. Mitt bidrag är Vanilj- och saffranspäron med vaniljsås. Mums! Det är, tyvärr, bara de som har varit med att nominera och de som prenumerar på Vaniljimportens nyhetsbrev som nu får rösta på bästa recept. Ni som har nominerat kommer att få ett mejl om hur ni ska gå tillväga med röstningen.

Men alla har möjlighet att gör den här goda och enkla efterrätten som alltså är mitt tävlingsbidrag:)
Vanilj- och saffranspäron
6 stora päron med skaft
4 dl socker
vatten så det täcker päronen
1 vaniljstång
2 pkt saffran
1 citron

Skala päronen och lägg ner dom i en kastrull.
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången.
Täck över med vatten och häll i socker, citronsaft och saffran
Låt koka tills päronen blir mjuka det kan ta allt från 20 min till 1 timma. Prova med en sticka.

Päronen kokar i sockerlag med saffran och vanilj så de blir gula och fina

Vattnet ska precis täcka päronen, ta inte för mycket vatten för då koncentreras inte smakerna och det blir inte lika gott. Känn med sticka när päronen har bra konsistens enligt dig, vissa vill ha dem ganska hårda och andra vill ha dem riktigt mjuka. Jag tycker det blir bra med lite tuggmotstånd.

Vaniljsås
1 vaniljstång
2 dl mjölk
1+2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl

Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp.
Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 min.
Ta upp vaniljstången.
Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl.
Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna.
Häll upp såsen i en skål och vispa den kall.
Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen.

Vaniljstången ligger och drar i grädde och mjölk

Det här är en jätteenkel variant av hemmagjord vaniljsås. Har du inte vaniljstång hemma kan man använda 1-2 msk vaniljsocker istället som då vispas ner i den kalla såsen. Men risken finns att det inte blir lika gott om du inte använder riktig vaniljstång :)

Färdig vaniljsås

söndag 5 februari 2012

Ugnskotletter i Ketjap manis-sås

Söndagmorgon och kylan fortsätter. Minus 30 ute och plus18 inne. Vad tyckte ni om Melodifestivalen igår? Man kan då inte klaga på att alla låter lät likadant, eller hur? Det fanns lite för alla. Men inte tyckte jag det fanns nån vinnarlåt där, den får vi nog vänta på ett tag till. I natt har Idas prickar kliat, stackarn, hon har fått några nya prickar också och har lite hosta men ingen feber än, peppar, peppar. Idag står det lite städning på agendan, men först ska jag ställa i ordning frukost och tända en massa ljus så vi får lite värme och mys-stämning. Efter det orkar vi nog börja plocka i ordning lite.

Igår åt vi fläskkotletter som vi tillagade i god sås i ugnen. Tidigare har jag använt samma recept till kyckling. Ett perfekt recept då man slipper steka köttet eller kycklingen innan det ska in i ugnen.
Ugnskotletter i Ketjap manis-sås
4-6 kotletter
1 dl ketjap manis
2 dl crème fraiche
2 dl (mellan)grädde
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan

Lägg kotletterna i en ugnsform.
Blanda ihop såsen.
Häll såsen över kotletterna i formen.
Ställ in i ugnen 200 grader i ca 1 timme.
Strö ev. timjankvistar över vid servering.

De här kotletterna blev riktigt möra och goda. Jag tycker att kotletter annars har en tendens att bli lite torra och tråkiga, men inte den här gången. Och hur skönt är det inte att slippa stekoset?!

lördag 4 februari 2012

Whoopie pies - choklad med mintchokladfyllning

Det blev inte så mycket bakat idag som jag hade tänkt, det blev bara Whoopie pies. Men det räckte rätt bra med dem, gu' så goda de var. Fast de blev i största laget. De är jätteenkla att göra så det berodde inte på dem att det inte blev mer bakat utan vi hade annat som behövde göras istället. Man kan ju inte bara ha kul o baka hela dagarna :)

De här blir perfekta till kvällens första deltävling i Melodifestivalen. Är ni laddade? Ifjol var schlager-cirkusen i Luleå och självklart var jag, Olivia och Isak på plats. Då fick vi se Danny vinna deltävlingen men inte hela Melodifestivalen. I år kanske han går hela vägen. Vad tror ni?
Whoopie pies - choklad med mintchokladfyllning
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 dl kakao
1 dl creme fraiche
75 g smält choklad

Vispa smör och socker krämigt, tillsätt ägget och blanda ordentligt.
Mät upp alla torra ingredienser i en separat bunke och sikta sedan ned i smeten.
Tillsätt creme fraiche och den smälta chokladen.
Rulla degen till ca 20 bollar och placera på två plåtar. Vill du ha en mindre variant, som jag vill nästa gång, så gör fler bollar.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.

Fyllning/frosting:
150 g philadelphiaost
50 g smör
50 g mörk choklad
2 dl florsocker
1,5 tsk pepparmintsarom

Vispa smör, philadelphiaost och florsocker till en smidig smet.
Smält chokladen, låt svalna något. Vispa sedan ner chokladen med det övriga.
Vispa ner pepparmintsaromen, smaka av till bra mintsmak.
Ställ ev. kallt ett tag för att tjockna (om det är för rinnigt).



Whoopie pies:
Spritsa eller smöra ut fyllning på en kaka. Ta en till kaka och tryck fast på fyllningen.

Whoopies efter gräddning
men före den goda krämen "limmar" fast
2 st whoopies till 1 whoopie pie

Oj, så gott det här var. Jag älskar choklad och mint så det här var en perfekt kombination enligt mig. Kakan var mjuk men spröd, svårt att förklara. Helt olik hur de blev förra gången jag bakade whoopies då jag använde ett annat recept och de blev de mjukare och både smak och konsistens var mer som muffins. Den här gången blev de lite för stora enligt mig, så nästa gång gör jag fler än de 22 jag gjorde idag.

Så här såg mina whoopie pies ut förra gången.
Kanske lite svårt att se men de var plattare och mindre.

Vattkopporna är här!

Igår, exakt 2 veckor efter vi träffade en vattkoppssjuk Theo, dök de första prickarna upp på Ida. Än så länge verkar hon frisk förutom att hon är lite prickig, det verkar inte klia så mycket än och hon har ingen feber. Har vi tur så fortsätter det så.

En sprallig och glad Ida som inte vill sitta still.
Man ser några prickar under halsen.

Efter mitt inlägg där jag skrev att vi försökte smitta Ida medvetet fick jag en kommentar av en anonym att jag var en idiot som försökte gör mitt barn sjukt. Därför kanske det är värt att förklara att vi gör detta av kärlek till Ida eftersom ju yngre man är när man får vattkoppor desto lindrigare blir det. Får man det som vuxen kan man bli riktigt sjuk och får man det som gravid kan man skada fostret. Barnsjukdomar ska man ha som barn!

Än så länge är de flesta prickarna på ryggen.

Eftersom det finns många föräldrar som är som jag och vill smitta sina barn så räknar vi med besök några dagar framöver så nu ska vi sätta igång och baka.

Bakingredienser till flera sorters kakor.
Olivia undrade vad vi skulle baka
hon tyckte det var en konstig blandning.

fredag 3 februari 2012

Långkokt köttfärssås med grädde

Då var det helg igen, härligt! Och imorgon börjar Melodifestivalen så nu är lördagskvällarna räddade en månad framöver. Tyvärr krockar det med Gladiatorerna som har blivit Isaks favorit, undra vilket program han ska välja för han brukar ju tycka om Melodifestivalen också. Olivia ska på kalas i morgon kväll så har jag otur får jag sitta själv framför tv och kommentera kläder, låtar osv.
Långkokt köttfärssås med grädde
2 gula lökar
100 g rotselleri
1 morot
Några msk olivolja
1 kilo köttfärs
2 burkar tomater, hela eller krossade (á 400g)
3 dl vatten
2-3 buljongtärningar
2-3 dl rött el vitt vin
1 dl tomatpuré
1 tsk socker
2 tsk salt ev.
Nymald svartpeppar
2 msk smulad torkad oregano el basilika
4 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde


Skala och finhacka löken. Skala och skär sellerin och moroten i små tärningar eller grovriv dem.
Fräs lök, selleri och morot i lite av oljan i en stekpanna och flytta sedan över till en rymlig gryta.
Bryn lite av köttfärsen i taget i stekpannan. Lägg efter hand över det frästa i grytan.
Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan.
Häll i burktomaterna och späd med vatten. Vänta med resten av ingredienserna!
Koka såsen på svag värme med locket på glänt i ca 1 timme. Rör om ibland.
Lägg därefter i buljongtärningar, vin, tomatpuré, oregano, basilika, socker, salt och peppar.
Späd ev med mer vatten om det behövs.
Koka ca 15-30 minuter till.
Smaksätt med pressad vitlök och ev mer örtkryddor.
Häll i grädden och koka sista kvarten utan lock så att såsen kokar ihop och blir ganska tjock.
Smaka av såsen.

Jag hade bara 2 vitlöksklyftor hemma men jag använde båda. Jag kryddade med både oregano och basilka, drygt 1 msk av varje. Jag tog undan lite köttfärssås innan jag hällde i grädde för Isaks skulle, han tycker oftast det är godare utan grädde. Det här blev en riktigt god köttfärssås som jag definitivt kommer göra fler gånger. Olivia åt 2 portioner, hon som inte alls brukar äta köttfärssås och Leif sa flera gånger att den var otroligt god.
Nu har jag storhandlat och fyllt kylen, vilat en stund och badat badkar för att få upp värmen (-30 ute) så nu är jag redo för helgmys. Vi har inte speciellt mycket inplanerat den här helgen och med tanke på kylan utomhus lär vi mest vara inne och mysa. Nu ska jag börja med fredagsmiddagen som blir marinerad rostbiff.

torsdag 2 februari 2012

Ruccolakräm

Usch vad jag känner mig hängig. Jag vill inte bli sjuk och inte har jag tid till det heller. Mina bihålor har börjat värka lite och med tanke på mina eländiga bihålor så gäller det att börja medicinera i tid den här gången så jag slipper bli lika dålig och få lika ont som senaste gångerna. Chefen ligger hemma med influensa och det vill jag då absolut inte ha, men hade det varit influensan hade jag varit sämre redan nu, eller hur? Den kommer väl inte smygande?! I helgen måste jag ju vara pigg och prova vaniljstängerna.

Till gårdagens röding gjorde jag en ruccolakräm som jag kommer göra fler gånger.
Ruccolakräm
50 g ruccolasallad
2 msk färsk basilika
2 msk bladpersilja
1,5 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
örtsalt
svartpeppar


Hacka örterna, blanda med ruccola, crème friache och majonnäs i en mixer.
Mixa några sekunder till en slät kräm.
Krydda med salt och peppar.

Mmm vad gott det här var! Jag använde stavmixern för att mixa ihop allt, jag tycker den är bättre än både mixern och matberedaren. Den här krämen passar nog till annat än fisk också, till sommarens alla grillkvällar kommer den nog bli en flitig gäst.

onsdag 1 februari 2012

Briegratinerade grönsaker

Usch så kallt det är, jag vill ha lite varmare igen. Jag längtar efter att kunna gå på promenader utan att frysa om kinderna alltför mycket. Onsdag betyder dans för Ida och det innebär sen middag för oss alla. Nu ska jag sätta igång att klura vad jag ska tillaga för gott med vaniljstång. Det lär bli lite provsmakningar innan jag är nöjd tror jag, men det är nog inga problem att få frivilliga provsmakare. Eller vad tror ni?

Idag åt vi fisk med ruccolakräm men igår åt vi kycklingklubbor och briegratinerade grönsaker.
Härliga färger och god smak
Briegratinerade grönsaker
1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
1 dl oliver
1 msk olivolja
0,5 msk balsamvinäger
1 tsk basilika
(ört)salt o peppar
100 g brieost

Skär lök och grönsaker i mindre bitar, blanda med oliver i en ugnsform.
Blanda ihop olja, balsamvinäger, basilika, salt och peppar. Häll i ugnsformen och blanda om.
Ugnsbaka i 175 grader i ca 5 minuter.
Skiva brieosten och lägg den på de varma grönsakerna. Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter.

Hur länge grönsakerna ska vara i ugnen beror ju så klart på hur stora bitar man har och vilket tuggmotstånd man vill ha. Det var jättegod smak på grönsakerna, som vanligt när balsamvinäger och basilika är inblandat tycker jag om det. Brieosten däremot kändes lite överflödig, dels smakade den inte så mycket och dels blev det inte så vackert när den smälte ner och lämnade kvar kanterna. Grönsksblandningen lär jag göra fler gånger men då struntar jag i brieosten som är godare på mackan eller kexet.

Var tog brieosten vägen och
vad är det för vita avlånga saker på grönsakerna?

Nu ska jag städa bort det sista från dagens middag och sen ska jag förbereda mig för en tv-kväll med bl.a. Sveriges mästerkock och Livet blir bättre. Två av mina favoritprogram. Brukar ni se något av det? Dessutom är onsdagkväll en av de bättre kvällarna på veckan för nu är de stressigaste dagarna på veckan avklarade.

Final

Tusen tack alla läsare som har orkat engagera sig och nominerat mig och Få lite matro i vaniljtävlingen. Det gav resultat för jag är en av finalisterna - så roligt! Men nu kommer det svåra - att komma på ett gott recept med vaniljstång. Har ni nå förslag och tips att ge mig?

Tävlingen fortsätter nu med att vi finalister ska publicera ett recept med vaniljstång och sen är det dags för er läsare att rösta på bästa vaniljreceptet. Jag återkommer (så klart) när finalröstningen är igång.

tisdag 31 januari 2012

Smoothie med lätt-kesella

Snart är det dags för hockey igen. Idag ska även jag gå eftersom det är vår tur att sälja "Halva potten"-lotter för Isaks hockeylag. Isak skulle ha haft första träningen för säsongen på uterinken idag, men med tanke på att det är nästan 20 minusgrader nu och deras köldgräns är -15 tror jag att den blir inställd. Typiskt att det blev så kallt nu när ute-isen är bra.

Till mellanmål idag, efter Isaks tandläkarbesök, gjorde jag smoothie med lätt-kesella istället för yoghurt, riktigt gott tyckte jag, Ida och Isak.
Smoothie med lätt-kesella
1 burk lätt-kesella
1 banan
1-2 msk kallt vatten
2-3 dl frysta bär, jag använde mango och hallon

Sätt kesellan i en mixer, bryt ner bananen, tillsätt vattnet. Mixa.
Tillsätt valfria frysta bär. Mixa till slät konistens.
Ät/drick genast.

Den här varianten får en lite fastare konsistens än om man använder yoghurt, därför tyckte jag det var bäst att äta den med sked istället för att dricka. Ida däremot hon ville dricka den.

Lugn lchf-frukost

Tidigare i morse bakade jag lchf-bröd som jag precis har avnjutit med salami och brieost. Det går fort att slänga ihop smeten/degen och sen klarar sig brödet själv i ugnen i ca 15 min, så man hinner njuta nybakat en vardagsmorgon. Det är väl vardagslyx det! Vill ni dra ner på kolhydrater måste ni testa det här brödet. Det är riktigt gott! Det trodde jag inte första gången jag gjorde det.

Ingredienser till lchf-brödet

Strax efter lunch idag ska jag till tandläkaren med Isak. Det får jag inte glömma! Det är nog bäst jag sätter på mobilens alarm så jag inte är mitt uppe i nå jobb och glömmer tid och rum. Dagens middag blir ugnsbakade kycklingklubbor och briegratinerade grönsaker. Låter mer som helgmat än tisdagsmat :)

Ursäkta tjatet, med idag är sista nomineringsdagen i Vaniljtävlingen. Om ni nominerar Få lite matro har ni chans att vinna färska vaniljstänger och jag har chans att gå till final där jag ska komponera ihop nå gott med vaniljstång. Skulle vara lite kul om jag går till final, jag som nästan aldrig använder vaniljstång. Bättre sent än aldrig...

Här kan du läsa mer om tävlingen http://mat-ro.blogspot.com/2012/01/vaniljtavling.html

Här kommer du direkt till nomineringssidan http://www.vaniljimporten.se/sv/blogg_tävling_nominering.html

måndag 30 januari 2012

Ugnskorv med ajvar och mozzarella

Tänk att det redan är vecka 5. Otroligt! Idag verkar det vara kallt i hela landet. Här i Luleå har det varit kring 15 grader kallt hela da'n och den här vintern är det nästan köldrekord. Annat var det förra vintern då man tyckte det var varmt när det "bara" var minus 15.

Idag stod middagen på bordet när jag kom hem. Leif hade ugnsstekt korv med ajvar, senap och mozarella.
Ugnskorv med ajvar och mozzarella
600 g falukorv
3 msk senap
3 msk ajvar relish
125 g mozzarella
salt o svartpeppar

Lägg korven i en ugnsform.
Skär snitt i korven och fyll vartannat snitt med senap och vartannat med ajvar relish.
Skär mozzarellan i bitar och tryck ner en bit ost i varje snitt.
Salta och peppra.
Ställ in i 175 grader i ca 20 minuter.

Jag som inte är så förtjust i senap hade nog satt ajvar i varje snitt och struntat i senapen helt och hållet. Barnen åt pasta till korven medan jag och Leif som försöker dra ner på kolhydrater åt omelett till korven.


Det är inte första måndagen som jag tänker att jag ska dra ner på kolhydrater. Vi får se hur länge jag klarar det den här gången. Jag ska alltså inte sluta med kolhydrater utan jag ska dra ner på det under veckorna, men på helgerna måste jag få äta te och mackor till frukost annars skulle jag nog bli tokig, mack-galen som jag är. Så nu ska jag göra en omgång lchf-müsli. Har ni inte provat den än så gör det för den är riktigt god.

Nu måste jag snabba mig för snart ska jag bänka mig i tv-soffan med Olivia och Isak för vårt favoritprogram har säsongspremiär - Familjen Annorlunda. Brukar ni se det?

söndag 29 januari 2012

Apelsintider

Är ni redo för en ny arbetsvecka? Här är väskor packade, kläder framtagna och logistiken fixad så vi är så redo vi kan bli. Men det är jättesynd om mig just nu. Jag brände mig på pastavattnet när jag skulle hälla bort det och det gör ONT. Hela fingret pulserar trots att jag har suttit i över en timme med fingret i kallvatten, men så fort jag lyfter upp det känns det som att det ska brinna upp. Nu när jag har fått klaga lite kanske det blir bättre:)


Vad som är roligare är att apelsinerna är så goda just nu. Vi äter flera stycken varje dag och när jag satte dem i en cylindervas tyckte barnen att det var mycket roligare att äta apelsiner också. Tänk vad lite som behövs. Ida tyckte det var så fint och från början trodde hon inte att man fick röra apelsinerna. Måste hitta på nå roligare än en frukskål till äpplena också.

lördag 28 januari 2012

Rödvinssås

I morse var jag duktig och storstädade ena halvan av köket. Jag diskade undan och sen skrubbade jag bänkskivorna och skåpdörrarna så att det glänste och var så fint. När det väl var fint blev jag så inspirerad att laga mat så jag satte igång lite storkok, bl.a gjorde jag köttfärssås på 2 kg köttfärs (älg och fläsk blandat). Dessutom gjorde jag dagens middag - rostbiff och rödvinssås. Ska försöka städa andra halvan av köket imorgon:)
Rödvinssås
1 gul lök, gul
1 vitlöksklyfta
100 g rotselleri
1 st morot
10 timjanskvistar
1 msk olja
1 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
6 dl vin, rött
1 l vatten
4 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk råsocker
en nypa salt
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk smör

Skala lök, vitlök, selleri och morot och skär i små bitar. Bryn grönsaker och timjan i oljan. 
Tillsätt lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock tills hälften återstår.
Häll på vatten och kalvfond och låt koka tills ca 5 dl återstår.
Sila bort grönsakerna.
Smaka av med socker och salt.
Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten och vispa i smöret strax före servering.

Vänta med maizena och smör om du vill förbereda såsen någon dag innan. Den var god men lite mild i smaken, jag tycker min balsamicosås är godare med kraftigare smak.

Nu är middagen bortplockad och jag ska snart bänka mig framför tvn med barnen för att se Gladiatorerna, Isaks nya favoritprogram.

God morgon lördag

Nu är snart alla vakna i huset. Jag vaknade ovanligt tidigt för att vara lördag och gick då upp för att få en stund i lugn och ro. Gjorde en kopp te, tände ett ljus och läste tidningen. Efter ett tag kom Ida och trodde att jag åt frukost och ville också ha. Så då hjälptes vi åt att duka fram alla frukostgrejer.


Nu är frukosten bortdukad och jag funderar på vad vi ska hitta på idag. Senare ska jag i alla fall göra lite mat för att kunna fylla frysen med middagsmat, ska göra både köttfärssås och rostbiff. Men jag ska nog börja med en promenad, verkar vara perfekt väder - minus sju och vindstilla.

Vad har ni för planer denna lördag?

fredag 27 januari 2012

Härlig fredagsvana

På fredagar slutar jag tidigt, oftast redan klockan ett, och det är så härligt för helgen känns så mycket längre. Efter jobbet for jag och hämtade Ida och Isak, Olivia var redan hemma eftersom hon är sjuk. Se'n åkte vi hem och åt lite lunch/mellanmål innan jag la mig i soffan för en eftermiddagsvila medan barnen såg tv. Det är så skönt att slumra några minuter på eftermiddan för då slipper man bli så där fredagstrött efter middan som jag annars alltid blir.

Dagens middag bestämde barnen enhälligt igår. De enades snabbt att det var Djungelkyckling de ville ha för det var jättelänge sedan vi åt det. Det är lite taco-känsla över det eftersom vi serverar en massa tillbehör i småskålar.

Medan jag åkte till Storheden och gjorde bort en massa ärenden stekte Leif kycklingen, så sen när jag kom hem gick det fort att göra i ordning resten.

Äntligen fredag

Den här veckan har känts lång så nu känns det extra skönt att konstatera att det äntligen är fredag. Vi har inga planer för helgen, jag tror inte ens att Isak har hockeyträning. Det är inte många helger utan träning. Vi ska försöka få klart i förrådet där Leif har satt upp en massa hyllor som nu är redo att fyllas.

Kvällens mysmiddag blir Djungelkyckling - barnens val. Det är en av deras favoritmaträtter och nu är det länge sedan vi åt det. Det är kyckling i en sås med curry som serveras med ris och småskålar med gurka, banan, avokado, mango, majs och annat smått och gott. Lite taco-känsla att var och en plockar sina egna favoriter.
Nu är det sista 5 dagarna för dig att nominera Få lite Matro och själv ha chansen att vinna vaniljstänger. Om du vinner måste du berätta det för mig så att jag får veta att en av mina läsare vann. Det skulle vara så himla kul. På onsdag meddelas vilka bloggar som gått till final.

Nominera gör du här: http://www.vaniljimporten.se/sv/blogg_tävling_nominering.html

Här kan du läsa mer om vaniljtävlingen: http://mat-ro.blogspot.com/2012/01/vaniljtavling.html

torsdag 26 januari 2012

Chilinyheter

Isak var tvungen att vara hemma från skolan igår också eftersom han inte kände sig helt bra. Men idag har han varit på skolan men då var det dags för Olivia att känna sig krasslig och vara hemma. Spännande att se vem som är hemma imorgon eller om vi har sån tur att alla känner sig friska.

Har ni sett Santa Marias kryddnyheter? Jag har inte hunnit prova dem än men jag hoppas få tillfälle att testa dem i helgen.

Chipotle Chili Pepper
Hetta och karaktär från rökt, torkad jalapeño. Ligger på en sjua på den tiogradiga styrkeskalan för chili. Smaken är het och rökig med inslag av tobak och kakao.

Paprika Smoked
Mild och smakrik krydda som ligger på en nolla på den tiogradiga styrkeskalan för chili. Har fått sin karaktäristiska smak genom att röktorkas över öppen eld.

Nu är killarna på hockeyträning och Ida ropar att jag ska komma och leka med henne och dockorna. Jag ska visst vara mormor. Så det är bäst att jag går och leker lite med henne innan hon ska gå och lägga sig.

Sen är det dags att börja ladda för fredagsmys. Har ni bestämt vad ni ska äta och dricka för gott imorgon?

tisdag 24 januari 2012

Tomat- och paprikasalsa

Isak är hemma idag också men nu verkar han må bra så imorgon blir det skola igen, tyvärr missar han dagens träning för är man hemma från skolan blir det ingen träning. Det är så skönt nu när han klarar sig själv hemma när han är sjuk så man slipper "vabba". Jag har dock tagit en långlunch så han får i sig nån vettig mat och får lite sällskap ett tag. Inte för att han verkar så sällskapssjuk, men jag tror ändå han tycker det är liiite roligt att mamma är hemma ett tag.

Söndagens lammfärsbiffar la jag i en god tomat- och paprikasalsa.
Tomat- och paprikasalsa
1-2 strimlade paprikor (1 röd och 1 gul)
1 hackad vitlöksklyfta
1 burk hela skållade tomater
3 msk tomatpuré
2 krm spiskummin
2 krm chilipeppar
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Blanda allt i en kastrull, låt sjuda ca 15 minuter.

Jag hade ganska stora strimlor paprika så att de som inte är så förtjust i varm paprika enkelt kunde plocka bort den. Det blev en god salsa/sås som var enkel att göra så den kommer jag nog göra fler gånger. Jag hade stekt lammfärsbiffarna i förväg och sen värmde jag på dem i salsan, smidigt och bra. Den var inte så kryddstark men det är ju bara att smaka av med mer kryddor efter egen smak.

måndag 23 januari 2012

Lammfärsbiffar

Måndag och en ny vecka. Den här veckan händer det en del spännande saker. Håll tummarna för mig! Vad som är mindre roligt är att Isak nyss ringde från skolan med magont så det var bara att gå hem som gällde för honom. Han kände sig inte illamående utan hade ont i magen, hoppas det snabbt går över. Isak brukar, tack o lov, sällan ha några långdragna sjukdomar. Han har hockeyträning imorgon som han hoppas få gå på.

Söndagsmiddagen var lammfärsbiffar i tomat- och paprikasalsa med ris eller bulgur.
Lammfärsbiffar
500 g lammfärs
1 finhackad vitlöksklyfta
0,5 tsk chilipeppar
0,5 tsk paprikapulver
4 krm salt
100 g fetaost

Blanda alla ingredienser i en bunke.
Forma färsen till biffar med våta händer.
Stek dem i lite smör i omgångar i ca 4-5 minuter eller tills de fått lite fin färg.
Stekta lammfärsbiffar som ser roligare ut
när de blandas med tomat- och paprikasalsan.

Jag hade svårt för att bestämma vilken kryddning jag ville ha på lammfärsbiffarna, men till slut bestämde jag mig för den här varianten och den blev jag nöjd med. Vill man kan man tillsätta 1 ägg till färsen men jag vill ju ha äggfritt så jag körde utan ägg och det går jättebra. Har man ingen lammfärs så passar kryddningen även till annan färs.
Baksugna tjejer!

Tjejerna var baksugna igår så de gjorde både kladdkaka och chokladbollar som de sen bjöd på till efterrätt. De var så duktiga och gjorde det mesta själv, jag behövde bara assistera litegrann. När det väl är färdigbakat brukar Olivia lessna och smita från köket, men igår diskade och plockade hon undan också.

söndag 22 januari 2012

Mackverkstad

Söndagmorgon och vi har redan hunnit vara vakna ett tag, t.o.m Olivia. Isak har match idag och vi hade en beställning på 10 mackor som de ska ha till fikaförsäljningen. Förra gången gjorde jag mackor på hembakat bröd men eftersom det verkar lika populärt, om inte mer populärt, med köpesbröd gjorde jag det enkelt för mig idag och använde Lingongrova och Polarkaka. Jag varierade pålägget så att det blev lite roligare i alla fall, dessutom gjorde jag några med mjölkfritt margarin. Det är viktigt att tänka på allergiker!

Mack-verkstaden är redo!
Bröd och pålägg framdukat.

Efter frukost chockade Olivia mig genom att duka bort allt från bordet, hon ställde sig dessutom och diskade de två Mateus-faten. Tänk om hela da'n fortsätter så :)

Mackor till försäljning klara!
4 mjölkfria polarkakor med hamburgerkött eller skinka och gurka,
2 polarkakor med kaviar och ägg,
3 lingongrova med skinka, ost, paprika och gurka,
1 polarkaka med hamburgerkött, gurka och paprika.

Efter att knappt varit hemma nå varken fredag eller lördag har jag tänkt vara hemma och ta det lugnt mest hela da'n idag för att ladda batterierna inför kommande vecka. Det är mycket skidåkning på tv så jag parkerar mig nog i soffan.