onsdag 19 februari 2020

Banankaka med mörk choklad i långpanna

Är det fler än jag som köper hem bananer och ibland går de åt i ett rasande tempo och ibland är det ingen som rör dem? Så himla svårt eftersom de har så kort hållbarhet, ingen i familjen tycker om dem om de har börjat bli bruna. Sån tur då att en av mina favoritkakor är just banankaka och att man ska använda riktigt bruna bananer.

Igår bakade jag en omgång lyx-banankaka i långpanna. Lyxen kommer av att en god kaka blir lite extra god då man tillsätter mörk choklad också. Perfekt att ta med till jobbet och lysa upp en ganska tråkig onsdag.


Banankaka med mörk choklad i långpanna

200 g smör - rumsvarmt
4 dl socker
4 ägg
1,5 dl gräddfil
6 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
4 bananer - så bruna som möjligt
150 gr mörk choklad

Vispa ihop smör och socker. Vispa ner ett ägg i taget i äggsmeten.
Rör ner gräddfilen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt. Rör ner i smeten.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna. 
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter. 


Halverar du receptet så passar det perfekt i en "vanlig" sockerkaksform. Jag brukar göra den i min favoritform som är rund med hål i mitten och dessutom ökar jag tiden 10-15 minuter. 

Jag hade inget gräddfil hemma så jag använde vanlig filmjölk och det gick riktigt bra det också.


Vilken hockey-tv-vecka det här 💖 Igår vann herrarna mot Malmö, i dag spelar damerna första kvartsfinalen mot Linköping, imorgon spelar herrarna och på lördag är det dubbla matcher då både damerna och herrarna spelar. På söndag kan det ev. bli en tredje och avgörande kvartsfinal för damerna men vi hoppas att Luleå är vidare till semi redan på lördag.

Älskar när det är mycket sport på tv så man kan sitta och slötitta med datorn i knäet och en stor kopp te framför sig. Vinterstudion på helgerna är bland det bästa och mysigaste jag vet, bästa starten på dagen.

Ida har varit hemma från skolan två dagar med kraftig förkylning, knappt nån feber men med hemsk snuva och hosta. Imorgon ska hon försöka gå till skolan trots hostan, så vi hoppas det går bra. Nu verkar jag tyvärr ha blivit smittad för jag sitter o småhostar hela tiden. Hoppas det bara är nå tillfälligt och snabbt övergående. Vill i.n.t.e bli sjuk o hängig.

Det är nog bäst att jag går o gör mig en kopp te 💕

2 kommentarer:

  1. Hej
    Kan man ta grädde i stället jag för gräddfil

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man vill åt det syrliga så då tror jag det är bättre med fil eller yoghurt. Men det kanske fungerar med grädde, jag har dock aldrig testat.

      Radera