Det här receptet med fläskfilé eller fläskytterfilé marinerar man både före och efter tillagning och blir supergott med många favoritingredienser t.ex. ingefära och balsamvinäger
Dubbelmarinerad fläskfilé
med ingefära, soja och balsamvinäger
1 kg fläskfilé
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Marinad/dag 1
2 msk japansk sojasås
1 msk hoisinsås
1 msk färskriven ingefära
1 krm salt
2 msk rapsolja
Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse.
Putsa köttet och lägg det i marinaden i påsen.
Låt stå kallt över natten. Vänd köttet 2-3 gånger under tiden.
Marinad/dag 2
0,75 dl balsamvinäger
1,5 dl rapsolja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Till garnering
färska örtblad och små kvistar av t.ex. oregano eller timjan
Torka av köttet. Bryn det hastigt i oljan, så att det blir vackert guldbrunt runtom.
Lägg över köttet på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.
Stick in köttermometer, så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet.
Stek färdigt i nedre delen av ugnen i 175 grader tills köttet har en innertemperatur på 72 grader. Pensla gärna köttet 1-2 gånger med marinaden under stektiden.
Låt köttet vila övertäckt cirka 15 minuter.
Skär sedan i fina skivor och lägg i en plastpåse.
Blanda ingredienserna till marinad 2 och slå den över köttet i plastpåsen.
Låt marinera minst 1 timme, men det går bra att låta den ligga i marinaden över natten.
Garnera och servera.
Ofta när jag marinerar fläskfilé gör jag flera på en gång. Det är inte så mycket krångligare att göra 2-3 filéer istället för 1 och så skönt att bara ta upp färdigtillagat kött från frysen nån dag då man inte känner för eller har tid att laga mat.
Har ni grillförbud hos er? Vi får fortfarande grilla på egna gårdar men trots det så grillar vi inte alls lika ofta som vi brukar. Men i dag grillade vi faktiskt kycklinglårfilé på gasolgrillen. Det blev så saftigt och gott, kycklinglårfilé är verkligen perfekt att grilla. Mycket bättre än kycklingbröstfiléerna (som vi också tycker om så klart).
I morgon får jag äntligen uppleva fredagskänsla igen och dessutom kommer det vara extra härligt eftersom jag går på ytterligare några dagars semester. Den som spar hen har.....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar