tisdag 31 juli 2018

Mjölkchokladkladdkaka

Nån dag före min födelsedag bakade jag en kladdkaka med choklad och inte bara kakao i som jag hade tänkt ha på mitt kalas, men när jag skulle lossa den från formen och frysa in den så satt halva kakan kvar i formen. En trasig ful kaka vill jag absolut inte bjuda på när det är fest o kalas, hur god den än är. 

Men familjen blev inte speciellt ledsna då de var "tvungna" att äta upp en ful kladdkaka, för egentligen är ju smaken viktigare än utseendet. Och god det var den!


Mjölkchokladkladdkaka

100 g smör
100 g mjölkchoklad
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen. Häll i smeten. 
Grädda i 200 grader i ca 12-15 min.

Att använda choklad och inte bara kakao i kladdkakan gör den så himla god och den brukar bli perfekt kladdig och inte minsta torr. Den känns enklare att lyckas med. 

********************

På dagens agenda står lite småfix inför morgondagens grillknytis hos oss, handla lite, förbereda lite, städa lite. Se'n ikväll blir det Pinchos med två gamla kompisar nu när vi alla är i Luleå och vi lär som vanligt avsluta på något ställe med godare te än på restauranger. 

Vi är alla tedrickare och ingen av oss vill ha gula Lipton som verkar vara den enda tesort som restauranger känner till. Hur svårt kan det va? (Jag vet inte vad just Pinchos har för te men av erfarenhet så vet jag att många restauranger har dåligt och dyrt te)

måndag 30 juli 2018

Grillade grönsaker med mozzarella

Gårdagens middag blev grillade kycklinglårfiléer...igen. Hur gott är inte det? Så mycket saftigare än kycklingbröstfiléer. Till kycklingen grillade vi grönsaker som vi la upp på ett fat tillsammans med tomater och mozzarella. Så gott och somrigt!


Grillade grönsaker med mozzarella

1 zucchini
2 paprikor, gärna i olika färger
4 färska små lökar
olivolja
örtsalt
2 förp mozzarella
körsbärstomater

Skär grönsakerna i mindre bitar.
Blanda runt med olivolja och örtsalt.
Grilla några minuter i en grillwok så de mjuknar något men har lite tuggmotstånd kvar.
Om du inte har en grillwok kan du grilla i större bitar/skivor och 
sedan skära i mindre bitar när de är färdiggrillade.
Lägg upp på ett fat och toppa med mozzarellabitar och halverade tomater 
och ev. basilika eller någon annan god örtkrydda.

Vi grillade löken hel och den tog lite längre tid på sig så grönsaksfatet i övrigt hann bli färdigt så då lät vi löken vara kvar hel och serverade den på sidan om. Men det hade nog varit riktigt gott att ha den tillsammans med de övriga grillade grönsakerna.

Grillade kycklinglårfiléer och grönsaker.
Grillade grönsaker, tomater och mozzarella. Mums!

Så himla varmt det är i dag trots att det är alldeles mulet. Varmt o fuktigt! Jag väcktes tidigt i morse/natt av regn o åska, det vräkte ner ett tag men sedan har det inte regnat något mer och prognosen säger att det ska vara rgnfritt i dag. Vi får väl se.

Måste cykla in till stan för att fylla på mitt teförråd men jag vill vara säker på att det inte börjar regna innan jag ger mig av. Kanske tar o vilar ett tag först för det blev inte många timmars sömn i natt pga nattgäster, ungdomar på vift och regn o åska. Tur att jag har semester så jag kan vila när jag vill 😀

söndag 29 juli 2018

Lördagshäng

Efter min arbetsvecka rivstartade jag den nya semestern med en utekväll på fredag och middag hos vänner i går. Mysig början på semestern men i dag blir det middag hemma igen, mysigt även det.

Igår bjöds vi på grillspett, potatissallad, cole slaw och majskolvar och till det bjöds vi på ett gott rosévin med otroligt vacker färg. Vinet Leva är från Bulgarien, kanske inte känt som något stort vinland men jag blev imponerad. Och färgen! Så vacker!

Potatissalladen var riktigt god och fräsch tack vare citron. Jag älskar citron i matlagning, det kan fräscha upp det mesta. Jag är dock inte lika förtjust i citron i efterrätter, det är gott men inte lika gott som i mat.


Vi började med en frisk och fräsch välkomstdrink med limoncello (citronlikör), väldigt god och läskande en varm sommardag. Nästan farligt läskande när man är varm efter en kort cykeltur 😀


Titta på bilden här nedanför. Kan det vara sötaste hunden? Jag är inte mycket för djur, har aldrig haft något husdjur (förutom en undulat en kort tid) och är mer eller mindre allergisk mot de flesta djuren. Men lilla mjuka fina busiga Smilla är så söt med världens mjukaste päls och jag kände inte av allergin minsta lilla.

fredag 27 juli 2018

Italiensk pastagratäng

Bland det bästa jag vet är när jag kan göra nya goda maträtter av gamla rester.

När jag fick över ganska mycket av den italienska pastasalladen så använde jag den smakrika pastan med pesto, tomater, mozzarella och oliver till en gratäng. Och den blev så himla god!

Italiensk pastagratäng 

grädde 
riven ost

Lägg pastan i en gratängform.
Häll över grädde och strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader ca 20 minuter. Håll koll så inte pastan blir bränd och tråkig.

Om du inte har någon pastasallad så kan du koka pasta och blanda med pesto och sen blanda ner godsaker t.ex. mozzarella och tomater i gratängen.


Nu har jag jobbat klart för den här gången och 1,5 veckas semester väntar. Ska bli så himla härligt. Semester är alltid värt att fira så ikväll ska vi åka med några kompisar och sätta oss på en uteservering där vi kan äta och dricka gott. Bra början på helgen.

Vad gör ni en löningsfredag i juli?

torsdag 26 juli 2018

Dubbelmarinerad fläskfilé med ingefära, soja och balsamvinäger

I denna hetta råder visst och totalt förbud mot grillning i Sverige, lite beroende på var man bor så är det olika regler just nu. Men man kan äta så mycket god sommarmat även om man låter grillen stå orörd. Vi har ätit mycket sallader, så gott i värmen, men även olika typer av kött eller kyckling som man marinerar före eller efter tillagning och sedan äter kallt.

Det här receptet med fläskfilé eller fläskytterfilé marinerar man både före och efter tillagning och blir supergott med många favoritingredienser t.ex. ingefära och balsamvinäger


Dubbelmarinerad fläskfilé 

med ingefära, soja och balsamvinäger

1 kg fläskfilé 
1 msk rapsolja 
0,5 tsk salt 
1 krm svartpeppar 

Marinad/dag 1 

2 msk japansk sojasås 
1 msk hoisinsås 
1 msk färskriven ingefära 
1 krm salt 
2 msk rapsolja 

Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse. 
Putsa köttet och lägg det i marinaden i påsen. 
Låt stå kallt över natten. Vänd köttet 2-3 gånger under tiden. 

Marinad/dag 2 

0,75 dl balsamvinäger 
1,5 dl rapsolja 
1 tsk salt 
1 krm nymalen svartpeppar 
Till garnering 
färska örtblad och små kvistar av t.ex. oregano eller timjan

Torka av köttet. Bryn det hastigt i oljan, så att det blir vackert guldbrunt runtom. 
Lägg över köttet på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. 
Stick in köttermometer, så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet. 
Stek färdigt i nedre delen av ugnen i 175 grader tills köttet har en innertemperatur på 72 grader. Pensla gärna köttet 1-2 gånger med marinaden under stektiden. 
Låt köttet vila övertäckt cirka 15 minuter. 
Skär sedan i fina skivor och lägg i en plastpåse.
Blanda ingredienserna till marinad 2 och slå den över köttet i plastpåsen. 
Låt marinera minst 1 timme, men det går bra att låta den ligga i marinaden över natten. 
Garnera och servera.

Ofta när jag marinerar fläskfilé gör jag flera på en gång. Det är inte så mycket krångligare att göra 2-3 filéer istället för 1 och så skönt att bara ta upp färdigtillagat kött från frysen nån dag då man inte känner för eller har tid att laga mat.


Har ni grillförbud hos er? Vi får fortfarande grilla på egna gårdar men trots det så grillar vi inte alls lika ofta som vi brukar. Men i dag grillade vi faktiskt kycklinglårfilé på gasolgrillen. Det blev så saftigt och gott, kycklinglårfilé är verkligen perfekt att grilla. Mycket bättre än kycklingbröstfiléerna (som vi också tycker om så klart).

I morgon får jag äntligen uppleva fredagskänsla igen och dessutom kommer det vara extra härligt eftersom jag går på ytterligare några dagars semester. Den som spar hen har.....

Äggfri kladdkaka

Det var många olika "allergier" att ta hänsyn till på mitt kalas, de som undviker gluten fick en tårta medan äggallergikern Isak fick en kladdkaka. Det är enklare än man kan tro att anpassa fikat så att det finns något gott till alla.


Äggfri kladdkaka

2 dl socker
50 gram smält smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 krm salt
1 dl mjölk

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Vispa socker och smält smör poröst med 1 msk mjölk.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken. 
Rör ihop ordentligt.
Häll i smord och bröad form. 
Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 20-30 min. 
Låt svalna.

Vill du att kladdkakan även ska vara mjölkfri använder du mjölkfritt margarin och havremjölk.

Den här kladdkakan blir riktigt god och man känner ingen större skillnad mot "vanliga" kladdkakor, framför allt eftersom man kan göra kladdkakor på så många olika sätt. Det här är ett!


I dag blir det en tidig start på jobb-dagen. Strax efter fem började regnet ösa ner och det mullrade ordentligt så när jag ändå var vaken kändes det onödigt att somna om för mindre än en timme. Bättre att stiga upp och börja tidigt för att se'n kunna gå hem tidigt i eftermiddag då solen sägs ska skina igen.

Nu är det bara en dag till jag måste ställa alarmet, se'n blir det sovmorgon igen. Så härligt. Fast till veckan börjar Leif att jobba och då lär jag bli väckt av hans alarm på morgonen. Men jag slipper i alla fall stiga upp så tidigt och det är mycket värt.

Dags att åka - Ha en bra torsdag!

tisdag 24 juli 2018

Glutenfri tårtbotten

Jag hinner ju inte dela med mig av alla recept som jag har testat i sommar, risken är stor att jag hinner glömma något också. Den glutenfria tårtan som jag gjorde till min födelsedag har blivit efterfrågad - och här är den.

Glutenfri tårtbotten är väldigt enkelt att göra utan att köpa glutenfria mjölmixer, som se'n kanske bara blir stående i skafferiet. Det blir perfekt att göra en rulltårtsbotten med potatismjöl som man sedan delar och använder som bottnar.


Glutenfri tårtbotten

3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. 
Blanda ihop potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. 
Bred ut smeten i en långpanna täckt med bakplåtspapper. 
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 5 minuter. 
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. 
Dra bort papperet som kakan gräddats på.

Dela botten och lägg nån god tårtfyllning mellan bottnarna t.ex. grädde och jordgubbar.
Garnera sedan efter eget önskemål, jag hade grädde och jordgubbar.

Det blev tunna bottnar, jag hade kanske för stor form, men det gjorde inget för då satte jag bara ihop två bitar av botten innan jag fyllde tårtan och sedan toppade jag med ytterligare två bitar bottnar innan jag garnerade.

Kolla bubblan som var på tårtbotten när jag tog ut den ur ugnen.
Då trodde jag att jag hade misslyckats ordentligt, men det gick till sig och blev en perfekt botten.

Dag 2 på jobbet gick också bra. Det var inga problem att stiga upp och cykla i väg men det har varit lite segare på jobbet men det beror nog på att jag har gjort tråkigare arbetsuppgifter i dag. Men nu är det gjort - så skönt!

När jag satt och hade det som tråkigast dök en middagsinbjudan till helgen upp på Messenger. Precis vad jag behövde då. Då fick jag nå roligt att se fram emot.

måndag 23 juli 2018

Asiatisk biffsallad

Jag har ju glömt ge er receptet på den goda asiatiska biffsalladen med en massa godsaker. Men det fixar jag nu.

Vi använde en bit flankstek som vi strimlade och sedan wokade i muurrikan men det funkar lika bra med t.ex. lövbiff och har du ingen muurikka eller wok till grillen kan du steka köttet inne på spisen.


Asiatisk biffsallad

Köttet

5 hg lövbiff, flankstek eller annat kött
chili
vitlök
salt 
peppar
1 påse babyspenat
sesamfrön

Strimla köttet.
Värm olja i en wok på spisen eller grillen.
Fräs vitlök och chili ett kort tag så oljan tar smak.
Stek/Grilla köttet, salta o peppra.
Tillsätt bladspenaten när köttet börjar bli klart, stek bort vätskan.
Tillsätt sesamfrön, vänd runt några gånger.

Dressing

1 dl thaichillisås
0,5 dl rapsolja
0,5 pressad citron
0,5 dl persilja, finhackad
salt o peppar

Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.

Sallad

salladsmix
tomater, i bitar
rödlök, strimlad
1 paket fryst mango
2 avokado, i bitar

Lägg salladen i botten på ett serveringsfat.
Lägg tomater och rödlök ovanpå.
Lägg därefter på köttet och sedan mango och avokado.
Avsluta med att hälla dressingen över alltihop.

Det här har blivit en ny favorit för det blev så himla himla gott och jag måste verkligen hinna med att göra den en gång till i sommar. Då kanske jag kompletterar med lite andra grönsaker också och lite mer bladspenat tror jag.


I morse ringde alarmet klockan sex för då var det dags att stiga upp för att åka i väg till jobbet för att jobba första dagen av fem efter tre veckors semester. Känns skönt att veta att jag har 1,5 vecka semester kvar. Det gick riktigt bra att stiga upp och cykla i väg, hoppas jag känner mig lika pigg hela veckan och hoppas det är lika soligt och varmt varje morgon.

Trots att jag den här veckan ska jobba med arbetsuppgifter som jag inte har jobbat med på ett halvår- år så gick det faktiskt riktigt bra. Skönt att inte göra bort sig första dagen 😀

söndag 22 juli 2018

Rulltårtsbotten till tårta

När jag fyllde år i torsdags hade jag först tänkt att bara baka kladdkakor - gott att äta och superenkelt att baka i värmen. Men jag ångrade mig eftersom jag blev så tårtsugen, jag ville verkligen ha en jordgubbstårta på min födelsedag. Men för att slippa göra en vanlig tårta som ska vara ganska länge i ugnen och blir godast om man monterar den dagen innan och måste då ha plats i kylskåpet, så gjorde jag en tårta av rulltårtebottnar.

Det blev riktigt gott och mitt tårtsug blev mättat för ett tag 😀


Rulltårtsbotten till tårta

3 ägg 
2 dl strösocker 
2 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
0,5 dl mjölk 

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. 
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken i smeten. 
Rör försiktigt till en jämn smet. 
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna (eller plåt). 
Bred ut smeten jämnt med hjälp av en slickepott. 
Grädda mitt i ugnen i 250 grader cirka 5 minuter. 
Ta kakan ur ugnen, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper. 
Dra bort papperet (pensla med lite kallt vatten så lossnar det lättare) från kakan.

Jag bakade två rulltårtsbottnar så det blev en riktigt stor tårta, vill man ha en mindre så bakar man en botten som man delar och lägger ena halvan på den andra. Jag fyllde med vispad grädde och jordgubbsbitar och gjorde likadant uppepå tårtan. Enkelt och supergott speciellt när man har goda jordgubbar.

Rulltårta är enkelt att göra antingen glutenfritt eller äggfritt så det är perfekt att bjuda allergiker på också. Ett äggfritt recept hittar du här och ett glutenfritt kommer snart på bloggen.

Den bakre lite mindre tårtan är en glutenfri variant.

Jag hade förväntat mig regn och åska hela dagen i dag men så har det inte varit, i natt däremot har det både regnat och åskat. I morse var det mulet men ändå skönt så vi satt ute och åt frukost. Lovely! Mitt på da'n var det till o med riktigt soligt och kanonvarmt men nu verkar det vara lite regn på väg. Vi får väl se om det kommer hit eller om det drar förbi på sidan om oss.

I morgon tar semestern slut tillfälligt och jag ska jobba en vecka. Känns inte helt ok, hade gärna varit ledig flera veckor i sträck. Men eftersom vi alltid måste ha bemanning på min avdelning blir det oftast att jag avbryter semestern tillfälligt för att slippa ha antingen riktigt tidig eller riktigt sen semester. Vet faktiskt inte vad som är bäst.

fredag 20 juli 2018

Min födelsedag

Igår var det en av sommarens varmaste dagar (det är många såna numera) och då passade jag även på att fylla år. Så på fjärde kalaset/festen den här sommaren kunde vi äntligen sitta ute hela da'n och kvällen. Vi har en stor altan med många olika sittgrupper, men det det blev trångt i skugghörnet då alla försökte fly från solens strålar.

Det gällde att fylla på vätska hela tiden så jag såg till att det alltid fanns vatten lätt till hands, förutom all annan dryck vi bjöd på i olika omgångar. Även vattenmelon är perfekt för att få i sig vätska dessa heta sommardagar, så det var det första jag bjöd på.


Efter lite vattenmelonsätande och inväntande av alla gäster var det dags för födelsedagsfika och allt fika dukade jag upp inne i vår stora hall där det stod hyfsat skyddat från solen.

Men eftersom vi hade både glass och tårtor med grädde var vi ändå oroliga för värmen så vi använde stora kylklampar som underlägg så att de skulle kyla lite underifrån i alla fall. Tips!


Födelsedagsfika

Kokoskakor
Chokladsnittar med chokladbitar
Drottningkakor Gille
Bullar Findus

Kladdkakor, en enkel och en äggfri
Jordgubbstårtor av rulltårtsbotten, en "vanlig" och en glutenfri
Sommarfruktsallad med olika meloner, nektariner, vindruvor och jordgubbar
Grädde
Glass
Popcorn

kaffe, te, rabarbersaft, bål


Mest succé på fikabordet gjorde popcornen. De flesta uppskattade att få äta nå salt i värmen. Tips värt att komma ihåg till ert nästa kalas. 

Ät nå salt och drick nå sött så får ni i er både salt, sött och vätska och behöver kanske inte dricka vätskeersättning.


Efter en hel del bad, lite kubbspel och nått glas rosévin dukade vi fram en hamburgerbuffé med grillade hamburgare och tillbehör. Snabbt att grilla, gott enligt det flesta och enkelt att tillaga o förbereda och passade faktiskt perfekt på mitt sommarkalas.

Tycker ni att det ser lite snålt ut?
Alla hade redan hunnit ta varsin hamburgare innan jag kom på att jag skulle fotografera.

Hamburgerbuffé

grillade hamburgare
bröd
grillad halloumi
sallad, tomat, gurka
gul lök
picklad rödlök
äppelskivor
ost

ketchup
dressing
majonnäs

rosevin, vitt vin, pepsi max, zingo, rabarbersaft, vatten


Det är några allergier/överkänslighet att ta hänsyn till på våra släktträffar. För att underlätta vid fikabordet hade jag gjort lappar så att alla skulle veta vad som var ok att äta och vad som inte var det. Då slapp de fråga hela tiden och kunde känna sig trygga med det de tog.

Eftersom alla förväntar sig hembakat hos mig så ville jag "varna" för att det även fanns köpebröd på fikafaten. Smart, va?

Flaggor för köpt, Äggfritt och Glutenfritt

Jag älskar när vår altan är full med folk och det var den igår så jag är så nöjd med dagen och känner mig så firad. Dessutom fick jag så fina presenter och de känner mig väldigt väl för jag fick bubbel, te, godsaker och köksprylar. Bara favoritgrejer!

Chokladsnittar med chokladbitar

I går var det min födelsedag och självklart fanns det chokladkakor på mitt fikabord. Älskar man choklad så gör man 😀 Tänkte försöka skriva ihop ett inlägg vad jag bjöd på som jag hoppas publicera senare i dag, så kika in lite senare.

Eftersom vi har haft så otroligt varmt den senaste tiden har det inte riktigt varit läge att baka så mycket och länge. Så då var dessa snittar perfekta att göra eftersom de går så fort att baka.


Chokladsnittar med chokladbitar

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ca 100 g grovhackad choklad

Vispa smör, socker och sirap smidigt.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke. 
Rör ner i smörblandningen. Arbeta ihop till en ganska lös deg.
Dela degen i 3 bitar på ett mjölat bakbord.
Forma bitarna till tunna rullar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. 
Platta till rullarna lätt och strö över chokladen.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen 7–8 minuter. 
Kakorna kan fortfarande vara lite mjuka när man tar ut dem ur ugnen, de stelnar till när de svalnat.
Låt längderna svalna några minuter, men inte helt, innan du skär dem på snedden.

Det blev god chokladsmak på dessa kakor tack vare kakao i kakan och chokladbitarna uppepå. Det kan aldrig bli för mycket choklad. Enda nackdelen med dessa goda kakor är att chokladen på kakorna smälter fort i 30 graders värme. Så låt kakorna ligga i frysen fram till servering.


Det härliga sommarvädret verkar fortsätta så nu ska jag fixa i ordning lite frukost och gå ut o sätta mig i skuggan. Det bästa med sommaren är när det är så varmt så man väljer skuggan och när värmen håller i sig långt in på kvällen/natten. Varje kväll sitter vi ute i vår lounge riktigt riktigt sent, så himla mysigt att sitta där mitt i natten och prata. Sommarmys deluxe!

I dag har jag ingen härlig fredagskänsla i kroppen för i dag är sista semesterdagen för den här omgången. Nästa vecka ska jag jobba (känns si så där) men se'n ska jag vara ledig i en o halv vecka till innan jobbet drar igång på allvar.

onsdag 18 juli 2018

Grillad laxsallad med nektarinsalsa

Nu har jag äntligen skrivit ner receptet på den goda salladen med grillad lax som vi åt för någon dag sedan. En riktig sommarmiddag, fräsch med goda smaker. Jag tror att jag måste göra den snart igen för den var så otroligt god och det blev inte över minsta lilla bit till matlåda. Så se nu till att äta det här snart!



Grillad laxsallad med nektarinsalsa

Sallad

isbergssallad
ruccolasallad
tomater
paprika
gurka

Skär sallad och grönsaker i mindre bitar.
Lägg upp på ett fat.

Nektarinsalsa

2 nektariner
1 liten bit purjolök
0,5 dl thaichilisås
1 lime, pressad
flingsalt

Pressa saften ur limen och blanda med thaichilisås.
Kärna ur och skär nektarinerna i små tärningar. 
Ansa och finstrimla purjolöken. 
Rör ner nektariner och purjo i thaichilisåsen. 
Smaka av med flingsalt.
Låt stå kallt tills laxen är grillad och det är dags att servera.

Grillad lax

5 hg lax i hel bit eller portionsbitar
salt
citronpeppar

Krydda laxen.
Grilla några minuter.

Bryt den varma laxen i bitar och lägg den ovanpå salladen. 
Toppa med det mesta av salsan och servera resten till.

Servevera den goda salladen på ett stort fat.
Lägg dina favoritgrönsaker i botten på ett salladsfat, toppa sedan med grillad lax och nektarinsalsa.

I dag är det kalasförberedelser som gäller...igen, för nu är det dags för sommarens fjärde och sista (?) kalas och äntligen verkar vi få ett riktigt sommarkalas. Ett sommarkalas där vi kan sitta ute hela da'n och där vi måste försöka få till mycket skugga på altanen. Härligt!

Det bästa med att vi kan sitta ute är att jag slipper städa inne 😀 Det är så mycket annat som ska fixas när det är kalas och som är så mycket roligare så det är skönt att slippa städandet. Det kan vi göra nån annan (regnig) dag istället.

måndag 16 juli 2018

Balsamvinägermarinerad kyckling

Värmen fortsätter och man vill ha något lätt att äta. För äta måste man trots att det är så varmt och man inte alls blir lika hungrig som svalare dagar. Kyckling som man steker färdigt och sedan låter ligga och dra sig i en god marinad är perfekt middagsmat varma sommarkvällar.


Balsamvinägermarinerad kyckling

1 kg kycklingfilé
2 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
Marinad
0,75 dl olivolja 
0,75 dl balsamvinäger 
0,5-1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
0,5 kruka färska örtkryddor t.ex timjan och/eller oregano 

Bryn kycklingfiléerna i stekpanna och stek dem färdiga i ugn 175 grader ca 15 min. 
Krydda med salt och peppar.
Blanda alla ingredienserna till marinaden. 
Lägg de nystekta kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar. 
Häll över marinaden och låt de marinera någon timme eller över natten. 
Vänd plastpåsen några gånger så att marinaden fördelas jämt över kycklingfiléerna. 
Lägg dem i kylskåp när de svalnat.
Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. 
Skeda ev. marinaden över köttet och dekorera med färska örtkryddor.
Servera kycklingen kall tillsammans med sallad eller potatissallad.

Vi älskar kött och kyckling som legat i god marinad och som man sedan serverar kallt. Sån användbar mat. Perfekt till varma sommardagar som i dag men även på bufféer vintertid. Som buffémat är det perfekt eftersom man förbereder allt och bara behöver lägga upp kycklingskivorna på ett fat när det är dags att äta.

I dag skulle jag servera kycklingen till en god sallad, eventuellt med kall potatis eller pasta i, medan jag på vintern kanske väljer en varm potatisgratäng.

söndag 15 juli 2018

Kycklingsallad med senapsvinägrett

Vilken värme!
Vad passar bättre än en god sallad dessa varma sommardagar? Om man dessutom har en vinägrett till så känns det ännu fräschare än om man använder sig av en mejeribaserad dressing med crème fraîche eller yoghurt.


Kycklingsallad

1 grillad kyckling
sallad
gurka
tomat
paprika

kokt pasta
mozzarella
fetaost

Dela kycklingen och skär allt det övriga i bitar.
Blanda ihop allt på ett fat eller låt alla blanda ihop sin egna sallad.
Pasta, mozzarella och fetaost serverade jag på sidan om eftersom inte alla i familjen vill ha det.


Senapsvinägrett

3 msk olivolja
1 msk vit (balsam)vinäger
2-3 tsk dijonsenap
salt o peppar

Blanda ihop alla ingredienser. 
Rör om ordentligt.
Häll över salladen.
Även här kan man väja att var o en får ta så mycket de själv vill ha på tallriken istället för att man häller det över hela salladen.


Det här är perfekt sommarmat enligt mig. Så gott, fräscht, svalt och enkelt. Jag serverade även vitlöksbrödspizza till eftersom vi hade en färdig pizzadeg i kylen som behövde ätas upp. En riktig kanonmiddag enligt hela familjen.

lördag 14 juli 2018

Jordgubbs- och kladdkaketårta

Om ni vill äta nå gott måste ni göra denna supergoda tårta som innehåller så mycket gott i en perfekt kombination. För det vet ni väl att kladdkaka, jordgubbar och grädde är såå gott och somrigt. Älskar allt med den!

Vi bjöd på den här på Idas kalas och jag funderar på att baka den till min också. Men jag har inte bestämt mig än. Den har en nackdel och det är att den är så mastig så man orkar knappt nå mer fika 😀


Jordgubbs- och kladdkaketårta

Kladdkakebotten

4 st ägg
3,5 dl strösocker
200 g smör
150 g mörk choklad (70 %)
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Vispa snabbt ihop ägg och socker.
Dela smöret och chokladen i bitar.
Smält smör och choklad i en 
skål över vattenbad. 
Tillsätt chokladsmeten till äggsmeten. 
Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt 
i en separat bunke. 
Sikta mjölblandningen genom en sil i smeten. Blanda med en slickepott. 
Smörj en kakform med löstagbar kant (24 cm i diameter). Ströa med kaka. 
Häll i smeten. 
Baka i nedre delen av ugnen i 175° ca 40 min. 
Provstick – kakan ska vara fast men ändå lite kladdig.

Fyllning

5 dl grädde
1,5 liter jordgubbar

Låt kakan svalna och ställ 
i kylen, det är viktigt att kakan 
är kall när man delar den. 
Dela kakan i 3 tårtbottnar. 
Vispa grädde.
Rensa jordgubbarna. Dela ca 1 liter i mindre bitar. Vänd ner i grädden. 
Bred jordgubbsgrädde mellan tårtlagren och på toppen. 
Garnera med resterande jordgubbar.


Vi har varit i Stockholm på en minisemester se'n i torsdags och redan i morgon åker vi hem. Vi har haft bra men otroligt varma dagar, det sägs att det var sommarens varmaste dag i dag och det är ju inte optimalt när man är på en storstadssemester. Vi har inte orkat shoppa men vi har haft riktigt bra dagar ändå och hunnit med lite allt möjligt och försökt hålla oss vid vatten där det fläktar.

fredag 13 juli 2018

Vitlöksbrödspizza

Den här vitlöksbrödspizzan är ett gott och annorlunda sätt att göra vitlöksbröd på. Perfekt att servera som förrätt eller till en soppa eller sallad. Jag använder färdig pizzadeg som ofta finns till bra pris på mataffärer. Tomatsåsen som följer med ställer jag in i kylen och använder nån annan gång till pizza, varma mackor eller i köttfärssåsen.


Vitlöksbrödspizza

1 färdig pizzadeg
4-6 msk rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk torkad basilika
1 msk oregano
salt och peppar
2 dl riven ost

Rulla ut pizzadegen med pappret på en plåt.
Blanda ihop smör med pressad vitlök, basilika, oregano, salt och svartpeppar. 
Bred ut över pizzadegen.
Strö över osten.
Gratinera i 220 grader ca 10 minuter tills osten är gyllenbrun.
Skär upp brödet/pizzan i bitar.

Det blir så gott med alla örtkryddor i vitlökssmöret, ni måste prova. Vi åt det till kycklingsalladen i onsdags och det blev succé.


Solen skiner och jag ska skynda mig ut för att njuta av ännu en sommardag. Kom precis på att det är ju fredag, woho. Lätt att glömma bort vilken dag det är när man har ledigt varje dag. Enda nackdelen med att vara ledig är att man går miste om den underbara fredagskänslan 😀

onsdag 11 juli 2018

Salladsvärme

Nu sitter jag här mitt i natten och skriver till dig igen när jag borde gå o lägga mig. Varför är man så snabb att vända dygnet när man är ledig? Varför är det så kul att vara vaken länge och ta långa sovmorgnar? Fast det är nog lika mysigt att smyga upp tidigt i ett tyst hus och sätta sig med en kopp te.

Värmen håller i sig och i dag skippade vi grillen (vi behövde inte öka på värmen tänkte vi) och istället åt vi kycklingsallad med vitlöksbrödspizza. På salladen ringlade jag en vinägrett smaksatt med dijonsenap. En kanonmiddag enligt hela familjen och såna här varma dagar är det ju lite extra perfekt med goda sallader.

Lite småtrångt på bordet eftersom vi trängde ihop oss vid det lilla runda bordet i skuggan.
En riktigt god sommarmiddag.

Ida hade väldigt roligt åt att det såg ut som att vi drack samma sak, när verkligheten var nå helt annat. Ida drack blandsaft och jag drack ett glas rosévin. Men hon hade rätt i att det såg väldigt likt ut, nästan exakt samma färg.

Nu har klockan snart passerat midnatt och jag tror faktiskt att jag ska försöka förflytta mig till sängen och läsa lite innan det är dags att sova.

God natt!

Marängtårta med blåbär

Vill ni ha recept på världens enklaste tårta?

Den här tårtan är sååå enkel att göra och så god trots att det är köpes-grejer och det bästa av allt - den är ägg- och glutenfri. Köpt maräng är rejält sött, men med en massa bär och grädde så jämnar det ut sig.


Marängtårta med blåbär

1 förpackning färdiga marängbottnar
3 dl grädde
blåbär

Lägg en marängbotten på ett tårtfat.
Vispa grädden, bred ut hälften på tårtbotten.
Strö på mycket blåbär.
Lägg på nästa marängbotten.
Bred på resten av grädden och garnera med en massa blåbär.

En av tårtorna på våra kalas är nästan alltid med köpta marängbottnar för då kan både gluten- och äggallergiker äta åtminstone av en tårta. Smart, va?

Ibland har jag, som här, bara bär och grädde i tårtan, ibland har jag även en chokladkräm tillsammans med grädden och bären och ibland har jag inga bär alls utan blandar daim i grädden.

Den här bjöd vi på Idas 11-årskalas
Gott med mycket blåbär

Jag har redan börjat fundera vilka tårtor jag ska bjuda på, på mitt egna kalas nästa vecka. Men jag har faktiskt inte kommit på nån som känns klockren. Men jag har ju en vecka kvar att fundera så jag lär nog komma på några smarriga godsaker.

Eller så skippar jag tårtor och bjuder på en massa olika bärpajer istället. Nää det tror jag inte, för det är ju klart att man måste ha tårta när man fyller år. Eller hur? Nån paj blir det kanske, men inte endast.