lördag 28 december 2013

Nyårstips - drinktilltugg

Nyårsafton närmar sig och jag tänkte tipsa er om lite mat i några inlägg de närmaste dagarna och vi börjar med drinktilltuggen till Välkomstdrinken. Det bästa nyårstipset är jag inte ensam om att ge men jag hoppas de flesta av er följer det. Öppna den goda champagnen tidigt på kvällen så att ni kan njuta av den. För vem njuter av bubblorna vid 12-slaget?


Börja med champagnen eller det mousserande vinet när gästerna kommer och servera det till något gott tillbehör. (Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Små krustader är väldigt bra att använda till drinktilltugget men kan inte förberedas hela vägen för då blir krustaderna mjuka. Fyll dem med skagenröra eller lite crème fraiche och löjrom och servera dem kalla.


Eller servera dem varma, t ex dessa Västerbottenskrustader, men använd de små istället för de stora. Fyll krustaderna med en "omelettfyllning" och Västerbottensost, grädda och toppa sedan med löjrom.


Ett annat förslag är att fylla krustaderna med ädelost och hjortronsylt innan gräddning. Mums!


Smördeg är också enkelt att använda. Fyll med pesto, tapenade eller fetaost, rulla ihop, skär i skivor och grädda. Rullarna fyllda med röd pesto är min favorit (Icas röda pesto är dessutom nötfri).


Eller varför inte göra en god paj och skära den i småbitar. Denna pesto- och purjolökspaj toppad med färskostkräm är perfekt att använda för den är riktigt god att servera kall.


Att lägga godsaker på olika sorters chips är också enkelt och smidigt till drinktilltugget. De limemarinerade räkorna på chilichips är en storfavorit.


Att lägga en bit av osten Brillat-Savarin på chips var ett konstigt tips jag fick för ett tag sedan, men ack så gott det var...och enklare att göra kan det knappast bli.


Om man inte vill ha ett alltför "matigt" tilltugg kan man krydda mandlar som man rostar i ugnen eller så gör man kryddiga smördegspinnar.


Hoppas ni hittade nå ni tyckte verkade gott. Jag återkommer senare med lite förrättstips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar