söndag 14 mars 2010

Kladdkaka med Digestivekex

Även idag har barnen varit ute och åkt på vår snökulle, men vi gick in och åt lunchvåfflorna och den nykokta hallonsylten. Nu är Isak på sin hockeyavslutning. I fredags provade jag ett nytt recept på kladdkaka. En variant med Digestive-kex.

Kladdkaka med Digestivekex
2 dl socker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 nypa salt
10 st Digestivekex
125 g smör
2 st ägg
2 msk snabbkaffe
0.5 dl mixade Digestivekex att bröa formen med

Bryt Digestivekexen i stora bitar och blanda dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna i en skål.
Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och bröa den med Digestivekross.
Smält smöret och rör ned äggen, samt tillsätt snabbkaffe. Vispa ej!
Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 14-17 minuter.
Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl sedan ned den i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).
Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Kakan var väldigt enkel att göra eftersom allt bara skulle röras ihop. Men jag tyckte att det var alldeles för mycket Digestivekex i den, 6-8 kex provar jag nog nästa gång. Om man minskar antalet kex måste man kanske ta en lite mindre form så att inte kakan blir alltför tunn.

1 kommentar:

  1. God kaka. Såg tyvärr din kommentar om att ha i mindre kex lite sent. Håller med om att man bör ha lite mer kex i smeten samt inte ha den längre än 15 min.

    SvaraRadera