tisdag 22 oktober 2019

Ost- och skinkrulle av fläskytterfilé

Nu har vi precis dukat bort dagens middag och jag tar min obligatoriska efter-maten-kopp med te och njuter av lugnet ett tag. Men snart ska jag sätta mig framför tv:n och se dagens hockeyderby mot Skellefteå. Säsongens viktigaste matcher 😀

För någon helg sedan fyllde vi en bit fläskytterfilé med god ost, skinka och paprika som vi sedan tillagade i ugnen. En ganska typisk söndagsmiddag hos oss.


Ost- och skinkrulle av fläskytterfilé

1 kg fläskytterfilé
150 g cream cheese med smak, jag använde Arlas pesto och ruccola (favorit)
några skivor rökt skinka
1 paprika
salt, peppar
1 msk smör
salt och peppar

Skär fläskytterfilé i ett cirkelformat snitt, till en platt bit som kan rullas som en rulltårta.
Klipp/skär skinkan i småbitar och skär paprikan i småbitar
Bred ost på köttet, lägg på skinka och paprika.
Rulla ihop köttet. Bind ihop med bomullssnöre.
Bryn köttet runtom till vacker färg. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform. Stek i 175-200 grader till 68-70 grader innertemperatur.
Låt köttet vila i några minuter, ta av steksnöret, skär upp köttet i skivor.


Det är rätt ofta vi tillagar fläskytterfilé på det här sättet men med olika fyllningar nästan varje gång. Det blir lite vi-tager-vad-vi-haver. Jag har för flera år sedan gjort ett inlägg om hur man skär, fyller, rullar och knyter en bit fläskytterfilé. Här kan ni läsa det inlägget och se förklarande bilder. 

Skivor av skinkrullen tillsammans med kålrotsgratäng och sallad.

måndag 21 oktober 2019

Tänker för mycket

Jaha då var den helgen förbi. Jag hann inte med😓

Jag var tvungen att jobba igårkväll och då förstörs hela helgen. Det är bara nån timme jag måste jobba, men tankarna är på det hela helgen och då får jag ju inte den återhämtning jag så väl behöver. Jag måste ha en hel helg för återhämtning och tanka ny energi, men dessa jobbkvällar förstör hela helgen. Så nu längtar jag redan till nästa helg 💖

Min stress fortsätter dock i dag för jag har riktigt mycket jag måste hinna innan arbetsdagen är slut. Så jag har redan jobbat nästan två timmar hemma. Lika bra att göra bort lite jobb eftersom jag ändå inte kunde sova i morse pga jobbtankar. Inte bra 😕


Men nu tar jag lite frukost och försöker släppa jobbtankarna ett tag. Snart ska jag väcka Ida, som har sovmorgon idag - också. De har många sovmorgnar. Lucky them! Jag älskar att få ta det lugnt på morgonen.

Helgens roligaste måste vara att jag - äntligen - har beställt en ny mobil 🙌 Det var på tiden! Tror det blir första gången som jag har familjens nyaste mobil. Det är jag värd 😀💖 Så nu måste jag även beställa nya skal. Tänk vad lite shopping kan muntra upp.

söndag 20 oktober 2019

5 godaste Vegetariska rätterna

Söndagmorgon och det betyder en ny 5 godaste.... och i dag tipsar jag om vegetariska maträtter. Vi äter otroligt mycket kött, men jag försöker skärpa mig och ha minst en vegetarisk rätt varje vecka. För egentligen är det bara av gammal vana som jag lagar kött, kyckling, korv eller fisk mest varje dag. Det gäller att ställa om hjärnan när jag planerar middagar. Har ni några bra tips för att äta mer vegetariskt?

5 godaste Vegetariska rätterna


Vegetarisk chilipaj

Det här är en återkommande favorit bland pajer. Så många goda grönsaker tillsammans med god smaksatt crème fraîche som gör den lite extra enkel att lyckas med då crème fraichen fixar kryddningen.


Rödbetsgratäng

Det här är en ny favorit för mig. Fast att äta rödbetor och fetaost tillsammans är en gammal favorit, så god kombo.


Zucchini- och champinjongryta

Champinjoner i grytor gör att man får lite kött-känsla för den har lite samma konsistens. Här äter jag svamp tillsammans med favoriten zucchini och använder även här smaksatt crème fraîche, men en annan smak. Det finns så många goda varianter på crème fraîche.


Chili sin carne

Det här är en riktigt gammal favorit och som godast blir den när man orkar skära alla grönsaker i små små bitar.


Vegetarisk pasta

Att göra en vegetarisk pasta är nog enklaste sättet att göra en vegetarisk rätt. Använd dina favoritgrönsaker som du steker/wokar och serverar tillsammans med en god pasta.

torsdag 17 oktober 2019

Köttgryta med rotsaker och rödvin

Hösten är som gjord för värmande mustiga grytor, rotsaker och rödvin. Vilken tur då att de passar så bra ihop. Vi har så klart oftast älgkött i våra grytor men det passar lika bra med nötkött. Det är ju inte alla som har hela frysen full med älgkött.

Jag använde min Crock pot när jag lätt min köttgryta koka riktigt länge. Har du ingen Crock pot så låter du grytan koka på spisen i drygt en timme, eller längre lite beroende på vilken typ av kött du har. Provsmaka att köttet är mört och gott innan du tillsätter grädden.


Köttgryta med rotsaker och rödvin

3 morötter
1 kålrot
1 gul lök
1 kg grytbitar
2 msk tomatpuré
4-5 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk fond
3 vitlöksklyftor (hela)
1 lagerblad
8 vitpepparkorn
2 tsk torkad timjan
3 dl grädde
salt och peppar


Skala och dela morötter och kålrötter. Lägg i botten i crock-pot-grytan,
Skala och dela löken i bitar. Bryn i en stekpanna och lägg sedan över i grytan.
Bryn köttet, salta och peppra, fräs tomatpurén med köttet sista minutrarna.
Lägg sedan över till grytan tillsammans med vin, fond och vatten.
Tillsätt de hela vitlöksklyftorna, hel vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan.
Tillaga på låg temperatur i 7 timmar.
Tillsätt grädde, smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs.
Koka ihop 10-15 minuter.


Hade inte delar av min familj varit så tråkiga så hade jag tillsatt lite broccoli också till grytan. Men nu var jag snäll och serverade den bredvid istället. Men den blir så mycket godare om den får koka med i grytan några minuter.

Happy day

Det är bara mitten av oktober men jag har sån längtan till jul. Det måste bero på att vi har ett vitt fint snö(frost)täcke på hela gården, så fint och mysigt. Men det kommer bli en lång väntan tills jag får börja frossa i allt som har med jul att göra.

Kanske tjuvstartar jag i helgen med något gott med saffran. Mat eller baka? Vi får se vad jag hittar på, eller så har jullängtan hunnit gå över till dess.


Idag blir det många chaufför-uppdrag för mig då Ida ska på teater med skolan och för att hon ska slippa ha rullstolen med sig så både skjutsar och hämtar jag henne för då kan jag släppa av henne närmare entrén och hon klarar sig med kryckorna. 

Så det kommer bli en stressig jobbdag med många avbrott men sen kommer jag avsluta dagen på bästa sätt. Med massage! Så smart av mig att boka massage just i dag efter jobbet. Kommer bli perfekt start på helgen.

För visst har vi kommit överens om att vi ska börja njuta av helgen redan på torsdagkväll för att få extra lång helg 💖

💕💕💕💕💕💕💕

Nu är det inte många dagar kvar att rösta på mig och Matro i Matbloggspriset Folkets val!
Sista dag att rösta/gilla är 19 oktober.

Jag skulle bli jätteglad om du vill rösta på mig 🙏


💕💕💕💕💕💕💕

Så här gör du om du vill hjälpa mig!
1. Klicka på länken här.
2. Gilla Facebook-bilden som ni kommer till, funkar bäst vid en dator. Om du använder mobil eller läsplatta, dvs Facebook-appen så kan du behöva leta dig fram till Matro-bilden först.
3. Tipsa sedan alla ni känner om att de också ska rösta.

onsdag 16 oktober 2019

Äppelmos sockerfri

Jag kokade äppelmos för nån dag sedan och på en gång fick jag jullängtan. Tänk er en skinkmacka med äppelmos. Inte mycket som är mysigare än det, eller hur? Har ni koll på hur länge det är kvar till advent och man kan börja frossa i julsaker, julmat och julgodis?

Äpplen i sig är så söta så jag tycker ofta att äppelmos med tillsatt socker blir för sött. Så självklart provade jag då att göra en helt sockerfri äppelmos och det blev supergott. Men jag kan tänka mig att många som är vana med och tycker om socker mer än jag gör kan tycka att det blir för surt.

Men jag tycker definitivt att ni ska prova. Jag tror att ni kan bli positivt överraskade och så bra att dra ner på socker.


Äppelmos sockerfri

äpplen (med skal)
lite vatten

Dela äpplena i mintre bitar o lägg i en kastrull. Jag lät skalet sitta kvar.
Tillsätt lite vatten så att botten täcks och det inte kokar torrt.
Koka tills äpplena är mjuka.
Mixa till mos med en stavmixer.


Jag fryser ner äppelmoset i småburkar för bättre hållbarhet. Så enkelt att ta upp en liten burk när man väl vill ha äppelmos.

tisdag 15 oktober 2019

Allt som behövs är lite Matro

Igår publicerade Matbloggspriset en intervju med mig med rubriken Allt som behövs är lite Matro och den kan ni läsa här. Dagen till ära bjuder jag även på en bild på mig själv....igen. Det är ungefär en gång per år det händer 😀


Nu är det mindre än en vecka kvar att rösta och jag blir jätteglad för varje röst jag får 💖 trots att det redan är klart att jag hamnar i botten. Men jag är så stolt och glad att jag trots allt är 1 av 10 finalister och att det dessutom är andra året i rad 🙏

💕💕💕💕💕💕💕

Jag blir jätteglad om du vill rösta på mig och Matro i Matbloggspriset Folkets val!
Sista dag att rösta/gilla är 19 oktober.


💕💕💕💕💕💕💕

Så här gör du om du vill hjälpa mig!
1. Klicka på länken här.
2. Gilla Facebook-bilden som ni kommer till, funkar bäst vid en dator. Om du använder mobil eller läsplatta, dvs Facebook-appen så kan du behöva leta dig fram till Matro-bilden först.
3. Tipsa sedan alla ni känner om att de också ska rösta.