söndag 17 februari 2019

Matsedel v.8 februari 2019

Efter en otroligt blåsig natt har vi vaknat upp till en solig och härlig söndag. Men som det blåste! Jag kunde inte somna dels för jag låg o oroade mig för allt som riskerade blåsa bort eller sönder och dels för det levde om så mycket.

Nu har jag knåpat ihop en veckomatsedel till er samtidigt som jag suttit i soffan med en kopp te i handen och Vinterstudion på tv. Bästa starten på dagen! Hoppas att ni hittar något gott som ni blir sugen att provlaga.


Matsedel v.8 februari 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 15 februari 2019

Saftig semmelkaka

Vill ni baka nå gott i helgen så måste ni baka den här kakan. Den blev verkligen god, en riktig lyckoträff. Den goda och populära vaniljsockerkaka uppdaterades med kardemumma och mandelmassa. Passar perfekt i dessa semmeltider.


Saftig semmelkaka

3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. 
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det 
Blanda ner vattnet och rör till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader ca 30 min. 
Låt den svalna i formen.

Fyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk kardemumma, mortlad 

Extra fyllning
125 g mandelmassa, riven

Smält smör.
Tillsätt mjölk, vaniljsocker och kardemumma.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vanilj-kardemumma-mjölken på bägge delarna. 
Tänk på att kardemumman lägger sig på botten av kastrullen så se till att fördela kardemumman jämnt över kakan.
Riv mandelmassa och lägg på den understa bottnen. 
Lägg den andra botten ovanpå mandelmassan (den kladdiga sidan mot mandelmassan)
Pudra över florsocker vid servering och servera med vispad grädde.


En god kaka som blev ännu godare med min favoritkrydda - kardemumma, och god mandelmassa. Mycket enklare att baka än semlor och nästan lika gott. Den här kommer jag göra fler gånger!

Eftersom jag bakade den till Alla hjärtans dag använde jag en hjärtform, i vanliga fall hade jag använd en vanlig springform.

Inspiration hittade jag hos Lindas bakskola på Facebook.

Supergod kaka med en klick grädde.
Dela i två delar
Fördela fyllningen över båda bottnarna.
Lägg den extra fyllningen - mandelmassan - på ena botten.
Pudra över florsocker vid servering, inte för tidigt så att sockret smälter.

torsdag 14 februari 2019

Alla-hjärtans-dag-middag

Jag hann 💖

Jag var ju inte helt säker på att jag skulle hinna fixa nån god o mysig alla-hjärtans-dag-middag efter jobbet och före alla aktiviteter. Men jag hann! Min bästa o finaste present i dag var att hela familjen var samlad till middag och vi satt riktigt länge vid bordet och åt o pratade. Mys deluxe.


Alla-hjärtans-dag-middag

Vi började med att äta en supergod tacogratäng med tillbehör, tillagad i en hjärtformad ugnsform dagen till ära. När vi var alldeles för mätta kom vi på att vi skulle ju äta efterrätt också. Men lite sött orkar man alltid.


Redan i går bakade jag en hjärtformad semmelkaka som fick stå och safta till sig ett dygn. Till den åt vi en klick grädde, allt för att det skulle bli så likt vanliga semlor som möjligt.

Isak som inte tål ägg och Ida som inte gillar mandelmassa fick istället äta hjärtformade gifflar och var nöjda med det.

Semmelkaka med grädde
Hjärt-gifflar.

Kvällen ska jag nu avsluta i soffan med att se hockey, lär förmodligen slumra en stund också känns det som. Känns nästan som fredag, när hela familjen var samlad till festmiddag. Men den riktiga fredagskänslan får vänta till i morgon. Underbart med två härliga dagar/kvällar i rad. Älskar att fira allt som kan firas, så underbart att sätta lite guldkant på vardagen.

Men jag har inte planerat nån fredagsmiddag, kom jag precis på. Har haft fullt fokus på dagens middag. Nu gäller det att tänka till så vi får det lika mysigt och gott i morgon när vi ska fira in helgen.

onsdag 13 februari 2019

Fläsk- och nudelwok

Kommer ni ihåg när vi åt kycklingwok för nån vecka sedan och Ida tyckte att det var så himla gott så hon tyckte att vi skulle införa wok-fredagar? Nu blev det ingen wok-fredag men väl en wok-söndag med en helt annan smaksättning på och ingredienser i woken. Men det blev lika populärt och gott.


Fläsk- och nudelwok

1 kg bogfläsk, skinkstek eller liknande
röda paprikor
skivad ananas
nudlar

marinad
1 dl soja
1 dl olja
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor

Blanda ihop marinaden.
Strimla köttet och lägg det i marinaden i minst 1 timme.
Stek köttet.
Stek paprika- och ananasbitar ett tag.
Blanda ihop, se till att allt blir varmt.
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ihop med kött och grönsaker.
Smaka av med lite salt och svartpeppar.


Det här receptet hittade jag i min gamla receptpärm från way-back. Kul att det finns några guldkorn där med. För det går faktiskt mode o trender även i mat. Vi äter andra saker i dag än för 20 år sedan, eller hur?

Det lär bli några wok-recept framöver här på bloggen för barnen är helt galna i det. Så himla kul när maten man lagar uppskattas av alla. Det händer inte varje dag...

💖💖💖💖💖

Nu håller jag på att förbereda morgondagens alla-hjärtans-dag-middag så att vi kanske hinner fira lite trots ett fullproppat schema. Det blir nog ingen tre-rätters som planerna var från början utan vi får nöja oss med två rätter, en varmrätt och en efterrätt. Det är gott nog för det är ju trots allt en vardag.

Men för att kunna fixa klart inför imorgon måste jag på affären och det är jag inte det minsta sugen på. Men efter en kopp te och lite vila kanske jag orkar ta mig ut. Vill först passa på att njuta av lugnet och tystnaden här hemma för helt plötsligt fick jag några timmar för mig själv.

I väntan på....

Tänk att jag helt plötsligt blev frisk. Det vände på en natt.
Så nu är det full fart mot helgen och en frisk o ledig sån. Känns som att jag har förtjänat det 😃

Har ni några tankar om Alla hjärtans dag som är i morgon?
Firar ni på något sätt? Äter ni lite godare? Ger ni presenter? 💖


Jag håller på att planera en trerättersmiddag med hjärt-tema, men jag vet inte om vi hinner äta den imorgon eller om vi får avvakta till helgen. 
I morgon är det både träningar och hemma-hockey och eftersom jag även jobbar hinner jag nog inte få i ordning nån go'middag innan alla ska i väg på olika håll. 
Fast jag har inte gett upp hoppet än om en god o trevlig alla-hjärtans-dag-middag.

tisdag 12 februari 2019

Matfestival med Smakbox

Så här ser det ut hemma hos oss när det är dags att öppna en Smakbox 🤩 
Alla vill vara med 🙌 


Snart är det dags för leverans av nästa Smakbox❤️ Äntligen!
Och den har temat Matfestival⭐️

Nu har du chansen att få en härlig box full med roliga, goda och spännande saker. 
För att vara med och tävla om en smakbox ska du leta upp samma bild som här ovanför på min Instagram @matro_sara och sedan följa instruktionerna där.
Tävlingen pågår till fredag 15 februari.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Vill ni vara riktigt säker på att få Sveriges bästa matbox så har jag ett kanonerbjudande just nu. 
Med min rabattkod MATRO får du 50% på Matfestival-smakboxen.
Gå in på smakbox.se för att beställa.

Perfekt Alla-hjärtans-dag-present ❤️
För vem vill inte ha en box full med överraskningar?

måndag 11 februari 2019

Havrekakor med sylt

Nu äntligen känns det som att förkylningen har lämnat mig. Så himla skönt! Det enda jobbiga nu är att jag fortfarande är så extremt trött trots att jag har sovit ovanligt mycket, jag har lagt mig kring 21 flera kvällar på raken. Men snart borde även tröttheten ge med sig, tycker jag. Fast jag tror det blir en extremtidig kväll i kväll också. Älskar att sova 😀

Ni som orkar vara vaken på kvällarna kan ju slänga ihop några goda kakor. Jag älskar havresmakande kakor. Dessa med sylt är inget undantag. I originalreceptet (ett tidningsurklipp) var det 1 ägg men jag ersatte ägget med vatten för att få degen att gå ihop. Ett annat alternativ är att minska ner mjöl- och havregrynsmängden för att det ska bli rätt proportioner.


Havrekakor med sylt

100 g mjukt smör
1,5 dl socker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,75 dl havregryn
2  msk vatten
Fyllning
sylt

Rör ihop smör och socker. 
Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med vatten.
Klicka smeten i små pappersformar.
Klicka lite sylt i mitten på varje kaka.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12 min.