söndag 5 februari 2017

Go'middag

Vilken god middag vi åt i går. Trots att jag precis ätit frukost och känner mig mätt längtar jag tillbaka till gårdagen. Perfekt ugnsstekt renytterlår, vitlöksostsås, sallad och ugnsrostad kålrot, morot och sötpotatis gjorde det till en kanonmiddag.

Det var jättelänge sedan vi åt ugnsrostade grönsaker så det var så otroligt gott och nånting jag verkligen har saknat märkte jag nu när jag åt det igen. Måste kolla en kolhydratstabell hur mycket kolhydrater det är i olika rotsaker. Vilken är bäst? Vilken är sämst?


Som vanligt ugnsstekte vi köttet på låg temperatur till ca 60 grader och som alltid blir det perfekt. Rosa utan att vara blodigt, mört o inte det minsta torrt och alldeles underbart.

Mums!
Kolla så perfekt!

Vad har ni för planer i dag?
Jag ska på styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen för ovanlighetens skull. Jag har haft alldeles för mycket att göra och alldeles för lite tid så jag har varit tvungen att prioritera mina åtaganden. Men i dag hade jag lite tid över och kan prioritera mötet.

Men innan mötet börjar ska jag en snabb vända på stan också för att göra en del ärenden som jag "glömde bort" under mina vab-dagar.

lördag 4 februari 2017

Baka baka liten kaka

Vi bytte ut sjukstugan mot bakstuga i dag. Så himla mycket roligare. 
Och något roligt var precis vad vi behövde i dag efter flera veckor med sjukdomar. Alltså jag är så less att vi inte får vara pigga och friska. Längtar tills vi alla är friska och fulla med energi igen.

Om två veckor ska Isaks fotbollslag hålla i ett futsal-sammandrag och det innebär fikaförsäljning för att tjäna pengar till laget. Perfekt anledning att baka i dag alltså! 
Och som vanligt när det är fikaförsäljning tycker jag att det ska finnas fika för alla så därför bakade jag min favoritkaka utan gluten, mjölk, ägg och nötter så klart - Chokladhavrerutor.


Ida har tjatat om Silviakaka ett tag och eftersom jag inte har bakat på länge har det inte blivit nån Silviakaka till henne heller. Men nu passade jag på att göra henne glad genom att baka en Silviakaka i långpanna.
Många kakor blir det och provsmaka måste man ju 😀


Se'n provade jag en ny variant av kladdkaka - en kladdkaka toppad med chokladbollssmet! 
Det bästa av två choklad-världar. 
Tänk er en kladdig kladdkaka och dessutom härliga chokladbollar...i samma tugga.


Det är så perfekt med långpannekakor när man bakar till fikaförsäljningar. Många bitar med liten ansträngning. Tack vare det så hinner man baka flera olika sorter på några timmar.

torsdag 2 februari 2017

Vegetarisk rest-omelett

Jag äter ofta omelett numera, så lchf-vänligt med ägg och ett perfekt sätt att ta hand om rester. Man kan blanda i det mesta i en omelett och det blir gott, den här gången blev det bara grönsaker.


Vegetarisk rest-omelett

babyspenat
broccoli
vitkålspasta med pesto
riven ost
4-5 ägg
0,75 dl grädde
salt, peppar

Stek spenaten mjuk.
Tillsätt små kokta broccolibuketter och vitkålspastan.
Blanda ihop ägg och grädde.
Häll äggblandningen över det övriga i stekpannan.
Salta o peppra.
Stek på medelvärme tills omeletten har stelnat.
Strö över osten och låt den smälta.

Ibland kan man vända omeletten när den stelnat något, men eftersom jag hade så mycket fyllning struntade jag i det den här gången. Jag tror inte att jag hade lyckats ha den hel om jag hade försökt vända på den.


Sjuklingen Ida mår bättre i dag, tack o lov, för i går var hon verkligen risig. Det är nästan läskigt hur snabbt man blir bättre efter några doser penicillin. Men det är inte kul eller gott för henne att äta flytande Kåvepenin, alltså det måste vara den absolut äckligaste smaken som finns. Alla mina barn har haft problem med den, det vänder sig i magen på dem.

onsdag 1 februari 2017

Kokos- och havrekakor med noblesse

Eftersom jag undviker vetemjöl och socker numera så blir det inte så mycket bakat. Men ibland kan jag inte låta bli att baka eftersom jag tycker det är så kul och så avslappnande. Det svåra då är att låta bli att äta godsakerna. En smakbit tar jag dock alltid så att jag kan ge er ett omdöme.

Det var kanonrea på Noblesse när jag var o handlade så jag kunde inte låta bli att köpa några paket. Goda att äta och goda i bakning.


Kokos- och havrekakor med noblesse

2 dl havregryn ev. glutenfritt
2 dl kokos
1 dl socker
175 gr smör
noblesse

Smält smöret.
Blanda havregryn, kokos och socker.
Rör ner smöret och blanda ihop.
Häll smeten i ca 20 folieformar.
Sätt in i mitten av ugnen i 175 grader ca 10-12 minuter.
Ta ut plåten och lägg en noblesse i varje form.

Både havre och kokos är favoritsmaker i kakor så det här blev en god blandning tillsammans med chokladen på toppen.

Vill du baka glutenfritt är detta perfekt också, då är det bara att köpa glutenfritt havregryn. Kom även ihåg att läsa innehållsdeklarationen på Noblesse för det händer ju att de ändrar ingredienser i produkter.

Fyllda aluminiumformar innan gräddning.

Eftersom Ida hade så ont i halsen och halsmandlarna var jättesvullna ringde jag hälsocentralen för att få göra ett halsprov, trots att det var första sjukdagen i den här omgången. Och tyvärr hade jag rätt - Det var halsfluss. Så nu är det Kåvepenin som gäller 3 ggr/dag i 10 dagar och vi hoppas på snabbt tillfrisknande. Glass-token Ida som kan äta hur mycket glass som helst vill inte ens ha glass idag. Jag tror aldrig att det har hänt förut att hon har tackat nej till glass. Lill-stackarn.

Februarihjärtan

Tänk att det nu redan har gått en månad på det nya året och i dag är det dags för den andra månaden. Februari är här och det innebär att det snart är dags för alla hjärtans dag. En av mina favoritdagar! Det är så kul att pynta med hjärtan.

Om man inte vill pyssla med att göra hjärtformad mat och/eller fika kan man på ett enkelt sätt ändå ha hjärtan på bordet.

Här har jag serverat skagensnittar i en hjärtformad pajform och grönsaker i en hjärtformad skål. Man behöver inte krångla till det så mycket mer om man inte vill...fast jag brukar ju vilja det 😀


Februari innebär också vabruari men jag trodde ju att vi hade gjort bort alla sjukdomar i slutet av januari och skulle slippa fler vab-dagar. Men så fel jag hade! Ida vaknade före fem i morse med över 38 graders feber och jätteont i halsen. Hon har fått precis samma bakslag som jag fick med min förkylning. Vi avvaktar nån dag och hoppas det blir bättre annars är det nog bäst att vi kollar upp om hon har fått halsfluss.

tisdag 31 januari 2017

Kryddig bacontorsk

Vi är väldigt dåligt på att äta torsk eftersom vi tycker lax är så mycket godare. Men ibland, väldigt sällan, blir det torskmiddag och den här rätten hittade jag hos Landleys kök men jag har gjort några små ändringar.


Kryddig bacontorsk

0,5 röd lök
1 paket bacon
6 bitar soltorkade tomater
4 msk flytande smör
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
600 g torskfiléer
salt, peppar, timjan, oregano

Finhacka löken och stek den mjuk.
Stek bacon och klipp/skär i små bitar.
Strimla soltorkade tomater tunt och blanda sedan med lök och bacon. 
Ringla smör i en ugnsfast form. 
Klicka i sambal oelek , pressad vitlök, salt och peppar och rör ihop med smöret. 
Lägg i de tinade torskfiléerna. 
Salta och peppra ett varv och smula över örter. 
Lägg baconröran ovanpå fisken och ställ in allt i 200°C i cirka 15 minuter. 
Ös eventuellt efter halva tiden.

Det här var en väldigt annorlunda fiskrätt som mest smakade bacon och vitlök, men det var gott. Det var faktiskt mycket godare än jag trodde. Vi åt krämig blomkålsmos till fisken och det passade perfekt.

Roligt sätt att krydda smöret som man smörjer formen med, det tipset kommer jag använda mig av fler gånger.

Kryddat smör i botten på formen.
Torsk i botten och en massa baconröra över.
Efter ca en kvart i ugnen.
Vi åt bacontorsken tillsammans med blomkålsmos.

måndag 30 januari 2017

The tävling

Det blir en tidig kväll ikväll och jag är bara in en snabb sväng för att påminna er om att gå in på instagram där ni hittar mig som @matro_sara. Leta efter samma bild som här i inlägget så kommer ni till min tävling som jag har i samarbete med Lipton Sverige. Är ni med och tävlar har ni chansen att vinna en massa ekologiskt te. Vem vill inte ha skåpet fullt med te? Om du inte vill det så går det ju att ge bort i present till någon som tycker om te mer än du gör.

Baconwok

Måndagar kan vara lite sega...på alla möjliga sätt. Efter helgens alla goda maträtter ska man komma igång med god och snabblagad vardagsmat igen och det är inte det allra lättaste.Vad ska ni äta i dag? Har ni inte bestämt än så kan jag tipsa om Olivias goda baconwok som går fort att laga, är supergod och innehåller få kolhydrater.


Baconwok

bacon
broccoli
blomkål
soja
thaichilisås

Stek bacon i stekpannan eller i ugn.
Koka färsk broccoli o blomkål så de blir lite mjuka eller tina om du använder fryst.
Stek/woka allt några minuter.
Krydda med soja och thaichilisås.

Fort är det gjort! Och sen kan ni njuta av en god middag. Vill man kan man komplettera med mer grönsaker, både paprika och zucchini är jättegott i woken. Men den här bas-woken är supergod att äta och supersnabb att göra.


Jaha är ni redo att kicka igång denna måndag nu?
Det är jag! Känns konstigt att åka till jobbet efter att ha varit hemma så länge, då jag var sjuk först och sen Ida. Men det känns bra att komma igång igen, fast större delen av dagen kommer nog gå åt till att komma på banan igen. Vad ska jag göra? Vad har jag gjort? Vad har hänt? osv

söndag 29 januari 2017

Lördagsmys

God morgon härliga söndag!
Helgen börjar lida mot sitt slut och snart är en ny arbetsvecka här, men det känns helt ok. Jag är nöjd med helgen då jag har hunnit med en massa roligt, bl.a. rea-shopping, after work, bakning och lördagsmys med grannarna. Det jag saknar är långa isvägspromenader men nu hoppas jag att krafterna efter den långdragna förkylningen börjar komma tillbaka så jag orkar med lunchpromenader till veckan. En lunchpromenad varje dag är mitt mål för kommande vecka. Vi får se om vädret, orken och jobbet är med mig.

Efter att knappt har sett en människa, förutom familjen, på nästan två veckor kändes det bra att gå över till grannarna för lite lördagsmys med ost, kex, vin, oliver, grönsaker, charkuterier och en massa surr.


Ni har väl inte missat min tävling på Instagram? Jag heter @matro_sara där, leta upp mig så hittar ni även tävlingen. In o vinn!

Nej, nu är det dags att kicka igång denna söndag med ännu en kopp te och se'n ska jag planera veckans middagar.

lördag 28 januari 2017

Caesardressing till godaste salladen

I veckan när jag var hemma o vabbade med en förkyld Ida och jag visste att Olivia skulle komma hem på lunch så lyxade jag till det med vår favoritsallad - Caesarsallad med hemgjord caesardressing. Alltså det är så gott!

Nu har jag stekt upp 1 kg kycklingfilé som jag har fryst in styckvis så att vi enkelt kan ta upp en filé när vi vill göra sallad nästa gång. Som ni vet så älskar jag att förbereda saker för att underlätta vardagen.


Caesardressing

1 kallt ägg
2 tsk dijonsenap
3 sardellfiléer (eller ansjovis)
1 klyfta vitlök
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 dl kall rapsolja
1 dl riven parmesanost
ev. ca 0,5 dl vatten, mjölk eller grädde

Lägg alla ingredienser utom oljan och osten i en hög behållare. 
Mixa med en stavmixer i botten och vicka på den tills allt gått ihop. 
Tillsätt oljan försiktigt medan du fortsätter mixa.
Lägg ner den rivna osten och kör några varv igen med stavmixern. 
Späd eventuellt med lite vatten, mjölk eller grädde för att få dressingen lösare.


Caesarsallad - godaste salladen

Romansallad, strimlad tvärsöver
grillade eller stekta kycklingfiléer, i skivor
stekt bacon, i bitar
parmesan, skivad/riven 
körsbärstomater, halverade
rödlök, skivad
caesardressing

Lägg salladen på ett fat.
Lägg övriga ingredienser ovanpå.
Ringla caesardressing överst.


Jag ställde fram alla ingredienser i skålar så att man själv fick blanda ihop sin egna sallad av allt gott. Vilken är er favoritsallad?

Vad gör ni denna lördag?
Jag är ensam hemma o njuter av tystnaden o lugnet och har faktiskt bakat lite. Det hör ju inte till vanligheterna nu för tiden då vi undviker mjöl och socker. Men nu blev jag så sugen att prova en ny kak-variant med havregryn, kokos och noblesse. Recept kommer, ska bara provsmaka först så att jag vet om det är värt att dela med sig av.

I kväll blir det myskväll med vin, ost och kex hos grannarna och jag hade förberett fröknäcke att ta med. Men det var så himla gott så nu är det bara några få bitar kvar i burken och inget att ta med.

fredag 27 januari 2017

Lövbiff med curry

Hej fredag! Skönt att den här sjukveckan snart är slut. 

Men vet ni vad?! I kväll lämnar jag sjukstugan och ger mig ut på After Work på stan. Så skönt och välbehövligt för mig. Nu är jag så less att vara inne, så lite miljöombyte, tjejsnack, god mat o dryck är det som behövs...och jag längtar.

Gårdagens middag blev en småstark lövbiffgryta kryddad med curry, serverad till broccoli och potatisgratäng (för de som vill äta kolhydrater).


Lövbiff med curry

500 g lövbiff
salt
svartpeppar
1 msk curry
1 msk soja
0,5-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
4 dl vispgrädde
1 msk kalvfond

Skär köttet i strimlor och bryn dem. Salta o peppra
Låt curryn bryna med någon minut.
Lägg över köttet i en gryta. 
Strimla paprikan, bryn på lite snabbt och lägg i grytan.
Tillsätt övriga ingredienser. 
Låt koka ca 5 min.

Lövbiff är verkligen snabbmat som går fort att fixa i ordning. Perfekt på vardagar. Vi äter ju ofta grytor med älgkött som ska koka i flera timmar för att bli riktigt gott o mört. Men det hör helgerna till - om vi inte använder vår Crock Pot så klart.

torsdag 26 januari 2017

Kökets box

Mitt i all sjuk-tristess fick jag ett sms om ett paket att hämta och det är ju alltid lika kul. 
Jag älskar dessa överraskningsboxar där man inte inte har en aning om vad de innehåller. 
Som julafton i januari! 

På Köket.se hittar jag en del inspiration, framför allt de tv-sända recepten, nu har även de börjat med en populär prenumerations-box. Här kan du läsa mer om hur du prenumererar, hur ofta boxarna kommer, vad det kostar mm. 

In o läs o inspireras!

Inspirationstext i locket på boxen
Innehållet i senaste boxen som var årets första box, var lite smått o gott där jag är mest nyfiken på de ekologiska kryddmixerna fria från e-ämnen, salt och socker. 
Förra boxen innehöll också lite smått o gott där chokladen så klart var min favorit, men efterrätts-olivolja mest spännande.
Rolig text i botten på lådan 😀

Prenumererar ni på någon box? Det finns ju alla möjliga olika boxar nu, självklart är jag mest intresserad av dessa med mat- och köksprodukter. Men även inom det området finns det många varianter att välja på. Alla bra på sitt sätt och alltid lika kul att öppna paket.

Nu står Ida här bredvid och ber snällt om att få låna datorn så då ska hon få det. Själv ska jag ta tag i tvättstugan och tvätta bort lite smutstvätt, skönt att passa på att göra en massa hushållssysslor när jag ändå är hemma o vabbar. Borde egentligen förbereda en massa middagar också så att vi har i frysen färdigt att använda till de dagar då tiden är knapp. 

Ha en bra torsdag - imorgon är det f.r.e.d.a.g!

onsdag 25 januari 2017

Baconpasta

I måndags när jag och Olivia åt low-carb-onara (roligaste namnet på carbonara med vitkål istället för pasta) kokade jag ihop en baconpasta till Ida och Isak. Så enkel men gjorde succé hos Isak.


Baconpasta 

1 pkt bacon
1-2 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche 
0,5 dl grädde
lite salt
svartpeppar
ca 1 dl pastavatten
pasta

Stek bacon i små bitar.
Tillsätt tomatpuré, crème fraîche och grädde. Koka ihop i några minuter.
Tillsätt kokt pasta och lite pastavatten.
Blanda ihop till en krämig baconpasta och smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Servera till en sallad.

Isak tyckte att det här var jättegott, både när det var nygjort och även när han värmde det i micron dagen efter. En perfekt vardagsrätt är sånt som går fort att göra och ändå är supergott. Precis som denna baconpasta alltså.

Jag steker sällan bacon i stekpanna på spisen, utan använder ugnen. Så skönt att slippa stekoset och kan göra annat när baconet blir klart i ugnen utan min hjälp.


Sjukstugan fortsätter - Ida hostar hemskt och har nu även blivit täppt i näsan, Isak hade ont i halsen när han vaknade men gick ändå till skolan i hopp om att det går över och jag är inte helt pigg än. Och vabruari har inte ens börjat. 

Få se om det blir att jag vabbar eller vobbar i dag. Jag har sagt det förut och säger det igen - det är så skönt att jag har möjlighet att jobba hemifrån dagar som denna. Jag måste inte men jag kan, det är frihet! Jag har lite som jag skulle vilja jobba undan så jag tror det blir halvdag vab och halvdag vobb (jobb+vab) men jag börjar med en lugn vab-morgon i alla fall.

tisdag 24 januari 2017

Kycklingröra till tortilla eller gratäng

Som jag redan har berättat så åt vi familjefavoriten kycklingtortilla och lchf-varianten kycklingtortillagratäng i lördags och fick då förfrågan om recepten. Så här kommer dessa två goda maträtter som passar perfekt att göra samtidigt. Först gör man röran och använder en del till tortilla och den andra delen till gratängen och sen njuter man av den goda maten 😀


Kycklingröra till tortilla eller gratäng

1 kg kycklingfilé
1 purjolök
1 röd paprika
ev. 1 brk majs (ej lchf)
1 jalapeno eller annan chili
0,75 dl chilisås
0,5 dl tomatpuré
4 dl crème fraiche
chilipeppar

Strimla kycklingen, purjolöken, chilin och paprikan.
Fräs kycklingen några minuter.
Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och andra kryddor.
Rör ner crème fraîche och ev. majs.
Koka ihop någon minut.


Kycklingtortilla

kycklingröra enligt ovan
tortillabröd
tomater
riven ost

Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Tärna tomaterna och lägg över.
Strö på riven ost.
Gratinera ca 10 minuter i 225°.


Kycklingtortillagratäng

kycklingröra enligt ovan
riven ost

Lägg kycklingröran i en ugnsform.
Strö på ost.
Gratinera i 225 grader ca 15 minuter, tills osten har fått lite färg.


Alltså båda dessa maträtter är såå goda. Skulle barnen få bestämma skulle vi äta detta minst en gång i veckan.

********************

Jag är inte helt fri förkylningen än men känner mig mycket bättre. Men nu har Ida fått min hemska hosta och klagar även på halsont så vi blir hemma o vilar i morgon och hoppas det vänder snabbt för Ida. Det blir nog kanonbra med en vilodag för oss båda.

Nej nu är teet uppdrucket och Ida vill låna datorn och jag ska göra en städrusch så vi får vila i ett fint och städat hem i morgon. Så mycket lättare att vila när man inte behöver se allt som måste göras.

måndag 23 januari 2017

Det finns hopp

Såg ni Fråga doktorn på Svt tidigare i kväll? 
Det handlade om en tjej som ingick i en studie för att försöka bota/lindra jordnötsallergi och tack vare det är hennes jordnötsallergi nästan borta. Studien gick ut på att kraftigt jordnötsallergiska ungdomar åt medicin samtidigt som de trappade upp jordnötsintaget, se'n trappade de ner medicinen men fortsatte äta några jordnötter varje dag. Tjejen åt nu ingen medicin men 10 jordnötter varje morgon och enda reaktionen var "lite kli". Oj vad jag längtar tills studien är klar och de kan göra detta på "bred front", för detta kan man absolut inte testa hemma själv.

Jag blev så lycklig så jag fick tårar i ögonen. Det finns hopp! Tänk om Ida också kan bli kvitt sin kraftiga jordnötsallergi. Tänk om...

Tänk om det här inte behöver betyda LIVSFARA!

Här kan ni se programmet: http://www.svtplay.se/video/12035982/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-19-avsnitt-3?

Dubbla maträtter

I dag gjorde jag något jag sällan gör - två olika maträtter. 
En äggfri med kolhydrater till Ida o Isak och en kolhydratfri med ägg till mig och Olivia. I princip är jag emot att tillaga flera maträtter men ibland måste man för att alla ska få äta gott och det de tål. Jag skulle aldrig ställa mig och tillaga flera maträtter bara för att nån inte tycker om en ingrediens, men det är ju nå helt annat.

Till mig och Olivia gjorde jag vår gamla favorit i ny tappning som är så enkel att göra och perfekt vardagsmat - carbonara med vitkål istället för pasta. Oftast när vi äter Carbonara så brukar ägg-allergikern Isak få pasta och bacon bara. Men det känns lite torrt och tråkigt så i dag lyxade jag till det lite och gjorde en sås också som jag blandade ihop med pasta och bacon.

Vitkålscarbonara
Baconpasta
 Nu ska jag stänga ner datorn och vänta in Fråga Doktorn på Svt för det ska handla om jordnötsallergi. Sen blir det lite läxläsning med Ida och lite småplock i tvättstugan innan jag stupar i säng. Jag ser fram emot många timmars sömn i natt så att jag är riktigt pigg i morgon och ni kanske kan få slippa höra mitt sjuk-gnäll 😀

Försökte trots allt

Försökte få lite mysig helgkänsla, trots förkylningar, i lördags genom att laga en familjefavorit till middag. Kycklingtortilla älskar hela familjen men då den innehåller mycket kolhydrater gjorde jag även en gratängvariant med få kolhydrater så att vi som inte äter kolhydrater också får äta av den goda kycklingröran.

Man måste ju göra det bästa av situationen för det är inte kul att ligga i soffan o sängen en hel helg. Vill ju vara frisk och njuta av helgen!


Åkte till jobbet i morse eftersom det stod så mycket på dagens agenda som jag inte orkade boka om. Men jag känner nu till lunch att jag kanske borde ha varit hemma. Febern har inte riktigt släppt så jag blir fort matt och ögonen känns "trötta". Ska jobba bort en sak efter lunch se'n flexar jag nog ut tidigare så jag kan åka hemma och inta min plats i soffan - igen - suck! 

Både fredag- och lördagkväll ska jag träffa vänner, surra, äta o dricka gott. Vill/måste vara frisk då! Men över en vecka brukar ju sällan förkylning och feber sitta i så jag räknar med att vara helt frisk på nån dag. Positivt tänkande!

söndag 22 januari 2017

Blir så less

Usch vad less jag är att vara sjuk. 
En hel helg är förstörd på grund av denna eländiga förkylning.
Orkar inte mycket mer än att ligga i soffan, fast samtidigt vill jag inte ligga ner för då täpper både hals och näsa igen så jag knappt kan andas. Är sugen på en massa gott, fast när jag väl äter o dricker så smakar inget gott. Fryser så jag tar på mig en extra filt, då börjar jag svettas och måste sparka av mig allt. Ja ni hör inget är bra just nu. 

Men nu hoppas jag att det vänder!


Jag ska ligga och vila hela da'n i dag också för att på bästa sätt förbereda mig inför kommande vecka då jag vill vara frisk. I morgon har jag en visning av systemet som jag har designat och jobbat med senaste halvåret - Vill visa! och på tisdag har jag massage inbokat - Vill och behöver det!

Jag drömmer mig bort till sommar o sol och en c-vitaminpreppad apelsindrink designad av Ida.


Min högsta önskan just nu är att övriga familjen klarar sig från förkylningen och får fortsätta vara friska och glada. Men det skulle förvåna mig om vi är så lyckosamma.

fredag 20 januari 2017

Kesoplättar i ugn

Jag är såå sugen på semlor just nu, jag lär inte kunna vänta till fettisdag med att äta en eftersom det är först 28 februari - över en månad kvar. Men i väntan på semlor äter jag nå annat med grädde men mycket nyttigare. Sockerfritt, glutenfritt och med få kolhydrater. Kesoplättar har jag ätit förut men då stekte jag dem i stekpanna och eftersom det inte finns mycket som är tråkigare än att steka pannkakor var jag snabb att prova tipset om att tillaga dem i ugnen.


Kesoplättar i ugn

2 ägg
200 gram keso (en liten burk)
1,5 msk fiberhusk
En nypa salt

Mixa alla ingredienser med stavmixer.
Klicka/bred ut 6-8 stycken på en plåt med bakplåtspapper.
Tillaga i 200 grader i ca 15 minuter.
Servera med grädde och bär.

Det här var ett jättesmidigt sätt att tillaga dessa kesoplättar på och jag kommer definitivt göra om det. Mest för att det är så tråkigt att steka plättar och för att jag är slö, för det blev inte lika gott som när man steker dem i en stekpanna. De såg lite tråkiga ut men smakade helt ok, framför allt med hallon och grädde. Mums!

Klicka/bred ut på plåt.
Nygräddad kesoplätta
Mumsigt med hallon och vispad grädde

Det är ingen vanlig härlig fredag här i dag. Som jag saknar den härliga fredagskänslan! Jag är tokförkyld med feber och vill helst bara sova och Ida får vara hemma med mig i dag för att vila nacken som hon gjorde illa igår. En riktig sjukstuga alltså, men jag hoppas att vi kryar på oss lite tills ikväll så vi kan njuta lite av fredagskvällen åtminstone.

torsdag 19 januari 2017

Fredag den 13:e?

Jag tror att kalendern är lite fel. Det var inte i fredags som det var fredag den 13:e, utan i dag. 
Det känns som att allt går fel i dag.


Det började strax före lunch med att jag var så pass hängig att jag var tvungen att åka hem från jobbet. Jag satt mest o stirrade på skärmen utan att göra nån nytta. Så det var ju lika bra att åka hem o lägga sig i soffan och försöka vila bort denna förkylning.

När jag ligger o vilar så plingar mobilen till och jag får ett meddelande i vår grupp-chatt att vår planerade Mallorca-resa är inställd. Så irriterande! Vi är fem familjer på totalt 20 personer som skulle ha åkt i väg tillsammans en vecka. Inte lätt att hitta en resa till bra pris nu! Eftersom vi är 5 personer i familjen funkar inte alla hotellrum utan ofta behöver vi boka två hotellrum och då blir resan mycket dyrare som ni kanske förstår.

Oj vad härligt det hade varit med lite sol o bad i maj i år igen.
Bruna o fräscha favorittjejer.

När jag ligger i soffan och deppar över min förkylning och den inställda resan ringer Ida och säger att hon har ont i nacken. De hade lekt och en kille i klassen hade ramlat över hennes huvud när hon satt ner. Personalen på skolan tyckte att vi borde kolla upp nacken eftersom just nackskador inte är att leka med. Så det var bara att lämna soffan, hämta Ida och åka till hälsocentralen där vi, tack o lov, bara behövde vänta några minuter innan de hade tid att titta på hennes nacke. Förmodligen är det bara en kraftig sträckning, men vi skulle ha lite koll på henne så att hon inte börjar må illa, börjar frysa eller får mer värk i huvudet eller nacken. Tack o lov har det inte blivit värre. Nu hoppas vi bara att hon inte har så ont i morgon när hon vaknar då musklerna har vilat och är kalla.

Jaha inte var det slut på eländet heller. Nu när jag sjunker ner i soffan och tänker se Luleås hockeymatch så djävlas det också. Tror det är lika bra att gå och lägga sig så att det blir en ny dag snart.

onsdag 18 januari 2017

F som i förkyld, fisk och fetaost

Usch, nu verkar jag också ha åkt dit på en förkylning. Jag har varit så himla glad att jag har klarat mig så bra trots att alla på jobbet både har varit förkylda och haft influensa. Men nu lyckades jag inte hålla bacillerna i från mig nå längre. Jag är inte jätteförkyld och det är absolut inte nån influensa (peppar, peppar....) men jag har ont i halsen, hostar, är tung i huvudet, har lite lite feber och känner mig allmänt trött o hängig. Nu försöker jag peppa mig själv att det går över på nån dag så att jag är frisk till helgen.

När tid och energi är bristvaror är det perfekt att tillaga laxfiléer i ugn. Jag kryddar med salt och citronpeppar innan de åker in i ugnen på 200 grader i ca en kvart. Den goda fetaostkrämen och en sallad är perfekta tillbehör till denna perfekta lågkolhydratkost.


Nu är det dags för ännu en kopp te, jag har tappat räkning hur många det har blivit i dag för att lindra den onda halsen. Men det har blivit betydligt fler än vanligt.

Oj, nu börjar ju Sveriges Mästerkock. Jag har inte sett något avsnitt av årets säsong. Har ni? Är det värt att se? Eftersom jag inte har andra planer ikväll än att vila så blir det nog att jag ser dagens avsnitt. Hoppas det är sevärt 😀