söndag 4 oktober 2020

Rågkakor

Till fredagens fika på jobbet hade jag bland annat bakat dessa rågkakor. Saftiga och goda! Jag som är lite slö bakar ut tre stora kakor på varsin plåt. Vill man kan man istället göra små fina tekakor eller lite större rågkakor med hål i mitten. Välj efter eget tycke o smak.

Jag gör dem även lite tjockare så att de går att dela. Vill man inte det så plattar/kavlar man dem bara lite tunnare. Så kanske jag gör nästa gång.

Det här är ett gammalt bortglömt recept som jag är så glad att jag återupptäckte och nu kommer nog detta bröd finnas i vår frys lite nu och då för det är så himla gott. Hur kunde jag glömma bort det?


Rågkakor

Dag 1
1,5 l vatten
2 msk salt 
1 dl rågkross
1 dl hela linfrö
1 dl vetegroddar
1 dl kruskakli
3 dl grovt rågmjöl
Dag 2
100 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 msk sirap eller honung
ev 1 msk brödkryddor (t ex malen koriander eller "brödkryddor")
1,5 kg vetemjöl

Dag 1
Koka en lös gröt på vatten, salt, rågkross, hela linfrön, vetegroddar, kruskakli och grovt rågmjöl.
Ställ kallt över natten så sväller den.

Dag 2
Lös upp jäst i fingervarmt vatten +sirap/honung och ev brödkryddor. 
Blanda i gröten.
Tillsätt vetemjöl för att binda ihop till en deg.
Knåda i ca 5 minuter. 
Låt jäsa i bunken till dubbla storleken, ca 40 minuter.
Dela degen i 3 delar. 
Knåda en aning och platta eller kavla sedan ut på plåtar med bakplåtspapper. 
Låt jäsa i ca 25 minuter.
Nagga kakorna något
Grädda i ca 12 minuter i 250°C ugn.


Min gröt fick stå i kylskåpet i två dygn för jag hann inte baka dagen efter, men det går lika bra det. Så känn ingen stress bara för att du har gröten stående i kylen. Den klarar sig bra där några dagar.

Jag fryser alltid ner bröd i portionsbitar så att man bara behöver ta upp så mycket som går åt för då får man alltid äta gott och saftigt bröd.


I dag har jag inte bakat matbröd utan idag blev det kanelbullar så klart. Jag bakade på en halvliter och det går så himla snabbt och är så smidigt att baka sån liten sats. Det känns ju knappt som att man har bakat. Nästa gång jag bakar bullar lär det nog bli saffransbullar, för nu är det inte länge kvar tills man kan börja använda julens smaker.

Snart är även den här helgen slut och en ny arbetsvecka tar vid. En vecka då jag ska lyxa till det ordentligt, jag har både en klipptid och en massagetid inbokat. Så härligt och så perfekt att lysa upp höstmörkret med lite roliga feel-good-saker.

Önskar en fin söndagkväll!

Matsedel v.41 oktober 2020

Är det fler än jag som ska baka kanelbullar idag? Jag förmodar det! Men först ska vi ha lite trädgårdsfix hos min mamma för att sen åka hem och baka en liten omgång kanelbullar. Alla våra frysar är proppfulla så jag får inte baka nån stor sats för jag rymmer noga bara att frysa ner några få. Det känns som att det är läge att köpa en fjärde frys för oss nu. Måste börja spana.

Men som vanligt börjar jag söndagen med att ge er en inspirationsmatsedel med några nya o gamla favoriter.

Matsedel v.41 oktober 2020


Köttfri Måndag
Broccoligratäng med stekt vitkål och paprika passar perfekt att börja veckan med. Mättande och supergott.


Tisdag
Lax på grönsaksbädd med currysmak är en lite annorlunda smakkombination men så otroligt gott. Brukar ni krydda fisk med curry?


Onsdag
Citronpasta med kyckling o grönsaker och tzatziki är en fräsch och otroligt god maträtt som vi alla åt så mycket av.


Torsdag
En värmande Gulaschsoppa passar perfekt i höstrusket. Den här goda soppan är gjord på kött och inte köttfärs, som nog är vanligare i Sverige.


Mysfredag
Det är nog många som äter tacos på fredagar. Då tycker jag att ni ska testa den här Tacotårtan nästa gång.


Veckans godsak
Kanelbullar i all ära, men varför inte variera med krämiga Philadelphiabullar som man enkelt bakar i en långpanna.

lördag 3 oktober 2020

Fredagslycka

Igår var det mitt gäng som ordnade jobbets fredagsfika. Visst kommer ni ihåg att jag har berättat att vi alltid har så mycket gott på fredagar. Perfekt start på helgen. Vi turas om tre o tre att ordna fredagsfika och ofta är det som bästa hotellfrukosten. Så kul att vi dessutom har så många som gillar att baka så att det oftast är så himla gott o hembakt. Älskar det!

Igår var det alltså mitt gängs tur och jag hade bakat två olika sorters matbröd. Recept kommer! Eftersom det är kanelbullens dag imorgon (det har väl ingen missat) så gjorde jag en kanelbullekaka. För nå sött på slutet måste man också få, eller hur? 

Vi har fruktkorg på jobbet och den sista tiden har det mest varit äpplen i den så vi hade kvar enormt mycket äpplen från de två senaste veckorna. Så då passade jag på att ta med min råsaftscentrifug och bjöd på nygjord äppeljuice med ingefära så att vi håller oss pigga o friska.

Eftersom jag hade bakat slapp jag åka och handla pålägg mm. Väldigt bra arbetsfördelning om ni frågar mig. Bakar så mycket hellre än att åka o handla. Om ungefär två månader är det vår tur igen och då har vi kommit in i advent så då kan vi nog också komma på nå roligt att bjuda på.


En underbar lördag har precis börjat och jag har hunnit med långfrukost, städa tvättstugan och plockat o försökt få ordning. Lite småstädning kvar sedan ska jag njuta av en ledig dag och ett fint hus. Finns inte mycket som slår det.

Dubbla hockeymatcher idag, både damerna och herrarna spelar hemma, men jag ser båda matcherna på tv. Ida och Leif däremot som hade tur i lottningen kommer vara 2 av de 50 som får se damerna på plats.

torsdag 1 oktober 2020

Recept September 2020

Då var det ny månad igen. Dessa receptsammanfattningar gör att jag blir påmind om hur fort månaderna går. Jag tyckte det var nyss jag sammanfattade en månad och nu är det redan dags igen. Oktober och drygt halva november kan gärna få gå snabbt, men seden får det sakta ner för hela advent- och jultiden vill jag njuta av allt mys. Så då får det inte gå för fort.

Det märks att jag har haft mycket att göra under september och inte riktigt haft tid att vara i köket för att prova o utforma recept så mycket som jag vill. Men jag hoppas o tror att det kommer blir bättre i oktober, då vi dessutom har ett till kalas att se fram emot.

Recept September 2020


Jag har bakat mycket bröd den sista tiden. Älskar hembakt bröd och älskar att ha tid till att baka för det är ofta ganska tidskrävande med jäs-tider osv. Rågkrossbullar med grahamsmjöl och linfrön blev en storfavorit som känns lite nyttigare.


Marinerade currydoftande räkor var det borttappade receptet från i maj som jag som tur var hittade och kunde dela med mig av så ni också har möjligheten att njuta av dessa räkor som en förrätt till exempel.


En höstgryta med älgkött och rotsaker värmde oss i början av september.


Krämig räkpasta mumsade vi i oss med god aptit. Många favoriter samlade i en o samma rätt. Kanske dags för oss att äta den till helgen igen. Perfekt helgmysmat!


Tjälknöl med örtkryddor blev så mycket godare än jag hade hoppats på. Förmodligen tack vare örtkryddorna och att jag skippade enbären.


Ännu mer bröd blev det när jag bakade ett saftigt och gott långpannebröd med havregryn, rågsikt och frön.


Frasig tacorulle med överbliven tacofärs och en smördegsrulle jag hittade i frysen, bjöd jag familjen på när Olivia fyllde år. Festligt och gott!


Den enkla genvägen till goda kanelbullar var ett uppskattat tips jag delade med mig av och jag tror nog att ni är många som kommer testa det på Kanelbullens dag på söndag. Jag har inte bestämt vilken variant jag ska göra.

tisdag 29 september 2020

Städa eller inte

Då är vi igång med en ny vecka och jag känner mig ovanligt pigg och full med energi för en ny vecka. Känner mig så duktig att jag lyckades vila så himla mycket i helgen. Jag hade behövt göra en massa saker, t.ex. städa och tvätta fönster, men inget som inte klarar sig till nästa helg eller kanske nån kväll i veckan. 



Vi är i valet och kvalet om vi ska skaffa städhjälp igen. Vi har ju haft det i omgångar och det är skönt ibland, men samtidigt så har jag sällan varit helt nöjd och när jag väl betalar pengar för städningen vill jag ju att det är skinande rent - även i hörnen. Jag måste kanske sänka kraven en aning.

Har även svårt att bestämma mig om jag vill ha städning varje eller varannan vecka eller kanske bara en grovstädning en gång i månaden och där emellan städa själv. Men det bästa med städhjälp är faktiskt att slippa tänka på städningen och få komma hem till ett helgfint hem. Därför vore det ju bäst att ha städhjälp varje eller varannan vecka.

Den dagen vi flyttar, men det lär dröja mååååånga år hoppas jag, då ska jag då anlita flyttstädning. För det finns inte mycket som är tråkigare än att städa ur ett hus eller lägenhet som man är på väg att lämna. Då vill man ju bara vara i det nya och få pyssla och göra fint där. 

Förutom att jag vill att de ska städa bra vill jag även att de har en bra hemsida med alla uppgifter jag behöver. Jag letade runt lite och hittade en bra hemsida om man vill ha veckostädning eller flyttstädning i Stockholm. De hade bland annat publicerat checklistor som de jobbar efter, då vet man vad som gäller redan från början och behöver kanske inte bli så besviken på saker man tycker är ogjort.

Annan hjälp jag funderar på varje vår och höst är fönstertvätt. Men det slutar ändå alltid med att jag gör det själv - eller inte alls. Vilka måsten tycker ni är tråkigast och roligast hemma? Dammsuga eller tvätta fönster är det tråkigaste enligt mig och det roligaste är att laga mat och hänga tvätt (men inte att vika och sätta in i garderober).

söndag 27 september 2020

Matsedel v.40 sep/okt 2020

Jag skulle ta det lugnt i helgen och jag har verkligen tagit det lugnt. Jag har lagt mig tidigt och stigit upp sent, så jag har faktiskt sovit 8-9 timmar per natt, så himla skönt. Jag varken bakade eller gick på en promenad igår och jag tror faktiskt inte att jag ska göra det i dag heller, utan jag fortsätter ta det lugnt här hemma och inomhus.

Men som vanligt börjar jag söndagen med att inspirerar och tipsa er om lite goda middagar till veckan.

Matsedel v.40 sep/okt 2020


Vegetarisk måndag
Vi börjar veckan med en supergod och färgglad Grönkålssallad med kikärter och sötpotatis. Den här bjöd jag på när jag fyllde år i somras och har blivit en riktig storfavorit för mig.


Tisdag
Skavgryta av älgkött är Idas favoritmat. När man väl har skav, så är det en superenkel maträtt att göra. Men vi gör ju oftast skavet själv, dvs vi skär bitar av en älgstek och då är det lite jobbigare och tar lite längre tid. Men så värt det när man väl sitter och äter.


Fisk-onsdag
Laxburgare med citronkräm är en fräsch och god fiskrätt som brukar vara bra att ta till när man vill få barn att äta fisk. För vilket barn tycker inte om hamburgare?


Torsdag
Kål o köttfärs med soja så himla gott i sin enkelhet. Svårt att tro att något så simpelt kan vara så himla gott. Jag brukar ha svårt att sluta äta av det här för det är så himla gott. Passa på nu när vitkålen är både god och billig. 


Mysfredag
Poké bowl med kyckling är en perfekt maträtt på fredagar som alternativ till tacos. Vi älskar mat som man får plocka ihop själv till sin favorit-tallrik. 


Veckans godsak
Och nå sött o gott vill vi väl också ha i veckan? Bregottkakor med Norrgott är en enkel småkaka som är riktigt god och så enkel att göra eftersom man använder smält Norrgott/Bregott.

lördag 26 september 2020

Lugna helgplaner

Äntligen helg💖

Efter en småstressig och trött vecka känns det bra med en hel helg utan planer. Idag kommer jag t.o.m att vara ensam hemma i flera timmar mitt på dagen. Jag ska bara vila o ta det lugnt, göra sånt jag vill o tycker om, kanske baka lite eller ta någon promenad om det fortsätter vara uppehåll. Eller kanske ligga i soffan hela dan. Nej, det klarar jag nog inte av, jag blir rastlös efter ett par timmar trots en bra serie att följa.

Men jag börjar den här helgen som de flesta andra helger, med en lång lördagsfrukost med en massa koppar te, datorn och Nyhetsmorgon. Så får vi se hur jag fortsätter helgen se'n.


Igår hade jag planerat och handlat hem allt till en fredagsmysmiddag men kände att jag borde prioritera vila och lugn så det blev köpesmat istället till barnens stora glädje. Dessutom åkte Isak o handlade maten så jag behövde inte ens lämna huset. Sån lyx att ha flera chaufförer i hushållet. Men nu är den stora frågan om vi ska äta fredagsmysmiddag i dag eller om vi ska spara den till nästa fredag.

Nu ska jag ta en till kopp te och läsa lite nyheter.
Ha en bra lördag💕