måndag 7 september 2020

Höstgryta

I dag var jag äntligen tillbaka på jobbet efter två veckor hemma. Så kul att vara bland folk igen, men jag fick skärpa mig så att jag inte surrade sönder mina kolleger. Tyvärr är det nu Idas tur att vara förkyld och hemma, så den här hösten börjar på samma sätt som alla andra höstar - med en massa förkylningar.

I veckan startar älgjakten så nu är det dags att tömma frysen på fjolårets kött, eller i alla fall försöka få bort några till bitar för att göra plats för nytt kött. Så förra veckan lagade jag en älg-köttgryta som nog även blir min lunchlåda imorgon.


Höstgryta

700 g grytbitar (av älg)
2 msk vetemjöl
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 dl rött vin
7 dl vatten
2 msk vilt- eller kalvfond
3 lagerblad
2 msk blåbärssylt
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
4 morötter
1 stor bit kålrot
salt
svartpeppar
chilipasta

Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och chili. 
Lägg över i en gryta. Strö över vetemjölet och blanda runt med köttbitarna.
Finhacka lök och vitlök och stek mjuk. Lägg över i grytan. 
Häll i vin, vatten, fond, lagerblad, sylt, timjan och rosmarin. 
Låt puttra 1,5-2 timmar.
Skala och dela morötter och kålrot i mindre bitar.
Lägg ner i grytan och låt koka tills rotsakerna är mjuka och köttet är mört, ca en halvtimme.
Servera till potatis, ris eller bulgur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar