Vilken solig helg vi har haft, lite kyligt men solen värmer verkligen nu. Så härligt! Till veckan är det några av er som har sportlov medan vi får vänta ett bra tag till. Så för mig blir det en vanlig arbetsvecka, men jag hoppas att den blir mycket lugnare än veckan som gått som var helt hysterisk med alldeles för många arbetstimmar.
Min förhoppning på kommande vecka är att jag ska hinna med nån promenad, gärna flera, och även laga några goda middagar. Vi får se om jag lyckas.
Tänka sig nu kommer jag dela med mig av ett recept igen. Det hör inte till vanligheterna numera känner jag. Men förhoppningsvis vänder det nu. Jag tänkte ge er receptet på kycklingpastan med smaksatt crème fraîche som vi åt till middag igår.
Ni som följt mig ett tag vet ju att krämig allt-i-ett-pasta är bland det bästa jag vet. Så det här är perfekt fredagsmiddag för mig, då man vill äta något supergott och lättlagat.
Kycklingpasta med tomatbasilika
500 g pasta 7 hg kyckling(lår)filé 2-3 hg champinjoner 2 morötter ruccola 2 dl crème fraiche, tomat & basilika 75 g philadelphiaost lite pastavatten salt, peppar, chilipeppar
Koka pastan någon minut kortare än förpackningens anvisningar. Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra. Lägg dem på en tallrik. Dela champinjonerna, stek, salta o peppra. Skala och riv morötterna. Stek tillsammans med champinjonerna några minuter på slutet. Sätt tillbaka kycklingen tillsammans med svamp o morötter och några nävar ruccola. Rör ner crème fraiche och philadelphiaost. Koka ihop, tillsätt lite pastavatten och krydda med lite chilipeppar. Rör ner pastan och koka ihop nån minut till en krämig och god kycklingpasta.
Då har man jobbat klart för veckan. Nej jag skojade bara, men nog hade det varit skönt om det var så för jag har ju faktiskt redan jobbat 40 timmar den här veckan. Men det är i alla fall bara en dag kvar till helg och vila. Som jag ska vila….
När jag är stressad så känner jag inte hunger så det har inte blivit mycket matlagning den här veckan. Duktiga Ida har fixat sin egna mat medan jag har jobbat och hon var rätt nöjd med det, för en av dagarna fixade hon chicken nuggets och pommes – en av favoriträtterna.
På lördag tänker jag i alla fall se till att vi har något gott att mumsa på och fira Alla hjärtans dag en dag för tidigt. Roligare att äta o dricka gott en lördag istället för en söndag. Visst håller ni med?
Har ni några alla-hjärtans-dag-planer? Om inte, så måste jag tipsa om mina favoritmuffins. Muffins kan lätt blir torra, men de här blir så saftiga och goda och tillsammans med fräsch hallonmousse blir det perfekt.
Efter ett långt uppehåll är nu veckomatsedeln tillbaka. Jag har varit lite i valet o kvalet om jag ska börja om med dem. De tar lite tid att göra och jag har inte fått så mycket feed-back på dem så jag har inte vetat om det är någon som läser dem överhuvudtaget.
Men nu har jag faktiskt fått flera förfrågningar om inte veckomatsedlarna ska komma tillbaka. Och er vilja är min lag! Så här kommer årets första veckomatsedel. Hoppas ni hittar nå gott! Missa inte veckans godsak, det är en höjdare.
Oj, jag hinner inte med. Vi har ju passerat månadsskiftet med en hel (arbets)vecka och jag har ju glömt att samla alla januari-recept i ett blogginlägg. Det blev inte så många recept och det speglar nog hur mycket jag har att göra just nu och att bloggen blir lite åsidosatt.
Men jag ska försöka prioritera bloggen mer under februari, för egentligen älskar jag ju att blogga och inspirera. Det ger även mig energi att sitta vid bloggen på kvällarna. Jag har en massa recept på lager som bara ligger o väntar på att jag ska hinna skriva ner dem.
Recept januari 2021
Januari började med laxfylld cannelloni i vitvinssås, en god fisk- och pastarätt som jag gjorde i två varianter – en med rökt lax och en utan. Tänk för bara en månad sedan hade vi fortfarande julpynt framme. Känns ju som en hel evighet sedan jag plockade bort allt med jul och så var det bara en månad sedan. Det är konstigt det där med tid.
En god gratäng med lite av det vi hade hemma resulterade i en fläskfilégratäng på morotsbädd som vi åt till pasta och ugnsstekt broccoli (favorit).
När det är helg äter vi ofta lite godare mat och en av januarihelgerna dukade vi upp oxfilé, hasselbackspotatis, broccoli och vitlöksostsås som ni förstår var det riktigt smarrigt. Hasselbackspotatis glömmer jag ofta bort när jag funderar på hur jag ska tillaga potatisen. Men nu ska jag börja tänka på denna goda potatis.
Varma pesto- och mozzarellamackor fixade Ida och bjöd mig på när jag behövde jobba sent. Så himla gott – för att inte tala om hur uppskattat det är att få experthjälp. Det här får nog bli en av våra kommande helgluncher. Nu har vi dessutom avokado hemma så vi kan lyxa till mackorna ytterligare lite.
Ljummen pasta- och kycklingsallad var också en middag som kom till av vad som fanns i kylskåpet och det blev supergott. Ida vill äta det snart igen.
Vi har ätit mycket gott i januari men månadens storfavorit blev denna asiatiska biffsallad med sötpotatis. Alltså den var så god och precis vad jag var sugen på – fräsch, matigt och gott. Och så himla färgglatt och vackert.
Tanken var att jag igår skulle börja utredas för min långvariga hosta, återkommande halsonda, att jag alltid fryser och att jag typ aldrig är frisk. Så jag började med ett läkarbesök över telefon, pga mina symtom vill de så klart börja med ett telefonmöte istället för ett fysiskt möte. Vi kom överens om att jag skulle börja med att ta en massa olika prover för att bl.a. se om jag har brist på något.
Så han bokade in mig på en Covid-mottagning där de med misstänkt Covid hanteras (vi misstänker inte att jag har Covid, utan det är bara en säkerhetsåtgärd). Så jag skulle både ta covid-test men även en massa andra prover. Men när jag väl kommer dit så blir det bara ett Covid-test för det var det enda de gjorde där, enligt hon jag träffade. Okej, då var det bara att åka hem besviken och uppgiven att detta då kommer dra ut på tiden ännu mer. Jag ringde min hälsocentral igen och de förstod ingenting för regionen har kommit överens om att Covid-mottagningen jag var till även ska ta andra tester när det behövs.
Men vi bestämde i alla fall att när jag väl får svar på mitt Covid-test och det förmodligen är negativt då ska jag på en gång höra av mig till hälsocentralen för då är jag välkommen dit på provtagning. Så nu blir det ännu en gång en lång väntan på provsvar och i väntan på det måste jag hålla mig hemma, för så är ju reglerna när man tagit Covid-test. Jag hoppas verkligen att jag får svar imorgon, så jag kan gå vidare med de riktiga testerna och kanske komma vidare i min utredning.
Är så glad att jag åtminstone kom till en bra läkare som tog mina symtom på allvar. För tyvärr är det alltför många som inte gör det. Men nu känner jag äntligen lite hopp om att jag kanske kan få bukt med detta och slippa jobba och känna mig småsjuk mest varje dag.
Nu har jag klagat klart för idag och ska fortsätta se hockeyn, som än så länge ser riktigt bra ut för Luleå leder med 3-1.
Vardagen är igång igen och då passar jag på att ge er ett recept på bra vardagsmat, dvs billigt och lättlagat. Många soppor är ju så enkla och billiga att göra. Tillsammans med bröd, helst hem-och nybakat, så har du en kanonmiddag.
Ida älskar soppor, till skillnad mot sina syskon, så nu försöker vi äta det några gånger i månaden i alla fall. Problemet med sopp- och mackmiddag är att risken är ganska stor att man jag äter lite för mycket mackor. Jag är ju verkligen mack-galen och tycker att det är bland det godaste som finns.
Röd linssoppa
1 gul lök 1 klyfta vitlök rapsolja 2 dl torkade röda linser 1 tsk paprikapulver 1 tsk torkad basilika 400 g krossade tomater 1 l vatten 2 grönsaksbuljongtärningar salt, peppar
Skala och hacka lök och vitlök, fräs i olja. Tillsätt linser, paprikapulver och basilika. Häll på krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt koka 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev mer paprikapulver och basilika.