I veckan startar älgjakten så nu är det dags att tömma frysen på fjolårets kött, eller i alla fall försöka få bort några till bitar för att göra plats för nytt kött. Så förra veckan lagade jag en älg-köttgryta som nog även blir min lunchlåda imorgon.
Höstgryta
700 g grytbitar (av älg)
2 msk vetemjöl
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 dl rött vin
7 dl vatten
2 msk vilt- eller kalvfond
3 lagerblad
2 msk blåbärssylt
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
4 morötter
1 stor bit kålrot
salt
svartpeppar
chilipasta
Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och chili.
Lägg över i en gryta. Strö över vetemjölet och blanda runt med köttbitarna.
Finhacka lök och vitlök och stek mjuk. Lägg över i grytan.
Häll i vin, vatten, fond, lagerblad, sylt, timjan och rosmarin.
Låt puttra 1,5-2 timmar.
Skala och dela morötter och kålrot i mindre bitar.
Lägg ner i grytan och låt koka tills rotsakerna är mjuka och köttet är mört, ca en halvtimme.
Servera till potatis, ris eller bulgur.