torsdag 3 september 2020

Marinerade currydoftande räkor

Helgen närmar sig och jag går än en gång miste om fredagskänslan. Eftersom jag inte är helt frisk än så har jag jobbat hemma i veckan och då får man inte alls samma känsla och längtan till helgen. Men nästa vecka då hoppas jag att jag äntligen får den riktiga fredagskänslan. 

Kolla bilden här nedan, den gör mig lycklig. Sol, mys på altanen med min älskade o fina familj och en massa gott att äta o dricka. Allt som jag gillar!

Det här är faktiskt från i maj då vi firade dubbla födelsedagar, men jag tappade bort receptet på räkor, som jag hade skrivit ner på en lapp. Men i min städ-rusch för några veckor sedan hittade jag kladd-lappen med receptet. Vilken tur!


Marinerade currydoftande räkor

1 kg räkor med skal
0,5 msk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 msk curry
2 msk sweet chilisås
1,5 lime, saft och skal
2 dl olja

Skala räkorna och lägg dem i en skål.
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden, häll över räkorna.
Låt stå svalt o marinera, minst 5 timmar men gärna över natten.


Det är gott att servera något sorts bröd till räkorna. Vi valde grillat vitlöksbröd - så himla gott, men det funkar med vanlig enkel baguette också.

tisdag 1 september 2020

Recept Augusti 2020

Jag tyckte det var nyss jag skrev en sån här receptsammanfattning men det är ju faktiskt en hel månad sedan. En månad som började med härliga och varma semesterdagar innan det var dags för jobb och skola att dra igång och sedan avslutades den med några sjukdagar. Precis som livet är i stort - lediga dagar varvas med jobb- och sjukdagar.

Recept Augusti 2020


Jag började augusti med ett drinktilltugg med crostini, och fler blev det under augusti. Den här första varianten var med kryddad färskostkräm och räkor. Lite pysslig men underbart god.


Det var inte bara grillning och fest i sommar, utan jag bjöd även på en vardagsmiddagsrätt med pasta och kyckling och som oftast numera gör jag allt ihopblandat eftersom det blir så otroligt krämigt och gott då.


Ett superenkelt och supergott drinktilltugg blev det därefter - Crostini med ädelost och hjortronsylt. Sån gudomligt god kombo.


En av efterrätterna på min födelsedag i juli fick ni vänta länge på innan den dök upp på bloggen - den äggfria Jordgubbssorbeten som jag serverade i portionsglas. Så fräscht efter en god middag.


Snabb-focaccia har jag gjort flera gånger i sommar. Så himla gott och otroligt smidigt eftersom jag använder färdig pizzadeg istället för att baka egen focaccia-deg.


En solig helglunch bjöd jag på en fräsch kycklingsallad med senapsvinägrett. Blanda ihop dina favoriter bland grönsaker, sallad och frukt tillsammans med kyckling och en vinägrett smaksatt med dijonsenap. Yummi!


Den krispiga nudelsalladen blev väldigt populär och många blev nyfikna på den. Har ni provat än?


Crostini med färskost och salami var ytterligare ett superenkelt men supergott drinktilltugg jag bjöd på i augusti. Crostini var verkligen månadens vara i augusti för oss. Men inte så konstigt eftersom det är så användbart.


Det gäller att använda upp alla smarriga blåbär som nu finns och då passade jag på att baka blåbärsbullar med vanilj- och mandelfyllning. Sååå goda.


Mer blåbär blev det då jag bjöd på en favoritpaj Seg och krispig blåbärspaj. Hur kan den var både seg och krispig? Toppen är krispig och där under är en god och seg paj. Testa får ni se!


Nu hoppas vi på en lika solig och fin september och jag hoppas ni fortsätter följa mig ytterligare en månad trots att jag inte har lika mycket tid att blogga numera. Tyvärr, för jag skulle verkligen vilja lägga mer tid på bloggen och är glad och stolt att jag ändå hinner med flera blogginlägg i veckan. 

Jag har några recept på lager som jag kommer publicera närmaste veckan och snart får vi även börja göra härliga höstgrytor. Längtar! För att inte tala om advent och jul som nu inte är alltför långt borta. Favorithögtiden!

Jag vet att det strular att kommentera mina inlägg. Det verkar gå bäst om man använder Edge som webbläsare. Safari funkar inte alls, för mig i alla fall. Prova gärna att kommentera inlägg för det är så kul att få kommentarer.

Rågkrossbullar

När jag tyckte som mest synd om mig själv för att jag aldrig blev riktigt frisk men ändå inte var jättesjuk så bakade jag lite gott bröd. Bästa lyckopillret, både att få baka och att få äta nybakat. Frallorna innehöll flera av mina bak-favoriter - linfrön, rågkross och grahamsmjöl. Lite godare! Lite nyttigare!



Rågkrossbullar

3 dl vatten
1 dl rågkross
2 dl vatten
25 g smör
1 msk brödsirap
1,5 tsk salt
0,75 dl linfrön
50 g jäst
6 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl special

Koka upp vatten och rågkross i en kastrull. Ta av från värmen och låt stå under lock i 5 minuter. 
Tillsätt kallt vatten, smör, sirap, salt och linfrön. 
Låt stå till degvätskan svalnar till fingervarmt, 37 grader. 
Smula ner jästen och rör om så att den löses upp. 
Tillsätt mjölet (spar lite till utbakningen) och arbeta degen smidig. 
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i 16 bitar och rulla till runda bollar. 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter under bakduk.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter i 225 grader. 
Låt svalna på ett galler under bakduk.


Nu är jag äntligen feberfri, men eftersom jag fortfarande har lite ont i halsen jobbar jag hemma några dagar. Skönt att vi har den möjligheten så att jag slipper vara sjukskriven men behöver inte vara rädd att smitta mina kolleger. Men jag hoppas jag kan vara på plats på jobbet i slutet av veckan. Börjar faktiskt längta dit en aning. 

Idag har jag en del möten via Teams men jag hoppas att jag hinner ta en lunchpromenad i solen. En lyx jag försöker unna mig när jag jobbar hemma men som jag sällan unnar mig när jag är på jobbet. Eftersom jag då försöker minimera lunch-tiden eftersom jag behöver hem för att fixa inför middag och olika aktiviter.

Men efter en vecka med feber är inte konditionen den bästa, så jag promenerar i lugnt tempo och inte speciellt långt för att smyga igång kroppen igen. Men så skönt att lämna datorn och komma ut en sväng.

lördag 29 augusti 2020

Hemmalördag

Idag har jag vilat, främst i soffan framför tv:n men även en liten stund ute i solen. Vilken augusti vi har, så underbart med alla soliga och fina dagar som jag njuter av även då jag är inomhus. Tänk om september kan bli lika fin. Det skulle underlätta så mycket om vi kan fortsätta umgås utomhus någon månad till. Och då skulle jag även få njuta av mina orangea och fina höstblommor ytterligare ett tag.


Vi var egentligen bortbjudna på middag ikväll men var tvungna att ställa in eftersom jag inte är helt frisk än. Så himla tråkigt men det kommer fler helger, så jag hoppas att vi alla håller oss friska framöver och att vi kan träffas snart. Och jag hoppas att jag snart blir frisk för nu är jag så otroligt less på att känna mig hängig. Ja, ja, jag ska sluta gnälla, men ibland är det så himla skönt att få gnälla av sig lite.

Så istället för att bli bjuden på go'middag hos vänner blev det en familjefavorit här hemma - lövbiff, ost-sås, sallad och pommes (för de som ville). Så himla gott o enkelt, framför allt eftersom jag slipper stå o steka. Steka är bland det tråkigaste jag vet och oftast undviker att göra.

fredag 28 augusti 2020

Seg o krispig blåbärspaj

Det här är så frustrerande!
Nu börjar jag bli riktigt rastlös av att gå hemma. Jag är ju inte jättesjuk, men trött och febern kommer o går under dagarna. Det jobbigaste är dock det halsonda och tankarna på hur länge jag ska hålla mig i karantän. I våras hade jag ju ont i halsen i nästan två månader. Blir det lika länge nu?

Så tråkigt att gå miste om den härliga fredagskänslan som man har när man jobbat en hel vecka och vi som dessutom alltid har så gott fredagsfika till 10-fikat. Jag trodde verkligen att jag skulle vara tillbaka på jobbet i dag, men det satte halsen och febern stopp för. Istället får jag försöka få till lite fredagskänsla på hemmaplan. 

Borde kanske baka lite med alla blåbär jag har i frysen. Den här sega och krispiga pajen gjorde jag till efterrätt för ett tag sedan och den är verkligen hur god som helst. Ni måste testa!


Seg o krispig blåbärspaj

120 g smör
1 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g frysta blåbär
kokos till att strö i formen

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägget och sockret pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Blanda ner smöret.
Smöra en form och ströa den med kokos.
Bred ut smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader 50-60 min.
Servera pajen ljummen med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.

onsdag 26 augusti 2020

Stanna hemma

I måndags blev jag lite hängig under kvällen. Det är så obehagligt när man sitter i soffan och går från frisk till sjuk på några minuter och man känner hur febern kommer krypande och halsen börjar värka. Så jag gick och la mig riktigt tidigt - en god natts sömn brukar kunna göra underverk. Men trots det var jag inte helt frisk när jag vaknade. Men helt ärligt var det inte en speciellt bra natt med mycket sömn, för jag sov så himla oroligt förmodligen pga febern. 

Tänk att lite förhöjd temperatur (har lärt mig att man inte får kalla det feber om det inte är över 38 grader) kan göra att man sover så oroligt. I vanliga fall hade jag tagit en Alvedon och åkt till jobbet, men numera är ju inte det okej. Så jag stannade hemma och är hemma även idag eftersom jag kände mig lite febrig till o från under gårdagen. Inte speciellt mycket, men tillräckligt för att inte vara bland folk under denna pandemi.


Egentligen är det ju ganska sunt att man nu "tvingas" stanna hemma om man är lite krasslig. Att jobba med Alvedon i kroppen och riskera att smitta kolleger med förkylningar är ju inte speciellt schysst Så jag hoppas den här omtänksamheten mot andra (och sig själv) kommer finnas kvar även efter pandemin.

Idag ska jag vila och dricka te mest hela dagen, samtidigt som jag varvar lite serietittande med att lyssna på ljudbok. Låter som en ganska bra onsdag ändå. I alla fall om man hade valt det själv, men när det beror på att man är småsjuk är det inte alls lika kul. Konstigt det där! Men jag har så svårt att njuta av att vara hemma när jag vet att det är en arbetsdag.

Igår lyxade jag och Ida till det med hemkörning av pizza. Då behövde jag varken laga mat eller köra o hämta den, utan kunde bara vara hemma o vila och vänta på att få maten serverad. Vardagslyx! Idag ska jag däremot försöka göra nån enkel middag eller om jag kanske ber Ida laga mat. I dag är en av få dagar denna vecka som hon inte har nån träning och hon älskar ju att laga mat.

tisdag 25 augusti 2020

Blåbärsbullar med vanilj- och mandelfyllning

Hej igen på er alla fina blogg-läsare! Nu var det ett tag sen jag kikade in här, men bättre sent än aldrig. Under söndagen fortsatte jag städa och röja olika rum bl.a. köket. Mitt mål är att ta 1-2 rum per dag och vara riktigt ordentlig när jag går igenom alla grejer - "behålla, kasta eller spara undan?". 

Jag hade tänkt baka lite i söndags men det hann/orkade jag inte med. Men då kom jag på att jag har ju glömt att ge er dessa smarriga blåbärsbullar med den supergoda fyllningen. Roy Fares gjorde originalet men jag gjorde en enklare variant med marsankräm istället för egen vaniljkräm. 

Blåbärsbullar är en storfavorit för mig, nästan oavsett hur man gör dem. Men den här varianten kommer jag nog fortsätta göra, för de hade det lilla extra.


Blåbärsbullar med vanilj- och mandelfyllning

50 g jäst
5 dl mjölk, rumstempererad
1-2 tsk nymalen kardemumma
250 g smör, rumstempererad
2 dl strösocker
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
0,5 tsk salt

Vanilj- och mandelfyllning

2 dl mjölk
1 påse marsanpulver 
25 g smör, rumsvarmt
200 g mandelmassa

Blåbärsfyllning

200 g blåbär
2 msk majsstärkelse om du använder frysta blåbär

Pensling

1 ägg
pärlsocker 

Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kardemumma, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. 
Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin på låg hastighet och lite längre om du kör för hand.

Blanda under tiden ihop fyllningen.
Rör ihop marsankrämen enligt förpackningens anvisningar.
Riv mandelmassan.
Blanda ihop marsankräm, mandelmassa och smör till en smidig massa.

Dela degen i 2 bitar och kavla ut. (Degen behöver alltså inte jäsa före utkavling)
Bred ut fyllningen över degen, strö över blåbär.
Rulla ihop till en rulle och skär i bitar.
Lägg i bullformar på plåt, täck med bakduk och låt jäsa i ca 2-3 timmar.
Pensla med lättvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.