Grönkål är ju väldigt populärt nu och även väldigt gott, så då tyckte jag att det passade perfekt med en grönkålspaj den här gången.
Grönkålspaj
Mager pajdeg
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella
Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie.
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Tryck ut pajdegen i en lätt smord pajform.
Förgrädda i 200 grader 10-15 minuter
Fyllning
1 liter färsk grönkål, rensad och utan stam, hackad
salt o peppar
Äggstanning
4 ägg
2,5 dl grädde
3 dl riven lagrad ost
salt o peppar
Skölj grönkålen, skär bort stammar och strimla den.
Fräs grönkålen i lite olivolja under omrörning i 5 minuter.
Salta och peppra
Lägg grönkålen i pajskalet, strö på riven ost.
Blanda ägg och grädde, krydda med salt o peppar.
Häll äggstanningen i pajskalet.
Grädda grönkålspajen i 200 grader ca 30 minuter, tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
Dekorera ev. med granatäppelkärnor.
Dekorera ev. med granatäppelkärnor.
Vill du använda ett annat pajskal så går det jättebra, om du klickar här så får du en massa tips på olika pajdegar. Du vill kanske ha ett glutenfritt eller kanske ett lite starkare? Det finns jättemånga sätt att variera pajer på.