måndag 22 juli 2019

Saftbål

Här hos oss har vi kanonvarmt just nu, men jag har förstått att det visst inte är så i hela Sverige. Men här lär det gå åt mycket svalkande dryck i dag för solen gassar från en klarblå himmel. På alla våra sommarkalas serverar jag saftbål bestående av saft, läsk, is och en massa frukt och bär.

Apelsin är ett måste, men sedan varierar jag det övriga med det vi har hemma. Försöker också alltid komma ihåg att frysa ner jordgubbar nån dag i förväg, för det är perfekt som isbitar i saftbål.


Saftbål

saft
vatten
läsk
apelsiner
nektariner
vattenmelon
jordgubbar (gärna frysta)
is

Dela all frukt i mindre bitar.
Häll på koncentrerad saft, låt stå och dra till sig smaker i någon timme.
Blanda i vatten, men ta mindre än vad du brukar.
Tillsätt läsk till bra smak.
Häll i en massa is och gärna frysta jordgubbar.


Det här blir så gott o läskande och svalkar perfekt en dag som denna. Kom ihåg att ta mindre vatten än anvisningarna annars blir det för lite saftsmak när du väl häller på läsken. Till läsk brukar jag använda fruktsoda, 7up eller Sprite för en ganska neutral smak. Men nu senast hade jag hallonsoda och det blev kanongott och jag har även använt passionsfrukt-läsk som också blev bra. Man kan alltså blanda lite som man vill och det blir oftast gott. Perfekt, eller hur?


Nu ska jag lägga mig o vila i solstolen ett tag innan det är dags att fixa lunch. 
Ha en bra måndag!

söndag 21 juli 2019

5 godaste snacksen i väntan på mat

Till fördrinken eller i väntan på mat älskar jag att småknapra på något gott. Att samlas kring lite snittar o småplock är ett perfekt sätt att umgås. Här har jag försökt samla mina fem favoriter och det var inte lätt. Drinktilltugg/småplock/snacks är det bästa jag vet och börjar de flesta festmiddagar med det.

5 godaste snacksen i väntan på mat











Just krustader är en personlig favorit för de går att variera så mycket och det mesta är gott. Det finns goda varma fyllningar med tex olika sorters ost eller kalla fyllningar som exempelvis skagenröra. Superenkelt och supergott - precis som jag gillar det.

Vi var på 50-årsfest igår och jag känner mig lite småseg idag, mest pga bristen på sömn. Jag kom inte i säng förrän strax efter 2 - alldeles för sent med tanke på att jag nästan aldrig kan sova nå länge på morgon (Är det ett tecken på att man är gammal?) Men eftersom solen skiner och det är kanonväder blir det perfekt med lite ljudbok ute på altanen i dag.

fredag 19 juli 2019

It's my birthday

I dag ska jag njuta av solen, värmen och min födelsedag 💝

Som så ofta på Sara-dagen är det kanonvarmt, soligt och helt underbart. Vi har längtat efter den riktiga sommaren - nu är den här. Det kommer nog bli riktigt varmt på vår altan så det är nog bäst att leta fram parasoll och badkläder.

Jag började födelsedagen med frukost ute i solen och lite paketöppning. Ida har köpt så många paket åt mig och hon är nog mer ivrig än vad jag är att de ska öppnas.

I det här paketet gömde sig ett par superfina örhängen som Ida har valt och köpt helt själv 💖
Te och mackor, ute på altan - bästa starten på min dag

Efter frukosten gjorde jag en rusch i köket med att förbereda och fixa tårtor och paj, bål och kaffe, möblera och duka och en massa annat som går att förbereda. Nu tar jag en snabb-lunch samtidigt som jag skriver det här inlägget. Tycker att det har varit så tyst på bloggen alldeles för många dagar nu 😀

Snart ska jag sätta mig på altanen, ta en mimosa och invänta gästerna 💕

tisdag 16 juli 2019

Hallongrottor

Hallongrottor brukar inte vara nån storfavorit hos mig men de här blev riktigt goda. Vet tyvärr inte vad hemligheten är, varför dessa blev godare än andra varianter. Ganska snarlika recept tycker jag. Kanske att jag gjorde dem utan formar, lite större, att jag såg till att smöret var riktigt rumstempererat eller så har min smak förändrats.


Hallongrottor

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl hallonsylt

Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
Tärna smöret och lägg ner i bunken. 
Arbeta ihop bara precis till det blir en deg.
Dela degen i ca 25 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
Lägg varje boll på plåten, med ordentligt mellanrum. 
Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför gott om plats mellan varandra.
Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll sylt i varje grop.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter.
Låt hallongrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.


Vill man så kan man sätta degbollarna i småbrödsformar istället för direkt på bakplåtspapper. Men det fungerade överraskande bra att skippa formarna.

Jag använde hallonsylt den här gången men det fungerar med vilken sylt som helst och även rabarberkompott blir supergott och somrigt.


Vilken härlig sommardag det blev även i dag. Inte är det samma värme som i fjol, men när solen skiner blir det riktigt varmt och skönt. Prognosen säger att det ska bli mulet imorgon för att sedan blir soligt igen. Det låter perfekt med en mulen dag för då kan jag vara inne och städa klart inför fredagens kalas.

Det mesta är förberett och handlat inför kalaset men det är en del småfix kvar. Känner mig faktiskt ovanligt lugn. Har jag glömt något? 😀

Fler än jag som märkte?

Gårdagen började med regn och mulet väder men avslutades med sol och en helt underbar kväll med hela La famiglia samlade💖 

På förmiddagen passade jag på att städa och rensa lite inne inför fredagens kalas. Skönt att göra bort inne-måsten när man ändå inte vill vara ute. Men lagom till middagen blev det kanonväder med klarblå himmel och sol. Så vi satt ute och åt den goda asiatiska biffsalladen och sedan flyttade vi till loungen för efter-middag-teet där vi ytterligare kunde njuta av solen. Gäller att passa på för det har inte varit många varma och sköna kvällar i år.

Asiatisk biffsallad

När väl solen gick ner bakom hustaken gick vi in och såg några serie-avsnitt - bästa avslutet på semesterkvällar. Jag älskar att slippa tänka på att jag måste gå och lägga mig för att inte bli för trött dagen efter. Så skönt att slippa tänka på klockan.

Innan jag somnade hann jag även med att läsa några sidor i deckaren som jag håller på med - att läsa böcker är också lyx som jag bara hinner med på semestern. Tänk vad mycket roligt man hinner när man har semester 😀

Jag sov sedan i ett par timmar innan jag vaknade och var klarvaken. Någon mer som var vaken i natt? Jag blev inte förvånad när jag kollade månkalendern och märkte detta 👇


Japp det är fullmåne i dag och då sover jag oftast sämre. Någon mer som märkte av månen i natt? När jag väl höll på att somna om vid 6-tiden så var det en skata som satt på fönsterbläcket och försökte äta upp en fjäril som var på insidan. Inte så smart 😂 Så det lät som nån knackade på fönstret när näbben hela tiden stötte emot fönstret. 

Det lär bli en slö och slapp dag (igen) för det känns att det inte blev många timmars sömn i natt. Tur att jag är ledig och kan vila när jag känner för det. Som nu!

Ha en bra tisdag, oavsett om det är jobb eller semester som gäller för dig!

söndag 14 juli 2019

5 godaste salladerna till grillat

En typisk sommarmiddag hos oss är något grillat, oftast kött eller kyckling, en sås och en stor sallad. Att blanda ner frukt eller bär i salladen gör den lite sötare och godare och på sommaren finns det så mycket gott att välja på, men nektariner och jordgubbar hör nog till favoriterna. På vintern använder jag oftast fryst mango.

5 godaste salladerna till grillat


Sallad med capresetopp




Sötpotatissallad med jordgubbar




Sommarsallad med nektariner




Tomat- och hallonsallad




Halloumisallad

lördag 13 juli 2019

Chokladkolasnitt

Det blir lite många kakrecept nu, men det blir lätt så eftersom vi har två julikalas där vi vill ha en massa gott på fikabuffén. De här chokladkolasnitten är en personlig favorit. Choklad är alltid en favorit och i denna sega, krispiga kakan blir det perfekt.


Chokladkolasnitt

100 g margarin, rumsvarmt
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat

Rör margarin, socker och sirap riktigt poröst.
Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt det till smörblandningen.
Dela degen i tre bitar, rulla ut till längder. Platta ut längderna på plåten, räffla dem med en gaffel.
Grädda i 175 grader i 11-15 minuter.
Låt svalna lite (men inte kallna) innan de skärs i sneda bitar. 
Låt kakorna ligga kvar på plåten tills de är kalla.

På väg in i ugnen

På tal om julikalas var vi bjudna på ytterligare ett kalas idag med en massa gott på fikabordet. De hade sån himla tur med vädret också, soligt, varmt o skönt. Fast när vi hade fikat klart så började det blåsa och blev ganska kallt, känns som typiskt den här sommaren.

Men nu hoppas vi på kanonväder på fredag då det är dags för mitt kalas - jag vill också sitta ute på mitt sommarkalas.

Nu är det spelkväll på gång enligt Ida så jag måste gå. 
Ha en underbar sommar-lördagkväll!