lördag 6 juli 2019

Rabarberbullar med kardemummakrisp

Åh vad härligt att vakna upp till en ledig dag. Jag börjar med en lugn morgon med flera koppar te innan jag sätter igång med kalasplaneringen inför Idas födelsedag i morgon. Tror ni vi har en 11-åring här hemma som längtar till i morgon (då hon fyller 12)?

Jag förmodar att det är fler än jag som är lediga i dag och om även ni har lite småkasst väder så passar det perfekt att baka bullar. Jag försöker komma på en massa nya recept med rabarber för att kunna använda upp så mycket som möjligt av vår rabarberdjungel.


Rabarberbullar med kardemummakrisp

Rabarberkompott

300 g rabarber
1 msk vaniljsocker
150 g farinsocker
Skär rabarbern i centimetertjocka bitar. 
Lägg rabarber, farinsocker och vaniljsocker i en kastrull. 
Koka upp på medelhög värme tills sockret har smält och rabarberbitarna blivit mjuka. 
Rör om då och då för att sockret inte ska brännas vid. 
Kompotten ska tjockna och när den är något lösare än marmelad är den färdig. 
Låt kallna helt i kastrullen.

Mandelmassafyllning

125 g mandelmassa
125 g rumstempererat smör

Grovriv mandelmassan. 
Mosa ihop med smör till en jämn smet.

Kardemummakrisp

3 dl vetemjöl
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk nystött kardemumma
110 g smör, smält

Blanda ihop alla ingredienserna till en smulig massa och ställ kallt att vila en stund.

Vetedeg

50 g jäst
125 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
0,75 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, häll lite över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, rumsvarmt smör, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, (spara lite till utbakningen om det behövs)
Arbeta degen smidig i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Bred ut mandelmassefyllningen på degen. 
Bred sedan ut (delar av) rabarberkompotten över degen och mandelmassafyllningen.
Rulla ihop degen till en rulle, skär den i cirka 1-2 cm breda bitar och lägg i stora muffinsformar på en bakplåt.
Smula på kardemummakrisp mitt på bullarna.
Grädda i 220 grader i ca 12 minuter tills bullarna har fått fin färg. Ta ut plåten och låt bullarna svalna.


Det är inte mycket som slår kanelbullar enligt mig, eftersom det nog är det godaste jag vet. Men dessa rabarberbullar kommer inte långt efter. Kul och god variant på bullar. Men nästa gång tillsätter jag nog kanel till mandelmassafyllningen.

Jag använde inte alla rabarberkompott och det som blir över är perfekt att använda i filtallriken eller baka rabarbergrottor av.

fredag 5 juli 2019

Tjejdrinkmiddag

Som förväntat fick vi en jättetrevlig och mysig kväll i går med en massa mat, dryck och snack. Gu' vad vi pratade men så himla härligt att ha så mycket att prata om. Perfekt att ordna en festkväll trots att jag inte har börjat semestern än, för några timmar kändes det verkligen som att jag hade semester. Men det var inte lika härligt i morse när klockan ringde 5.20. Men hallå det är ju fredag, woho och några dagar in i nästa vecka börjar min semester på riktigt.



Tjejdrinkmiddag

Fördrink med småplock i solen

Älskar att börja en festkväll med lite småplock och nå gott i glasen. Eftersom vi dessutom träffades hyfsat tidigt var det ingen brådska att sätta igång med maten utan jag kunde i lugn o ro sitta och njuta av drinken, snackset, solglimtarna och sällskapet.

grönkålschips
vatten- o galiamelon och jordgubbar
edamamebönor
hel ugnsbakad ricotta
salta rostade solros- och pumpakärnor
kex
rabarbermojito

Bra start på mysig kväll
Rabarbermojiton gjorde succé
Ugnsbakad hel ricotta, en spännande och god nyhet. Detta kommer jag göra fler gånger.

Middag i köket

Till middag bjöd jag på min nya favorit som vi åt även i lördags, typisk god sommarmat för mig. Jag älskar sötpotatis men eftersom en av gästerna inte gör det så gjorde jag även en likadan sallad men bytte ut sötpotatisen mot vanlig potatis. Så enkelt att anpassa för att alla ska bli nöjda.

vin- och örtkokt kyckling med fetaost-, basilika- och fröströssel
sötpotatissallad med citronvinägrett
potatissallad med citronvinägrett
caprese på ruccolabädd
rosévin

Nya favoritmenyn.
Andra gången på mindre än en vecka som jag äter det och längtar ändå till nästa gång jag får äta det.
Den kycklingen!


Efter maten och innan efterrätten tog vi en till drink, min hyfsat nykomponerade friska och fräscha äpple- och pärondrink.


Efterrätt i soffan

När det sedan var dags för efterrätt flyttade vi oss till soffan där vi mumsade på rabarberpaj och/eller lågkolhydrat-kladdkaka med jordgubbar och grädde. 

grädde 
jordgubbar
te, kaffe



Nu blir det en slapp o slö fredagkväll i soffan. I morgon blir det festplanering igen för på söndag fyller Ida år och självklart ska det firas mycket och länge - som varje år.

Det är kanske dags att starta ett seriemaraton ikväll, det hör ju som till när det är semestertider. Har ni några tips på bra serier som vi borde börja se? Det har kommit en tredje säsong av Designated Survivor så den ska vi se i alla fall. Men vad mer?

Ha en underbar fredagkväll!

torsdag 4 juli 2019

Powernap och fest

Vilket tråkigt och snopet slut det blev på fotbollen i går. Sveriges damer var ju bättre och så värda en finalplats, men tyvärr räcker inte det utan det är målen som räknas. Men nu laddar vi för bronsmatchen på lördag OCH för kvällens basketmatch. Det är ju EM-kvartsfinal för Sveriges damer. Missa inte det!

Risken är dock rätt stor att jag missar stora delar av matchen eftersom jag ska har två kompisar på besök i kväll. Dags för sommarens träff och vi hoppas på samma tur med vädret som vi ofta har när jag ordnar sommarträffen. Prognosen verkar fortfarande lite osäker, men oavsett hur vädret blir är jag säker på att vi får en bra kväll. Och angående basketen så hoppas jag att de tar sig vidare så jag får se Sverige i en semifinal istället.


Det har blivit lite för lite sömn för mig de senaste dagarna, då jag kommer i säng alldeles för sent och stämplar in på jobbet redan klockan sex. Så nu ska jag ta en powernap för jag vill ju inte somna till fördrinken, sedan ska jag fortsätta festfixandet.

Utan att avslöja för mycket om kvällens meny kan jag säga att jag ska blanda fördrink, grädda efterrätt, koka förrätt och skära grönsaker. Dessutom ska jag skura o torka altan o utemöbler och duka bordet. Sedan hjälps vi nog åt med resten när väl gästerna har dykt upp.

Ha en bra torsdag och missa inte kvällens basketmatch!

onsdag 3 juli 2019

Chokladkakor

Ida ville baka subway cookies till sitt kalas och jag hade hittat ett recept jag var lite sugen att prova för det lät så enkelt. Det var enkelt, tack vare det smälta smöret, men inte blev det några sega subway-cookies. Istället blev det krispiga chokladkakor. Inte helt fel det heller, men inte det vi hade förväntat oss. Men Ida var nöjd ändå.


Chokladkakor

150 g smör
1 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
1 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
100 g vit choklad

Smält smöret, låt svalna.
Vispa ihop socker, ägg och vaniljsocker. Blanda i smöret och vispa ordentligt.
Blanda i resten av ingredienserna. 
Blanda tills smeten blir som en stor "fudgeboll", seg och kolaaktig.
Grovhacka den vita chokladen och blanda ner i degen.
Platta ut bollar på plåten.
Grädda i ca 10 minuter i 175 grader.
Låt svalna på plåten.

En lätthanterlig smet som vi rullade bollar av och plattade till på plåten innan gräddning.

Nu är det bara en timme kvar till sändningen börjar inför kvällens semifinal i fotbolls-vm. Vi är tokladdade och hoppas att vi får vara lika glada när matchen är över. Finalen spelas på söndag vid middagstid och jag ändrar så gärna i vårt program för dagen OM Sverige tar sig dit. Det är Idas födelsedag och tanken är väl att vi ska grilla nå gott precis då, men planer är till för att ändras...

Visst sitter ni bänkade ikväll?!

tisdag 2 juli 2019

Sega strösselsnitt

Ida ville ha kolasnittar till sitt kalas, men vi gjorde en lite roligare variant då vi tillsatte strössel i degen. Rolig twist på klassikern och visst blir man glad av att titta på de färgglada kakorna?


Sega strösselsnitt

100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
strössel

Blanda allt utom strössel i en bunke och knåda ihop det till en deg. 
Dela degen i tre bitar, lägg lite strössel (ca 0,5 msk) på varje bit och knåda in det i degen.
Forma till avlånga korvar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem med fingrarna. 
Strö över strössel och tryck fast det lite.
Grädda i 175 grader, ca 12 min. 
Ta ut plåten och skär kakorna på snedden innan de kallnat.


Kul med lite crunch i kakorna som smakar mycket kolakaka, förstås. Jag var nog lite snål med strösslet uppepå kakorna, var rädd att det bara skulle smaka strössel om hela kakan. Men det var ingen risk så nästa gång strör jag lite mer strössel uppepå och försöker trycka fast det ordentligt.

Lägg lite strössel på en tredjedel av degen. Knåda in det i degen.
Rulla till avlånga korvar, platta till lite, strö över ytterligare strössel.


söndag 30 juni 2019

Göra-det-jag-vill-helg

Nu är snart både helgen och juni slut.
Tänk att det är juli redan i morgon, min och Idas favoritmånad för då fyller vi år 💝

Jag ville göra roliga saker i helgen och det har jag gjort också. Igår handlade och planterade jag lite blommor så nu har vi ännu mysigare och finare på min älskade altan. Nu är det bara den härliga sommarvärmen som saknas. På da'n idag låg jag faktiskt ute och lyssnade på ljudbok och då var det riktigt varmt och vindstilla. Så underbart, men värmen var bara på tillfälligt besök tyvärr.


Jag har även påbörjat bakningen inför våra två kommande kalas. Så nu har vi en massa godsaker i frysarna och det är inte bra för en sockerråtta som jag, som inte ska äta sötsaker. Men nu får jag testa karaktären och se om jag lyckas motstå frestelsen. Men snart är det kalas och då ska jag provsmaka det jag har bakat.

Igår innan fotbollsmatchen åt vi en supergod middag, ibland lyckas man lite extra bra (recept kommer). Så himla fräscht och gott och jag längtar tills nästa gång jag kommer äta det. Vin- och örtkokt kyckling med fetaostströssel som serverades till sötpotatissallad och en caprese, det var verkligen en fullpoängare.


Nu ska jag avsluta helgen med att komma i säng hyfsat tidigt så att jag hinner läsa några sidor. Min nygamla rutin. Innan jag fick barn läste jag nästan varje kväll innan jag somnade men sedan blev jag mamma och jag var ofta så trött på kvällarna så jag somnade så fort jag la mig. Sedan har det tagit ett tag att komma tillbaka till läsrutinen, tv:n, datorn och mobilen har istället tagit min uppmärksamhet på kvällarna. Men nu är jag nog tillbaka till kvällsläsningen.

5 tips vad du kan göra med rabarber

Jag fortsätter med mina sommartips istället för veckomatsedlar på söndagar. Kul med lite variation, både för er och för mig. I fredags bad jag er om hjälp med rabarbertips och nu tänkte jag tipsa er om mina bästa rabarberrecept. Jag hoppas jag kan utöka min favoritlista efter att jag har testat recepten jag har fått av er på bloggen, Instagram och personliga meddelanden. Tusen tack för all inspiration!


5 tips vad du kan göra med rabarber


Absolut godaste marmeladen, med rabarber, äpplen och morötter. Tänk er en rostad macka med smör, ost och denna marmelad. Det kan man kalla lyxfrukost!

Varje sommar gör jag en stor sats av denna goda rabarbersaft. Det är perfekt för vår rabarberdjungel för då använder vi en massa rabarber på en gång.

Av den goda saften kan man sedan göra somrigaste fördrinken.

Man kan även använda rabarber i matlagning. I den här ugnskycklingen använder man även en annan sommaringrediens - gräslök. 

Det finns en mängd olika smulpajer och de flesta är supergoda, men den här med kokos och kardemumma har blivit min favorit.