söndag 30 juni 2019

Göra-det-jag-vill-helg

Nu är snart både helgen och juni slut.
Tänk att det är juli redan i morgon, min och Idas favoritmånad för då fyller vi år 💝

Jag ville göra roliga saker i helgen och det har jag gjort också. Igår handlade och planterade jag lite blommor så nu har vi ännu mysigare och finare på min älskade altan. Nu är det bara den härliga sommarvärmen som saknas. På da'n idag låg jag faktiskt ute och lyssnade på ljudbok och då var det riktigt varmt och vindstilla. Så underbart, men värmen var bara på tillfälligt besök tyvärr.


Jag har även påbörjat bakningen inför våra två kommande kalas. Så nu har vi en massa godsaker i frysarna och det är inte bra för en sockerråtta som jag, som inte ska äta sötsaker. Men nu får jag testa karaktären och se om jag lyckas motstå frestelsen. Men snart är det kalas och då ska jag provsmaka det jag har bakat.

Igår innan fotbollsmatchen åt vi en supergod middag, ibland lyckas man lite extra bra (recept kommer). Så himla fräscht och gott och jag längtar tills nästa gång jag kommer äta det. Vin- och örtkokt kyckling med fetaostströssel som serverades till sötpotatissallad och en caprese, det var verkligen en fullpoängare.


Nu ska jag avsluta helgen med att komma i säng hyfsat tidigt så att jag hinner läsa några sidor. Min nygamla rutin. Innan jag fick barn läste jag nästan varje kväll innan jag somnade men sedan blev jag mamma och jag var ofta så trött på kvällarna så jag somnade så fort jag la mig. Sedan har det tagit ett tag att komma tillbaka till läsrutinen, tv:n, datorn och mobilen har istället tagit min uppmärksamhet på kvällarna. Men nu är jag nog tillbaka till kvällsläsningen.

5 tips vad du kan göra med rabarber

Jag fortsätter med mina sommartips istället för veckomatsedlar på söndagar. Kul med lite variation, både för er och för mig. I fredags bad jag er om hjälp med rabarbertips och nu tänkte jag tipsa er om mina bästa rabarberrecept. Jag hoppas jag kan utöka min favoritlista efter att jag har testat recepten jag har fått av er på bloggen, Instagram och personliga meddelanden. Tusen tack för all inspiration!


5 tips vad du kan göra med rabarber


Absolut godaste marmeladen, med rabarber, äpplen och morötter. Tänk er en rostad macka med smör, ost och denna marmelad. Det kan man kalla lyxfrukost!

Varje sommar gör jag en stor sats av denna goda rabarbersaft. Det är perfekt för vår rabarberdjungel för då använder vi en massa rabarber på en gång.

Av den goda saften kan man sedan göra somrigaste fördrinken.

Man kan även använda rabarber i matlagning. I den här ugnskycklingen använder man även en annan sommaringrediens - gräslök. 

Det finns en mängd olika smulpajer och de flesta är supergoda, men den här med kokos och kardemumma har blivit min favorit.

lördag 29 juni 2019

Romkräm

Jag ville ha någon god och krämig röra på midsommaraftonens ägghalvor och eftersom jag hade kvar rom från min skagencheesecake så var det perfekt att göra en romkräm. Jag använde ganska mycket philadelphiaost för att få den riktigt krämig och inte för rinnig, man vill ju att den håller sig kvar på ägget utan problem.


Romkräm

1,5 dl crème fraiche
100 g philadelphiaost
1-2 msk finkornig rom (gärna löjrom)
dill, finhackad
gräslök, finhackad
cayennepeppar

Rör försiktigt ihop crème fraiche, ost, rom, dill och gräslök.
Krydda med lite cayennepeppar.


En användbar romkräm som inte bara är god på ägghalvor. Den passar även perfekt som pålägg på en rostad macka tillsammans med räkor. Lyxfrukost eller förrättstoast. Passar även som dip till chips eller som en kall sås tillsammans med grillad lax.

fredag 28 juni 2019

Rabarbertips sökes

Fredagkväll och helglugnet är här. Underbar känsla ❤️
Ni är säkert flera som börjat er semester i dag. Härligt för er, själv får jag vänta ytterligare 7-8 arbetsdagar. Men den som spar han har.....

Nu ska jag sätta mig och leta efter allt möjligt smarrigt med rabarber. Jag ska både bläddra i tidningar och googla lite. Ni kanske har några tips? Mat, fika, tillbehör, sallad, dryck? Hit me!

Våra rabarber är helt otroliga, vi har värsta raberberdjungeln i vårt land. Stjälkarna är både långa och grova och bladen är enorma, som elefantöron. Jag vill ju inte att de går till spillo så nu är det hög tid att använda upp lite. Det går nog inte mer än en rabarber till en hel paj, eller vad tror ni? 😂

Enkel chimichurri

Har ni ätit chimichurri någon gång? Det är en smaksatt olja som är supergott till grillat kött. Det finns hur många varianter som helst, men det borde vara olja, vinäger, persilja, chili och vitlök i alla, men i lite olika proportioner.

Till midsommar gjorde jag en snabbfixad chimichurri med få ingredienser som jag hade hemma. Dessutom blandade jag ihop allt med stavmixern - snabbt och smidigt (men kanske inte helt korrekt 😀).


Enkel chimichurri

1 dl persilja
0,5 dl citrontimjan
2 klyftor vitlök
2 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt
1 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk balsamvinäger

Lägg alla ingredienser i en skål.
Mixa och blanda med stavmixern.
Låt stå och dra i 20 minuter.
Servera chimichurrin i en skål.


Det här är ett jättegott tillbehör men fungerar även som en stark och god marinad. Vill man inte ha en sån stark chimichurri så minskar man ner mängden chiliflakes, vill man ha den mindre syrlig minskar man vinägermängden. Perfekt att anpassa efter just dig....eller dina gäster.


I dag firade jag fredagen med att sluta tidigare från jobbet och förlänga helgen med några timmar. Så underbart. En helg som jag kommer att använda till återhämtning och energipåfyllning för att orka sista dagarna innan semestern börjar på riktigt.

Jag tänker (försöka att) bara göra roliga saker - baka, laga god mat, läsa, se någon bra serie och förhoppningsvis även tillbringa tid ute i solen. För nu vill jag ha tillbaka sommarvärmen. I morse när jag cyklade till jobbet var det svinkallt och blåsigt och det kändes verkligen inte som sommar, mer som höst.

onsdag 26 juni 2019

Matjessilltårta i glas

Istället för att göra en stor rund matjessilltårta till midsommar gjorde jag den i små glas. Väldigt smidigt och gott. Eftersom jag hade gjort en skagencheesecake var det fint att servera matjessillen på ett annat sätt. Jag tycker om att det jag ställer på bordet har olika former och smaker, så matjessilltårta i glas var perfekt.

Istället för kavring använde jag proteinbröd med få kolhydrater och det blev verkligen supergott. Blir så glad då jag hittar bra alternativ med få kolhydrater.


Matjessilltårta i glas

1 burk matjessill i bit (à ca 200 g)
1 liten rödlök
1 dl finskuren gräslök
3 dl gräddfil
0,5 dl crème fraiche
1 msk finrivet citronskal
0,5 dl små kapris
0,5 krm svartpeppar
rädisor och dill till garnering
Garnering
ca 2 skivor kavring eller proteinbröd för lågkolhydratkost
smör
rädisor
citron
dill

Mixa kavringen i en matberedare. 
Stek smulet på medelvärme i smör 5–10 minuter, tills det är gyllene. 
Häll av och hacka sillen. 
Skala, dela och finhacka löken och gräslöken.
Blanda sill, lök, gräslök, gräddfil, crème fraiche, citronskal, kapris och svartpeppar. 
Fördela röran i glas.
Strö över kavringssmulet vid servering.
Garnera med tunt skurna rädisor, citron och dill.

tisdag 25 juni 2019

Glädje

Det här inlägget blev visst inte publicerat då för länge sedan när jag skrev det. Jag publicerar det därför nu istället. Tänkvärda ord som alltid är bra att ha med sig och lite sommarpepp är väl aldrig fel 😀 Man kan styra sin egna lycka, men ibland kan det ta lite längre tid att göra sig av med energitjuvar och glädjedödare.

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

Tänk vad allt är enkelt om man tycker om det man gör. Man ser inga hinder.
Men tänk vad lite som behövs för att förstöra glädjen.

Försök hitta det som är roligt och låt ingen förstöra glädjen och stjäla din energi.
Då är det dags att välja bort den eller det som förstör.


 Försök hitta glädjen så kommer allt annat av sig själv 💖