måndag 24 juni 2019

Bra dag och underbar kväll

I dag var det dags för första dagen på en hel arbetsvecka. Det var länge sedan jag arbetade 5 dagar på raken. Fast det är ju det vanliga så det ska nog gå bra den här veckan också, trots att det kändes lite kämpigt i morse. Första dagen flöt på snabbt o bra, jag hade en massa roliga arbetsuppgifter som jag var tvungen att bli klar med i dag. Jag hann!

Det märks att många ska gå på semester snart, förmodligen nästa vecka, för det är en hel del möten inplanerade den här veckan - man vill göra klart innan semestern.

Efter en nästan sömnlös natt var jag på jobbet strax efter sex vilket i sin tur betyder att jag hade full dag vid tre-tiden. Vet ni hur skönt det är att lämna jobbet och cykla hem den tiden? Det är ju jättelänge kvar av dagen och en massa tid till att njuta av sommarkvällen. Man kan nästan lura sig själv att man har semester.

Och vilken kväll vi fick! Jag hade inte alls väntat mig en solig och varm kväll, men det fick vi. Leif rensade i rabatterna med lite hjälp av mig, men jag la mer tid på att städa på altanen och gården innan vi satt oss i loungen och njöt av kvällssolen medan Ida njöt av ett bubbelbad. Bästa presenten i fjol. Hur ska vi toppa det i år? Mindre än 2 veckor kvar!

söndag 23 juni 2019

5 grillade tillbehör

Istället för en veckomatsedel tänkte jag i dag tipsa om 5 goda tillbehör som man tillagar på grillen. På sommaren använder vi grillen så mycket som möjligt och då är det perfekt att även grilla tillbehören. Jag drömmer om ett riktigt utekök så vi kan tillaga och bereda ännu mer mat utomhus. Sommaren är så kort så jag vill maxa utevistelsen när vi väl har varmt och skönt.

5 grillade tillbehör


pesto-champinjoner



färskpotatispaket



vitlöksbröd



fetaostpaprikor



sparris

lördag 22 juni 2019

Midsommar

Idag öser regnet ner och har så gjort större delen av dagen, det har regnat så mycket så vägar svämmade över. Typiskt att det är regnoväder just i dag när Birka har haft en kryssning från Stockholm som kom till solsäkra Luleå i dag. Leifs faster med man var med på kryssningen och jag är så ledsen att de inte fick se fina Luleå från sin bästa sida.

I går däremot då sken solen ☀️ Vi satt ute nästan hela dan o kvällen och några badade efter vi hade mumsat på tårtorna och inväntade grillmiddagen. Så mysigt! När vi hade ätit upp middagen och börjat duka in då började det regna men då flyttade vi bara in och fortsatte vår mysiga midsommarafton. För vi hade verkligen en supermysig dag precis i min smak - mycket mat och trevligt sällskap. Kan inte bli bättre 💕


Midsommarlunch

inlagd sill, sill med citron o ramslök
matjessilltårta i glas (lchf)
gravad lax
ägghalvor med romkräm och räkor
skagencheesecake (lchf)
hårdbröd, smörgåsrån, finn crisp, fröknäcke
smör, ost

varm korv o bröd
(alla tycker ju inte om lax o sill så självklart fanns det fiskfritt alternativ också)



Midsommartårtor

marängtårta med krossad choklad och jordgubbar



Midsommarmiddag


Från grillen 
picanha (ny styckningsdetalj på nötkött)
halloumi
champinjoner
zucchini
majskolvar


Tillbehör
krossad potatis med västerbottensost och örtolja
chimichurri
bearnaise, pepparsås
sallad


En av gästerna hade med sig de finaste rosorna jag någonsin sett. Jag njöt av dem igår och har njutit ännu mer av dem i dag då vi varit inomhus nästan hela dagen. Det bara kryllar av vackra champagnefärgade blommor på stjälkarna.


Det fortsätter regna o blåsa ute så nu ska jag mysa ner mig i soffan och njuta inomhus av denna lediga dag. För helt ärligt - om man inte behöver ut så kan det vara ganska mysigt med en ovädersdag. Fast man blir trött. Jag som nästan aldrig kan slumra på dagarna lyckades somna strax före middagen och det var så himla skönt. Många tidiga morgnar och sena kvällar har satt sina spår. 

Men nu lär det nog dröja innan jag kan somna ikväll, eller? Men det går ingen nöd på mig 😀 eftersom vi har kylskåpet fullt med godsaker från i går kan det nog bli en lyxig och god kvällsmacka deluxe om ett tag.

onsdag 19 juni 2019

Extra god mozzarella - närproducerat hantverk

Jag har ju glömt visa er vad vi gjorde för några, ganska många, veckor (månader) sedan.

En superrolig grej helt i min smak!

Vi fick se hur man gör mozzarella, denna goda ost blev genast lite godare när den är närproducerad och man fick se vilket hantverk det är. Svenska Frägsta mejeri gör mozzarella på italienskt sätt men med svensk mjölk. 

Inga maskiner, utan en kastrull och en träpinne/slev var det som användes för att ha bättre kontroll på processen. Maskiner känner och jobbar inte lika bra 😀 En liten rolig berättelse var att när Frägsta mejeri skulle starta sin mozzarella-tillverkning så köpte de in maskiner. Men när de sen tog hjälp av en italienare som gjort mozzarella hela sitt liv, så ratade han maskinerna för han vill göra mozzarellan på det riktiga sättet. Så nu används inte maskinerna i deras mejeri.

Det var riktigt kul att se hur mozzarella tillverkas för jag hade verkligen ingen aning. Och att sedan få smaka nygjord mozzarella var helt ljuvligt, för att inte tala om hur gott det var med nygjord burratina💖

"Ostmassa" läggs ner i varmt vatten under omrörning
Mer vatten kan behövas samtidigt som man rör om med pinnen/sleven
Känn så att det blir en bra konsistens nu när osten har smält ihop.
"Seg" o god mozzarella
Här görs Nodini - mozzarellaknutar
Sedan får knutarna (eller annan mozzarella) svalna i kallt vatten
Se'n fick vi njuta av nygjord mozzarella. Vet ni hur gott det var? Himmelskt!
Sedan tillverkades burratina, början var det samma...
Men sedan fylls mozzarellabollen med en gräddig ostblandning. Så himla gott!

Om ni blir nyfikna på dessa godsaker får ni kontakta Frägsta Mejeri och fråga var i er närhet deras produkter säljs. I Luleå hittar ni deras italienska ostar med svensk mjölk hos Emporio Barattini 

tisdag 18 juni 2019

Idas Toast Skagen

Inför midsommar vill Ida tipsa om en supergod förrätt som inte är så svår att göra. Det som kan vara lite problem är att skala räkorna, men med lite träning så går det också bra hälsar hon. Det finns många varianter på Skagenröra men det här är en enkel variant med få och "vanliga" ingredienser.


Idas Toast Skagen

Skagenröra

5 hg räkor med skal
rejält med dill (jag använder fryst)
lite finhackad rödlök
crème fraiche
philadelphiaost
chili- eller cayennepeppar.

Toast

Baguette
gurka
paprika

Skagenröra
Skala räkorna och lägg dem i en skål.
Ta en sax o gör några klipp över räkorna i skålen så att de blir lite mindre.
Strö över rikligt med dill och lite finhackad rödlök.
Tillsätt en klick crème fraiche och en halv klick philadelphiaost.
Rör om försiktigt.
Tillsätt mer crème fraiche och Philadelphiaost till du har en krämig röra. Ta inte för mycket för då blir det bara rinnigt och ligger inte kvar på mackan lika bra.
Pudra över lite chili- eller cayennepeppar, men ta inte för mycket för det är starkt.

Toast
Skär en baguette i sneda skivor (så blir de lite större).
Klicka på en rejäl klick skagenröra.
Garnera med grönsaker.

måndag 17 juni 2019

Jordgubbstårta gluten- och sockerfri

Alltså det här var så gott!

Efter att ha varit sugen på jordgubbstårta sedan nationaldagen smakade det så otroligt gott i helgen då jag äntligen fick mumsa på en tårta med jordgubbar och grädde. 6 juni när vi var i Spanien försökte jag få tag i vanlig vispgrädde att vispa själv, men det enda vi hittade var spraygrädde eller matlagningsgrädde. Så det blev ingen tårta då utan jag fick vänta till i helgen då vi firade skolavslutningen istället.

Är så himla nöjd med den här tårtan, helt utan vetemjöl och vanligt socker. Det tror jag ingen skulle kunna tro. Eftersom det är kokosmjöl i tårtan och formen är bröad med kokos så smakade det kokos om tårtan och det blev faktiskt riktigt riktigt bra. Tips även till er som vill göra "vanliga" tårtor.


Jordgubbstårta gluten- och sockerfri

Tårtbotten lågkolhydrat

4 ägg
1,75 dl Ica sötströ
75 g smör
0,75 dl mjölk
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
till formen
smör
kokos

Fyllning o garnering
sockerfri sylt
grädde
jordgubbar

Tårtbotten
Vispa äggen pösiga. Vispa ner sötströ.
Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ner i äggsmeten.
Blanda ihop de torra ingredienserna och vispa ner i smeten.
Smöra en springform på ca 22 cm i diameter, strö lite kokos i den. Häll upp smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Känn med sticka om den är klar. 
Låt svalna och dela sedan i två delar.

Fyllning o garnering
Bred ut sockerfri sylt eller mosade bär på ena botten.
Bred ut grädde på sylten/bären.
Lägg på andra botten.
Bred på ett tjockt lager grädde och garnera med jordgubbar.
Låt stå i kylskåp några timmar så att smakerna sätter sig riktigt ordentligt.


Vill man ha en högre tårta bakar man två bottnar och använder antingen alla 4 delar eller bara 3. Eftersom vi inte var så många som skulle äta av tårtan blev det perfekt med bara 2 bottnar. Vi har ändå fått mumsa jordgubbstårta hela helgen.

Den här kommer nog finnas på fikabordet på alla våra kommande sommarkalas...och det är några stycken. Ev provar jag då lite olika fyllningar, är sugen både att prova en chokladmousse och en vaniljkräm (inte samtidigt). Nästa tårta lär jag göra redan till fredag då det är midsommarafton. Ingen midsommar utan jordgubbsefterrätt, eller hur?

Receptet på tårtbotten hittade jag hos Åse, men hon bröade formen med sötning istället för kokos. Men kokos runt kanten var verkligen perfekt, så jag hoppas ni provar det.

En bit jordgubbstårta ute i solen. Kan det bli mer sommar?
Bröa formen med kokos
Häll i smeten.
Färdiggräddad
Titta så fina bottnarna blir.
Bred på sylt/bär och sedan grädde.
Jag blandade ihop sylten och grädden lite.
Nästa gång provar jag nog att blanda ihop det innan jag brer på det på tårtbotten. Tror det kan blir bra.
Garnerad och klar
Dags att provsmaka. Så nöjd!

Uppdaterat: På midsommar åt vi denna underbara tårta igen och då la jag ett lager skivade jordgubbar i tårtan också. Det blev superbra! Jag hade alltså på den nedre botten först ett lager sockerfri sylt, sedan ett lager grädde och sist skivade jordgubbar innan jag la på den andra botten. Se bild nedan.

Sockerfri sylt, grädde och jordgubbar fyllde jag midsommartårtan med.
Den här bilden visar alltså fyllningen i tårtan, det är inte tårtgarneringen.

söndag 16 juni 2019

Midsommarfavoriter

Nu är det inte många dagar kvar till Midsommarafton.
Har ni planerna och menyn klar? Det har inte vi. Istället för att ge er en veckomatsedel så här på söndagsmorgonen tänkte jag tipsa om några midsommarfavoriter som förmodligen kommer finnas på vår midsommarbuffé.


Vi älskar skaldjur och ofta när det är fest har vi nån variant på skagenröra på bordet. På midsommar är denna skagencheesecake ett måste - festlig, vacker och god.



På midsommarbordet måste det finnas gravad lax och gärna flera varianter. Sedan tycker jag om att göra snittar/tilltugg med gravad lax också för att riktigt få frossa i gravad lax.



Ingen midsommar utan sill och jag gör oftast två varianter, dels en inlagd i klar vätska och sedan någon mer krämig eller nån typ av röra som t.ex. Nubbesallad



Kallskuret kött/kyckling är så perfekt på sommarfester och finns oftast på våra buffébord. Så skönt när man kan förbereda i förväg och sedan bara ställa fram o garnera lite när det är dags att äta.



På sommaren är det så gott med potatissallad och det finns många goda att välja bland, t.ex. denna med Västerbottensost.



Inget buffébord utan minst en stor o god sallad. Här har jag gömt salladen under en god topp av tomat, mozzarella, basilika och olivolja.



När det är fest måste man ha efterrätt och på midsommar är det jordgubbstårta som gäller. Här har jag använt köpta marängbottnar som är äggfria, perfekt för oss.