torsdag 7 februari 2019

Bacon- och pastagratäng

Dagens middag blev en god pastagratäng med saker som behövde ätas upp. Jag älskar när jag lyckas göra goda spontanmiddagar av mat som annars riskerar att slängas. En burk crème fraîche, en skvätt grädde, kokt pasta från tidigare middag och två paket bacon var alla i stort behov av att ätas upp och vilken bra kombination det blev.

Jag glömde ta kort så det blev en snabbtagen bild innan allt var slut. Kan nog vara den sämsta bilden jag har tagit o visat och då har jag ändå extremt många dåliga kort. Men jag lovar att gratängen var mycket godare än den ser ut på bilden 😂


Bacon- och pastagratäng

pasta, gärna färdigkokt
2 pkt bacon
1 förp crème fraiche tomat & basilika
1,5 dl grädde
riven ost

Koka pastan om du inte har pasta kvar från någon tidigare middag.
Stek bacon (tips! stek i ugnen), dela i bitar.
Koka ihop smaksatt crème fraiche och grädde. Salta o peppra lite.
Blanda ihop pasta, bacon, sås och lite ost i en smord gratängform.
Strö mer riven ost över.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter.

**************

Just gratänger är ju perfekt för att använda upp matrester, soppa är också bra. Jag är hyfsat duktig på att ta tillvara all mat, men jag kan definitivt bli bättre på det. Jag mår så dåligt när vi "glömmer" bort mat och det hinner bli dåligt så vi måste slänga det.

Vad har ni för tips för att minska matsvinnet? 

Besatt

Alltså jag har varit galet sugen på semlor. Det blev en besatthet och semlor var det enda jag kunde tänka på 😀 Men nu är jag lite botad för i tisdags fick jag äntligen en efterlängtad och supergod semla, förmodligen Luleås godaste köpes-semla.

En massa kardemumma i den goda bullen och ordentligt med mandelmassa, precis som en semla ska vara. Men de hade fått ytterligare pluspoäng om de hade skippat socker i grädden, för grädde ska inte smaka sött hur lite det än må vara.


Jag tror att jag måste försöka hinna baka lite semlor i helgen mellan alla fotbolls- och basketmatcher, så jag kan frossa riktigt ordentligt i mina supergoda semlor proppade med mandelmassa och kardemumma. Efter det kanske min besatthet har gått över helt o hållet 😃

Njuter 💖

Imorgon är det fredag och sen är det helg. Lovely! Så underbart med lite vila och sovmorgon. Mina två favoritgrejer. Det verkar dessutom som att vi kan få varmare till helgen, bara kring 10 minusgrader. Om det blir så, så måste jag gå ut på en långpromenad. Äntligen! Om det inte snöar för mycket förstås...

Vad har ni för helgplaner?

onsdag 6 februari 2019

Nu får det vara nog...

Jag vet att jag tjatar om denna kyla. Men förstår ni hur länge vi har haft kallt och hur kallt vi har det? I morse vaknade vi till minus 28 - igen! Jag orkar inte mer. Blir det inte varmare snart går jag i ide, lägger mig i sängen under täcket och stannar där tills jag har tinat upp om några dagar.

Fast jag får nog skippa ide-tanken för jag behövs nog på jobbet där vi håller på att slita ihjäl oss. Snart måste det lugna ner sig, eller? Jag längtar till den da'n då jag kan ta lite flexledigt och smita hem redan vid tre. Just nu känns det inte som att den da'n kommer att komma, men vem vet "Plötsligt händer det...."

Något varmare, vackrare och härligare än vädret och jobbsituationen är min otroliga amaryllis. Ser ni hur många blommor/klockor det är?


Sex stora röda vackra blommor från en amaryllis lyser upp mitt vardagsrum. Den som väntar på nå gott... Det var ju ett tag sedan det var jul, men jag njuter lika mycket nu som jag skulle ha gjort då.

Nej, nu är det dags för en kopp varmt te innan jag måste ut i kylan för att hämta Ida från dansen. Brrr, men se'n ska jag inte ut nå mer i dag, utan då är det mysbyxor, filt och soffan som gäller resten av kvällen.

måndag 4 februari 2019

Semmelsnittar

Jag är så himla sugen på semlor, men det verkar vara hopplöst för mig att få tag i några. I lördagskväll var jag och Ida på flera affärer men det var slut överallt. Ni vet hur det blir till slut när man vill ha något så kan man inte sluta tänka på det och man blir bara mer o mer sugen och frustrerad.

I brist på tid och riktiga semlor så bakade jag snabbakade semmelsnittar istället för riktiga semlor och tack vare kardemumman smakade det nästan som semlor.


Semmelsnittar

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mandelmassa
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma, malen

Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp.
Riv ner mandelmassan fint och vispa lite till.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och kardemumma, tillsätt till smörsmeten.
Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
Rulla degen till tre längder och lägg dem på en plåt. Platta till längderna något.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 12 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.


Jag tror det är min nya favorit-småkaka. De var verkligen supergoda, mandelmassan gör dem lite småsega och det är ju ingen hemlighet att jag älskar kardemumma.

söndag 3 februari 2019

Matsedel v.6 första veckan i februari 2019

Nej, är det redan söndag!

Inte har jag hunnit allt jag hade planerat. Ja, ja jag får väl fortsätta imorgon efter jobbet med det jag inte hinner i dag. Men det jag ska göra redan i dag är att planera vår egna veckomatsedel också. Att ha en färdig matsedel underlättar vardagen så himla mycket. Håller ni med? Eller är ni såna som tar dagen som den kommer och måste känna vad ni är sugna på just den dagen? Vi utgår oftast från en matsedel men ibland är vi spontana och gör något annat än det planerade.

Här kommer en matsedel till er där jag hoppas att ni hittar mycket inspiration till kommande veckas middagar.


Matsedel v.6 första veckan i februari 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

torsdag 31 januari 2019

Långt o kallt

Minus 27 vaknade vi upp till i morse och inte har det blivit varmare under da'n.
Alltså nu får kylan ge sig, jag orkar inte mer. 


Nånting roligare och härligare är att jag nu kan duscha ordentligt efter operationen. Som jag har längtat! Det är lite krångligare att torka mig eftersom jag har kvar alla plåster som jag måste vara försiktig med så att jag inte river bort dem. Men snart får jag ta bort dem också. Lovely!

Är så nyfiken hur benen ser ut. Det lär vara många sår. Men hur stora? Jag har sett en del blåmärken, döljer sig det fler där under? Spännande, spännande.

Alltså vet ni! I morgon är det både fredag och februari. Det måste nog firas. Det har varit en extremt jobbig januari. Stressigt på jobbet i kombination med att det inte blev nån speciell vila och återhämtning under jul och nyår har gjort januari till en väldigt lång och jobbig månad. Men nu är den snart över.

onsdag 30 januari 2019

Mjukt fröbröd

Jag fortsätter min jakt på gott hembakat lchf-bröd och det här är nog min favorit så här långt. Jag har bakat två omgångar och är fortfarande inte less. Men ombyte förnöjer så snart har jag nog nån ny favorit. Smakar som fröknäcke men mjukare och tjockare konsistens.


Mjukt fröbröd

4 ägg
3 dl riven ost 
(Jag blandade västerbottensost och en mildare variant)
1,75 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1,25 dl linfrön
1 dl sesamfrön
0,5 tsk salt
0,5 dl nyponskal

Blanda ihop alla ingredienser och bred ut på stor ugnsplåt. 
Fördela jämt med slickepott.
Grädda i 220-225 gr i 10-15 min.
Skär sedan i bitar.
Frys in och ta fram innan servering.


Väldigt enkelt bröd att baka eftersom man bara behöver röra ihop alla ingredienser - ingen visp och ingen jäsning. Supergott till frukost med ett tjockt lager ost och en massa paprika, eller ägg o kaviar.



I dag hoppas jag på en bilfri kväll efter gårdagens alla skjutsningar och hämtningar. Vi får se om jag lyckas! Jag är faktiskt lite sugen på att baka, borde låta bli eftersom jag inte borde äta sött och om man bakar måste man tjuvsmaka. 

Få se hur baksugen och pigg jag känner mig i kväll....och om jag slipper vara taxichaufför. Hela mitt flöde på Facebook och Instagram är fyllt med semlor så det är svårt att inte bli sugen på en kardemummasmakande och mandelmassafylld semla.