onsdag 23 januari 2019

Sallad med caprese-topp

God morgon!

Nu ska jag tipsa om en en snabbfixad men otroligt vacker och god sallad. Den här bjöd jag på när jag hade köket fullt av middagsgäster och inte kände för att hacka och skära en massa grönsaker till en sallad. Just sallad är så himla svårt att beräkna till många, vissa äter inget, vissa smakar lite, vissa äter jättemycket. Dessutom blir en ihopblandad sallad med bl.a. gurka och tomat ofta dålig på nån dag så det är inte säkert att man hinner äta upp resterna innan de har blivit dåliga. Sånt gillar jag inte!

Därför blev jag så nöjd när jag kom på den här varianten som var god, vacker och hållbar.


Sallad med caprese-topp

blandade salladsblad 
(jag använde en påse med färdigblandad mix)
tomater
mozzarella
färska basilikablad
olivolja

Lägg salladsbladen i botten på ett fat.
Skiva tomater och mozzarella och varva på salladsbädden.
Strö över basilikablad.
Ringla över olivolja.


Jag beräknade ca 2 skivor tomat per person och det verkade vara bra beräknat. Jag hade förberett tidigare på da'n genom att skiva tomaterna och mozzarellan, så gick det sedan snabbt att fixa salladen strax innan midda'n.

måndag 21 januari 2019

Kycklingwok

I fredags var det Ida o Isak som önskade middag och det var så bra önskning så Olivia ville också komma hit på middag. De ville ha kycklingwok med mycket grönsaker. Självklart fixade jag det! Fast jag hade nog kunnat ha ännu mer grönsaker - om jag hade orkat hacka, skära, strimla och steka/woka allt.


Kycklingwok

1 kg kycklingfilé
salt, peppar
färsk ingefära
vitlök
chili

2 broccolibuketter
4 morötter
2 paprikor
1 purjolök
1 bit vitkål

1 msk kycklingfond
0,5 dl soja
0,5 dl thaichilisås
2 dl vatten

Skär alla grönsaker och kycklingen i mindre bitar eller strimlor.
Värm olja i en wokpanna, tillsätt lite riven ingefära, vitlök och chili.
Stek kycklingen i omgångar i kryddoljan, salta o peppra. Håll varmt.
Stek grönsakerna i omgångar. 
Stek inte grönsakerna för länge utan behåll lite tuggmotstånd.
Blanda ihop kyckling och grönsaker i en stor wokpanna.
Häll i fond, soja, thaichilisås och vatten.
Koka ihop och bli varmt några minuter.
Smaka av med ingefära, vitlök, salt o peppar.
Servera som ensamrätt eller tillsammans med nudlar eller ris.


Om alla vill ha nudlar så avslutar man med att blanda in nudlar i woken så att de också tar smak av allt gott, men eftersom det var olika önskningar hos oss serverade jag woken som den var. Sedan serverade jag ris och nudlar bredvid och jag kunde äta av bara woken utan extra kolhydrater.

Nu är Ida helt inne på att vi ska ha wok-fredagar istället för taco-fredagar, så jag tolkar det som att jag lyckades med maten. Hon har t.o.m lovat att hjälpa mig att skära alla grönsaker nästa gång.


Kylan håller sig kvar! Jag blev så besviken när jag vaknade och såg att det var minus 27, jag trodde att det skulle hålla sig kring minus 20. Jag hade kunna ge nästan hur mycket som helst för att få stanna hemma och inne i dag. Men sån tur har jag inte!

Jag önskar er en bra måndag och hoppas att ni (och jag) lyckas hålla värmen!

söndag 20 januari 2019

Matsedel v.4 januari 2019

Nu är jag tillbaka med en veckomatsedel efter ett långt uppehåll över advent, jul och nyår. Som vanligt hoppas jag att jag kan inspirera er till lite ny matlagning eller kanske påminner jag er om nån gammal favorit som ni glömt bort.


Matsedel v.4 januari 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


******************************

Kylan fortsätter här i Luleå, så jag stannar inne större delen av dagen. Fast i dag är det ju nästan varmt eftersom det bara är minus 18, igår var det minus 27. Efter en lång sovmorgon, en ännu längre frukost ska jag snart försöka jobba lite och även planera lite middag till kommande vecka. Tvättstugan behöver jag nog också besöka för den håller på att svämma över av smutstvätt för jag har inte hunnit/orkat tvätta en enda maskin i veckan.

Vad har ni för söndagsplaner?

fredag 18 januari 2019

Extra efterlängtad

Äntligen fredag!

Förstår egentligen inte varför jag har varit så otroligt trött den här veckan och varför den har känts så lång. När man har mycket att göra på jobbet brukar ju veckorna gå i ett rasande tempo.

Men det beror förmodligen på allt som hänt de senast två månaderna med att pappa blev sämre och till slut somnade in en vecka innan julafton, julen som vi försökte fira så vanligt som möjligt, dåligt samvete för min höga frånvaro från jobbet, nyår, begravningen med allt för- och efterarbete och sedan sjukt mycket att göra på jobbet vid årsskiftet och början på året.

Men nu ska jag ha en lugn helg och sedan är det inte så mycket kvar av januari, och jag har inte gett upp hoppet om att februari kommer bli lugnare.


Vår matbeställning från Coop kom när både jag och Leif var på jobbet men Ida o Isak skötte det galant och packade in all mat där det hörde hemma. Vilken lyx att både slippa handla och packa upp påsarna. Så när jag kom hem från jobbet kunde jag sätta igång med middagen på en gång.

Barnen hade beställt kyckling-wok till middag och självklart fixade jag det och jag fick godkänt av alla. Ida tycker att vi ska börja med wok-fredagar istället för taco-fredagar. Blir så glad när barnen hjälper att planera middagar och de inte vill ha köpesmat.

Det tar lite tid att skära och woka allt, men med ett glas vin och lite god ost (Piave) blir det en mysig start på helgen. Precis som jag vill ha det!

torsdag 17 januari 2019

Festmiddag för många

"Finns det hjärterum så finns det stjärterum" var det som gällde i lördags då vi var 19 personer till middag i vårt kök. Så underbart! Jag ville att alla skulle rymmas att sitta i samma rum o äta och vi lyckades! Tyvärr blev det två olika bord men bättre det än två olika rum.


Festmiddag för många

Välkomstbubbel med tilltugg

bubbel
ölkorv, oliver, chips, salta pinnar och solrosfrön

Varmrätt

helstekt oxfilé
stekt vitkål

 krossad örtpotatis med västerbottensost

sallad med caprese-topp
pepparsås
balsamicosås
kantarellsås

Efterrätt

hjortronpaj
hjortronkaka socker- och glutenfri
grädde
glass

*******************

Imorgon är det äntligen fredag, som jag har längtat. Den här veckan har varit så lång och det känns som att det har varit en massa inplanerat varenda helg i flera månader. Men i helgen är det bara Idas 3 basketmatcher på lördag som vi har inplanerat, tack o lov är det samling först vid 12-tiden så jag får min efterlängtade sovmorgon. Så välbehövligt. I övrigt i helgen ska jag ta det lugnt, vila och sova.

Nu ikväll har gjort en matbeställning som vi får hemlevererat i morgon så jag behöver inte ens till affären. Lyx! Känns extra skönt att vi inte behöver ut så mycket nu när det är iskallt ute. I dag var det minus 23 men med köldfaktorn (pga blåst) kändes det som minus 31 enligt väder-appen. Och det stämmer nog för jag var ute en kort kort stund och höll på att förfrysa kinderna kändes det som.

Klockan är inte ens 21.30 men jag ska skynda mig i säng för det har blivit alldeles för lite sömn den här veckan och jag vill ju orka vara vaken längre än till åtta i morgonkväll 😀 Så jag hinner njuta av fredagskänslan lite.

onsdag 16 januari 2019

Dillkräm med västerbottensost

Det känns som jag har jobbat i många långa dagar så jag har hela dagen haft svårt att tro att det bara är onsdag. Jag fortsätter väl att tro/låtsas att det snart är helg och bjuder er på en supergod förrätt som vi åt på nyårsafton. Förbered i morgon och ät på fredag!


Västerbottensdillkräm


Börja med att göra dilloljan!

Dillolja

1dl rapsolja
2 dl dill
citron
1 msk vatten
salt och vitpeppar

Mixa olja och dill med stavmixer.
Tillsätt salt, vitpeppar, pressad citron och vatten, mixa ytterligare lite.
Förvara i glasburk i kylskåpet.

Västerbottensdillkräm

1 dl dillolja
75 g västerbottensost

Mixa dilloljan och västerbottenosten med stavmixer.
Smaka ev av med citron, salt och/eller vitpeppar beroende på hur väl du fick till dilloljan.
Häll upp västerbottensdillkrämen i 4 små glas och ställ in i kylen minst en timme för att stelna.

Garnering och tillbehör

färsk dill
nyskalade räkor
baguette

Garnera med dill och räkor, servera med en skiva baguette.

Tips! Lägg räkorna i överbliven dillolja för att få en god dillsmak på räkorna.


Räkor, dill och västerbottensost - Kan man misslyckas? Nej, verkligen inte. Första gången jag bjöd på detta sa en av gästerna "CG släng er i väggen". CG är Luleås lyxrestaurang, men jag lyckades visst minst lika bra 😀


Den här veckan känns som en typsik januari-vecka. Är det inte svinkallt så snöar det! I måndags snöade det och nu är det minus 20. Jag som har kommit igång så himla bra med att promenera till o från jobbet orkade inte klä på mig en massa i morse utan jag slöade till och tog bilen. Det lär nog bli bil i morgon också för prognosen säger att kylan ska fortsätta. Bara det inte blir bilåkande för många dagar i sträck för då är jag rädd för att jag kommer i från min nya vana med att promenera.

Nu ska jag alldeles strax skjutsa i väg Ida till dansen och göra lite andra ärenden, men sedan ska jag sjunka ner i soffan resten av kvällen. Städa, handla mat och planera kommande resa och middagar det skjuter jag på en dag eller två. 

tisdag 15 januari 2019

Ost- och charkbricka

Det har varit lite bloggtystnad några dagar, men i fredags begravde vi min pappa så i helgen har jag fokuserat på familjen. Vi har haft några mysiga dagar tillsammans.

I fredags efter minnesstunden träffades vi hos mamma där jag fixade i ordning ost- och charkbrickor som vi kunde mumsa av samtidigt som vi pratade, mindes och hade en mysig kväll.


Ost- och charkbricka

en blandning av goda ostar, både mjuka och hårda
fikonmarmelad
parmaskinka, pepparsalami o ölkorvar
kiwi, päron o vindruvor
morotsstavar, sockerärter och en mix av småtomater
kex o baguetter


Nu känner jag mig laddad för att laga en massa god mat som jag kan blogga om, det känns som att både matlagningen och bloggen har varit nedprioriterad ett bra tag. Men nu är det nya tider och jag hoppas o tror att blogglusten ska komma tillbaka rätt snart.

Är det något speciellt ni vill att jag ska blogga om?