söndag 11 november 2018

Matsedel v.46 november 2018

Alldeles strax ska jag packa ihop alla grejer och börja resan hemåt. Jag har haft underbara dagar  här i Stockholm men nu längtar jag hem till barnen. Borta bra men hemma bäst...

Sitter just nu i hotellsängen och bloggar, för trots att jag är i Stockholm så vill jag ge er en veckomatsedel. Och jag lyckades knåpa ihop en matsedel även här.


Matsedel v.46 november 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 9 november 2018

Salted Caramel Mousse

Snart är det helg och ni är kanske sugna på nå gott. Då tycker jag att ni ska prova den här superenkla sötsalta efterrätten.


Salted Caramel Mousse

5 dl grädde
1 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche
0,5 dl kesella
1-2 tsk flingsalt

Garnering
mörk choklad
blåbär

Vispa grädden rätt så fast.
Rör försiktigt ner den karamelliserade mjölken, bara tills allt är helt blandat.
Vänd ner kesella och smulat flingsalt.
Häll upp i portionsglas och låt stå i kylen 3-4 timmar.
Servera till choklad och/eller bär


Vem tycker inte om salted caramel? Jag älskar denna smak - sötsalt kola - som finns i så många varianter. Så mycket godare än enbart kolasmak - saltet gör så mycket.

torsdag 8 november 2018

Roligheter på gång

Nu packar jag för fullt för jag struntade faktiskt i det i går, istället gick jag o la mig tidigt. Tack vare det blev det lite drygt åtta timmars sömn i natt, precis vad jag behövde. Förkylningen känns något bättre, men inte är jag helt pigg tyvärr. Det blir perfekt att slumra en dryg timme på planet ner till Stockholm också. Jag vill ju orka göra något roligt i Stockholm i kväll, för inte tänker jag åka dit för att sova.

I morgon är det dags för Sthlm Food & Wine där det är prisutdelning i Matbloggsprisets alla klasser. Jag var ju själv en av de tävlande i kategorin Folkets val och tack vare er mina kära läsare så hamnade jag på en fjärdeplats. Fyra, det är stort. Är så otroligt stolt och glad över det 💕

Här kan ni läsa intervjun med mig, som gjordes under tävlingsperioden.


Det är inte bara prisutdelning, bloggmingel och provsmakning som gäller på mässan. Jag ska även gå runt och kolla in spännande och goda nyheter i mat- och dryckesvärlden. Dessutom är det en hälsomässa i lokalen bredvid där jag också tänker gå en sväng, för i fjol var den mässan minst lika bra som mat- och vinmässan. Jag tänker ha en riktig feel-good-dag helt enkelt.

Nu är det dags för en kopp te innan jag ska packa ner det sista, stänga väskan och åka till flygplatsen.

Vi hörs!

onsdag 7 november 2018

En favoritdag

Kladdkakans dag är en av årets bästa dag för en chokladälskare som jag. Tänk att få en hel dag till att frossa i chokladiga och goda kladdkakor med gott samvete. Fast så härligt har jag inte haft det idag, tyvärr. Har du?

Tänkte tipsa er om några av mina favoritkladdkakor. Fast en kladdkaka med choklad blir ju aldrig fel så de flesta kladdkakerecept är kanonrecept.

Enklaste kladdkakan är den här och den är trots sin enkelhet supergod.


Ni har inte kunnat missa att mint och choklad är min favoritkombination. Den här kladdkakan med mintchokladfyllning är farligt god.


Varför inte göra EN kaka av två favoriter! Kladdkaka med chokladbollstopping.


Självklart kan man baka goda kladdkakor även utan ägg. Ni måste prova den här, ni kommer inte förstå att den är äggfri.


Även glutenfria kladdkakor är goda. Har ni provat? 
Jag kan verkligen rekommendera den här med daimfudge.


Även om man undviker vetemjöl och socker så kan man äta goda kladdkakor. Testa denna.


Igårkväll kom jag hem från en två-dagars konferens i Stockholm och i morgon är det dags att sätta sig på flyget till Stockholm igen för en helg i huvudsta'n. Packa upp och packa om är det som gäller idag. Eller så kanske jag väntar med att packa tills i morgon och ligger i soffan ikväll 😀

Tyvärr känner jag mig hängig med halsont och feber, så jag smet hem en timme tidigare för lite vila för i helgen vill jag vara riktigt pigg o frisk. Jag hoppas att alla roligheter gör mig frisk. Ibland behövs det inte mer än att släppa alla måsten...

Jag ska på mat- o vinmässa, promenera en massa, äta o dricka gott, shoppa lite och kanske hinner jag med en musikal också. Visst låter det som en kanonhelg?

måndag 5 november 2018

Parmesangratinerad blomkål

Är ni sugen på nå riktigt gott?
Blomkål i ugn är bland det godaste tillbehöret jag vet och om man dessutom toppar den med parmesan så blir det gudomligt. Det är så gott så man behöver nästan inte äta något annat till 😀


Parmesangratinerad blomkål

färsk blomkål
olja
salt, peppar
ev. någon örtkrydda
riven parmesan

Dela blomkålen i mindre bitar/buketter.
Lägg i en ugnsform.
Ringla över olja samt salta o peppra.
Ställ in i 200 grader ca 10-15 minuter.
Strö över parmesanost och låt stå drygt 5 minuter till i ugnen.


Jag vill ha lite tuggmotstånd kvar i blomkålen, medan andra vill ha den riktigt mjuk. Så känn med en sticka när den är klar enligt dig.

Man kan även använda fryst blomkål men det blir inte alls lika gott som om man använder färsk.


Det här är ett tidsinställt inlägg för jag är på konferens i Stockholm och alldeles strax är det dags för en trerättersmiddag med underhållning. Hoppas det blir något riktigt gott som vi får äta och dricka och att underhållningen är bra. 

Se'n blir det en tidig kväll, man måste ju passa på att sova när man är på hotell och inte har några måsten att ta tag i. Sovmorgon och hotellfrukost i morgon låter ju inte heller helt fel. 

Fast jag är lite nervös för i fjol när jag var på samma konferens hade jag ett migränanfall på natten och morgonen och det är inte ofta jag har varit så dålig. Sannolikheten att det händer två år i rad känns inte så stor, men oron ligger ändå och lurar...

söndag 4 november 2018

Matsedel v.45 november 2018

Nu börjar min långhelg och barnens höstlov lida mot sitt slut. Kommande vecka blir en lite annorlunda vecka med dubbla Stockholmsresor, både nytta och nöje ska hinnas med. Så den här söndagen kommer bestå i att förbereda dubbla packningar, se till att det finns mat hemma till övriga familjen och försöka komma ihåg allt som måste fixas och fungera under veckan.

Men som vanligt börjar jag söndagen med en matsedel för att kunna inspirera er i er matlagning kommande vecka.


Matsedel v.45 november 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 3 november 2018

Personalfest deluxe

Vilken kväll vi hade i torsdags. I flera veckor har jag och mina kolleger i hemlighet planerat en fest för en annan kollega som snart går i pension. Det är mycket som ska klaffa, planeras och fixas, och det känns extra bra när man då får till en fest som alla verkar uppskatta.

Vi  började med en välkomstdrink och lite tilltugg i väntan på kvällens andra överraskning (den första var att vi hade ställt till med fest hemma hos mig)

En höstgod välkomstdrink

Välkomstdrink med tilltugg

apple pie martini
romdipp och salta lantchips
taralli

Lite tilltugg till drinken

Se'n bänkade vi oss i köket för Emporio Barattinis ostprovning. Kommer ni ihåg mitt förra inlägg om dessa underbara ostar och alla historier? Här kan ni läsa mer om det. Jag hade höga förväntningar och var rädd att jag eller framför allt mina kolleger skulle bli besvikna. Med det blev en succé.

Alessandro förbereder tallrikarna med de goda italienska ostarna.
Redo att serveras.

Ostprovning med vin

Taleggio 
vintips: Kraftig Chardonnay t.ex Lynx

Sottocenere med tryffel
Pecorino 
Piave
vintips till dessa 3 ostar: Chianti Riserva t.ex. Castelsina

Fior d'arancio (blåmögelost) 
vintips: portvin t.ex Sandeman

Tomma glas än så länge, men se'n fylldes de på med goda viner för att passa ostarna.

Trots att vi var ganska mätta av all ost så lyckades vi få ner middag också. Jag hade gjort det lätt för mig genom att bjuda på Pulled Pork med tillbehör. Köttet fick tillagas i mina crock-pots under dagen för att sedan bara ställa fram vid servering.

Pulled pork med goda tillbehör

Middag

pulled pork
sallad
gurka
tomater
paprika
avokado- och mangosalsa
picklad rödlök

rostad majsröra
tortillabröd
salsa
bbq-sauce
crème fraiche

Kvällen avslutade så klart med lite sött (och salt) då jag serverade denna superenkla men goda efterrätt. Och ingen middag är komplett utan choklad så jag serverade lite chokladpluppar till den salta kolamoussen.


Efterrätt

Salted Caramel Mousse
chokladbitar

Bordet är färdigdukat och gästerna är välkomna.
Många glas blev det...
Min favoritljusstake från Klong som man även kan använda som vas, eller en kombination som här.