onsdag 3 oktober 2018

I did it

Jag är så lycklig och det är tack vare er 💖

Jag lyckades bli en av tio finalister i Matbloggsprisets Folkets Val
Helt otroligt, men plötsligt händer det...

Jag ser det som en vinst och en stor ära att vara en av finalisterna men jag har faktiskt inga stora förhoppningar om att vinna detta ärofyllda pris.
Mitt mål och min önskan var att bli en finalist. Och jag lyckades.
Lilla jag bland dessa stora mat- och bakbloggare med tv-produktioner och kokböcker bakom sig. Vilken ära!

Nu fortsätter tävlandet på Matbloggsprisets Facebook-sida där det gäller att få så många Gilla-markeringar som möjligt. Om ni vill rösta på mig och Matro så ska ni gilla min bild som ni hittar här och som ser ut som bilden här nedanför. 


In och gilla 🙏

tisdag 2 oktober 2018

En tidig tisdag i oktober

Som vanligt när Ida inte ska till skolan så smiter jag i väg riktigt tidigt till jobbet. På så sätt kan jag åka hem till sjuklingen tidigare utan att tappa en massa tid. För att inte tala om hur effektiv jag är på morgonen när jag är helt ensam utan kolleger, mejl och telefon.

Jag är så fokuserad på att komma iväg tidigt så jag hinner inte ens känna efter om jag är trött. Och det är nog lika bra det.


Så här tidigt är det så himla mörkt ute så jag fuskar lite och tar bilen i dag, känns lite för kämpigt att cykla i väg i mörkret. Med bil känns det även enklare att smita hem till Ida på lunch för att se hur hon mår. I gårkväll var hon hängigare och med lite mer feber än tidigare under da'n, men jag hoppas att hon har fått sova i natt och känner sig piggare i dag.

Ha en underbar oktobertisdag!

måndag 1 oktober 2018

Rödbetsgratäng

Nu är det en härlig tid för rotsaker, i helgen fick ni recept på kålrotsgratäng och nu ska ni få receptet på en rödbetsgratäng. Så goda gratänger men så olika. Den här rödbetsgratängen tycker jag nästan är godast som ensamrätt tillsammans med en sallad.


Rödbetsgratäng

1 kg färska, okokta rödbetor
100 g färsk spenat
150 g fetaost
2 dl grädde
200 g philadelphiaost
2 dl riven ost
salt o svartpeppar

Skala och riv rödbetor.
Blanda tillsammans med spenat och fetaost i en ugnsfast form. 
Rör ihop grädde och philadelphiaost, krydda med salt o peppar, och häll i formen. 
Strö sist över lite riven ost.
Gratinera i 225 °C i cirka 30-40 minuter.


Rödbetor har en söt och ganska tydlig smak och det är en av anledningarna till att gratängen passar bäst som ensamrätt. På ett buffébord skulle den nog göra succé med sin goda smak och fina färg.


Jag som skrev i morse att det var dags att sätta igång med morgonbestyren och sen cykla i väg till jobbet. Men så blev det inte. När jag väckte Ida och frågade om hon hade sovit gott svarade hon ledset "Nej, för jag har så ont i halsen och kan knappt svälja". En snabb titt i halsen var det enda jag behövde för att inse att hon hade riktigt ont, för hon var riktigt svullen, röd och hade beläggning.

Vi åkte till hälsocentralen o tog ett snabbtest för att kolla halsfluss men det var negativt, så förmodligen är det ett virus som vi får vänta ut. Skönt att hon är så stor så hon kan vara hemma ensam, så senare än tänkt tog jag mig i väg till jobbet och hann jobba en massa timmar ändå.

Det är alltid tråkigt att vara sjuk men just nu är det extra tråkigt för till helgen är det dags för säsongens första basket-cup. Vi håller tummarna o hoppas Ida är frisk o pigg till dess, för det vill hon verkligen inte missa.

Första arbetspasset

Klockan är sju och jag har redan hunnit jobba ett pass. Dags att stämpla ut och sätta igång med de vanliga morgonbestyren innan jag cyklar i väg för dagens andra arbetspass. Eftersom vi hade två nya funktioner som skulle lanseras i dag så var jag tvungen att stiga upp tidigt och se till att de fanns på plats när de flesta loggar in i systemet.

Men ska jag vara helt ärlig så var det inte så jättejobbigt. Det jobbiga med att börja jobba tidigt är morgonstressen när alla ska komma i väg i tid, men att sitta hemma och jobba i lugn o ro tillsammans med morgonens första kopp te är helt ok.


Hoppas ni också får en bra start på denna första måndag i oktober!

söndag 30 september 2018

Matsedel v.40 första oktoberveckan 2018

God morgon, skiner solen hos er också? Det verkar bli en härlig dag här så nu är det dags att ta tag i trädgården, det jag har planerat ett tag men struntat i. Jag vaknade med hemsk huvudvärk men den verkar ge med sig så nu finns det ingen återvändo. Lika bra att gå ut innan den kommer tillbaka.

Men först ska jag publicera veckans inspirationsmatsedel till er så att ni har något att titta på när ni planerar veckans middagar.


Matsedel v.40 första oktoberveckan 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 29 september 2018

Krämig kålrotsgratäng

Tänkte skynda mig att skriva ner receptet på den goda kålrotsgratängen till er så kan ni äta det till kvällens middag. Supergott tillsammans med en god köttbit och sallad. 


Krämig kålrotsgratäng

ca 500 g kålrot
2,5 dl grädde
200 g cream cheese
1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar
riven ost

Skala och skiva kålroten tunt.
Koka upp grädde, ost och buljongtärning på svag värme så att osten smälter.
Krydda med salt o vitpeppar.
Lägg ner kålrotsskivorna i kastrullen.
Låt koka 10-20 minuter, beroende på hur tunna skivor du lyckades göra.
Häll kålrot och gräddblandningen i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 30 minuter.


Eftersom kålrot är så hård är det bra att koka den nästan mjuk först. Inte så jobbigt men det blir magiskt gott. 

Jag måste blir bättre på att komma ihåg att göra den här smarriga gratängen när det är dags för helgmiddagar. När jag väl gör den så älskar jag, Olivia och Leif den, medan Ida och Isak inte "vågar" smaka. Igår åt de ugnsrostad potatis istället. Vilket misstag av dem 😀

Kålrot innehåller färre kolhydrater än potatis, men inte lika lite som broccoli, vitkål eller zucchini som jag också brukar göra gratäng på.

Underbart god fredagsmiddag
Kålrotsgratäng, oxfilé, sallad och ett glas vin 💖

Här är det lite smågrått ute så jag funderar på om jag skippar trädgårdsstädningen och börjar förbereda oss för vintern inomhus istället. Ta fram varmare kläder o skor och ta bort sommardito, dessutom behöver vi lägga bort utedynorna för vinterförvaring. Vi har ett perfekt utrymme under trappen för det, men det gäller att lägga "pusslet" rätt för att alla dynor ska få plats.

Men jag ska inte jobba hela da'n utan jag ska njuta av denna lediga dag lite också!

fredag 28 september 2018

The Best

Vilken efterlängtad fredag!
Och jag njuter lika mycket som jag har längtat. Min fredag har varit precis som jag vill ha fredagar. Dricka lite vin, äta gott snacks, laga god mat som vi se'n äter i lugn och ro och se'n avsluta kvällen i soffan med te och lite efterrätt.

Vi började med rödvin och goda ostar (pecorino, stravecchio) från Emporio Barattini. Under tiden jag njöt av dessa godsaker började jag så smått med middagen.


Jag hade fått tag i superbillig svensk oxfilé som vi frossade av. Så mört och så gott, riktig fredagslyx. Till det perfekt stekta köttet åt vi kålrotsgratäng. En lite bortglömd gratäng som jag måste bli bättre på att komma ihåg att göra. Har ni smakat?

Jag älskar verkligen att äta så här gott hemma, mycket mysigare och godare än på restaurang. Jag är ingen restaurangmänniska, utan njuter så mycket mer av såna här kvällar hemma med familjen.


Kvällen avslutas på bästa sätt - i soffan med en kopp chai-te och en hallonmuffins, hallon och grädde. Klockan är inte ens nio och jag har redan börjat gäspa, en typisk fredag alltså. Få se hur länge jag orkar hålla mig vaken, gårdagens tidiga morgon pga blåsten har satt sina spår.