torsdag 13 september 2018

Wow vad många ostar

Jag har hittat en guldgruva i Luleå. 
En liten butik med italienska delikatesser och specialiserade på ost.
Emporio Barattini heter den och ligger på Storheden vid Leos lekland. Ägaren heter Alessandro och kommer från Italien och ostar är hans grej.

Det är inte nån hemlighet att jag älskar mat från Italien och för någon vecka sedan fick jag testa en massa goda italienska ostar på Emporio Barattini. 
Tror ni jag njöt? 
Så många goda ostar på ett o samma ställe. Men det bästa av allt var nog alla berättelser om ostarna. Var de kom ifrån, till vad de används, hur de tillverkas osv. Passionerade människor är så härligt.

Helt ärligt så är jag ganska okunnig när det gäller ostar, och jag tror inte jag är ensam om det. Parmesan, nån tryffelost och några andra italienska ostar känner man kanske till. 
Men se'n då? 

Men det har Alessandro fixat på ett utmärkt sätt. Han säljer nämligen ett paket med 5 olika ostar på ca 100 g/st, på så sätt får man en chans att prova lite olika för att se'n hitta sin favorit. 
Eller så har man en perfekt kombination till kvällens ostbricka.


Det är bra om man äter ostarna i en viss ordning för att de ska smaka som bäst. Man börjar med den mildaste och avslutar med en med mycket smak. Ganska naturligt, eller hur?

Börja med en mild Taleggio. Idas favorit.
Sottocenere al Tartufo. Olivias favorit
Viktigt att skära bort kanterna på ALL ost. En stav tryffelost är inte helt fel.
Fior D'Arancio. De häller vin i osten för extra smak. Om ni tittar ordentligt så ser man ett "hål" uppifrån och ner.
Det här är nog min nya favorit
Bleu di Nicoletta
Prova droppa lite honung på ädelost - så himla gott alltså och då är jag inte så förtjust i honung i vanliga fall. Men det söta tillsammans med det salta är en perfekt kombo.
Piave Vecchio Oro - en god hårdost. Smaken påminde om något men jag kom aldrig på vad.
Snygg kant, eller hur? För visst ser ni att det står Piave.

De fem ostarna här ovanför är de som ingår i ostbrickan, men det finns en massa andra ostar också. Bland annat de ni ser här nedanför. Vi fick höra så många intressanta historier om ostarna men tyvärr kommer jag inte ihåg allt. Men gör ett besök på Emporio Barattini så får ni kanske också höra en eller annan historia. Jag är verkligen en matnörd som älskar att veta mer om saker jag äter. 

Självklart finns det god parmesan också.
Hur spännande är inte det här? Svensk mozzarella!
Tyvärr hade han ingen hemma när vi var där, men jag ska snart dit igen och då ska jag köpa med mig minst en burk svensk mozzarella.

Självklart är det inte bara ostar som finns i denna italienska delikatessaffär. Där finns olivoljor, pasta, oliver och annat som hör till Italien. Citronpastan var jag tvungen att köpa men har inte hunnit prova än. Det var några andra kunder i affären när vi var där och de hyllade pastan till skyarna. Passar visst extra bra till lax. Tips!

Gilla/Följ Emporio Barattini på Facebook och Instagram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar