torsdag 13 september 2018

Wow vad många ostar

Jag har hittat en guldgruva i Luleå. 
En liten butik med italienska delikatesser och specialiserade på ost.
Emporio Barattini heter den och ligger på Storheden vid Leos lekland. Ägaren heter Alessandro och kommer från Italien och ostar är hans grej.

Det är inte nån hemlighet att jag älskar mat från Italien och för någon vecka sedan fick jag testa en massa goda italienska ostar på Emporio Barattini. 
Tror ni jag njöt? 
Så många goda ostar på ett o samma ställe. Men det bästa av allt var nog alla berättelser om ostarna. Var de kom ifrån, till vad de används, hur de tillverkas osv. Passionerade människor är så härligt.

Helt ärligt så är jag ganska okunnig när det gäller ostar, och jag tror inte jag är ensam om det. Parmesan, nån tryffelost och några andra italienska ostar känner man kanske till. 
Men se'n då? 

Men det har Alessandro fixat på ett utmärkt sätt. Han säljer nämligen ett paket med 5 olika ostar på ca 100 g/st, på så sätt får man en chans att prova lite olika för att se'n hitta sin favorit. 
Eller så har man en perfekt kombination till kvällens ostbricka.


Det är bra om man äter ostarna i en viss ordning för att de ska smaka som bäst. Man börjar med den mildaste och avslutar med en med mycket smak. Ganska naturligt, eller hur?

Börja med en mild Taleggio. Idas favorit.
Sottocenere al Tartufo. Olivias favorit
Viktigt att skära bort kanterna på ALL ost. En stav tryffelost är inte helt fel.
Fior D'Arancio. De häller vin i osten för extra smak. Om ni tittar ordentligt så ser man ett "hål" uppifrån och ner.
Det här är nog min nya favorit
Bleu di Nicoletta
Prova droppa lite honung på ädelost - så himla gott alltså och då är jag inte så förtjust i honung i vanliga fall. Men det söta tillsammans med det salta är en perfekt kombo.
Piave Vecchio Oro - en god hårdost. Smaken påminde om något men jag kom aldrig på vad.
Snygg kant, eller hur? För visst ser ni att det står Piave.

De fem ostarna här ovanför är de som ingår i ostbrickan, men det finns en massa andra ostar också. Bland annat de ni ser här nedanför. Vi fick höra så många intressanta historier om ostarna men tyvärr kommer jag inte ihåg allt. Men gör ett besök på Emporio Barattini så får ni kanske också höra en eller annan historia. Jag är verkligen en matnörd som älskar att veta mer om saker jag äter. 

Självklart finns det god parmesan också.
Hur spännande är inte det här? Svensk mozzarella!
Tyvärr hade han ingen hemma när vi var där, men jag ska snart dit igen och då ska jag köpa med mig minst en burk svensk mozzarella.

Självklart är det inte bara ostar som finns i denna italienska delikatessaffär. Där finns olivoljor, pasta, oliver och annat som hör till Italien. Citronpastan var jag tvungen att köpa men har inte hunnit prova än. Det var några andra kunder i affären när vi var där och de hyllade pastan till skyarna. Passar visst extra bra till lax. Tips!

Gilla/Följ Emporio Barattini på Facebook och Instagram

onsdag 12 september 2018

Gör mig glad

Jag skulle bli så himla glad om du vill nominera mig till Matbloggspriset
Klicka på länken och följ instruktionerna. 
Superenkelt och jag blir superglad😘


Efter en nästan 11 timmar lång arbetsdag i går tar jag lite sovmorgon i dag innan jag ska i väg o klippa mig. Så jag kommer nog in på jobbet först vid lunch. Känner att jag verkligen behöver lite vila o lugn just nu. Förra veckans alla arbetstimmar tillsammans med en förkylning satte sina spår, se'n började den här veckan med en rivstart också. Återhämtning är viktigt!

Sitta med datorn i knät framför Nyhetsmorgon med en kopp te. Det är återhämtning och lugn för mig och precis vad jag gör just nu. Ta en promenad och lyssna på ljudbok är också återhämtning, men just i dag var det lite grått o regnigt och då föredrar jag soffan. Små-slö som jag är.

Kom nu ihåg att nominera mig ---> http://matbloggspriset.se/nominera/

måndag 10 september 2018

Ruccolapestokyckling

I helgens goda kycklinggryta använde jag en av mina nya favoritsmaker på färskost - Ruccolapesto. Har ni smakat? Att använda smaksatt ost är ett himla enkelt knep för att smaksätta grytor. Mitt favoritknep 😀


Ruccolapestokyckling

1 kg kycklingfilé
champinjoner
broccoli
1 förpackning ost med ruccolapesto-smak
4 dl grädde
salt o peppar

Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra. Lägg i en ugnsform.
Dela champinjonerna, stek, salta o peppra. Lägg i ugnsformen.
Tina fryst broccoli eller koka färsk broccoli nästan färdig. Dela i mindre bitar och lägg i ugnsformen.
Koka ihop ost och grädde, smaka av med salt o peppar. Häll i ugnsformen.
Tillaga i 200 grader ca 20 minuter.
Servera till t.ex. pasta.

Vill man så kan man koka ihop allt i en gryta på spisen istället för att värma på och koka ihop det i ugnen. Men jag tycket det är så smidigt och skönt att ha maten i ugnen, undan tiden så gör jag sallad och dukar. Dessutom är ugnsformar ofta finare än kastruller.

Här ser ni den goda osten jag använde.
Jag åt sallad till kycklingen, medan de övriga även åt pasta.
God helgmiddag!

söndag 9 september 2018

Matsedel v.37 september 2018

Nu är det dags för en veckomatsedel igen!

Jag har förstått att de har varit saknade så nu ska jag försöka skärpa mig och ge er inspiration varje söndag. Jag blev själv sugen på allt i denna matsedel 😀 hoppas ni också hittar något riktigt gott som ni provlagar.


Matsedel v.37 september 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak
Kaffekakor


***************************

Det blev ingen sovmorgon i dag heller, men istället tar jag en lång och lugn frukost framför Nyhetsmorgon. Mycket val-snack nu, men jag har inte lessnat och det är ju i dag det gäller. När Olivia har vaknat ska vi gå i väg till vallokalen och lägga våra röster. Som hon har väntat och längtat på att få rösta! Det är nog få förstagångsväljare som är så insatta i politik som Olivia är och alltid har varit.

Det blir en spännande kväll och vi lär sitta klistrade framför valvakorna på tv. Jag hoppas vi får vakna upp till ett varmt Sverige i morgon.

lördag 8 september 2018

Konstig känsla

En lugn, solig och mysig lördag börjar lida mot sitt slut. 

Konstig känsla i dag - Jag känner mig fortfarande lite trött o hängig men samtidigt känner jag mig så mycket piggare så jag blir rastlös av att inte göra något. Så jag har inte bara legat hela da'n utan jag har tvättat en massa maskiner (har ju inte orkat tvätta på hela veckan - och det märks), jag har torkat och städat lite ute (passat på i kanonvädret), jag har dammtorkat och dammsugit hela övervåningen (så nödvändigt) och jag har lagat en supergod kycklinggryta till middag.


Vi har en mysig tjejhelg hemma hos oss. Leif är älgjakt och Isak är hos tjejen så det är endast jag, Olivia och Ida hemma. Så mysigt! Och snart ska vi äta lite lördagsgodis i form av nougathavrerutor. Efter en förkylnings-vecka utan smak- och luktsinne ska jag fuska ikväll med en liten o god men söt kaka. Den måste bara stelna, för den är precis nybakad. Recept kommer...


Kom ihåg att rösta i morgon! 
Nu är det sista chansen att vara med att påverka Sveriges framtid. Hur vill du ha den?

Italienskt fredagsmys

God morgon!
Så skönt med en ledig dag, tyvärr blev det dock ingen sovmorgon för mig. Jag som hade planerat att sova länge och mycket. Fast det är ganska mysigt att stiga upp tidigt i ett tyst hus och sätta sig med en kopp te. Men det blir nog en sväng förbi sängen lite senare, känner jag.

Orkade inte laga mycket middag i går. Ida och Isak hjälptes åt att göra pizza som de åt innan Isaks träning. Senare på kvällen plockade jag fram goda ostar, prosciutto och sallad som fick bli min middag. Mysigt och gott med lite fredagsmys trots sjukstuga.

Ostarna hittade jag i Luleås mysiga butik med italienska delikatesser Emporio Barattini. En lite undangömd guldgruva, men mer om det kommer...

Gårdagens fredagsmys. Känner ni igen nån av dessa italienska ostar?

I dag ska jag försöka mig på att orka laga middag, känns som att det var länge sedan nu. Jag har plockat upp kyckling från frysen för att göra nån god kycklinggryta. Har ni något tips? 

Kycklinggrytor är så tacksamma att göra, enkelt och det mesta blir gott. Såg ett recept där de hade blandat apelsin och curry. Tror ni det kan vara gott? Är lite skeptisk, men tror jag måste prova för det är ju dessa oväntade kombinationer som kan bli så himla bra.

Favoritkombo.
Tror att detta även blir dagens lunch, kanske med en pestoomelett.

Nu börjar Nyhetsmorgon så nu ska jag bädda ner mig i soffan!

Njut lördagen!

fredag 7 september 2018

Jag klarade det!

Helt otroligt att jag klarade av att jobba hela veckan. En dag kvar i och för sig men jag har tagit mig upp och ska snart i väg till jobbet så jag jublar redan nu. Blir kanske inte full dag, men några/många timmar blir det i alla fall.

Jag vet inte hur smart det är att jobba sjuk, men ibland finns inga alternativ. Jag har haft feber, halsont, snorat, hostat och huvudet har varit sååå tungt så egentligen borde jag nog ha legat nerbäddad hemma.

Men det fanns inte riktigt tid till det i veckan. Bara att hoppas att jag inte har smittat alltför många. Fast om nån på jobbet har blivit smittad så är vi tre sjuklingar som har jobbat i veckan så jag är inte ensam ansvarig till att ha smittat dem i så fall.

Jag skippar åtminstone att cykla till jobbet och tar bilen istället och snart, snart är det helg då ska jag sova o ta det lugnt hela helgen. Så underbart!


Det verkar bli soligt och fint i helgen, men för mig hade det gärna fått spöregna och vara riktigt rusk-väder eftersom jag ändå ska ligga inne i sängen. Tur att jag har så stora barn som klarar sig själv eftersom jag inte kommer orka laga mat med mera och Leif är i väg på älgjakt.

Inte mycket till fredagspepp från min sida men jag hoppas att ni har en
underbar fredag 💖