fredag 31 mars 2017

Vilket mörker

Här var det släckt! 
Ja inte jag alltså som jag hade tänkt, min plan var att lägga mig riktigt riktigt tidigt. Men nu blev det inte så utan istället var jag tvungen att leka elektriker och felsöka varför vissa uttag inte fungerade. Till slut insåg jag att felet inte kan vara hos oss för inget hjälpte! Nu är det felanmält till Luleå energi och jag hoppas att de försöker fixa det så fort som möjligt - trots att det är fredagkväll.

Kvällen började riktigt bra med en mysig middag med tjejerna, då killarna var i väg på annat. Vi åt en snabblagad och otroligt god caesarsallad och sen lite chokladmousse till efterrätt. En fredagsmiddag helt i min smak!


Nyss såg jag en "elbil" på gatan men nu är den borta och det fungerar fortfarande inte hos oss. Hoppas bara att hen skulle åka o hämta nå grejer eller liknande och inte att hen gav upp eller ännu värre att hen tror att det är fixat.

Jubileumstävling

F.R.E.D.A.G
efterlängtat med fredag och helg. Eftersom förra helgen var fullbokad från fredag direkt efter jobbet till söndagkväll med knappt en minuts lugn o ro känner jag för extra mycket vila och återhämtning denna helg. Trots att det var mycket roligt jag gjorde så behöver jag ändå vila hemma för att vara helt nöjd med helgen. I morgon har Ida basketcup, tack o lov är det samling först klockan 13 så jag får min älskade slöa morgon i pyjamas och med många koppar te.

Vill börja denna soliga men kalla fredagmorgon med att tipsa om tävlingen jag har på Instagram. Smakbox fyller 1 år och jag har fått möjligheten att tävla ut den nya Smakboxen till en av er läsare. Ta nu chansen! Jubileumsboxen innehåller 23 produkter, jag har ingen aning vad det är för saker men jag har aldrig tidigare blivit besviken över en box. 

Leta upp mig på Instagram och ta chansen att få en fullproppad Smakbox med tema Vårkänsla!



Vill ni hellre börja prenumerera så har mina läsare just nu och hela april 20% rabatt på första boxen. Använd rabattkoden MATRO. Klicka här för att läsa mer om prenumerationen och rabattkoden.

torsdag 30 mars 2017

CGs för att fira

Igår var vi jobbarkompisar på restaurang för att fira ett bra utfört projekt som nu är driftsatt och i full gång utan problem, peppar, peppar....

Vi gick på CGs en Luleårestaurang känd för sin goda mat och dryck. Jag valde oxfilé med bea och spenatstuvning, dessutom hade jag velat ha stekta grönsaker men det kunde de inte erbjuda utan det blev bakade rödbetor och en sallad istället. Som vanligt tycker jag att det är dåligt när restauranger inte har bra substitut till potatis, rödbetor är jättegott men var faktiskt ingen wow-upplevelse till oxfilén. Oxfilén däremot fick full pott - perfekt stekt - men jag hade inte förväntat mig något annat på en köttrestaurang och bearnaisesåsen var toppklass den också.

Till efterrätt valde jag en rätt som hette Choklad och förväntade mig en riktigt god choklad-upplevelse. Men även där blev jag lite besviken då efterrätten mest smakade Havtorn pga havtorssorbeten som tog över hela tallriken och smakupplevelsen. Teet däremot ska de ha beröm för, gott te som serverades i en liten tekanna. Me like!

onsdag 29 mars 2017

Goda lågkolhydrat-tillbehör

Många tycker att problemet med Lchf är att veta vad man ska äta till köttet, kycklingen eller vad man nu äter. Efter ett år med lågkolhydratkost tycker jag nog att det är minsta problemet för det finns så många goda alternativ.

Jag har redan tidigare tipsat om olika gratänger på vitkål, kålrot och zucchini, pasta på vitkål eller att man bara steker o kryddar vitkålen som ett gott tillbehör och en massa annat. I söndags gjorde jag en skåprensning och hittade lite smått o gott som jag ugnsstekte på en plåt - alla hittade nå gott att äta (även de som ville ha potatis)


Att ändra form på tillbehöret gör att det blir lite festligare och roligare att äta. Så istället för att skiva zucchinin skar jag en stor bit som jag sen skivade på längden. Potatisen gjorde jag i halvor och sötpotatisen skar jag i stora skivor på längden.

Pensla med olja och krydda med nån god krydda. Potatisen kryddade jag med grillkrydda och det övriga med örtsalt. Se'n tillagade jag det i 200 grader 20-30 minuter.

Mums!

Potatishalvor, blomkålsbuketter, zucchiniskivor och sötpotatisskivor.

tisdag 28 mars 2017

Vårkänsla

Har ni några vårkänslor?
Här i Luleå har vi inte vår än på ett tag men vi har en underbar årstid, den årstid som södra Sverige går miste om - vår-vintern med sol, isvägspromenader, gnistrande snö och takdropp. Det är nu vi får betalt för den kalla och mörka vintern, det är nu vi lever upp. Men i går blev det ett kraftigt bakslag då det toksnöade hela da'n. Men i dag skiner solen igen och jag längtar åter igen ut.

För ett år sedan fick jag prova den första Smakboxen och jag blev fast på en gång. Så mycket bra saker! Jag älskar möjligheten att få prova nya produkter och hitta nya favoriter. Boxarna har sån bra blandning av godis, choklad, mat, hel- eller halvfabrikat, snacks, kryddor, bakingredienser och en massa annat.


För att fira detta 1-årsjubileum ger nu min rabattkod MATRO 20% på din första box vid en prenumeration. Det är ingen bindningstid, så du kan säga upp prenumerationen när du vill. Men om du tycker om innehållet lika mycket som jag och vill fortsätta din prenumeration så kommer det en ny Smakbox varannan månad.

Ordinarie pris på en Smakbox är 199 kr men du betalar alltså 159 kr för din första box, denna jubileumsbox. Här kan du starta din prenumeration och kom ihåg att skriva in MATRO för att aktivera rabattkoden. Rabattkoden på 20% gäller från nu och hela april sedan är rabattkoden åter igen värd 15%.


Nästa box som börjar skickas ut i början av april har temat Vårkänsla och innehåller hela 23 produkter. Undra vad den innehåller för roliga saker. Vad tror du boxen innehåller för vårkänsla-produkter? Vad är typiskt vårkänsla för dig? Servetter i pastellfärger för att använda vid första ute-fikat, något för lättare måltider och fräscha drycker skulle jag kunna gissa på. För det är verkligen en gissning! Jag har inte den minsta aning om vad som döljer sig i Smakboxen och det är halva grejen, själva överraskningen.

I samarbete med Smakbox

måndag 27 mars 2017

Marinerade ugnsstekta kotletter i god sås

Efter en solig helg blev Leif sugen på att få ta fram grillen från vinteridet för att grilla några kotletter i dag. Så därför la vi kotletterna i marinad igår - och i dag toksnöade det! Det har verkligen toksnöat nästan hela da'n. Så grillplanerna fick vänta ett tag och vi tillagade kotletterna i ugnen i stället och det blev supergott.


Marinerade ugnsstekta kotletter i god sås

5 fläskkotletter

Marinad

0,5 dl chilisås
1 msk soja
1 msk olja
2 tsk sambal oelek
svartpeppar
grillkrydda

Sås

3 dl grädde
2 dl crème fraiche

Blanda ihop marinaden i en plastpåse.
Lägg ner kotletterna i påsen, gnid in marinaden.
Låt marinera i kylskåp i några timmar eller över natten.
Häll kotletterna och marinaden i en ugnsform.
Blanda ihop grädde och crème fraîche. 
Häll ner gräddblandningen i ugnsformen. Rör om tillsammans med marinaden.
Tillaga i 175 grader i ca 1,5 timme.

Detta blev verkligen supergott. Tänk att ett misstag kan bli så bra och gott. Skönt att kotletterna i marinaden inte var bortkastat och skönt att vi slapp stå ute och grilla i snöovädret.

Jag serverade ugnsstekt blomkål, zucchini, sötpotatis och potatishalvor till köttet. Perfekt att använda ugnen till fler saker när den ändå är igång.

Färsk blomkål tillagad i ugnen är sååå gott och något jag äter alldeles för sällan.
Bli inte rädd för det är inte speciellt vackert och ser inte vidare gott ut. Men ack så fel man kan ha....

Nu ska jag gå och leta rester i kylskåpet för att försöka göra en matlåda till i morgon. Jag tror det blir svårt, men kanske har jag tur o hittar nå. Tycker inte om att slösa tid och pengar på att få lunchmat, men risken är stor att det blir så i morgon.

Ha en bra måndagskväll!

söndag 26 mars 2017

Fröknäcke med rotsaker

Vi har ofta fröknäcke hemma och oftast bakar jag det själv. Jag har två olika recept jag varierar mellan dels det mer lchf-vänliga med bara frön och dels det med frön och majsmjöl. Båda goda på sitt sätt.

Men ibland gör jag det enkelt för mig och använder mix där alla olika frön redan finns och jag bara behöver tillsätta vatten och olja. Så smidigt ibland då man inte har så mycket tid. Senaste mix-favoriten är Risentas nya fröknäcke med rotsaker. Har ni provat?

Köp hem mixen, som är en av flera gula nyheter från Risenta.
Häll mixen i en bunke, tillsätt vatten och olja. Rör om.
Platta ut mellan två bakplåtspapper.
Mixen räcker till 2 plåtar som jag gräddar samtidigt i varmluftsugn.
Bryt i bitar, ät och njut!

Fröknäcke är så gott till allt möjligt - som hårdbröd, till ost istället för kex, som snacks istället för chips eller när man är lite småhungrig eller småsugen. Ja, det är riktigt användbart och såå gott.