tisdag 21 mars 2017

Blåbärskaka mandelfri o lchf

I helgen var jag, som vanligt, sugen på nå sött o gott och passade då på att baka en lchf-blåbärskaka kryddad med favoritkryddan kardemumma och kanel. Perfekta kryddor till blåbär.


Blåbärskaka mandelfri o lchf

4 ägg
1,5 dl stevia-florsocker (75 gram)
125 gr smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl kokosmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 msk kardemumma
3 dl (frysta)blåbär

Smörj en pajform.
Smält smöret.
Vispa ägg och florsocker luftigt och vitt.
Vispa ner smält smör och grädde i äggsmeten.
Blanda kokosmjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och blåbär och rör ner med det övriga.
Blanda ordentligt, häll i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 25 minuter.

God kaka med bra smak o konsistens och alldeles underbar med en klick grädde. Kokosmjöl är verkligen perfekt att använda till lchf-bakverk för det ger sån god smak.

Nästa gång ska jag prova att lägga blåbär och kryddor uppe på kakan istället. Tror att det kan ge en liten annan karaktär och smak till kakan.

Smarrigt helgfika!
Blåbärskaka o grädde. Mums!

Ofta använder man mandelmjöl när man lchf-bakar men jag undviker det eftersom Ida kanske är allergisk mot mandel och vill då inte ha det i huset. Om drygt en månad vet vi mer exakt hur allergisk hon är för då ska hon provoceras mot just mandel. Så då får ni hålla tummarna att det går bra och att jag kan börja baka med mandelmjöl, mandelmassa osv.

Själv är jag allergisk mot rå mandel och kan inte ens ha en flisa i t.ex. glögg men det är inga problem för mig att äta tillagad mandel t.ex. mandelmassa, bondkakor mm. Så min allergi är en korsallergi eftersom jag är pollenallergiker och korsallergier ger inte lika kraftiga reaktioner och är därmed inte lika farliga. Jag hoppas o tror att Idas allergi också är en mildare variant.

söndag 19 mars 2017

Stark fläskfilégryta med srirachasås

Jag har fått många förfrågningar på hur jag gjorde gårdagens fläskfilégryta så nu är det bäst att jag skyndar mig att ge det till er. Och jag förstår att ni vill ha receptet för det var riktigt riktigt gott, en perfekt lördagsmiddag.


Stark fläskfilégryta med srirachasås

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
1 gul lök
1 liten zucchini
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1-2 msk sriracha sauce

Putsa fläskfilén och skär i skivor, bryn dem, salta o peppra. Lägg på ett fat. 
Jag klippte sen filéskivorna till grova strimlor innan jag tillsatte dem i grytan. Men det är en smaksak.
Skär zucchinin i kvartar, stek den lite men behåll lite tuggmotstånd. Lägg på ett fat.
Finhacka lök och stek tills den mjuknar. 
Rör ner övriga ingredienser och koka upp. 
Låt småputtra nån minut innan du tillsätter köttet. Låt koka ytterligare ett tag.
Tillsätt zucchinin strax innan servering så att den inte blir för mjuk o tråkig.


Oj så gott det här var, men det blev lite starkt fast inte för starkt. Jag använde 2 msk, men om man vill ha den något mildare så dra ner på srirachasåsen. Smaka av eftersom.

Jag tycker det ser trevligare ut med grova strimlor istället för stora skivor i grytor. Men eftersom det är enklare/går fortare att steka skivor än strimlor så steker jag oftast i skivor och klipper sen till bra storlek. Tips!

Det är den här starka såsen jag använder för att få styrka i såsen.
Lite röd paprika hade nog både varit gott och vackert i grytan.
Goda tillbehör!

Större delen av denna söndag har vi tillbringat i en sporthall då Ida har haft basketmatcher. Det blev en tidig morgon, alldeles för tidigt enligt mig som älskar att ta det lugnt på morgonen, se Nyhetsmorgon o dricka en massa te och lagom till lunch är jag redo att göra nå. Men tjejerna spelade bra i dag och kämpade på bra så det var tre roliga matcher vi fick se. Det tråkiga är all dötid mellan matcherna, men i en av pauserna hann vi ut på en härlig isvägspromenad. Ett bra sätt att fördriva tiden.

lördag 18 mars 2017

Fläskfilémiddag

Åh vilken god middag vi precis har dukat bort!

Jag gjorde en stark fläskfilégryta med zucchini och till det åt vi stekt vitkål eller potatishalvor och sallad. En riktig kanonmiddag som alla tyckte om. Och en riktigt bra middag kräver efterrätt så självklart hade vi det också. Det är ju lördag trots allt! Tidigare i dag bakade jag en lchf-blåbärskaka med kokosmjöl kryddad med både kanel o kardemumma och den blev otroligt god tillsammans med lite grädde.

Så smarrigt och gott!
Ser ni hur mycket snö vi har kvar?
Blåbärskaka med grädde. Mums!

Så skönt att jag har återfått lite kraft o energi och orkar laga goda middagar, nu har vi ätit festmåltider både fredag o lördag. Att stå o pyssla i köket ger mig så mycket extra energi och glädje, så nu är jag sugen att ordna lite fester och middagar med vänner igen. Härlig känsla!

Färdig Citron- och ingefäradryck

Äntligen känns det som att förkylningarna är på väg bort från vår familj, peppar, peppar. Vågar inte säga för mycket för då smäller det väl till igen. Men nu tycker jag att vi har haft vår del av förkylningar och kan få vara friska o pigga.

Jag älskar ingefära och dricker mer än gärna mina ingefärashots, som ni hittar receptet på här. Men när man är lite småkrasslig kan det kännas jobbigt att börja fixa o dona med det. Men nu har Kiviks musteri lösningen - Köp färdig Citron- och ingefäradryck.


Jag älskar den knallgula förpackningen som ger mig hopp om vår och sommar. För nu längtar jag! 

Jag ska snart ta mig ut i det fina vädret, men först ska jag se lite hockey. Luleås J20 har en avgörande åttondelsfinal mot Frölunda som jag tänkte se på tv först. För nu hoppas vi på lite medvind för Luleås hockeyspelare efter att både damerna och herrarna redan har åkt ut sina slutspel.


I samarbete med Kiviks Musteri och Smakbox

torsdag 16 mars 2017

Pulled taco chicken

I går fick min Crock Pot laga middagen igen. Det är så himla smidigt och den här gången provade jag att göra pulled chicken och det blev lika bra som när jag gör min chili-pulled pork. Jag använde frysta kycklingfiléer direkt från frysen utan att tina dem något.


Pulled taco chicken

1 kg fryst kycklingfilé
2 påsar tacokrydda, eller gör egen
2 dl chilisås
0,5 dl vatten

Lägg de frysta kycklingfiléerna i din Crock Pot.
Strö över tacokryddan och chilisåsen.
Häll vattnet i botten på grytan.
Tillaga på låg temperatur i ca 6 timmar.
Dra sönder kycklingen med en trägaffel.
Servera med goda tillbehör, t.ex. grönsaker, tortilla och dressing.

Jag åt kycklingen till en sallad men det är även gott att äta tacochips eller tortilla till. Andra serveringsförslag är baguetter eller hamburgerbröd, eller ris, pommes eller potatisgratäng. Byt tillbehör och det känns som du har en helt ny maträtt. Perfekt, eller hur?

Det bästa var att jag använde helt fryst kyckling, dvs ingen förberedelsetid behövdes för att tina kycklingen.

Frysta kycklingfiléer med chilisås och tacokrydda......
....efter några timmar blir det denna goda pulled taco chicken.

Ni har väl inte missat att det det är fredag i morgon! Känns som det var länge sedan jag fick ha riktig fredagskänsla, pga sportlov, sjukdomar och vabbande, men nu känner jag äntligen att jag längtar efter fredag och den härliga känslan man kan ha på fredag med en hel helg framför sig.

Tror jag ska börja njuta redan i kväll 😀

Vinn en Street Food Box från Santa Maria

Santa Maria lanserar en ny produktserie - Street Food - och du har nu chansen att vinna en box som innehåller tre av Santa Marias nya rätter och även en värdecheck från Kronfågel för kyckling minutstrimlor, som ingår i en av rätterna.

Santa Maria tar den godaste maten från världens gator till ditt kök. Med heta kryddmixer, färgstarka såser och smaksatta tortillas, lagar du enkelt street food hemma på bara 20 minuter.


Tävlingen pågår till 23 mars på Instagram, så sök upp mig @matro_sara där så hittar du tävlingsinlägget och kan delta genom att:
  • Följa mig @matro_sara och @santamariasverige på Instagram 
  • Tagga minst 3 vänner som du vill bjuda på Street Food 
  • Motivera varför du vill vinna en Street Food Box från Santa Maria. 

Så in på Instagram och ta chansen att vinna en Street Food Box.
Lycka till!

onsdag 15 mars 2017

Pollysnittar

En mulen dag i Åre stannade jag och barnens kusin, som brutit benet, inne o bakade för att fördriva tiden och för att få lite go'fika. Vi bakade den goda semmelkladdkakan och Pollysnittar, som kolasnittar med Polly i. En riktigt smaskig småkaka som jag blev inspirerad att baka när jag såg en påse Polly på köksbänken.


Pollysnittar

175 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk sirap
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
drygt 100 g Polly

Vispa smör, socker, vaniljsocker och sirap poröst.
Blanda Pollyn med mjöl, bakpulver och salt. 
Rör ner de torra ingredienserna och Pollyn i smeten och arbeta ihop.
Dela degen i två delar och forma till längder på en bakplåt med bakplåtspapper. 
De blir rätt tjocka längder, ca 1,5 cm.
Grädda ca 15 minuter i 175 grader. 
Dela snittarna med en vass kniv medan de fortfarande är varma. Pollyn kan fastna lite på kniven så torka av den lite då o då så du får fina snitt.
Låt svalna.

Vilken smarrig kaka vi lyckades få till! Det var lite svårt att få till en bra deg pga all polly men vi lyckades.

Åh vad jag blir sötsugen nu när jag ser bilderna på kakorna med de smälta polly-godisarna. Måste nog baka nå lchf-vänligt till helgen som jag kan smaska på.

Mums!
Färdiggräddade längder på plåten, dags att skära fina snittar.