lördag 14 januari 2017

Myskväll och chilldag

Vi hade en urmysig kväll igår då vi åt och surrade i flera timmar, fast det kändes som bara en. Gu' vad fort tiden gick. Jag frågade Ida i morse om hon hade haft kul igår, hennes gulliga svar var "Ja, jättekul! Enda tråkiga var när Susanne gick hem".

Efter mycket velande och googlande hittade jag till slut ett recept som jag ville testa. Och jag hittade det på bästa matbloggen 😀 Matro så klart. "Varför gå över ån efter vatten". Haha efter flera dagars letande och funderade så fanns kanonreceptet närmare än jag kunde ana.

En god fläskytterfilégryta
med lchf-vänliga tillbehör
 och favoritefterrätten chokladmousse

Jag och Ida har en riktig chill-dag i dag då vi ligger i soffan i pyjamas och kollar YouTube-klipp. Såna dagar behöver man också! Och jag ska bli bättre på det och försöka skippa lite måsten. Efter flera dagars snöande har det nu äntligen slutat. Jag är så nöjd att snön har vräkt ner dessa da'r då Leif har varit hemma, vet inte hur jag hade klarat mig om jag varit själv. Jag hade i alla fall inte kommit i tid till jobbet och jag hade nog haft ryggskott av allt skottande. Men det behöver jag ju inte bekymra mig över nu eftersom det inte blev så.

Vinkokta päron med ostkräm



Blanda parmesan, philadelphia och grädde i en kastrull och värm på svag värme. 
Rör om tills all ost smält. 
Krydda med svartpeppar och vispa i olivoljan. 
Häll upp i en skål och låt stelna till en kräm i kylen, ca 4 tim.

Servera päron och ostkräm tillsammans.
Dra några varv med pepparkvarnen över ostkrämen.

Det är viktigt att ta upp päronen från lagen när de har svalnat annars blir de för sura o bittra. Det blev mina på glöggminglet. Men dagen efter då det legat till sig ett tag utanför lagen var de mycket godare.

torsdag 12 januari 2017

Fullmåne

Har ni sovit bra i natt? Inte jag! Och när jag kollade månkalendern förstod jag varför jag hade så svårt att somna om efter att jag vaknat klockan tre i natt. Det är ju dags för fullmåne i dag!


Vissa påverkas av månen varje månad, vissa ibland och vissa tror att det bara är svammel. Jag är stensäker på att månen påverkar oss och vår sömn.


Trots få timmars sömn och snöstorm ute är det bara att bita ihop, dricka många koppar te och åka till jobbet. Men det blir nog till att flexa ut lite tidigare i dag för att lägga sig på soffan o slumra lite innan middag. Men eftersom jag flexar in en timme tidigare kan jag åka hem redan tre och ändå ha gjort full dag. Perfekt en sån här dag!

onsdag 11 januari 2017

En lång kväll

Herre gu' vad det blåser ute. Jag är så himla nöjd med att vara hemma och inomhus. Slutade lite tidigare i dag och vi åt därmed även lite tidigare än vanligt och därför känns kvällen extra lång. Perfekt! Och dessutom har jag inga måsten utan jag kan slöa i soffan hela kvällen, så jag lär se säsongsstarten av Sveriges Mästerkock på Tv4.


Dagens middag blev ostfylld skinkschnitzel med sallad och chili-bea. Snabbt, enkelt och gott! Jag sitter och småsurfar efter lite middagstips, dels nå snabblagat till i morgon efter jobbet och före hockeyn och dels något gott till fredag för att fira in helgen. Har ni några tips att bjuda mig på?

Halvvägs

Vilken tur att jag tog två kanonhärliga promenader i går, en vid lunch och en på kvällen. Det var nästan vindstilla och nollgradigt, kändes som vår i luften. Det var hur härligt som helst. Men det var i går det. I dag är det halv storm ute och jag är glad att jag håller mig inomhus.


Tänk att vi redan är halvvägs genom veckan, nu är det nedförsbacke kvar till helgen. Det är en hel del jag måste hinna innan det är helg, men jag ligger bra till enligt planen så det kommer nog gå bra.

Dessutom ser det ut att bli en bra helg med en efterlängtad middagsgäst på fredag och fika med kompisar på lördag. En helg helt i min smak alltså - äta o fika gott med trevlig sällskap.

Men nu kör vi några få arbetsdagar först innan det är helg.

tisdag 10 januari 2017

Citron- och dilltorsk i ugn

Vilken är er favoritfisk? Jag älskar lax och det är den fisk vi äter oftast. Ibland, men väldigt sällan, varierar vi oss och då är det oftast torsk vi äter. Inte lika gott, enligt mig, men ibland får vi till fullträffar även med torsk. Som den här citron- och dilltorsken!


Citron- och dilltorsk i ugn

600 g torskfilé
salt och peppar
2 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 dl mjölk/grädde
1 citron
0,5 dl fryst dill

Tina torsken om den är fryst och låt den rinna av ordentligt.
Lägg torskfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Koka upp crème fraîche med buljongtärning och mjölk eller grädde i en kastrull.
Skölj och riv skalet av citronen och rör ner i såsen tillsammans med dillen.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Häll såsen över fisken och tillaga mitt i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter.

Den här torskrätten var riktigt, riktigt god och så enkel att göra. Ni som har följt mig ett tag vet ju att jag älskar att tillaga mat i ugnen. Om ni äter enligt lchf då använder ni grädde istället för mjölk i såsen. Jag åt broccoli till fisken och det var kanongott, men jag kokade även några potatisar till Ida för torsk och potatis är en perfekt kombo.


Det har varit mycket gnäll från min sida den senaste tiden om hur trött jag har varit. För jag har verkligen varit trött, sjukt trött. Men vet ni vad?! I dag känner jag mig pigg och full med energi, trots att jag inte har sovit så mycket i natt. Vilken härlig känsla det är. Hoppas jag får ha kvar den länge länge. Nu håller vi tummarna att jag inte jinxar genom att skriva det här 😀

måndag 9 januari 2017

Västerbottensomelett

Västerbottenspaj är en klassiker till skaldjur. Men eftersom vi undviker mjöl så skippade jag pajskalet och fick då en supergod omelett med smak av Västerbottensost. Eller om man så vill en västerbottenspaj utan paj 😁


Västerbottensomelett 

5 ägg
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
175 g västerbottenost
lite salt o peppar

Vispa ihop ägg, grädde och crème fraîche.
Smörj en pajform och lägg sedan osten i botten på formen.
Häll äggblandningen över osten.
Grädda i 200 grader, ca 25 min, lite beroende på formens storlek.

Oj vilken god middag vi åt i lördags! Grönsaker och räkor är en perfekt kombo till denna omelett. Me like! Om man vill ha omeletten på en buffé t.ex. så kan man garnera med räkor och créme fraiche så blir den finare att servera.

Jag har aldrig varit så jätteförtjust i själva pajskalet när jag äter paj så det är ingen uppoffring att skippa pajen eftersom jag ändå får äta det goda där inne. Ren bonus!

Lägg riven ost i en smord pajform
Häll på äggblandningen
Ställ in i ugnen
Ät o njut