måndag 15 augusti 2016

Chilikycklingröra lchf-anpassad favorit

Bara för att man undviker kolhydrater behöver man inte avstå från allt gott man är van att äta. Kycklingtortillas är en storfavorit här hemma, det är nog hela familjens favoriträtt. Tortillas som man rullar in den goda kycklingröran i är ju så klart full av kolhydrater eftersom de är gjorda av mjöl. Men egentligen är det kycklingröran som är det goda så jag serverade röran till sallad och struntade i tortillas. Enklare att göra eftersom jag slapp ett moment och lika gott.

Jag tillsatte lite extra grönsaker o crème fraîche och skippade den söta majsen för att anpassa den bättre till lchf-mat. Krångligare än så är det inte att fortsätta äta er favoritmat men med färre kolhydrater.


Chilikycklingröra lchf-anpassad favorit

1 kg kycklingfiléer
1 purjolök
1 stor paprika
1 zucchini
några skivor jalapeno på burk
0,5 dl chilisås
0,5 dl tomatpuré
5 dl crème fraiche
chilipeppar, salt o svartpeppar

Skär kyckling, purjolök, paprika, zucchini och jalapeno i småbitar.
Fräs kycklingen några minuter, salta o peppra. Lägg över i en gryta.
Fräs purjolök, paprika och zucchini i omgångar, lägg över i en gryta.
Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och ev. chilipeppar.
Rör ner crème fraîche och låt koka några minuter.
Servera till sallad.

Olivia saknade den smälta osten som man har på kycklingtortillas, men det gjorde inte jag eftersom jag inte är så mycket för smält ost. Men eftersom jag vill att alla andra ska vara nöjda med maten så gör jag nog en gratäng nästa gång. När kycklingröran har kokat klart lägger jag den i en gratängform, strör på ost och gratinerar i 225 grader tills osten smält o fått fin färg.

Huvudvärkshelv***

Börjar den här dagen på sämsta sätt - med "headache from hell". Det finns inte mycket som är värre än att vakna med huvudvärk. Varje rörelse jag gör bränner som eldar. Lite frukost (för att kunna ta tabletter utan att få ont i magen), tabletter, duschmassage och vila är det som gäller. Och om jag har tur så hjälper det och jag kan få några bra timmar.


Nu hoppas vi att huvudvärken snart har försvunnit så att jag kan ge er ett roligare inlägg.

Ha en bra måndag, på jobbet eller hemma!

söndag 14 augusti 2016

Nya vanor med Smakbox

Är det nån som börjar jobba efter semestern i morgon? Jag börjar på onsdag!

Är det nån som längtar tillbaka till vardag och rutiner? Det brukar ju vara så när semestern börjar ta slut. Hösten brukar betyda en nystart med nya vanor. Tack vare att jag har undvikit kolhydrater nu i sommar så har jag undvikit glass, godis och fikabröd. Känns så himla skönt att jag inte behöver kämpa med nya nyttigare vanor nu när semestern är slut.

Vill ni prova lite nya produkter som går under temat Nya vanor så har ni nu chansen. Smakbox nya box med temat Nya vanor innehåller rekordmånga 18 spännande produkter som förhoppningsvis utmanar dig lite och får dig att prova nya alternativ. Värdet är hela 463 kr.

Och det bästa av allt - jag har en rabattkod till alla nya prenumeranter!
Ange rabattkoden MATRO så får du 15% på ordinariepris (189 kr inkl frakt) på din första smakbox
Gå in här för att prenumerera.

Det är fler än jag som har upptäckt smakbox och deras roliga och innehållsrika lådor. De är omnämnda i en av mina favorit-mattidningar Elle Mat & Vin.

Bild från Elle Mat & Vin

lördag 13 augusti 2016

Lycklig för lite

Tänkte börja lördagsmorgonen med lite tänkvärda ord som jag ofta brukar tänka på 
och jag tror fler skulle må bra av att göra det.


I dag är jag lycklig över att det "bara" är lördag trots att det kändes som lördag i går. Jag är även lycklig över att jag har några få semesterdagar kvar innan jag börjar jobba igen. Och det känns faktiskt riktigt bra att börja jobba, jag tror att jag har en rolig, men stressig, jobbhöst och vinter framför mig.

Vad är ni lyckliga över i dag?

fredag 12 augusti 2016

Köttfärsfyllda paprikor på grillen

Eter en heldag på Ikea inklusive bilresa på ungefär en o en halv timme enkel väg känner jag mig lite småtrött men glad. Älskar att gå på Ikea och titta på allt möjligt viktigt som man behöver, trots att man inte visste om det innan man kom dit :) Fast den här gången blev det inte så många roliga småsaker utan det blev stora saker till barnen, både säng och garderober har vi inhandlat till nöjda barn. Och jag är väldigt imponerad att Leif lyckades få in allt i bilen. Det blev trångt, men det gick!

Nu när jag sitter i soffan och tittar igenom korten i kameran kom jag på att jag har ju glömt ge er receptet på de goda köttfärsfyllda paprikorna som Leif grillade åt oss för ett tag sedan.


Köttfärsfyllda paprikor på grillen

Köttfärssås

5 hg köttfärs
0,5 zucchini i bitar
1 brk smaksatt tomatsås (pastasås)
1 dl grädde

paprikor
ost

Börja med att göra en god köttfärssås. 
Stek köttfärsen och zucchinibitar. 
Tillsätt tomatsås, kryddor och grädde.
Låt koka ett tag.
Skär av ett lock av paprikorna. Ta ur kärnor och hinnor och skölj dem.
Fyll paprikorna med köttfärssåsen.
Skiva över ost och lägg på locket.
Grilla på indirekt värme tills osten smält och paprikan har mjuknat något.

Det här blev riktigt gott och Leif lyckades exakt med paprikorna - lite mjuka men ändå med tuggmotstånd.

Så här gjorde vi köttfärssåsen men den kan man variera efter eget tycke o smak. Tänk bara på att den inte får bli för rinnig utan man vill ha en ganska fast röra i paprikorna.

Smakrik, god köttfärsröra och några skivor ost.
Lägg sedan på locken och paprikorna är redo för grillen.
Grilla på indirekt värme tills osten har smält och paprikan har mjuknat lite.

Njut av dagen

Sista semesterfredagen blir en dag på språng! Gäller att passa på innan semestern är slut :)

Ingen har nog missat att jag älskar fredagar - även när jag har semester och "helg hela veckan" så är det något speciellt med fredagar, eller hur? Fast härligaste och bästa fredagskänslan har jag efter en hel arbetsvecka. Känslan när man kommer hem från jobbet en fredag är oslagbar (framför allt om huset dessutom är nystädat :) )


Efter en heldag på språng tänker jag avsluta min fredag i soffan, min älskade soffa.
Vad har ni för fredagsplaner?

torsdag 11 augusti 2016

Röding i dillgrädde

Trots att klockan börjar bli mycket är det full aktivitet i huset, både Olivia o Isak håller på att möblera om i sina rum. Och till ommöblering hör även rensning av gamla saker som de inte vill ha kvar i sina rum. Så snart har jag fullt upp med att gå igenom allt o bestämma om det ska vara kvar eller slängas. Känns som att det är det enda jag gjort den här sommaren :)

Till dagens middag ugnsstekte jag röding med dill och grädde. Superenkelt och supergott!


Röding i dillgrädde

röding, filéade och utan skinn
salt
citronpeppar
dill
grädde

Lägg rödingfiléerna i en ugnsform.
Krydda dem med salt och citronpeppar. 
Strö rikligt med dill över. Häll på grädde.
Tillaga i 175 grader i ca 10 minuter om du har lika tunna filéer som vi hade, 
i annat fall får du öka på tiden.

Det blir så himla god sås av grädden som blir smaksatt av dill, salt o citronpeppar. Och så mycket enklare att göra allt i ett, istället för att steka fisken för sig och göra såsen för sig. Till fisken o såsen serverade  jag vårt nya favorittillbehör - ugnsstekt broccoli och blomkål.

Det fungerar med nästan vilken grädde som helst till detta. I dag hade jag vispgrädde, men jag har även använt gräddsorter med lägre fetthalt och även Oatlys iMat (havregrädde) och det har alltid blivit lika gott.