lördag 6 augusti 2016

Fläskfilé under tomat- och rödlökstäcke

I veckan när Leif var borta var jag tvungen att komma på maträtter som tillagas inne på spisen eller i ugnen, trots att det var finväder. För grilla - det gör inte jag!


Fläskfilé under tomat- och rödlökstäcke

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
3 tomater
1 rödlök
2 msk färsk basilka eller 2 tsk torkad
3 dl riven ost
salt och peppar

Putsa fläskfilén och skär i skivor, bryn dessa tills de är genomstekta.
Salta och peppra.
Lägg dem sedan i en ugnssäker form.
Skär tomat och lök i mindre bitar och rör ihop med hackad basilika. 
Bred ut tomat- och lökröran över fläskfilén.
Strö riven ost över och gratinera i 200 grader tills osten har fått lite fin färg, ca 15 min.

Det är ju ingen hemlighet att jag älskar tomat och basilika, här bildar det ett jättegott täcke tillsammans med rödlök och riven ost. Så enkelt men så gott och fräscht! Ofta använder man grädde eller créme fraîche när man gör gratänger eller grytor så detta utan grädde kändes riktigt fräscht o gott.

Vi åt vitkålsgratäng till fläskfilén.
Fotbollshelgen fortsätter! Vi ska alldeles strax i väg på dagens första match, Isak har redan åkt i väg för genomgång och uppvärmning. Även i dag lär det bli svårt att hinna med nån vettig middag, så jag måste komma på nån god snabb-mat som vi kan fixa. De har ett litet längre uppehåll vid lunch så då ska vi i alla fall hem o grilla hamburgare - riktig fotbollsmat :)

fredag 5 augusti 2016

Vitkålsgratäng Lchf

Nu är jag hem och vänder mellan Isaks fotbollsmatcher. Det är ungefär 10 minuter kvar innan vi måste åka i väg till nästa match så då passar jag på att ge er det utlovade receptet. Jag fortsätter prova olika gratänger som är goda att äta till kött, istället för potatisgratäng. I veckan kom turen till en vitkålsgratäng.


Vitkålsgratäng Lchf

600 g vitkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
0,5 msk sambal oelek
salt och svartpeppar
Ett lager ost

Strimla vitkålen och den gula löken. 
Stek vitkål, gul lök och pressad vitlök i smör tills det mjukar något. 
Tillsätt grädde och sambal oelek och låt grädden koka in under några minuter. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll vitkålsröran i en ugnsform och lägg ett lager ost, antingen riven eller i skivor. 
Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader.

Det blev lite, lite för mycket vätska så det kan nog räcka med 1,5 dl grädde. Vitkål suger ju inte åt sig någon vätska så det blir ju inte torrt även om du har för lite, så som potatisgratäng kan bli.

Vitkål smakar ju egentligen inte så mycket så det var gott att krydda med sambal och ganska mycket salt (i alla fall med mina mått mätt som brukar vara ganska återhållsam med saltet). Jag tyckte det här var jättegott, Olivia tyckte att zucchinigratängen var mycket godare.

En stor hög strimlad vitkål.
Stekt och kryddad vitkål redo för ugnsformen.
Lite ost och se'n ca en kvart i ugnen så har du ett supergott tillbehör

Matro - Tolfte populäraste matbloggen

Ni är ju betydligt fler som följer mig här på bloggen än på Instagram så jag måste ju skryta lite här också. Höll på att glömma det :) Och det är ju er förtjänst att jag kan skryta. 

Jag är den 12:e populäraste matbloggen i Sverige. Jippie!


Da'n efter jag skrev om det på Instagram gick jag faktisk upp på plats 11, många gick väl in på bloggen just den da'n :) Men se'n har jag halkat ner till plats 14 också, så det pendlar lite från dag till dag. Men jag har siktet inställt på topp 10. 

Visst hjälper ni mig genom att fortsätta sprida Matro!

Jag är så himla stolt o glad att så många vill läsa och följa min blogg. Tänk att när jag började blogga för nio år sedan så var det mest för att ha lite ordning på alla mina recept. För min egen skull. Jag hade även en tanke på att det skulle vara enkelt att hänvisa till ägg- och mjölkfria recept när nå'n ville ha tips på vad de skulle kunna bjuda Isak på. Inte trodde jag då att jag skulle fortsätta blogga så här länge och att så många vill läsa just min blogg.

Åter igen Tusen Tack!

Fotboll o sol

God morgon! Här har vi vaknat upp till ännu en dag med sol - så härligt! Jag blir extra glad över fint väder den här helgen för den kommer tillbringas på sidan av en fotbollsplan då Isak har cup hela helgen. Fotboll är så mycket roligare i fint väder än i regn.


Som vanligt på semestern så är det svårt att ha koll på vilken dag det är - helg hela veckan. Eftersom Leif kom hem i går och är ledig i dag känns det som lördag i dag, men det är ju min favoritdag f.r.e.d.a.g. Fredagskänslan infann sig redan i går, men det går nog att ordna lite fredagskänsla i dag också.

Nu ska jag sätta fart här hemma, frukost ska ätas, fotbollsspelar'n ska väckas, köket ska städas och midda'n ska förberedas för vi kommer hem sent efter fotbollen.

Ha en bra fredag så hörs vi lite senare med ett recept!

torsdag 4 augusti 2016

Vaniljsnaps med jordgubbar o rabarber

Trodde ni att jag hade glömt drinktorsdag på bloggen? Nej då, det har jag inte men jag har inte hunnit sitta ner vid datorn nånting i dag förrän nu. I dag tänkte jag tipsa om en snaps som man antingen kan dricka iskall som snaps eller använda i drinkar. Receptet hittade jag hos Matplatsen, fast jag tror att hon kallade det för rabarbersnaps. Jag tyckte att vaniljsmaken var det dominanta så jag kallar det för vaniljsnaps istället.


Vaniljsnaps med jordgubbar o rabarber

70 cl renat brännvin
ca 5 dl finskuren rabarber
ca 3 dl skurna jordgubbar
2 sockerbitar
1 vaniljstång

Lägg skuren rabarber och jordgubbar i en bunke.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg i allihopa.
Häll på spriten så det täcker och lägg i sockerbitarna.
Låt stå ca 3-4 dagar, rör/skaka om i bland, och sila sedan av det och häll upp i flaska.
Serveras iskall som snaps eller använd till att blanda drinkar.

Blanda allt i en skål.
Häll på spriten. Låt stå!
Häll tillbaka i flaskan. Drick som snaps....
... eller använd till att blanda drinkar.

Lchf-kladdkaka

Jag har ju redan hyllat denna kladdkaka till skyarna i flera blogg-inlägg och nu äntligen ska ni få receptet också. Om ni gör den i kväll är den perfekt som efterrätt i morgon. Då får ni riktigt gott fredagsmys :)


Lchf-kladdkaka

200 g smör
100 g 70% choklad
100 g 85% choklad
4 ägg

Smält smör och choklad på låg värme. Rör under tiden så att inte chokladen bränns.
Vispa äggen till ett riktigt luftigt skum.
Häll chokladsmeten i äggsmeten och vispa ytterligare en stund.
Häll i springform och grädda i 200 grader i 7-8 minuter. 
Låt stå kallt, gärna över natten för att stelna.
Om ni inte har tid att vänta till nästa dag med att äta den kan ni ha den 2-3 minuter längre i ugnen.
Servera med en klick vispgrädde och hallon!

Hoppas ni blir lika nöjda som jag över denna chokladmousse-lena kladdkaka med mycket chokladsmak. Olivia gav den också full poäng "som på fik".

I kakan jag blev bjuden på var det stevia-strö också, men eftersom jag nu är så ovan vid socker och sött och eftersom jag älskar smaken av riktigt mörk choklad så struntade jag i sötningen. Och jag tycker att det blev minst lika lyckat. Men ni som är van sockersöta kakor kan nog behöva använda ca en halv deciliter av någon lchf-vänlig sötning. Vispa då ihop sötningen med äggen.

Vispa äggen ordentligt!
Mums!

onsdag 3 augusti 2016

Mitt-i-veckan-fest

I morse när jag vaknade, lite för tidigt, med begynnande huvudvärk och allmänt slö så hade jag inte mycket inspiration till att komma på middag eller nånting överhuvudtaget. Men efter flera koppar te och en sovstund i soffan fick jag ny energi. 

Eftersom det var lite småmulet i dag passade det bra att jobba inne så jag satte igång att städa köksskåpen, rensa, torka och sortera. Så skönt nu när det är gjort!

Under köksskåpsstädningen kom jag även på vad vi skulle äta till middag, och vilken middag se'n! Det blev en festmiddag mitt i veckan. Jag stekte fläskfilé i skivor, la dem i en ugnsform, gjorde ett täcke av tomater, rödlök och basilika och se'n avslutade jag med lite riven ost innan allt fick gratineras i ugnen. Till fläskfilén gjorde jag en vitkålsgratäng, det var första men inte sista gången jag gjorde den. Recepten kommer de närmaste dagarna!

Enda sedan jag blev bjuden på lchf-kladdkakan har jag längtat efter att få äta ännu en bit (efter de tre jag åt då). Så i dag var jag tvungen att provbaka en kladdkaka och den blev, tack o lov, lika god som den förra jag åt. Jag var rädd att jag hade för höga förväntningar och skulle bli besviken i dag. Men det blev jag inte, det var dock inte samma wow-känsla som första gången, men nästan. 

Visst är det härligt med lite lyx i vardagen!

Vi började med fläskfilé och vitkålsgratäng. Mums!
Och se'n blev det lchf-kladdkaka, hallon och grädde i solen. Ännu mera mums!