torsdag 4 augusti 2016

Vaniljsnaps med jordgubbar o rabarber

Trodde ni att jag hade glömt drinktorsdag på bloggen? Nej då, det har jag inte men jag har inte hunnit sitta ner vid datorn nånting i dag förrän nu. I dag tänkte jag tipsa om en snaps som man antingen kan dricka iskall som snaps eller använda i drinkar. Receptet hittade jag hos Matplatsen, fast jag tror att hon kallade det för rabarbersnaps. Jag tyckte att vaniljsmaken var det dominanta så jag kallar det för vaniljsnaps istället.


Vaniljsnaps med jordgubbar o rabarber

70 cl renat brännvin
ca 5 dl finskuren rabarber
ca 3 dl skurna jordgubbar
2 sockerbitar
1 vaniljstång

Lägg skuren rabarber och jordgubbar i en bunke.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg i allihopa.
Häll på spriten så det täcker och lägg i sockerbitarna.
Låt stå ca 3-4 dagar, rör/skaka om i bland, och sila sedan av det och häll upp i flaska.
Serveras iskall som snaps eller använd till att blanda drinkar.

Blanda allt i en skål.
Häll på spriten. Låt stå!
Häll tillbaka i flaskan. Drick som snaps....
... eller använd till att blanda drinkar.

Lchf-kladdkaka

Jag har ju redan hyllat denna kladdkaka till skyarna i flera blogg-inlägg och nu äntligen ska ni få receptet också. Om ni gör den i kväll är den perfekt som efterrätt i morgon. Då får ni riktigt gott fredagsmys :)


Lchf-kladdkaka

200 g smör
100 g 70% choklad
100 g 85% choklad
4 ägg

Smält smör och choklad på låg värme. Rör under tiden så att inte chokladen bränns.
Vispa äggen till ett riktigt luftigt skum.
Häll chokladsmeten i äggsmeten och vispa ytterligare en stund.
Häll i springform och grädda i 200 grader i 7-8 minuter. 
Låt stå kallt, gärna över natten för att stelna.
Om ni inte har tid att vänta till nästa dag med att äta den kan ni ha den 2-3 minuter längre i ugnen.
Servera med en klick vispgrädde och hallon!

Hoppas ni blir lika nöjda som jag över denna chokladmousse-lena kladdkaka med mycket chokladsmak. Olivia gav den också full poäng "som på fik".

I kakan jag blev bjuden på var det stevia-strö också, men eftersom jag nu är så ovan vid socker och sött och eftersom jag älskar smaken av riktigt mörk choklad så struntade jag i sötningen. Och jag tycker att det blev minst lika lyckat. Men ni som är van sockersöta kakor kan nog behöva använda ca en halv deciliter av någon lchf-vänlig sötning. Vispa då ihop sötningen med äggen.

Vispa äggen ordentligt!
Mums!

onsdag 3 augusti 2016

Mitt-i-veckan-fest

I morse när jag vaknade, lite för tidigt, med begynnande huvudvärk och allmänt slö så hade jag inte mycket inspiration till att komma på middag eller nånting överhuvudtaget. Men efter flera koppar te och en sovstund i soffan fick jag ny energi. 

Eftersom det var lite småmulet i dag passade det bra att jobba inne så jag satte igång att städa köksskåpen, rensa, torka och sortera. Så skönt nu när det är gjort!

Under köksskåpsstädningen kom jag även på vad vi skulle äta till middag, och vilken middag se'n! Det blev en festmiddag mitt i veckan. Jag stekte fläskfilé i skivor, la dem i en ugnsform, gjorde ett täcke av tomater, rödlök och basilika och se'n avslutade jag med lite riven ost innan allt fick gratineras i ugnen. Till fläskfilén gjorde jag en vitkålsgratäng, det var första men inte sista gången jag gjorde den. Recepten kommer de närmaste dagarna!

Enda sedan jag blev bjuden på lchf-kladdkakan har jag längtat efter att få äta ännu en bit (efter de tre jag åt då). Så i dag var jag tvungen att provbaka en kladdkaka och den blev, tack o lov, lika god som den förra jag åt. Jag var rädd att jag hade för höga förväntningar och skulle bli besviken i dag. Men det blev jag inte, det var dock inte samma wow-känsla som första gången, men nästan. 

Visst är det härligt med lite lyx i vardagen!

Vi började med fläskfilé och vitkålsgratäng. Mums!
Och se'n blev det lchf-kladdkaka, hallon och grädde i solen. Ännu mera mums!

Matkasse för stressiga dagar

Än har jag och barnen semester och sommarlov några veckor till och jag fyller på med energi för fullt. Det kommer bli en hektisk höst med många resor och mycket nytt som ska införas på jobbet.

För att underlätta vardagen under stressiga perioder brukar jag ibland ta hjälp av någon matkasse. På så sätt behöver jag inte ägna tid åt varken planering eller matinköp. Jag tycker om det någon enstaka vecka men se'n brukar jag längta efter att planera och laga mat igen. Men det är verkligen ett perfekt sätt att få tillbaka inspiration och att spara lite tid under extra stressiga perioder.

Det finns ju hur många olika matkassar som helst just nu, känns det som. På matkasse.se kan man jämföra olika matkassor. Perfekt, för då slipper man själv surfa runt och hitta de matkassar som finns just på din hemort. Man kan även välja om man vill ha en speciell kasse t.ex. vegetarisk, lchf, laktosfri osv. Vad har ni för erfarenhet av matkassar? Har ni provat? Är ni nöjda?

Men än är det semester och jag har tid att både planera mat, handla den och laga den. Så nu ska jag ut och surfa lite middagsinspiration.

Ha en bra onsdag!

Tapas Tuesday

Nu sitter jag här med mitt morgon-te o funderar vad jag ska laga till middag i kväll. Vad ska ni äta? I går behövde jag inte fundera över midda'n för då hade jag och två kompisar bestämt oss för att det skulle bli en Tapas Tuesday.

Tapas Tuesday är Tapas de Papás tisdagskoncept då man betalar 275 kr och se'n får man äta så mycket som man vill och orkar av både de varma och kalla rätterna. Jag har sagt det förut och jag säger det igen - jag älskar tapas-konceptet! Man sitter länge o pratar samtidigt som man äter och får prova en massa olika rätter. Helt i min smak! Ofta på fredagar kör vi ju småplocks-middagar här hemma och det är ju egentligen samma koncept.

Ett urval av de rätter jag provade i går

Högrevsgrytan (uppe till vänster) är en smakrik favorit som jag faktiskt var tvungen att ta två skålar av, ryggbiffen (uppe till höger) var en nyhet för mig som såg enkel och tråkig ut, men var himla god. Kycklingquesadilla med västerbottensost (mitten högst upp) var också en nyhet för mig och jag blev inte besviken på den heller, jag tog dock bort brödet eftersom jag försöker undvika kolhydrater. Ja, jag skulle kunna fortsätta att skriva bra omdömen om allt, för det är verkligen sååå gott.

tisdag 2 augusti 2016

Köttfärs- och vitkålsgratäng Lchf

Oj, vilken god middag vi åt i går. Jag älskar kombinationen köttfärs och vitkål och i denna gratäng blev det riktigt perfekt. Man tror man äter en köttfärs- och pastagratäng, men det gör man ju inte :) Jag hoppades att det skulle bli lika lyckat som vitkålscarbonaran och det blev det!


Köttfärs- och vitkålsgratäng Lchf

Köttfärssås

5 hg köttfärs
1 dl tomatsås
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 buljongtärning
kryddor

5-10 dl strimlad vitkål
3-4 dl riven smakrik ost 

Stek köttfärsen och blanda sedan i resterande ingredienser till en köttfärssås. 
Lägg den strimlade vitkålen i ett durkslag och häll kokande vatten över så att den mjuknar något. 
På vintern när det inte finns färsk vitkål kan det nog vara bättre att lägga ner vitkålen i kokande vatten några minuter.
Salta vitkålen lite.
Blanda vitkål och köttfärssås i en smord gratängform. 
Strö osten på och gratinera i 225 grader i ca 15 min. 
Servera med en sallad.

Jag använde en liter vitkål men då älskar jag vitkål, många kanske tycker det blir för mycket. Blanda ihop vitkål och köttfärs så att det blir en bra blandning. Gör en god köttfärssås, du behöver inte följa detta recept, men den får inte bli för vattnig för vitkålen suger ju inte upp vätska som pasta gör.


Vitkål är ju billigt nu och kommer så att vara ett tag (vitkål är alltid billigt, men nu under sommaren och hösten är det extra billigt) så passa nu på att äta vitkål i massor. 

Här hittar ni andra recept med den goda kombinationen vitkål och köttfärs:

Onyttig

God morgon! 
Efter flera dagar då vi har sovit lite för länge, känns det skönt att vi vaknade före nio i dag.

Ännu en semesterdag och jag ska fortsätta försöka göra så lite som möjligt. Men det är svårt...


I dag står det festligheter på agendan! Vi börjar med eftermiddagsfika hos min kusin som fyller år. Se'n blir det restaurangbesök ikväll och Tapas-frosseri med två tjejkompisar. Så ni hör - det här kommer bli en bra dag.

Jag återkommer lite senare med gårdagens go'middag som jag blev så himla nöjd med. Än en gång fungerade vitkål perfekt som pasta-substitut.