Jag har lite dåligt med inspiration och ork att laga middagar den här veckan. När jag kommer hem från jobbet är jag såå trött så jag orkar inte tänka på mat och se'n är det fullt upp hela kvällen så jag hinner inte hämta ny inspiration eller förbereda nån mat heller. Suck, hatar verkligen dessa dagar. Men det brukar bara hålla i sig i några dagar sen är jag full med inspiration igen. Bara jag får lite tid...
onsdag 29 juni 2016
Balsamvinägermarinerad fläskfilé med sesamfrön
På mina buffébord finns det oftast marinerat kött eller kyckling som serveras kallt. Det är ju så gott men framför allt så skönt att inte behöva laga mat när gästerna väl har dykt upp. Då är det bara att ta fram det marinerade köttet ur kylskåpet, lägga upp det, garnera och servera. Speciellt vid bufféer har man fullt upp med att duka fram allt, så då är ett hett tips att inte behöva tillaga så mycket precis på slutet. Förberedelser, förberedelser, förberedelser - är nyckeln till ett bra buffébord och lyckad fest.
Godaste ingredienserna i marinaden gör att detta kött är underbart gott. Och det blir så otroligt mört så jag är glad att jag använde fläskytterfilé istället för fläskfilé, är rädd att den skulle falla sönder helt o hållet.
När jag serverar kallt kött lägger jag det oftast på en salladsbädd - gott och snyggt.
Balsamvinägermarinerad fläskfilé med sesamfrön
1 fläskfilé eller fläskytterfilé
0,5-1 tsk pepparmix
2 msk sesamfrön
Marinad
0,5 dl oliv- eller rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,75 msk soja
2 msk färskriven ingefära
1-2 krm pepparmix
Putsa filén. Blanda pepparmix och sesamfrön. Gnid in köttet med blandningen.
Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna.
Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer i den tjockaste delen.
Stek i 150°C tills innertemperaturen är 70°C, det tar ca 1 timme.
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Låt köttet svalna något så att du klarar skära det.
Skär köttet i tunna skivor och lägg dem i en trång form eller i en plastpåse. Häll över marinaden.
Låt stå kallt i minst 4 timmar, men gärna under natten.
Lägg upp på ett serveringsfat och garnera.
Skeda över lite av marinaden.
Godaste ingredienserna i marinaden gör att detta kött är underbart gott. Och det blir så otroligt mört så jag är glad att jag använde fläskytterfilé istället för fläskfilé, är rädd att den skulle falla sönder helt o hållet.
När jag serverar kallt kött lägger jag det oftast på en salladsbädd - gott och snyggt.
tisdag 28 juni 2016
Slö lyx
Ibland orkar man bara inte laga mat. Men man vill ändå äta gott. Då finns det några snabbfixade favoriter jag brukar ta till. En av dem är - löjrom! Finns inte många saker som är godare eller känns lyxigare än löjrom. Enkelt och gott - bästa kombinationen :)
I dag känns det som att sommaren börjar på riktigt när både Allsång på Skansen och Morden i Midsomer har säsongspremiär. Synd bara att semestern inte har börjat. Men den som väntar på nå gott...
Blanda löjrom med lite crème fraîche och ät tillsammans med avokado!
I dag känns det som att sommaren börjar på riktigt när både Allsång på Skansen och Morden i Midsomer har säsongspremiär. Synd bara att semestern inte har börjat. Men den som väntar på nå gott...
måndag 27 juni 2016
Örtkrämsfyllda ägghalvor
Ett av mina bidrag till midsommarbuffébordet var dessa ägghalvor som jag hade fyllt med en god örtkräm. Tyvärr blev fyllningen lite lös och det var så varmt så det syns inte hur fint jag spritsade fyllningen i gropen efter gulan. Fyllningen flöt ut nästan på en gång, snyft. Men den var lika god ändå, en perfekt kombination till lax och sill.
Det här blev en riktigt god kombination och dessa fyllda ägg kommer jag göra fler gånger. Den här gången blev äggen lite för löskokta och därför blev fyllningen lite för rinnig. Det är alltså viktigt att koka äggen länge så att gulan är fast.
Nästa gång kanske jag garnerar med löjrom och/eller räkor istället. Det tror jag är en perfekt smak-kombination och påminner då om äggkräms-förrätten.
Örtkrämsfyllda ägghalvor
6 ägg
3 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
2 msk finhackade örtkryddor, t.ex. persilja, gräslök, dill
salt o peppar
Hårdkoka äggen. Låt de svalna och skala dem.
Dela äggen och ta ut gulan försiktigt.
Blanda gulan med de övriga ingredienserna. Smaka av med salt o peppar.
Spritsa fyllningen i gropen efter gulan och garnera med t.ex. persilja.
Det här blev en riktigt god kombination och dessa fyllda ägg kommer jag göra fler gånger. Den här gången blev äggen lite för löskokta och därför blev fyllningen lite för rinnig. Det är alltså viktigt att koka äggen länge så att gulan är fast.
Nästa gång kanske jag garnerar med löjrom och/eller räkor istället. Det tror jag är en perfekt smak-kombination och påminner då om äggkräms-förrätten.
Spenatpaj Lchf
En intensiv helg med alldeles för lite bloggande är nu över och en ny arbetsvecka är här. En arbetsvecka med tidiga morgnar för att kunna sluta tidigt och åka hem till barnen som är ensamma hemma och jag hoppas även hinna njuta av solen några timmar. I går började vi röja i ena bodan på gården. Så mycket skrot! Nu är ena släpvagnen full med grejer som ska slängas dessutom har vi en hel del som ska säljas på blocket också, t.ex. grästrimmer, avloppsrör, släpvagn, barncykel och möbler till dockhus.
Det var så gott med den italienska lchf-pajen så jag var tvungen göra en ny variant på paj/omelett förra veckan. Efter en titt i frysen bestämde jag mig för en spenatpaj à la lchf, dvs utan pajbotten.
Det var så gott med den italienska lchf-pajen så jag var tvungen göra en ny variant på paj/omelett förra veckan. Efter en titt i frysen bestämde jag mig för en spenatpaj à la lchf, dvs utan pajbotten.
Spenatpaj Lchf
225 g fryst hackad spenat
2 dl vispgrädde
4 ägg
salt och peppar
300 g riven smakrik ost
Tina spenaten och pressa ur det mesta av vätskan.
Blanda spenaten med grädden.
Rör ner äggen och smaksätt med salt och peppar.
Blanda ner osten och häll allt i pajskalet.
Tillaga i 225 grader 20-25 minuter.
Låt vila några minuter så att pajen hinner stanna till, servera sedan till en god sallad.
Oj så gott det är med spenat! Ändå äter vi det så sällan. Den här pajen/omeletten var väldigt smakrik och god, helt i min smak. Dessutom gick den fort att göra när jag kom hem från jobbet utan att ha förberett något. Spenaten tinade jag i micron och sen var det bara att blanda ihop alla ingredienser och medan pajen stod i ugnen gjorde jag en sallad och dukade. Perfekt!
Om ni vill ha ett pajskal så har jag en massa varianter att välja på här, där hittar ni glutenfria, lchf-vänliga, kryddade, viktväktar-varianter och en del andra varianter.
Härlig paj, som passar både som ensamrätt och på buffébordet. |
Härlig blandning som efter drygt 20 minuter i ugnen är en god middag. |
lördag 25 juni 2016
Midsommarmiddag 2016
Nu har jag njutit klart av solen och gått in efter en dag ute i värmen, så efterlängtad denna sol och värme var. Nu hoppas vi att sommaren är här på riktigt. Tänk om vi kan få en kanonsommar igen, som för två år sedan.
Innan jag går och lägger mig tänkte jag passa på att skriva till er om gårdagens midsommar-middag.
Innan jag går och lägger mig tänkte jag passa på att skriva till er om gårdagens midsommar-middag.
Midsommarmiddag 2016
Det kalla
flera olika sorter inlagd sill
gubbröra på kavring
gravad lax
fyllda ägghalvor
västerbottens-skagen
räktårta
balsamvinägermarinerad fläskfilé med sesamfrön
färskpotatis
tomat- och löksallad
sallad
vattenmelon- och fetaostsallad
Det varma
Eftersom jag inte åt av det grillade har jag dålig koll på allt som fanns på den sidan.
Men det här vet jag fanns i alla fall :)
kött och kyckling
tzatziki
pommes frites
ugnsrostade rotsaker
vitlöksbaguetter
Till efterrätt serverades det
jordgubbar
grädde
glass
mörk choklad
Vi grillar så himla ofta, i stort sett varje dag på sommaren, så jag åt inget av det varma igår utan när det var midsommar passade jag på att äta midsommarmat - sill och lax, så himla gott. Dessutom åt jag en massa sallad och det kalla köttet. En perfekt midsommartallrik, med andra ord. Men i dag var ordningen återställd och vi åt grillat igen.
Midsommardagen
Vilken härlig helg! Jag älskar när man får bonusdagar på helgerna. Det känns som söndag i dag och jag blir lika lycklig varje gång jag kommer på att det bara är lördag.
Hade ni en bra midsommarafton? Vi hade en lugn och skön dag! Vi pysslade på med lite smått o gott i lugnt tempo hela da'n innan vi gick över till grannarna vid fyra-tiden där vi hade knytis med mycket godsaker. Vi bidrog med Västerbottens-skagen, gravad lax, fyllda ägghalvor, balsamvinägermarinerad kall fläskfilé och fetaostkräm.
Så ni kan ju gissa vilken god frukost vi åt i dag ute på altanen. Jag tror faktiskt att det är premiär för frukost på altanen. Men jag kan ha fel, eventuellt hann vi med något altan-frukost under värmeböljan i maj.
Vi var tvungna att skura bordet extra noga innan vi åt för det var fullt med aska på det. Tidigt i morse brann nämligen några k-märkta s.k tysk-magasin ner på andra sidan vattnet och det måste ha blåst åt vårt håll. De kallas för tysk-magasin för under andra världskriget använde tyskarna magasinen till förråd på sin väg mellan Norge och Ryssland.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)