måndag 7 september 2015

Färsk pasta med godsaker

Tänkte bara säga hej och ge er ett snabbt middagstips. Perfekt att ta till när tiden är knapp (som den är alltför ofta). Länge sen jag åt vackrare mat än det vi åt igår.


Färsk pasta med godsaker
färsk pasta 
(jag använde tortellini med basilika och ravioli med spenat och ricotta)
lufttorkad skinka
salame Milano
rökt skinka
mozzarella
körsbärstomater
färsk basilika
olivolja

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Dela tomaterna om de är stora.
Plocka några blad basilika.
Häll den färdiga pastan på ett fint fat.
Lägg på skinka, salami, mozarella, tomater och basilika.
Ringla över lite god olivolja. 


Så gott, enkelt, färgglatt och vackert - precis som jag vill ha det. Här har jag samlat många av mina favoritsmaker på ett och samma fat, så det här skulle jag klara mig länge på. Jag använde mig av lite olika charkuterier så att alla kunde hitta en favorit, dessutom använde jag mig av två olika sorters pasta.

söndag 6 september 2015

Matsedel v.37 september 2015

God morgon! Har ni sovit gott? Det har inte jag! En småkrasslig Ida kom ner till oss och trängde undan mig så jag fick knappt nån plats att sova på. Till slut gick jag upp och la mig i hennes säng och fick några till timmars sömn.

Nu är det dags för frukost och sen kan vi kicka i gång den här molniga söndagen på allvar.
Matsedel v.37 september 2015

Meat free Monday
Morotssoppa med curry
Värmande soppa med god currysmak, ät gärna med en god macka.

Tisdag
Ugnsstekt falukorv och broccoli i chiligräddsås
Enkelt i ugn, ät som den är eller servera med ett gott potatismos.

Onsdag
Vardagsfisk för fru Bråttom
Allt-i-ett i ugnen. Så smidigt.

Torsdag
Äppel- och fläskfilégryta med grönpeppar
Förbered gärna dagen innan så smakerna får gosa till sig.

Mysfredag
Kycklingkebab
Byt ut fredagstacon mot kycklingkebab - barnen kommer inte bli besvikna.

Godsak till helgen
Hallonpannacottapaj
Servera pannacotta på ett nytt sätt

lördag 5 september 2015

Förberedd middag

Oj vad klockan hann bli mycket innan jag hade tid att sätta mig vid datorn, men jag vill ändå hinna dela med mig av dagens middag innan jag går och lägger mig för i morgon är det dags för nya inlägg, bl.a. är det dags för en ny veckomatsedel.

Mamma opererade foten i måndags och ska nu hålla sig hemma o inomhus och jag har inte hunnit dit en enda gång på hela veckan. Men i dag var det äntligen dags för ett besök så jag förberedde en enkel trerättersmiddag hemma som vi packade med oss och åkte dit med vid middagstid.


De goda rågkrustaderna ville jag att även mamma skulle få smaka, så det blev förrätten - fyllda med skagenröra och garnerad med en vindruva. Går snabbt att fixa i ordning precis innan de ska ätas!

Till varmrätt bjöd jag på en fläskfilégryta med champinjoner, paprika och minimorötter som vi åt med ugnsrostade morötter, potatis och lök och självklart även en sallad. Gryta är perfekt mat att förbereda och bjuda många på!

Efterrätten (som ni kanske har sett på Instagram) blev rårörda hjortron, kardemummacrunch och en kräm gjord på cream cheese, vaniljsocker och grädde. Vanilj-ost-grädden måste jag dock komma på ett bättre namn på. Vad ska jag kalla den?

Baconfyllt lantbröd

Lördag, härliga lördag!
I dag står det inte mycket på att-göra-listan utan jag ska mysa på här hemma med lite småfix. Vi ska bjuda mina föräldrar på middag så jag ska pyssla lite i köket inför det. Dessutom ska jag gå igenom barnens utvuxna kläder och se om något är så pass helt och rent så vi kan skänka det till behövande. Det finns många som behöver hjälp och det känns så bra att dra ett litet strå till stacken.

Till gårdagens middag fyllde vi ett lantbröd med en god och smakrik fyllning innan vi gräddade den i ugnen. Sen hade vi en jättestor varm macka att skiva upp och mumsa på.


Baconfyllt lantbröd
1 lantbröd eller liknande
1,5 paket bacon
0,5 liten purjolök
1 röd paprika
1 stor morot
3 dl crème fraiche mexican chili
riven ost

Skölj och finstrimla purjolöken, stek den mjuk.
Stek bacon och dela i småbitar. Jag steker så klart i ugnen.
Skölj och skär paprikan i småbitar och stek den litegrann.
Skala och riv moroten grovt, tillsätt till det övriga.
Blanda ner crème fraiche och koka upp.
Skär av ett lock från lantbrödet. Gröp ur så att du har kvar ett skal. (Som man gör med semlor)
Fyll hålet med baconröra.
Strö över ost.
Lägg på locket.
Blöt ett eller två bakplåtspapper ordentligt och lägg runt lantbrödet.
Tillaga i 200 grader i 20 min.
Skiva upp och servera.


Åh så gott det här var och en riktigt fredagsmiddag enligt mig, "mysgott". Jag har gjort det här tidigare men hade då för mycket crème fraîche och för tunn "brödvägg" så fyllningen rann ut och brödet var svårt att skiva upp. Nu blev det perfekt!

Skippa bacon och lägg till zucchini så har du ett vegetariskt alternativ som är minst lika gott.

Gröp ur lantbrödet på samma sätt som du gör med en semla.
Stek ihop den färgglada fyllningen.
Fyll brödet.
Lägg på ost och locket.
Linda in brödet i blött bakplåtspapper
Grädda i ugnen och sen har du en god och smarrig middag att bjuda på.
Skiva upp brödet
Servera till sallad

fredag 4 september 2015

En bra fredagkväll

Alltså jag tror jag drömmer!

Klockan är inte ens tio en fredagkväll och alla är redan hemma. Jippie! Det innebär att jag kan gå och lägga mig o sova redan nu och behöver inte vänta in att barnen ska komma hem välbehållna. Lovely!

Så otroligt skönt, så nu ska jag bara skriva klart det här inlägget och sen ska jag gå och lägga mig i min nybäddade säng och läsa lite i boken jag håller på med just nu. Jag håller äntligen på att få tillbaka rutinen att läsa lite innan jag somnar.


Dagens middag var en typisk fredagsmiddag enligt mig, nämligen baconfylld långfranska. En godare och roligare variant på varm macka. Recept kommer i helgen.

Till efterrätt åt vi "rulle-bulle" som jag köpte med mig hem från matmarknaden. Jag tycker den ser torr och tråkig ut, men den är otroligt saftig och god. Den med strössel är vackrare men den med kanel är godare och blev hela familjens favorit.

Måste äta choklad

Nu börjar vi denna soliga och härliga fredag med lite choklad-snack! Jag älskar choklad och skulle aldrig kunna sluta äta det. Det är såå gott och till en kopp chai-te är det ännu godare. Eftersom jag älskar choklad älskar jag även undersökningar och listor som visar att man ska äta mycket choklad. I Mitt kök/Expressen hittade jag en bra lista som jag måste dela med mig av. 


5 anledningar att äta choklad

Du blir en lyckligare person

Ja, det är vetenskapligt bevisat att vi blir lyckligare av choklad. Choklad innehåller många viktiga aminosyror bland annat en som skapar lyckohormonet serotonin.

Du stärker ditt immunförsvar
Strunta i grönsaker, frukt och all nyttig kål – ät choklad i stället! Enligt en amerikansk studie innehåller choklad innehåller mer antioxidanter än blåbär och mörk choklad har massa viktiga saker som stärker ditt immunförsvar. Bland annan vitamin A och E, järn, fosfor, kalium och magnesium.

Du blir snygg av choklad
Tyska forskare har kommit fram till att choklad är bra för huden! Och vem behöver smink, nya kläder och piffiga frisyrer när allt man behöver göra för att bli tjusig är att äta choklad?

Du blir rela-la-laxad av choklad
Är du stressad? Mycket på jobbet? Skriker barnen? Ät choklad! Forskare i Schweiz har kommit fram till att du minskar stressnivåerna i kroppen om du äter några bitar mörk choklad varje dag i två veckor.

Du blir smal av choklad
Ja, nästan i alla fall. Choklad ökar ämnesomsättningen och enligt forskare i San Diego har person som äter choklad fem gånger i veckan ett lägre BMI än de som inte äter choklad så ofta. 30-60 gram mörk choklad om dagen rekommenderas.
 
 
Så nu ser jag fram emot en helg med mycket choklad! För enligt den här listan kan det väl inte finnas något som är hälsosammare och bättre, eller?

torsdag 3 september 2015

Internationell matmarknad - tredje året

Den här veckan har den internationella matmarknaden besökt Luleå för tredje året i rad och det verkar bli samma succé som tidigare år. Storgatan fylls med matstånd där det säljs korvar, ostar, oliver, olivolja, godis, kakor, fudge, churros, matportioner och en massa annat.

Köerna ringlar sig långa och man måste vara förberedd på att få vänta på sin mat. Men oftast är det värt väntan. Olivia hade långlunch i dag så vi passa på att gå en sväng på stan och bestämde oss sen för att äta lite thaimat (nudlar med kycklingspett eller vegetariska vårrullar). Men det godaste var efterrätten som var nygjorda och stekheta churros med choklad. Så gott! Måste köpa en omgång i morgon också tror jag.


Till middag åkte Leif in och köpte med sig fyra matlådor hem som hela familjen delade på. Han valde Bigos (polsk jägargryta), Fish and chips, Blue cheese chicken och Salviapotatis med kycklingben. Inte riktigt vad jag hade valt, jag skulle nog ha valt Gyros, kyckling- och grönsaksspett, chicken red curry och pizzabaguette istället. Och framför allt hade jag köpt med mig lite efterrätt - churros, crêpes och "rullebulle" hade nog fått följa med mig hem.