söndag 11 mars 2012

Knäckflarn med vaniljfyllning

Oj vad lördagen gick snabbt! Jag bakade lite på förmiddagen och sen var det plötsligt dags att gå till hockeyn. Efter hockeyn var det vi föräldrar i Isaks hockeylag som skulle städa läktarna och det tog sin lilla stund. När jag väl kom hem efter att ha hämtat Ida så var klockan över sju, så då slängde jag ihop lite middag och sen var det dags att bänka sig för Melodifestivalen. Vann rätt låt?
Knäckflarn med vaniljfyllning
Knäckflarn
150 g margarin
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl grädde
Fyllning
1 paket vaniljvisp

Smält margarinet.
Blanda bakpulver med mjöl, tillsätt resten av ingredienserna, blanda med margarinet.
Lägg ut små klickar på plåt, ca 80 st. Tänk på att de flyter ut så lägg dem inte för tätt.
Grädda i 200 grader i 5 minuter. Låt svalna.
Vispa vaniljvisp ganska hårt. Lägg vaniljvispen mellan kakorna och frys dem.
Servera direkt från frysen.

Små klickar redo att gräddas.

Tänk på att göra riktigt små klickar för annars blir det alldeles för stora kakor. Jag började med att göra ganska små klickar men insåg snabbt att de var för stora så jag halverade alla. Om man låter smeten stå ett tag, så margarinet inte är så jättevarmt och rinnigt, blir den enklare att hantera.

Färdiggräddade knäckflarn.

När man åt kakorna direkt från frysen smakar vaniljvispen som vaniljglass - riktigt gott. Det är alltid svårt att veta hur mycket fyllning man ska ha för man vill ju att det ska smaka av fyllningen men samtidigt kan man inte ta för mycket för då är det risk att fyllningen rinner ut när man tar första tuggan.


Eftersom det blev så stressigt igår efter bakningen för att hinna till hockeyn så har jag kvar en del disk i dag. Det är väl lika bra ta tag i den nu, så kanske vi tar oss ut i det fina vädret idag. Något vi inte gjorde i går.

lördag 10 mars 2012

Trött morgon

God morgon! Idag vaknade vi till strålande sol, tyvärr. Eftersom vi fortfarande inte har fått upp några rullgardiner eller annat mörkläggande i vårt sovrum blev det väldigt ljust där i morse. Hela vintern har det gått bra eftersom det är mörkt så länge då, men nu brådskar det att få dit rullgardiner. Jag var uppe alldeles för länge i går kväll och det känns nu, får försöka komma i säng i tid ikväll istället.


Nu var det länge sedan jag bakade något gott så jag tror jag ska försöka hinna med det innan hockey. Jag har ett paket vaniljsvisp som behöver användas upp. Antingen använder jag den i bakningen, t.ex. i de goda chokladkolarutorna som påminner om mockarutor fast med godare glasyr, eller så gör jag en paj som jag serverar vaniljvisp till.

Vanligvis slutar jag kl.13 på fredagar och får en lång, härlig, mysig fredagskväll, men igår hade vi möte med systemleverantören och jag var tvungen jobba över, i 5 timmar! Så vid 18-tiden lämnade jag jobbet, åkte förbi affären för att hitta nå gott och enkelt till middagen, sen hämtade jag Ida hos mormor och morfar, sen till ishallen och få "städ-biljetter" till dagens hockeymatch, SEN fick jag åka hem och äta middag. Det blev en ganska god fredagsmysmiddag av lite hopplock.

Min fredagsmiddag bestod av ruccola, tomat, fetaost, keso,
macka med gravad lax, smörgåsrån med olivost,
veckosallad och grillad kyckling.
Barnen nöjde sig med grillad kyckling och tomat.

Nu ska jag gå och lägg mig i soffan och se (läs: sova till) barnprogram med Ida. Vi hörs senare med något gott bakrecept förhoppningsvis.

torsdag 8 mars 2012

Skinkgryta

Tänk, imorgon är det redan fredag. Vad har ni för helgplaner? Det enda vi har inplanerat är Luleå hockeys första slutspelsmatch på lördag och Melodifestivalen på lördagkväll förstås. I övrigt blir det väl som vanligt, långa frukostar, slöa dagar utan en massa tider att passa, god mat och bara allmänt ha det bra och ladda batterierna.

I måndags när vi var lediga efter vårt sportlov så passade jag på att förbereda en skinkgryta. Perfekt att ha idag när jag kom hem vid 17-tiden och bara behövde ta fram och värma den med grädde.
Skinkgryta
700 g grytbitar av färsk skinka eller annat griskött
1 liten gul lök
smör/olja
2-3 tsk curry
salt
peppar
1 köttbuljongtärning
3 dl vatten
1,5 dl grädde

Strimla köttet och hacka löken.
Bryn curry i smör. Stek sedan köttet och löken. Salta och peppra.
Häll över vattnet och tillsätt buljontärningen, låt småkoka tills köttet är riktigt mört. Tiden beror på vilka delar du använt. Jag lät min gryta koka ca 1 timme, men i vissa fall kan nog 20 minuter räcka. 
Tillsätt grädde och låt koka upp.
Servera med ris, banan, ananas o dyl

Barnen älskar curry och tyckte att grytan påminde om deras favorit - djungelkyckling - så de åt riktigt ordentligt. Jag hade tänkt tillsätta torkade aprikoser samtidigt som grädden, men det glömde jag bort. Får prova det nästa gång.

onsdag 7 mars 2012

Lunch med sjukling

Även idag har Isak varit hemma för att ta hand om sin förkylning. Han är ju 10 år så han klarar sig ensam hemma på dagarna men jag åker i alla fall hem på lunch så att han får i sig ordentlig mat och pysslar om honom lite. Han ville ha köttbullar och makaroner. Snabbt och enkelt så det fick han. Själv åt jag ratatouille, avokado, keso, ruccola och fetaost. Därefter blev det så klart den tradionsenliga koppen med chai-te för mig. Nu ska jag hjälpa Isak med läxan innan jag ska tillbaka till jobbet en sväng till.

tisdag 6 mars 2012

Seriesegrare

Första dagen efter sporlovsledigheten gick riktigt bra, det var fullt upp hela tiden. Isak har fortfarande inte blivit av med sin hosta och nu har han dessutom blivit jättetäppt i näsan så han fick stanna hemma från skolan idag. Det värsta med det, enligt Isak själv, är att han då även missar hockeyträningen. Men det kanske är bra för honom att vila ordentligt för nu vill vi att den envisa hostan försvinner.

Fin färgkombination på tallriken.

Barnen ville ha färdigköpt pytt i panna till middag. Inte mig emot för det är perfekt mat när man kommer hem sent till hungriga barn eftersom det bara tar några minuter att steka den. Jag är dock inte själv så förtjust i den så kvällens middag för mig blev omelett, ratatouille och ruccolasallad.


Nu ska jag duka bort middagen, plocka ur diskmaskinen och hänga en tvätt se'n ska jag lägga mig i tv-soffan och se årets sista elitserieomgång i hockey. En elitserie som LULEÅ HOCKEY vinner! På lördag börjar slutspelet där vi hoppas på fortsatta framgångar. Det är dags nu!

måndag 5 mars 2012

Ratatouille

Idag har jag haft en riktigt köksdag för att middagarna ska gå lite fortare att göra resten av veckan. Leif har farit till Pajala igen och blir borta hela veckan och jag har en massa möten på jobbet så jag är rädd för att det blir till att jobba till fem hela veckan. Jag har förberett en skinkgryta som nu bara behöver värmas till en kommande middag dessutom har jag gjort en omgång veckosallad med bl.a vitkål och morötter, så att vi får i oss grönsaker trots att det är stressigt vid middagarna. Dagens middag blev Västerbottensostgratinerade kyckling med örtsås och ris, perfekt för det blev över två matlådor som Leif kan ta med sig.

Jag tycker det är svårt att få tag i goda färska grönsaker just nu och dessutom är de ganska dyra så därför gjorde jag en grönsaksröra idag, en s.k. ratatouille, som jag kan servera till middagarna framöver.
Ratatouille
2 gula lökar
1 liten aubergine
1 liten zucchini
2-4 paprikor
2 burkar krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano (eller 1 msk färsk)
1 tsk torkad basilika (eller 1 msk färsk)
1,5 tsk salt
svartpeppar

Skala och skiva lökarna till fjärdedels ringar.
Skölj och skär aubergine och zucchini i bitar.
Skölj och strimla paprikorna.
Stek lök, aubergine och zucchini mjuk på svag värme. Tillsätt paprikan och stek ett tag till.
Tillsätt krossade tomater, lagerblad, riven vitlök och kryddor.
Koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Ta sedan bort locket och låt koka ganska kraftigt i ca 10 minuter för att koka ihop ordentligt.

Ratatouille finns i många olika varianter och med olika innehåll. Det här är min variant. Jag vill ha ganska mycket tomater i min, men vill du ha en torrare variant så använder du bara en burk tomater och kanske en extra paprika. Frys ner i portionsförpackningar så är det enkelt att ta upp lagom mängd.

Eftersom vi kom hem igår efter en lång seg resdag så har hela familjen varit lediga idag för vi vet av erfarenhet att vi brukar vara ordenligt trötta dagen efter vi rest. Med tanke på kommande vecka kändes det ganska självklart att vi skulle vara hemma och ladda batterierna idag. Men nu är vi redo för en ny vecka.

Borta bra men hemma bäst

Nu är vi äntligen hemma. Hemresan gick rätt bra trots att det är 60 sega mil med mest skog som utsikt. Tur att man kan roa sig med Wordfeud längs vägen.

Nu måste jag ta tag i det tråkigaste med resor - packa upp väskorna. Se'n blir det nog att tillbringa stora delar av dagen i tvättstugan dessutom måste kylskåpet fyllas upp. Jag ska sätta mig och skriva matsedel och handlingslista, men först ska jag göra det tråkiga upp-packandet se'n den roliga handlingen.

Vi hörs senare med nå gott recept!

Räkmacka i Almåsa, sista slalomdagen.