onsdag 12 oktober 2011

Matbloggspriset 2011

Varje år delas Matbloggspriset ut till en matbloggare. I år delas priset ut på Mitt kök-mässan den 10 november.
Ni läsare får nu vara med att nominera er favorit-matblogg. Fram till den 15 oktober kan ni nominera. Obs, det är ingen röstning än. Efter den 15 oktober läggs de nominerade bloggarna ut på deras hemsida och röstningen kan påbörjas.

Men i detta skede gäller det alltså att nominera er favorit bland alla matbloggar.

Ni vet vem jag tycker ni ska nominera ;)

tisdag 11 oktober 2011

Plockmat på stående fot

Jag fick en förfrågan på Facebook om bra plockmat till 40-årskalas där det är ont om sittplatser. Här är lite tankar kring plockmat på stående fot. Det är ingen meny där jag har tänkt på hur saker passar ihop utan det är mer tänkt som inspiration till att komponera en egen meny.

Det som är viktigt att tänka på är att inte ha så stora bitar eftersom man inte klarar av att använda både kniv och gaffel. Man får inte ha för små bitar heller så att det rinner genom gaffeln. Ett alternativ till tallrikar är att servera olika saker i små glas, då behöver man inte vara rädd att tappa tallriken eller att saker ska rulla av den. Ikea har ljuslyktor till bra pris som jag köpte en massa av till mitt 40-årskalas, dessutom handlade jag småglas billigt på loppis. Ett annat alternativ är att köpa små plastglas. Men det kanske är svårt att servera allt i glas, men några grejer skulle jag definitivt ha i glas.


Det är praktiskt att göra paj i långpanna som man sen skär i små fyrkantiga bitar och serverar som snittar. Det kan man ju göra av vilken paj man vill där smaken passar med övrig mat man har. På mitt 40-årskalas hade jag pestopajsnittar med färskostkräm och kantarellpajsnittar.



Ost och kex tycker jag om att ha på buffébord. Dels för att det är gott och passar till det mesta men sen är det också bra för att dryga ut maten. Det kan vara svårt att beräkna hur mycket mat som går åt, men har man ost och kex brukar alla bli mätta i alla fall. Jag har även ett favoritbröd till bufféer Hälla-ut-bröd.

Allt kan tyvärr inte stå framme lång tid, men då får man tänka på att servera sånt som går fort att lägga fram mer av. Färdigköpta krustader som man fyller med egengjord eller köpt skagenröra är gott och ser festligt ut. Det går dessutom fort att ställa fram nya krustader och klicka i lite röra när det behövs. Man kan inte förbereda genom att klicka i röran i förväg för då mjuknar krustaden och det vill man inte. Man kan även skära kavring eller annat bröd i t.ex. små trekanter och ha någon god röra på.


Rullar av olika slag är också enkelt att äta stående och kan förvaras färdigskurna i kylskåp så att det bara är att plocka fram och lägga upp när serveringsfaten ser tomma ut. Laxrulader där man rullar in färskost i gravad eller rökt lax är bra plockmat i lagom storlek. Vill man ha något i köttväg skulle jag nog satsa på rostbiff. Rostbiffsrullar blir nog en bra storlek och relativt enkelt att äta på stående fot. En stor skiva rostbiff däremot kan vara svårt att få i sig utan att använda kniv och dela den. Charkuterier överhuvudtaget är enkelt att servera och äta. Lufttorkad skinka och salami finns i många varianter som man kan servera som de är eller göra en god röra som man rullar in. Klassiska tunnbrödsrullar med olika fyllningar går också att servera.


Smördeg är behändigt och enkelt att använda sig av. Kryddiga smördegspinnar är ett gott drinktilltug som görs av frysta smördegsplattor, torkade örtkryddor och ost. Smördegen som är färdigkavlad kan man fylla med något gott, t.ex. fetaost eller tapenade, och sen rulla ihop och skära i bitar innan gräddning.


Mat som serveras på spett brukar vara uppskattat, framför allt hos barnen. Prinskorv och köttbullar blir ju så mycket roligare om de serveras på spett istället för i en skål. Perfekt vid ett sånt här tillfälle att ta ett spett som man kan stå och gnaga på istället för att använda bestick. Kycklingspett är en storfavorit hemma hos oss. Enkelt att göra och är lika goda även om de har varit frysta. Kycklingklubbor med en bit folie längst ner för att hålla i går också bra och brukar vara populärt.


Annat kött som är enkelt att tillaga och förbereda är fläskfilé eller kyckling som ska serveras kallt. Om de skärs upp i tunna skivor går det bra att äta med bara en gaffel.


När man gör sallad kanske man inte kan/bör ha för många små blad som kan vara svåra att få upp med bara en gaffel. Men en stor blandsallad med sallad, gurka, tomat osv. bör fungera bra.

Vill man ha potatis, ris, bulgur eller liknande till? Det beror ju på lite vad man har i övrigt, men ris och bulgur är nog för smått och svårt att få upp på en gaffel. En potatissallad som serveras kall, t.ex. Basilikapotatis, kan stå framme ett bra tag om man inte använder crème fraiche och majonnäs, dessutom går det bra att förbereda. Jag serverade en italiensk pastasallad när jag fyllde år som också fungerar att äta stående eftersom det är stora bitar som man enkelt kan fånga upp med en gaffel.


Jag som älskar buffér och plockmat kan hålla på att skriva hur länge som helst. Fråga gärna om ni undra över något. Här har jag samlat plockmat-recept.

måndag 10 oktober 2011

Från äppelljus till appletinis

Jag fick hemskickad en fin bok om äpplen från Kiviks Musteri som heter Från äppelljus till appletinis. De vackra bilderna blandas med fakta om äpplets historia och recept på bl.a. äppelglögg, äppelpanacotta och pizza med äpplen.


Det är verkligen en bok att inspireras av eller kanske ge bort åt någon med mycket äpplen. På lördag när Isak ska ha kalas ska jag nog prova något av äppelrecepten.

söndag 9 oktober 2011

Blåbär- och cheesecakemuffins

Vi fortsätter städa och röja. Snart är Idas lekrum klart och jag ska visa bilder på det. Men först måste det komma hit någon stark person som hjälper Leif att bära skåp i trappen. Jag hatar att bära tunga otympliga saker i trappen. Snart ska vi även göra i ordning hennes sovhörna. Eftersom hon inte har haft något eget rum har hon haft sin säng i vårt sovrum men nu ska hon få en mysig sovhörna under trappen. Jag vill inte att hon sover i sitt nya rum eftersom det är på en annan våning än vårt sovrum. Hon kommer ofta till oss på natten och då vill jag inte att hon går i en mörk trapp.

I morse bakade jag och Ida muffins. Hon var så duktig att mäta, vispa och sätta en sked blåbär i varje form.
Blåbär- och cheesecakemuffins ca 12 stora muffins
125 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 dl blåbär
Cheesecakesmet:
200 g cream cheese
3 msk socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Strössel:
50 g mandelmassa
50 g smör
1,5 dl vetemjöl
2 msk socker

Vispa smör och socker mjukt och luftigt.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver, rör sedan ner det försiktigt tillsammans med mjölken till en jämn smet.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll till ungefär hälften.
Lägg en sked blåbär i varje form. Rör om försiktigt.
Vispa samman alla ingredienserna till cheesecakesmeten och klicka ut över muffinsarna.
Knåda ihop alla ingredienserna till strösslet och smula det över cheesecakesmeten.
Grädda muffinsarna i 175 grader i cirka 25 minuter, tills de fått fin färg och provstickan är torr.

Ida sätter en sked blåbär i varje form.
Vi har en myssöndag så hon har inte ens hunnit/velat ta av sig nattlinnet.

Riktigt goda muffins som inte var de minsta torra, som jag annars tycker att muffins har en tendens att bli. Jag använde muffinsformar i kartong de håller formen bra utan att muffinsplåt behöver användas.

fredag 7 oktober 2011

Stuvad vitkål - gott till stekt korv

Fredag och en härlig helg framför oss! Jag ska använda helgen till att få ordning i Idas rum. Vad ska ni göra? Nu ser vi Idol och vi har redan fått en favorit - gulliga och duktiga Molly. Även den här fredagen är jag trött så snart ska jag gå och lägga mig i sängen istället för att småslumra här i soffan. Om jag är piggare imorgon ska jag baka nå smaskigt och njuta av när det är lördag.

Vi fortsätter äta mycket vitkål. Det är ju så gott och billigt! I onsdags gjorde jag stuvad vitkål som vi åt tillsammans med stekt falukorv och kokt potatis.
Stuvad vitkål
nätt 5 hg vitkål
0,5 tsk salt
0,5 liter vatten
Stuvning
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk margarin eller smör
salt, peppar

Tag bort ev vissna blad. Skär i små bitar.
Koka upp vattnet, tillsätt kålen som nätt och jämnt ska täckas av vattnet. Tillsätt salt.
Koka kålen precis mjuk i 5-10 min.
Häll av spadet och låt vattnet rinna av.
Stuvning:
Använd inget kålspad för då blir stuvningen gråaktig.
Rör ut mjöl i lite av mjölken i en kastrull, tillsätt resten av mjölken och fettet.
Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Lägg i den avrunna kålen och värm stuvningen.
Servera till stekt falukorv och ev. kokt potatis.

Isak vågade inte smaka, men jag och Olivia tyckte att det var riktigt gott. Det var jättelänge sedan jag åt stuvad vitkål men det var lika gott som jag kom ihåg.

onsdag 5 oktober 2011

Italienska köttfärsbiffar

Nu när Isaks gamla rum är helt tömt är det dags att städa ur det och sen börja lyfta dit Idas saker. Det ska blir så skönt. Eftersom hon inte har haft något eget rum har alla hennes saker varit i vardagsrummet som alltid har sett stökigt ut. Ni som har en 4-åring vet att det kan bli rätt mycket grejer, framför allt när hon har två äldre syskon som hon ärver från t.ex. dockor, bilar, gosedjur, spel, pussel, pysselböcker, kritor, pennor och mycket mer. Till allt det ärvda har hon så klart även fått egna saker på födelsdagar mm.

Igår gjorde jag en snabbvariant av köttfärsbiffar med bara köttfärs och kryddor, inget ströbröd, potatismjöl eller liknande. Dessutom stekte jag dem i ugnen för att slippa stå och passa vid en stekpanna.
Italienska köttfärsbiffar
500 g nötfärs
0,75 tsk salt
Nymalen svartpeppar, efter smak
1 tsk citronskal, rivet
0.5-1 tsk basilika
1 st vitlöksklyfta
Olivolja eller smör till stekning
Sås
6 st soltorkade tomater, inlagda i olja
0.5 kruka basilika
0.5 dl vatten
2.5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
Flingsalt, efter smak
Nymalen svartpeppar

Blanda färs med salt, peppar, citronskal och vitlök till en smidig färs.
Forma 8 små biffar.
Smält smör på en ugnsplåt, blanda med olivolja. Stek biffarna 20-30 minuter i 200 grader. Vänd efter ca halva tiden.
Hacka tomaterna i små bitar. Blanda i en kastrull tillsammans med basilikabladen och vattnet.
Koka ihop.
Tillsätt grädden och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar, koka upp.
Servera färsbiffarna med nykokt pasta, den krämiga såsen och rucolasallad.

Eftersom jag använde vispgrädde tog jag mer vatten än 0,5 dl dessutom använde jag lite torkad basilika förutom den färska i såsen för att få riktigt mycket basilikasmak. I biffarna pressade jag i lite citron för att få mer citronsmak. Biffarna blir lite kompakta när man inte har potatismjöl, ströbröd eller liknande i dem, men det gör inte så mycket när man har en sån god sås.

tisdag 4 oktober 2011

Kanelbullens dag

Har ni bakat kanelbullar i dag? Jag förmodar att de flesta av er i alla fall har ätit kanelbullar. För nog känns det som Kanelbullens dag har slagit igenom riktigt stort i Sverige nu. Jag har inte orkat baka nå kanelbullar, så vi åt Findus köpta kanelbullar som är både mjölk- och äggfria...och riktigt goda.
Om man inte vill fylla bullarna med kanel finns det en massa alternativa fyllningar, t.ex. farinsocker för att få kolasmak, äpplen, marsankräm eller blåbär med eller utan mandelmassa.