onsdag 2 februari 2011

Matsedel v.5 februari 2011

Två av veckans middagar har redan passerat och jag kommer inte på nån matsedel för veckan. Jag vet inte var inspirationen har tagit vägen. Men nånting så här kanske det blir. Förmodligen blir det många förändringar.

Matsedel v.5 februari 2011
Må: Pytt i panna
Ti: Korv och makaroner
On: Pizza
To: Fiskkakor
Fr: Tacos och tacogratäng
Lö: Fläskfilégryta med sparris
Sö: Olivias risotto
På lördag smäller det!
Första deltävlingen är i Luleå med mig, Olivia och Isak på plats.

tisdag 1 februari 2011

Marinerad helstekt fläskytterfilé

Har ni ätit nån semla än? Det är ju faktiskt över en månad kvar till fettisdag som är ovanligt sent i år, men det annonseras om semlor och semmeltest var och varannan dag redan. Jag har inte provätit någon än i år, men snart tror jag inte att jag kan vänta längre. De hemgjorda är ju klart godast så jag måste kanske baka en omgång till helgen. Ifjol bakade jag både chokladsemlor och semmelrutor, men i år blir det nog traditionella.

I dag jobbade jag över lite och när jag kom hem hade övriga familjen redan ätit eftersom Isak skulle iväg på hockeyträning. Jag tog därför bara en tallrik fil och drömde mig tillbaka till söndagens middag med fläskytterfilé, potatisgratäng och sallad.
Marinerad helstekt fläskytterfilé
600-700 g fläskytterfilé
marinad:
0,5 dl rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl soja
1-2 vitlöksklyftor
ev. sweet chili sause
ev. honung
salt och peppar

Blanda ihop marinaden i en plastpåse, lägg i filén. Marinera i minst 30 min. Gärna längre.
Bryn filén runt om i smör eller margarin i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Flytta sedan över den till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet.
Stek i 200° till 65°, tar ca 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt filén bli klar utanför i ca 10 min.

Kött blir så saftigt och gott när man helsteker det. Fläskytterfilé är en stor favorit hos hela familjen och alla äter med god aptit. Alla skålar och fat var länsade på mat idag.

måndag 31 januari 2011

Bananmuffins med kanel

Kände att jag var tvungen att prova min nya muffinsform med plats för sex solros-muffins. Eftersom vi hade bruna bananer så gjorde jag bananmuffins som jag kryddade med kanel. Blev riktigt saftigt, gott och fint. När jag använder silikonformar smörjer jag dem ganska ordentligt med fett innan jag häller i smeten. Om formarna är så veckiga som de här får man vara noga så att smöret kommer in över allt. Är man noga så fastnar det ingenting och kakan/muffinsen får ett vackert mönster.
Fint solrosmönster
Bananmuffins med kanel
50 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 mogna bananer
0,5 dl mjölk

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpluver, vaniljsocker och kanel, rör ner i smeten.
Tillsätt matfett och mosade bananer, häll i mjölken.
Häll smeten i muffinsformar, fyll till tre fjärdedelar ungefär.
Grädda 10-15 minuter i  200-225 grader lite beroende på muffinsformarnas storlek. Lägre värme och längre tid om du gör stora muffins.
Fyllda till tre fjärdedelar ungefär
Som vanligt när man bakar med banan så blev de saftiga och goda. Kanelsmaken passar jättebra ihop med bananerna.
Färdiga att vända upp o ner och hoppas att formarna är
smorda ordentligt så att ingenting fastnar.

söndag 30 januari 2011

Muffinsformar på rea

Nu var det länge sedan jag gjorde ett inlägg, men jag har inte haft tid. Jag har haft en jättebra helg. Det började i fredags med en After work med jobbet. Det var en hyfsat god buffé, buffé är ju alltid buffé. Som oftast åt jag bara det kalla och struntade i varmrätterna. Jag åt bl.a. lufttorkad skinka, ägg, skagenröra, tomat- och löksallad, oliver, tunnbrödssnittar, ost o kex, melon och vindruvor. Det blev inte så sent för nån av oss och det var skönt så man inte behövde känna sig som en svikare när man gick tidigt. Jag promenerade hem i underbart väder, nollgradigt och vindstilla. Sen hann jag mysa lite med storbarnen till Let's Dance innan det var dags att sova.
Muffinsformar i papp och silikon och drickglas/flaskor till sommaren

På lördag var jag och Olivia på stan och gjorde en massa fynd, halva reapriset på en massa saker. Vi köpte kläder, hårband och självklart fyndade jag köksgrejer också bl.a. muffinsformar både i silikon och fyrkantiga i papp. Silikonmuffinsformen har jag provat idag till bananmuffins och de blev jättebra och fina. Vi hann även med en fikapaus mitt i alla rea-shopping. Det var en såå mysig eftermiddag med min äldsta dotter. På kvällen var hela familjen utom Ida på hockey, tyvärr var det en dålig match som Luleå förlorade. Så typiskt när jag väl tar mig i väg på hockey.

Nu ska vi äta söndagsmiddag - helstekt marinerad fläskfilé och potatisgratäng. Mums!

onsdag 26 januari 2011

Ugnsomelett med köttfärs- och osttäcke

Nu hoppas jag Ida är tillräckligt frisk för förskolan. Idag har hon verkat lite rastlös och underaktiverad så det är väl ett gott tecken på att hon börjar bli frisk. Hon hostar lite fortfarande men det är mycket mindre nu och hon sover dessutom hela nätterna. Så imorgon blir det jobb för mig och förskola för henne. Olivia däremot stannar hemma en dag till med sin förkylning, men jag hoppas det blir skola för henne på fredag. Sen kanske jag kan skriva om lite annat än dessa sjukrapporter som jag nu tråkar ut er med.
Ugnsomelett med köttfärs- och osttäcke
Omelett:
6-8 ägg
2 dl grädde
1-2 tsk basilika
örtsalt
peppar
Köttfärsröra:
4 hg köttfärs
2 msk tomatpure
2 dl krossade tomater
kryddor
Grönsakstäcke:
2 tomater
1 paprika
1 lök
Osttäcke:
2 dl crème fraiche
2-3 dl riven ost
svartpeppar

Köttfärsröra:
Stek köttfärsen. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och kryddor.
Den får inte bli för blöt för då blir omeletten för vattnig.
Låt den stå och puttra medans du gör omeletten.
Omelett:
Vispa ihop ägg, grädde och kryddor.
Smörj en ugnsform (20x30 cm) och häll i äggsmeten.
Grädda i 200 grader 10-12 minuter tills omeletten har stannat något och fått lite färg.
Täcke:
Bred ut köttfärsröran på omeletten.
Skiva tomater, paprika och lök och lägg på köttfärsen.
Blanda ihop crème fraiche, riven ost och kryddor. Bred det över köttfärs och grönsaker.
Gratinera i 225-250 grader i 10-15 minuter tills osten fått lite färg.
Ät tillsammans med sallad.
Gör en egen god köttfärsröra med dina favoriter, t.ex chili, vitlök eller lök. Den som är här i receptet är en snabbvariant. Men det viktiga är att den inte blir för vattnig. Vill ni äta LCHF så struntar ni i tomater, lök och paprika och tillsätter kanske zucchini istället.

tisdag 25 januari 2011

Morotsfrallor

Åh vilken härlig vinterdag det har varit i dag. Träden och allt annat var alldeles vitt och solen sken så vackert. Men tyvärr håller vi oss inne eftersom Ida fortfarande är förkyld och jag vill inte att hon ska andas in den kalla luften.

Vet ni varför morötterna är billiga nu? Känns inte riktigt som att januari är morotssäsong. Jag passar i alla fall på att köpa morötter när det är billigt, de är så användbara till allt möjligt. Råriva och blanda med t.ex. äpple eller russin, använda i köttgrytor eller köttfärssås eller baka med. Så i dag bakade jag och Ida morotsfrallor.
Morotsfrallor
1 pkt jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olja
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
0,5 dl brödsirap
3 morötter (finrivna)
ca 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen.
Tillsätt linfrön, sesamfrön, salt, olja, sirap och de rivna morötterna.
Tillsätt mjöl så att degen blir klibbfri men inte för torr.
Arbeta degen ordentligt 5-10 minuter. Låt jäsa 30-40 min under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 20-30 lika stora delar och forma till runda frallor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa med bakduk 30 min.
Grädda i 225 grader ca 10 min.

Gjorde dubbel sats och den jäste väldigt bra.
Jag använde hälften havremjölk och hälften vatten istället för mjölk för att göra dem mjölkfria. Goda saftiga frallor som blir perfekta att använda till picnic-mackor om det börjar bli varmare så att man kan vara ute lite mer.

Korv i ugn med röd pesto och mozzarella

Ännu en dag hemma med Ida som hostar. Hon är feberfri men det märks att hon inte är riktigt frisk för i går såg hon film nästan hela dan och en frisk Ida har inte tålamod till det. Tyvärr är det lite väl kallt idag annars hade det varit skönt att gå ut en sväng och se hur Idas hosta hade reagerat. Men nu när det är minus 15 stannar vi nog inne så hon slipper andas in den kalla luften. Ida älskar att baka, så jag funderar på om vi ska orka göra det på eftermiddagen.

Igår till middag helstekte vi falukorv i ugn och åt tillsammans med potatisklyftor. Olivia och Isak har alltid älskat all korv men nu är inte korv nån favorit, får de välja äter de hellre andra saker. Ida har faktiskt aldrig varit speciellt förtjust i korv. Ovanligt för att vara barn men jag är glad att de har lite bättre smaklökar än att tycka att korv är det godaste som finns.
Korv i ugn med röd pesto och mozzarella
1 falukorvring
2 bollar mozzarella
röd pesto

Skär korven i skivor, men inte helt igenom.
Skiva mozzarellan.
Bred pesto på båda sidorna av varje mozzarellaskiva och sätt sedan ner osten i korvskårorna.
Sätt i en ugnsform och tillaga i 175 grader ca 20 min.
Servera till potatisklyftor och sallad.

Potatisklyftorna kan du tillaga i 200 grader i 10-15 minuter innan du sänker värmen och sätter in korven också. Eftersom Isak inte tål ost gjorde jag en mjölkfri korv-variant till honom, där jag fyllde skårorna med ketchup och äppel-skivor. Det här är ett bra sätt tycker jag att göra korvmiddagen lite roligare.