måndag 10 januari 2011

Kyckling med curry och persikor

Då har vi klarat av första dagen efter jullovet. Morgonen gick bra vi blev bara några minuter senare än vanligt. Tyvärr kände sig Olivia hängig så hon var tvungen åka hem från skolan. Nu känner hon sig bättre, men hon blir hemma imorgon också. Förhoppningsvis kan hon gå till skolan på onsdag.

I lördags efter hockeyn åt vi kyckling och ris. På bilden ser det ut som kycklingsoppa, men det är en skål med kyckling, curry, persikor och mycket sås.
Kyckling med curry och persikor
800 gram kycklingfilé
1 st röd paprika
0,5 st purjolök
smör
1 msk curry
4 dl kycklingbuljong
3 dl vispgrädde
3 st persikor, hela
1 tsk maizena, eller 2 tsk vetemjöl

Strimla kyckling, paprika och purjolök.
Fräs kycklingen i smör i en stor gryta i omgångar, pudra över curryn och tillsätt paprika och purjolök.
Häll på buljongen, koka upp och sjud 3-4 minuter. Skumma av om det behövs.
Tillsätt grädden, koka upp och sjud ett par minuter.
Skär persikorna i klyftor och lägg ner i grytan.
Rör ut maizena eller vetemjöl i lite kallt vatten och rör ner redningen i grytan, koka upp. Sjud ytterligare några minuter om du har använt vetemjöl.

När jag väl hade börjat laga den här kycklingen kom jag på att den är väldigt lik barens favorit, Djungelkyckling, fast det är frukt och grönsaker i den här rätten. Till djungelkyckling serverar jag frukt och grönsaker i småskålar brevid som till tacos, och det gjorde jag även den här gången. Barnen tyckte så klart om även den här kycklingen, fast Isak klagade lite på all purjolök.

Fruktiga havrekakor

Oj, vad vi har hunnit mycket i källaren i helgen. Vi har fixat jättebra förvaring för jackor och byxor som vi har för alla möjliga väder och i alla möjliga storlekar. Nu har vi jättebra överblick över dem alla så det blir enklare när det blir ny årstid eller när barnen har växt och behöver en ny storlek. Jag är så nöjd.

I torsdagskväll när Olivia och Leif var på hockey ville Ida baka (det är mammas tjej), så då bakade vi dessa fruktiga havrekakor.
Fruktiga havrekakor
200 g smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 tsk bikarbonat
1 dl kokos
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser

Blanda rumsvarmt smör, socker och farinsocker väl.
Blanda vetemjöl med bikarbonat och rör ner i smörblandningen tillsammans med havregryn och kokos.
Klipp aprikoser i bitar med en sax. Rör ner dem tillsammans med  russin.
Forma smeten till bollar och lägg ut på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.

Russin är ganska vanlig att ha i havrekakor, men torkade aprikoser var nå nytt för mig, men det blev gott. Havrekakor är nog en favorit hos mig, jag tycker det blir så god smak av havre.

lördag 8 januari 2011

Vinn "Soup in a cup"

Tävlingen är avslutad!

Nu är det dags för ännu en tävling! Kelda och jag tycker att ni var så duktiga på att leta soppor så ni borde även få smaka hur de smakar. Därför lottar jag nu ut några "soup in a cup"-varucheckar som går att lösa in mot en "soppburk".
För att vara med och tävla vill jag att du i kommentarsfältet skriver vilken som är din favoritsoppa, (du behöver inte välja en soup in a cup). Jag tror min favorit är köttsoppa med mycket klimp.

Eftersom min ledtråd på förra tävlingen handlade om julen. Tycker jag att det passar att den här tävlingen pågår t.o.m "tjugonda' Knut när julen ska ut", alltså torsdag 13 januari 2011. På fredag drar jag 5 vinnare som vinner 3 varucheckar var.

Lycka till!

fredag 7 januari 2011

Fryst pepparkakscheesecake

Fredag och helg igen! Men nu är det bara vanliga helger tills det är dags för påsk i slutet av april. I dag gick jag en kort promenad på förmiddagen sedan har jag varit inne bakat. Dels har jag bakat mitt favoritbröd, Emys limpor, med linfrön och rågkross och dels en äppelsmulpaj. Mamma, pappa och syrrans barn Sanna och Lukas var här och fikade på eftermiddagen.

Nyårsaftonens efterrätt var en fryst pepparkakscheesecake. När man har fullt upp med en massa matlagning så är det smart att ha en efterrätt som man har förberett tidigare.
Fryst pepparkakscheesecake
Botten
100 g pepparkakor
50 g smör, smält
Cheesecake
200 gram philadelpiaost eller annan cream cheese
3 äggulor
3 äggvitor
1,5-2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
1-2 tsk kanel

Kör kakorna i matberedare tills du har smulor. Tillsätt smöret och kör lite till. Pressa ner i ett jämnt lager i en form med löstagbar botten.
Rör osten, äggulorna, och socker till en jämn smet.
Vispa grädden tills den är fast, och rör ner i ostsmeten.
Blanda i kanel och lingon.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd försiktigt ner i smeten.
Häll allt försiktigt ovanpå kaksmulorna, och ställ formen i frysen i minst sex timmar, gärna över natten.
Tina i ca 20 minuter före servering.

Jag smulade även pepparkakor ovanpå cheesecaken. Om man vill förenkla den här smarriga efterrätten så struntar man i att göra en botten med pepparkakssmulor och smör. Det blir minst lika gott att bara strö pepparkakssmulor uppepå när det är dags att servera. Jag hade pepparkakssmulor uppepå eftersom halva botten satt kvar i formen. Det problemet slipper man om man har pepparkakssmulorna ovanpå istället för i botten.

torsdag 6 januari 2011

Honungsgriljerade tunna revbensspjäll

Nu är jag redan inne på andra frukost-sittningen. Det blev ingen längre sovmorgon idag för Isak skulle i väg på hockeyträning. Det är ute-träning i dag så jag hoppas han har rätt kläder på sig. Det är så svårt att veta hur mycket man ska klä på honom för han blir ju jättevarm när de väl sätter igång. Det är minus 12 ute nu och de har en köldgräns på -15.

Vi har köpt lamm av en bonde i närheten och i går premiäråt vi av det. Vi stekte revbensspjällen i ugnen och det blev himla gott. Till påsk brukar mamma bjuda på lammstek men jag har aldrig någonsin tillagat lamm själv, inte ens lammstek. Så det blir spännande nu att leta fram en massa spännande recept. Jag har redan hittat recept på grekisk lammstek och lammtagine som jag ska prova.
Honungsgriljerade tunna revbensspjäll
1 kg tunna revbensspjäll
1 msk kinesisk soya
1 msk olivolja
1 msk chilisås
0,5-1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk flytande honung
salt
svartpeppar, grovmalen

Blanda alla ingredienserna och pensla på revbensspjället.
Stek spjället i ugnen i 175 grader ca 1 tim.
Höj ugnsvärmen till 250 grader.
Pensla spjället med resterande marinad och grilla spjället ca 10 minuter tills de får fin färg.
Skär upp i "ribbor".

Honungsgriljeringen blev jättegod, lite sötstark. Olivia tyckte också det blev jättegott, Isak tyckte inte om det och Ida tyckte att det var ok, men åt hellre köttbullar.

onsdag 5 januari 2011

Tekakor med linfrö

Då var det helg igen! I dag var det halvdag på jobbet, imorgon är det helgdag, dvs ledigt och på fredag har jag tagit ledigt. Så nu är jag ledig 4 dagar innan allvaret drar igång på riktigt, med jobb, dagis och skola. Så söndagen lär gå åt till att plocka i ordning alla vantar, mössor, halskragar, tjocksockar, overaller, täckbyxor, täckjackor, skor osv.

I söndags hjälpte Ida mig att baka tekakor medans Isak var på hockeyträning och Olivia och Leif åkte längdskidor. Hon var jätteduktig att platta ut tekakorna, sedan naggade jag dem innan de jäste och gräddades.
Tekakor med linfrö
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 jäst
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
3 msk brödsirap
0,5-1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, gröt, crème fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Dela degen i ca 20 bitar, platta till dem till tekakor och lägg på bakpappersklädda plåtar.
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

Jag tycker att det blir så gott med linfrö i bröd, så de här blev en favorit. Även Olivia tyckte att de blev jättegoda, i vanliga fall tycker hon oftast bättre om köpe-bröd. Vilka barn jag har, eller hur? Som oftast föredrar köpta kakor och mackor framför hembakade. Ida finns det hopp om, hon väljer oftast hembakat.

tisdag 4 januari 2011

Gratinerade svampfyllda tomater

Nu är det snart ny helg då det är läge för nya festmåltider och jag som inte har hunnit lägga ut alla recept från nyårsafton än. Äter ni extra gott till Trettondagshelgen eller ser ni det bara som någon extra dag ledigt och äter det som finns hemma? Jag försöker utnyttja varje tillfälle till fest. Även barnen tycker det mysigt om vi äter något extra gott och sitter i vardagsrummet och äter.
Gratinerade svampfyllda tomater
4 fina tomater i samma storlek
1 dl konserverade champinjoner
0,5 rödlök eller 1 schalottenlök
0,5 dl riven ost
0,5 dl smulat bröd
Salt och peppar

Skär av ett lock överst på tomaterna. Finhacka "locket". Gröp ur inkråmet och kasta.
Finhacka champinjoner och lök. Blanda allt med smulat bröd och den riven osten. Salta och peppra.
Fyll tomaterna med blandningen. Ställ på ugnsfast fat och gratinera i 225 grader i 15min.

Det här var ett riktigt gott tillbehör till kött. Jag var rädd att tomaterna skulle bli för mjuka men de hade kvar lite tuggmotstånd.