Nu händer det saker på tomten. Idag har en grävare varit här och grävt där vi ska gjuta platta till utbyggnaden. Dessutom var vi tvugna att flytta en buske och ett träd och det gick väldigt smidigt med grävarens hjälp.
Pasta- och kycklinggratäng
1 pkt bandspagetti (500 gr)
1 grillad kyckling
2 paprikor (röd och grön)
2 dl riven ost
Sås:
3 msk smör
1 tsk curry
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
3,5 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk paprikapulver
salt
peppar
Koka pastan och lägg den i en smord ugnsform.
Skär kycklingen och paprikan i små bitar. Blanda med pastan.
Smält smöret och låt curryn brynas en stund.
Tillsätt de övriga ingredienserna till såsen och låt sjuda i 5 min.
Häll såsen över pastan, kycklingen och paprikan och strö över osten.
Gratinera i 200° i 20-25 min.
Den här gratängen gör vi ofta när vi har mycket pasta över. I dag använde jag 2 stora kycklingfiléer som jag stekte i småbitar innan jag blandade den med pasta, paprika och sås. Mina barn tycker om curry och en av deras älsklingsrätter är Djungelkyckling så de åt mycket av gratängen.
tisdag 15 juni 2010
måndag 14 juni 2010
Örtyoghurtsås
Den här första veckan på sommarlovet går Isak fotbollsskola och Olivia Dance Camp. De tycker det är jättekul och jag tycker det är bra att de aktiverar sig annars är det risk att de sitter mycket vid TV:n och datorn när de är ensamma hemma. Det är lite pusslande att få alla tider att gå ihop men det är skönt nu när de är så stora så de kan cykla ensamma till de flesta aktiviteterna.
Till de marinerade kycklingfiléerna vi åt på skolavslutningen var det gott med den här örtsåsen. På lördag grillade vi fläskytterfilé och även till det var det gott.
Örtyoghurtsås
0,5 dl hårt packad basilikablad
0,5 dl hårt packad blad av bladpersilja
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
1,5 krm salt
1 krm mellanmalen peppar
2 dl matyoghurt
Lägg basilika, persilja och skalad vitlöksklyfta i en matberedare. Tillsätt olja, salt och peppar. Mixa till en grön sås.
Blanda det mesta av örtoljan med yoghurt. Lägg upp i en skål och ringla resten över.
Till de marinerade kycklingfiléerna vi åt på skolavslutningen var det gott med den här örtsåsen. På lördag grillade vi fläskytterfilé och även till det var det gott.
Örtyoghurtsås
0,5 dl hårt packad basilikablad
0,5 dl hårt packad blad av bladpersilja
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
1,5 krm salt
1 krm mellanmalen peppar
2 dl matyoghurt
Lägg basilika, persilja och skalad vitlöksklyfta i en matberedare. Tillsätt olja, salt och peppar. Mixa till en grön sås.
Blanda det mesta av örtoljan med yoghurt. Lägg upp i en skål och ringla resten över.
söndag 13 juni 2010
Kycklingfilé i marinad
Även i dag har vi fått njuta av solen och vi har ätit både lunch och middag på altanen. Hela familjen älskar att äta ute så vi njuter i fulla drag sådana här dagar.
Kycklingfilé i marinad
2 msk smör eller margarin
2 tsk salt
2 krm mellanmalen svartpeppar
8 kycklingfiléer
Marinad
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
4 msk flytande honung
1 tsk gourmetsalt
1 krm mellanmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor pressade
1 kruka färska örtkryddor timjan eller oregano
Stek kycklingfiléerna i matfettet i omgångar ca 8-10 min på varje sida tills de är genomstekta. Eller bryn dem i stekpanna och stek dem färdiga i ugn 175 grader ca 15 min. Krydda med salt och peppar.
Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg de nystekta kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och låt de marinera någon timme eller över natten. Vänd plastpåsen några gånger så att marinaden fördelas jämt över kycklingfiléerna. Lägg dem i kylskåp när de svalnat.
Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Skeda marinaden över köttet.
Servera tillsammans med örtyoghurtsås och basilikapotatis.
Till buffé passar det så bra med kallt kött som man har förberett. Tidigare har jag ätit bl.a. honungsmarinerad och dubbelmarinerad fläskfilé, rostbiff och tjälknul men det här var nog första gången jag åt marinerad kyckling och det var jättegott även det. Det som blev över använde vi till hemmagrillade pizzor.
Kycklingfilé i marinad
2 msk smör eller margarin
2 tsk salt
2 krm mellanmalen svartpeppar
8 kycklingfiléer
Marinad
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
4 msk flytande honung
1 tsk gourmetsalt
1 krm mellanmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor pressade
1 kruka färska örtkryddor timjan eller oregano
Stek kycklingfiléerna i matfettet i omgångar ca 8-10 min på varje sida tills de är genomstekta. Eller bryn dem i stekpanna och stek dem färdiga i ugn 175 grader ca 15 min. Krydda med salt och peppar.
Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg de nystekta kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och låt de marinera någon timme eller över natten. Vänd plastpåsen några gånger så att marinaden fördelas jämt över kycklingfiléerna. Lägg dem i kylskåp när de svalnat.
Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Skeda marinaden över köttet.
Servera tillsammans med örtyoghurtsås och basilikapotatis.
Till buffé passar det så bra med kallt kött som man har förberett. Tidigare har jag ätit bl.a. honungsmarinerad och dubbelmarinerad fläskfilé, rostbiff och tjälknul men det här var nog första gången jag åt marinerad kyckling och det var jättegott även det. Det som blev över använde vi till hemmagrillade pizzor.
Färskostbollar med gräslök
Ett av mina favoritbröd till bufféer är Hälla-ut-brödet som jag gör ganska ofta. Istället för att servera smör till brödet kan man göra dessa goda färskostbollar. Den här årstiden passar det att rulla bollarna i hackad gräslök, men det blir lika gott att använda finhackade soltorkade tomater eller oliver.
Färskostbollar med gräslök
1 paket färskost av philadelphiatyp
örtsalt
1 knippe gräslök
Klipp eller hacka gröslöken i småbitar.
Blanda örtsalt och ost.
Rulla lagom stora bollar av osten och rulla sedan i gräslöken.
Smakrik och god ost till bröd. Jag gjorde sex bollar av ett paket på 200 g.
Färskostbollar med gräslök
1 paket färskost av philadelphiatyp
örtsalt
1 knippe gräslök
Klipp eller hacka gröslöken i småbitar.
Blanda örtsalt och ost.
Rulla lagom stora bollar av osten och rulla sedan i gräslöken.
Smakrik och god ost till bröd. Jag gjorde sex bollar av ett paket på 200 g.
lördag 12 juni 2010
Basilikapotatis
Idag var vi en sväng till Arcus camping där barnen lekte i deras roliga lekpark. Vi hade dessutom med oss fika som vi åt av i strålande solsken. På vägen hem började det spöregna och sen har det regnat till och från hela kvällen.
1 kg färskpotatis
35 g basilikablad
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl vit balsamvinäger
1-1,5 dl olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över den varma potatisen och garnera med några basilikablad.
En god potatis som jag förmodligen kommer göra fler gånger i sommar. Basilika är en av mina favoritkryddor så det är kanske inte så konstigt att jag tyckte om den här potatisen. Det blev rätt mycket basilikaolja så nästa gång ökar jag på mängden potatis eller minskar på bailikaoljan.
Potatisen var grönare på riktigt än vad bilden visar
Basilikapotatis1 kg färskpotatis
35 g basilikablad
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl vit balsamvinäger
1-1,5 dl olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över den varma potatisen och garnera med några basilikablad.
En god potatis som jag förmodligen kommer göra fler gånger i sommar. Basilika är en av mina favoritkryddor så det är kanske inte så konstigt att jag tyckte om den här potatisen. Det blev rätt mycket basilikaolja så nästa gång ökar jag på mängden potatis eller minskar på bailikaoljan.
fredag 11 juni 2010
Skolavslutningsbuffé 2010
Nu har båda skolbarnen sommarlov. Isak hade skolavslutning redan i går och i dag var det Olivias tur. Ida får sommarlov om två veckor. Traditionsenligt firar vi sommarlovet med en buffé som vi äter i solen på altanen.
I år åt vi kycklingfilé i marinad, chicken nuggets, kycklingklubbor, teriyakilax, brieostpaj, basilikapotatis, risoni, grönsaker, spenatsallad, yoghurt+thaichilisås, örtyoghurtsås, ostbollar med gräslök, brieost, hälla-ut-bröd. När det var dags för efterrätt kom glassbilen så då gjorde vi det enkelt för oss. Om vi inte hade ätit glass hade vi ätit den mjölk- och äggfria jordgubbstårtan som jag gjorde i går för att fira Isaks sommarlov.
I år åt vi kycklingfilé i marinad, chicken nuggets, kycklingklubbor, teriyakilax, brieostpaj, basilikapotatis, risoni, grönsaker, spenatsallad, yoghurt+thaichilisås, örtyoghurtsås, ostbollar med gräslök, brieost, hälla-ut-bröd. När det var dags för efterrätt kom glassbilen så då gjorde vi det enkelt för oss. Om vi inte hade ätit glass hade vi ätit den mjölk- och äggfria jordgubbstårtan som jag gjorde i går för att fira Isaks sommarlov.
måndag 7 juni 2010
Kantarellpaj
Idag har Isak klippt av sig sitt långa hår och han blev så fin och cool. Olivia har också klippt sig och blev jättefin även hon, de klippte upp håret rätt mycket så alla hennes lockar kom fram. Helt otroligt vad lockigt hår hon har.
Kantarellpaj
pajdeg
200 gram kantareller
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 gram rucola
1 msk smör
3 st ägg
2 dl vispgrädde
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
1,5 dl Västerbottensost, riven
Gör din favoritpajdegen enligt anvisningarna, här finns några varianter. Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
Grovhacka kantarellerna, finhacka gul lök och vitlök. Ta bort grova stjälkar från rucolan och hacka den.
Stek svamp, lök och vitlök. Vänd ner rucolan på slutet. Ta upp och låt svalna något.
Fördela svampfyllningen i pajskalet.
Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen i formarna. Strö över osten.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter tills pajen fått fin färg.
Jag gjorde 1,5 sats i en liten långpanna, sedan delade jag pajen i småbitar och serverade dem kalla som snittar. När pajen var varm hade den en väldigt tydlig kantarellsmak, den smaken dämpades något när pajen var kall.
Kantarellpaj
pajdeg
200 gram kantareller
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 gram rucola
1 msk smör
3 st ägg
2 dl vispgrädde
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
1,5 dl Västerbottensost, riven
Gör din favoritpajdegen enligt anvisningarna, här finns några varianter. Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
Grovhacka kantarellerna, finhacka gul lök och vitlök. Ta bort grova stjälkar från rucolan och hacka den.
Stek svamp, lök och vitlök. Vänd ner rucolan på slutet. Ta upp och låt svalna något.
Fördela svampfyllningen i pajskalet.
Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen i formarna. Strö över osten.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter tills pajen fått fin färg.
Jag gjorde 1,5 sats i en liten långpanna, sedan delade jag pajen i småbitar och serverade dem kalla som snittar. När pajen var varm hade den en väldigt tydlig kantarellsmak, den smaken dämpades något när pajen var kall.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)