måndag 10 maj 2010

Rösta på mig!

Jag har blivit inbjuden till en Tapas-tävling tillsammans med andra matbloggare att tävla med en egenkomponerad tapasrätt. Min rätt är en rullad med bl.a. lufttorkad skinka, bladspenat, olika ostar, oliver, soltorkade tomater, jalapeños serverade tillsammans med honungsmelon och jordgubbar. Mums!! Jag har vidareutvecklat den här rätten lite som jag gjorde för första gången för någon vecka sedan.

Nu hoppas jag att ni (och alla ni känner) hjälper mig i den här tävlingen genom att rösta på mitt bidrag. Följ länken http://www.concealedwines.com/userpollmulti.asp?pollcatid=1639, bläddra ner till Matro och rösta på mitt bidrag.

Tack för hjälpen!

söndag 9 maj 2010

Tips från helgen

Igår fick jag äntligen sitta ute och fika på altanen i lite värme. Jag bakade en rabarber- och jordgubbspaj med mandeltäcke. Den är såå god, jag kan verkligen rekommendera den. Ta de frukter eller bär som du tycker om, den blir god till det mesta. Vi var ute nästan hela dan igår; vi började tömma garaget som ska rivas, vi krattade, vi monterade ihop hammocken och vi tog fram och skurade övriga utemöbler.
Idag har jag fortsatt krattandet trots att vädret inte var lika fint som igår. Till middag grillade vi smakrika ostfyllda köttfärsbiffar som vi åt med ugns-rotsaker, sallad och tzatziki. Imorgon är det dags för en ny arbetsvecka, men det blir en riktig kortvecka endast två och en halv dag jobbar jag sen är det fyra dagars helg.

fredag 7 maj 2010

Brieostpaj

Solen fortsätter att skina men kylan håller ett fast grepp om Luleå ändå. Jag längtar tills vi kan sitta ute och fika o äta. Ni som följer mig här på bloggen vet att vi ofta äter lite olika smårätter på fredagar. Så blev det även idag. Jag hade en bit brieost i kylen som det var hög tid att äta upp så då passade det utmärkt att göra en god paj med den.

Brieostpaj
Deg:
3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
125 g smör
Fyllning:
1 gul lök, hackad
150 g purjolök, strimlad
2-3 vitlöksklyftor, skivade
0,5 msk smör
1 tsk salt
1 tsk röd spansk pepparfrukt, finhackad
75 g brieost, i bitar
0,5 kruka basilika
Äggstanning:
2 ägg
2 dl grädde

Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Låt stå kallt i ca 30 min.
Fräs alla löksorter i smöret. Krydda med salt och pepparfrukt.
Häll lökblandningen i pajskalet.
Fördela osten och basilikan i pajskalet över lökblandningen.
Vispa ihop ägg och grädde och häll det sedan i pajskalet.
Grädda mitt i 200° varm ugn i 30 min.

Den här pajen har jag gjort många gånger för den är så god. Om man har haft brieost ett tag i kylen och den börjar bli lite för gammal så är den perfekt att använda till pajen.

onsdag 5 maj 2010

Broccolisoppa

Nu vill jag har lite vårvärme. Solen skiner nästan varje dag och det ser så varmt och skönt ut ute. Men det är det inte. När ska värmen komma hit? Idag gjorde jag en currykryddad morotssoppa och en broccolisoppa till middagen. Morotssoppan var populärare. Ofta till soppa har jag lite kylskåpsrensning. I dag hittade jag räkor, kräftstjärtar, spagetti klippt i småbitar och gurka i kylskåpet som serverades i småskålar och var och en tog det den ville till sin soppa.

Broccolisoppa
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
500 g fryst broccoli
1 l vatten
2 st höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 msk maizena majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk pressad citron
2 krm vitpeppar, nymald
ev salt

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken där i.
Tillsätt broccoli, vatten och buljongtärningar. Koka upp soppan och låt sjuda ca 5 min.
Mixa soppan slät med en mixerstav eller i matberedare.
Rör ut majsstärkelsen i vatten och red soppan. Koka upp.
Smaka av med citron, peppar och eventuellt salt.

En soppa med mycket smak av broccoli, så de i familjen som inte tycker om broccoli åt inte så mycket. Men jag tyckte att det var en riktigt god soppa.

tisdag 4 maj 2010

Tapenadesnurror

I söndags fyllde pappa 75 år så vi var där på kalas nästan hela dan. På eftermiddagen åt vi snittar av olika slag, spenatpaj, Västerbottensostpaj med löjrom, olika tårtor och småkakor. Dessutom stannade vi på middag och åt kött i ugn, potatis och sallad. Jag gjorde bl.a. tapenadesnurror och hade med mig.

Tapenadesnurror
250 g smördeg, kyld
150 g tapenade

Bred på ett tunt lager tapenade. Rulla ihop degen till en rulle. Skär rullen i skivor.
Lägg skivorna på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda i 225 grader cirka 10–12 minuter.

Kan knappt bli enklare att göra. Lite småsalt tillbehör till champagnen t.ex.

torsdag 29 april 2010

Smördegspiroger

Idag är jag hemma med Ida som är förkyld. Hon har varit hemma med Leif tidigare i veckan men i dag stannade jag hemma. På förmiddagen har jag hunnit baka grahamsrutor och banankaka, städat lite ute och skottat bort lite snö från landet för jag såg att rabarbern är på väg. När Ida har somnat ska jag rensa och sortera bland barnkläder och bestämma vad som ska kastas, skänkas bort eller säljas.

Smördegspiroger är ett snabbt och enkelt sätt att göra piroger på. Man kan fylla dem med nästan vad som helst som man har i kylskåpet. Till lunch i lördags gjorde jag skinkpiroger till barnen. Tidigare har jag gjort en variant med pesto och kyckling. Om man gör dem mindre, t.ex två piroger av varje smördegsplatta, är de perfekta på ett buffébord.

Smördegspiroger
4 frysta smördegsplattor
tomatsås, färdig eller köpt
skinka
riven ost

Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Bred på lite tomatsås.
Sätt skinka och riven ost på halva plattan.
Vik ihop plattan och tryck till kanterna.
Grädda i 225 grader i 10-12 minuter.
Låt svalna några minuter innan du serverar dem till en sallad.

söndag 25 april 2010

Spenatsallad

Ännu en dag med strålande sol men tyvärr lite blåst också. Men nu finns det hopp om att våren är på gång. Jag och Olivia var på en skön promenad tidigare i dag och snart ska vi ta en till sväng. Det är så skönt att ta en kvällspromenad innan det är dags för alla kvällsbestyr och annat som måste förberedas inför en ny arbets- och skolvecka. Tyvärr är Ida sjuk igen, med astmaproblem och dålig nattsömn för oss alla.

Vi har grillat både i dag och i går. I går blev det kyckling och i dag karrékotletter. Min favoritsallad just nu är en enkel spenatsallad.

Spenatsallad
ca 70 g färsk spenat
2 tomater i bitar
1 rödlök, i halva skivor
1 förpackning fetaost eller mozarella i bitar
olivolja
färkpressad citron
salt o örtkryddor

Lägg ut spenaten på ett serveringsfat.
Lägg tomatbitar, rödlöksskivor och ostbitar över.
Ringla olivolja och färskpressad citron över.
Krydda med havssalt och örtkryddor.